Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με Γερμανούς βουλευτές για το Μεταναστευτικό

8.6.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αντιπροσωπεία βουλευτών τοπικών κοινοβουλίων, τη Γ.Γ. της Επιτροπής των Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη (CCME) και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Οι προσκεκλημένοι φιλοξενούνται από το Κέντρο Μεταναστών και Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό πρόγραμμα προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο πρώην διευθυντής του Κέντρου Μεταναστών και Προσφύγων κ. Αντώνιος Παπαντωνίου, ο νυν διευθυντής, Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, η προϊσταμένη του Κέντρου κ. Ευθαλία Παππά και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους και τον Μακαριώτατο που δέχθηκε τα μέλη της εν λόγω αντιπροσωπείας και αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία που έχει το Κέντρο Μεταναστών και Προσφύγων της Ε.τ.Ε. με όλους τους θεσμικούς φορείς στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μεγάλου μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη των μελών της αντιπροσωπείας στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Μυτιλήνη, τόνισε ότι “οι ζωές των μεταναστών στην Ελλάδα δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες της Ε.Ε.” “Γι’ αυτό”, πρόσθεσε, “πρέπει οι μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα της Ευρώπης, πρέπει να προωθούνται και να φιλοξενούνται και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε μίας”.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως “όλοι αυτοί οι μετανάστες προέκυψαν από τις δικές μας ενέργειες, εμάς τους αποκαλούμενους του “δυτικού κόσμου”. Εμείς οι ίδιοι, με τις ενεργείες μας, τους εξαναγκάσαμε να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και τώρα τους στοιβάζουμε σαν πρόβατα για σφαγή”.

Τέλος υπογράμμισε πως “εάν οι οραματιστές και εμπνευστές της Ενωμένης Ευρώπης, εκείνοι που προάσπισαν με σθένος τα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίχτηκαν στη διακήρυξη της συνθήκης της Ρώμης που ζητούσε τη βαθύτερη ένωση των λαών της Ευρώπης, έβλεπαν την σημερινή της κατάληξη, είναι βέβαιο ότι θα την είχαν διαλύσει μόνοι τους!”.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Volker Konig συμφώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο και δήλωσε πως η Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα χέρια, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται στα σύνορα της Ε.Ε. εξαπλασιάστηκε από την αρχή του χρόνου και όλοι αυτοί βιώνουν μία ανείπωτη τραγωδία.

Η Γ.Γ. της CCME ευχαρίστησε από την πλευρά της τον Αρχιεπίσκοπο για την συνάντησή τους και συμφώνησε ότι πρέπει να μελετηθεί σε βάθος το πρόβλημα των μεταναστών και ότι η συνεργασία με το Κέντρο Μεταναστών και Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Ακολουθούν τα ονόματα όσων συμμετείχαν στη συνάντηση με τον Μακαριώτατο:

Church Councillor Volker König, (Head of Dep. V.3, Politics and Communication, Ev. Church in Rhineland) ο αρχηγός
Ms Doris Peschke (General Secretary CCME)
Rev. Helge Hohmann, (Responsible for immigration in the policy department on church and society of the Ev. Church in Westphalia)
Mr A. Ost, (Chair of the political committee of the Synod of the Ev. Church of Westphalia)
Ms Angela Lück, (Member of North Rhine-Westphalian Parliament, Social Democratic Party)
Ms Serap Güler, (Member of North Rhine-Westphalian Parliament, Christian Democratic Union)
Mr Herbert Franz Goldmann, (Member of North Rhine-Westphalian Parliament, Green Party)
Ms Nele Allenberg, (Legal Officer in the Representation of the EKD, Ev. Church in Germany to the government of the Federal Republic of Germany and the EU institutions)
Ms Sophia Wirsching (Responsible for Migration and Development, Bread for the World)