«Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων»

Ιστορικό | Οργάνωση & Διοίκηση | Δραστηριότητες | Νέα | Συμμετοχές | Ομάδες Στόχου | Φωτογραφίες | Επικοινωνία

Νέα


ΕΤ3 "HELLAS Παντού": Αφιέρωμα στο Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών της Θεσσαλονίκης,
2 Απριλίου 2018.

Συμμετοχή της Προισταμένης του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων στην εβδομάδα Kirchentag που οργάνωσε η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας στο Βερολίνο από τις 24-28 Μαίου 2017.

Περιορισμός στον αριθμό μηνιαίων αναχωρήσεων /μεταφορών από Ελλάδα των περιπτώσεων Δουβλίνου (οικογενειακή επανένωση στα πλαίσια του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ) για Γερμανία από 1ης Απριλίου 2017

CentralMed: mounting nr of death amid debate on civilian SAR, GR/GER: cap on transfers under Dublin family provision& Hungary leaves discussion w/ Com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11 ΜΑΪΟΥ 2017 - Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας / Επιθέσεις κατά Αιτούντων / Άσυλο στη Λέρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15 Μαρτίου 2017 - Σχετικά με την προτεινόμενη τροπολογία στο Ν. 4375/2016.

Η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο στηρίζει τις αιτήσεις ακυρώσεως που συζητούνται αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορούν τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών και τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας ασύλου..
Διακυβεύεται όχι μόνο η διεθνής προστασία στην Ελλάδα αλλά το κράτος δικαίου και η ίδια η δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Επείγουσα έκκληση 13 οργανώσεων σχετικά με τη μη στήριξη τροπολογίας που θα περιορίσει την προστασία των αιτούντων άσυλο στα Ελληνικά νησιά συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων περιπτώσεων και υποθέσεων "Δουβλίνου".

Urgent appeal from 13 NGOs not to approve amendments that will be harmful to asylum seekers arriving in the islands including Dublin cases and vulnerable persons..

Όχι άλλοι νεκροί πρόσφυγες - Άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα για δίκαιη επί της ουσίας εξέταση των αιτήσεών τους σε συνθήκες ελευθερίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

No more dead refugees – Immediate transportation of the asylum seekers from the Aegean islands to the mainland for a fair examination of the merits of their asylum applications in a context of freedom and decent living conditions.


Εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του "Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων".

Αναφορά στον Ηλεκτρονικό Τύπο: i-efimerida     Protothema


α. NGO statement ahead of the European Council: Οι Ευρωπαίοι Ηγέτες μπορούν να σώσουν ζωές αυτό το χειμώνα αν αλλάξουν τις μεταναστευτικές πολιτικές: Κοινή δήλωση ανθρωπιστικών και εκκλησιαστικών οργανώσεων που έχουν έδρα τις Βρυξέλλες, μεταξύ αυτών και του CCME/Διεκκλησιαστικής Επιτροπής για τους Μετανάστες στην Ευρώπη, ενόψη του Συμβουλίου Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών στις 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για το Μεταναστευτικό στην Ευρώπη. Οι Οργανώσεις καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη ζωή.

β. 29 Νοεμβρίου 2016, Κοινή Δήλωση 78 Οργανώσεων μεταξύ των οποίων και του CCME, με τίτλο " Τα παιδιά δεν μπορούν να περιμένουν, 7 δράσεις για προτεραιοποίηση για να προστατευθούν όλα τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών/ Joint statement from 78 organisations, 29 November 2016 Children cannot wait: 7 priority actions to protect all refugee and migrant children.

78 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των δικαιωμάτων για το παιδί, καλωσορίζουν το γεγονός ότι φέτος το Ευρωπαικό Φόρουμ για τα Δικαιώματα των Παιδιών θα έχει ως στόχο παρουσίασης τα θέματα προστασίας των παιδιών που βρίσκονται σε μετακίνηση/μετανάστευση. 1 στα 3 άτομα που έφθασαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα το 2016 στο πλαίσιο των μικτών μεταναστευτικών ροών ήταν παιδιά. Κατά το ίδιο χρονικό πλαίσιο, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που έφθασε στην Ιταλία, διπλασιάσθηκε σε σχέση με το 2015. Παρόλες όμως αυτές τις εξελίξεις, οι δράσεις για τα παιδιά παρέμειναν ανεπαρκείς και μερικές φορές ανύπαρκτες. Τα παιδιά δεν μπορούν να προστατευθούν αν δεν ληφθεί σοβαρά και συστηματικά υπόψη το Βέλτιστο Συμφέρον του Παιδιού και οι ειδικές ανάγκες.

γ. Σχόλια 10 Εκκλησιαστικών Ευρωπαικών Οργανώσεων στην πρόταση της Ευρωπαικής Επιτροπής για το Νέο Κανονισμό Δουβλίνο IV/ Comments on the European Commission's Proposal for a Regulation Establishing the Criteria and the Mechanisms for determining the member state responsible for examining an application for international protection lodged in one of the Members states by a third-country national or stateless person - DUBLIN IV - (RECAST – COM (2016) 270 FINAL). Νοέμβριος 2016.
H νομική υπηρεσία του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων κατόπιν προσκλήσεως από το CCME, λόγω μεγάλης εμπειρίας σε θέματα εφαρμογής του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, συνέβαλε με γραπτά σχόλια στην τελική διαμόρφωση του κειμένου με τις παρατηρήσεις /σχόλια των 10 Εκκλησιαστικών Οργανώσεων που εστάλη στην Επιτροπή αρχές Νοεμβρίου 2016.

Στις 28-29 Νοεμβρίου 2016, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) πραγματοποίησε την έκτη σύνοδο Ολομέλειας του Συμβουλευτικού Φόρουμ. Στόχος της εκδήλωσης, η οποία διοργανώνεται σε ετήσια βάση, ήταν η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, σχετικά με το έργο της EASO και ιδίως, αυτό, στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspots). Για πρώτη φορά, η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Στρατής Βασιλικός, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή φορέων που δραστηριοποιούνται στο τομέα του ασύλου και υποδοχής, στην Ελλάδα. Εκ μέρους του Κέντρου είχε προσκληθεί και συμμετείχε στις διήμερες εργασίες, η προισταμένη του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων κα Ευθαλία Παππά. Συμμετείχε επίσης η Γενική Γραμματέας του CCME (Churches' Commission for Migrants in Europe) Doris Peschke η οποία, μετά το πέρας των εργασιών την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, επισκέφθηκε το γραφείο του ΟΙκουμενικού Προγράμματος Προσφύγων όπου είχε συνομιλίες με τους συνεργάτες του προγράμματος και την επικεφαλής του Γραφείου.

"24 - 26/10/2016: Γενική Συνέλευση της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ex Com) του CCME (Churches' Commission for Migrants in Europe) στην Αθήνα"

"CCME Executive Committee expresses its concern at erosion of protection of refugees in Europe: Subsidiary protection status requires adequate rights, and particularly family life"
27 Οκτωβρίου 2016, Εκτελεστική Επιτροπή του CCME

Δωρεά από Μαζί για το Παιδί στο Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων σχολικών ειδών

Δωρεά από τον "Δεσμό" στο Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων 5 παιδικών καροτσιών στο πλαίσιο της εκστρατείας "Enjoy the Ride" της εταιρείας Inglesina. Tα καρότσια θα διατεθούν σε οικογένειες της ομάδας στόχου που εξυπηρετούμε δηλαδή σε αιτούντες άσυλο.
Η φωτογραφία έγινε στα γραφεία του "Δεσμού" (Ευαγγελία Δουρίδα και Ευθαλία Παππά εκ μέρους του "Κέντρου") στις 30 Ιουνίου 2016

Δημητριάδος Ιγνάτιος: "Ο Χριστός σήμερα είναι στην Ειδομένη"
29 Μαρτίου 2016

Ecumenical Letter to European Council: For a more humane refugee and asylum policy - 17 Μαρτίου 2016.
Press Release
Letter

Επίσκεψη αντιπροσωπείας πολιτικών από το Κοινοβούλιο της Δανίας με επικεφαλής τον Λουθηρανό Επίσκοπο Κοπεγχάγης κ. Peter Skov-Jakobsen.
7 Δεκεμβρίου 2015.

Σχόλια της Νομικής Υπηρεσίας του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων στο νέο σχέδιο προεδρικού διατάγματος «Διαδικασία υποβολής και εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, χορήγησης και ανάκλησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας – προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013 ‘σχετικά με κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)’»
4 Δεκεμβρίου 2015

"Safe Passages to and through Europe – Strengthen protection and support for refugees in Europe"
20 Οκτωβρίου 2015, Εκτελεστική Επιτροπή του CCME

Δελτίο Τύπου "Αναγνώριση του ρατσιτικού κινήτρου στην υπόθεση Σαχζάτ Λουκμάν"
6 Οκτωβρίου 2015, Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

Πρωτοβουλία ανθρωπιάς από Ποντιακούς φορείς για τους πρόσφυγες!
Πολιτιστικοί φορείς αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης διατροφής, ένδυσης, προσωπικής υγιεινής και φαρμάκων για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Κρίση στη Μεσόγειο το πρώτο εξάμηνο του 2015: υψηλότεροι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών από ποτέ
1 Ιουλίου 2015, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Η Ευρώπη αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για το προφυγικό
26 Ιουνίου 2015, "Κέντρο"

Δήλωση του Antonio Guterres για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
20 Ιουνίου 2015, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με Γερμανούς βουλευτές για το Μεταναστευτικό
9 Ιουνίου 2015

Δελτίο Τύπου: Όχι άλλους φραγμούς στην πρόσβαση στο άσυλο
1 Ιουνίου 2015, Καμπάνια για την πρόσβαση στο Άσυλο

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2014
6 Μαΐου 2015, Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

Ενημέρωση από: Adrian Edwards, Εκπρόσωπο Τύπου της Υ.Α.
24 Απριλίου 2015, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
23 Απριλίου 2015, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Churches mourn loss of life on Mediterranean, call for preventative action
20 Απριλίου 2015, CEC, CCME

Ο Αρχιεπίσκοπος για τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο
19 Απριλίου 2015

«Σήμερα, δυστυχώς, περισσότεροι 'άθεοι' ενδιαφέρονται για τους ξένους, παρά 'χριστιανοί'...»
Απρίλιος 2015, άρθρο Μητροπολίτου Δωροθέου στην εφημερίδα Εφημερίδα Κοινή Γνώμη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Να διερευνηθεί πιθανό ρατσιστικό κίνητρο στη δίκη του Walid Talb"
26 Μαρτίου 2015, Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
20 Ιουνίου 2014, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες


Αναφορές σε άλλες ιστοσελίδες

  • FAITH IN ACTION IN ATHENS, 22 February 2015

  • Ένα “άγνωστο” κέντρο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, 8 Φεβρουαρίου 2015

  • Σοβαρό πρόβλημα με την κράτηση ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα, 22 Ιανουαρίου 2015



  • ΛΑΜΠΕΤΟΥΣΑ

    Ένα χρόνο μετά την τραγωδία στην Λαμπεντούζα, θυμόμαστε τους ανθρώπους που έχασαν τις ζωές τους στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και καλούμε όλους σε μία δέσμευση για να αποφευχθούν τέτοιες καταστροφές στο μέλλον. Το CCME και οι εκκλησιαστικές οργανώσεις στην Ευρώπη που είμαστε μέλη, δημοσιεύουμε σήμερα ένα Δελτίο Τύπου και μία κοινή Δήλωση για τις τραγωδίες στη Μεσόγειο με θύματα πρόσφυγες που προσπαθούν να προσεγγίσουν ευρωπαικό έδαφος στην προσπάθεια να σωθούν. Για να αποφευχθούν τέτοιες τραγωδίες στο μέλλον, το CCME καλεί τις χώρες της Ευρώπης να ταχθούν αλληλέγγυες σε λαούς που δοκιμάζονται, να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις χώρες καταγωγής λόγω του πολέμου και της γενικευμένης βίας και έχουν εγκατασταθεί προσωρινά σε γειτονικές και να εφαρμόσουν πολιτικές νόμιμης και ασφαλούς πρόσβασης στο ευρωπαικό έδαφος. Προτείνει την προσωρινή άρση των προυποθέσεων για θεώρηση εισόδου για Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες καθώς και την αύξηση του αριθμού των ατόμων που μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη από γειτονικές χώρες στο πλαίσιο προγραμμάτων επείγουσας μετεγκατάστασης.

  • One year after the tragedy off Lampedusa, 2 October 2014

  • Remembering persons who have lost their lives calls for a commitment to prevent such catastrophes - Brussels, 2 October 2014

  • Ένας χρόνος από το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα: Η Υ.Α. προειδοποιεί ότι οι παράτυπες διελεύσεις από τη Μεσόγειο γίνονται όλο και πιο θανατηφόρες, Γενεύη – 02/10/2014







  •