Προηγούμενη σελίδα


Προκήρυξη Υποτροφιών για το ακαδημαϊκόν έτος 2024-2025


Νέος Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων,
ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης


Με ομόφωνη απόφαση της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη συνεδρία της Πέμπτης, 2 Νοεμβρίου 2023, όρισε, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου, τον εκ των συνοδικών υπαλλήλων, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλη, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων. Δείτε το βιογραφικό σημείωμα του νέου Γραμματέως της ΣΕΔΔΣ στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Χειροτονία Επισκόπου Σαλώνων κ. Ιγνατίου


Tην Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, ημέρα κατά την οποία η Aγία μας Εκκλησία εορτάζει την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, τελέστηκε η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Σαλώνων κ. Ιγνατίου (Σωτηριάδη) στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως στην Κατερίνη. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων, κ. Ιγνάτιος χρημάτισε Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων από το 2013, θέση που διατήρησε μέχρι την εκλογή του εις Επίσκοπον (9.10.2023).

Του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος προέστη και της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και τέλεσε την χειροτονία του νέου Επισκόπου της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σαλώνων κ. Ιγνατίου, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου.

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο π. Ιγνάτιος αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη σε όσους τον ευεργέτησαν, σε όσους τον ενίσχυσαν πνευματικά και τον δυνάμωσαν με την αγάπη τους, ενθυμήθηκε με συγκίνηση τους αειμνήστους γονείς του, εξέφρασε ευγνωμοσύνη και κατέθεσε σεβασμό προς τον Οικ. Πατριάρχη και τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο που τον επέλεξε ως Βοηθό του για να του συμπαρασταθεί στο πολύπλευρο και ευθυνοφόρο έργο του.

Τέλος απευθυνόμενος προς τον άγιο Δημητριάδος, εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου και Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, τον ευχαρίστησε για τη μετάγγιση της φλόγας του Αγίου Πνεύματος, που τον κατέστησε Επίσκοπο της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας!

Στην απάντηση του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος κατέθεσε τη μαρτυρία του για την ευδόκιμη και καρποφόρα πολυχρόνια διακονία του νέου Επισκόπου στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας εκπροσώπησε επαξίως την Εκκλησία της Ελλάδος αξιοποιώντας τα πλούσια χαρίσματά του, όπως η πολυγλωσσία του και η άρτια θεολογική του κατάρτιση. Ακολούθως, κάλεσε τον νέο Επίσκοπο να συνεχίσει το έργο του, πλέον, πλησίον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου ως Βοηθός Επίσκοπος στην Εκκλησία των Αθηνών, διακονώντας με αγάπη, ταπείνωση και θυσιαστικό φρόνημα τον Λαό του Θεού.

Ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος


Ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος από το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023. Ο νέος Επίσκοπος έλαβε τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σαλώνων.

Την Τρίτη 10/10 οι νέοι Μητροπολίτες και Επίσκοποι έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών. Για το βιογραφικό του νέου Επισκόπου Σαλώνων, δείτε εδώ

Τελετή παραδόσεως υποτροφιών σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές από την Εκκλησία της Ελλάδος


Την Τρίτη 5/9/23 συνήλθε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Μετά το πέρας των εργασιών της Δ.Ι.Σ. πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού η τελετή παραδόσεως υποτροφιών σε Έλληνες φοιτητές, για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, καθώς και σε αλλοδαπούς φοιτητές αδελφών Εκκλησιών για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα. Η τελετή αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν αποφάσεως της Συνεδρίας της Δ.Ι.Σ. της 14ης Ιουνίου 2023.

Το συνολικό ποσό των υποτροφιών, το οποίο θα διαθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2023-2024 ανέρχεται συνολικά σε 460.000 ευρώ.

Στην τελετή ήσαν παρόντες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Ιεράρχες και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους υποτρόφους, ανέφερε ότι η Εκκλησία εδώ και πολλά χρόνια μέσω της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και της Υποεπιτροπής Υποτροφιών προσφέρει κατ’ έτος υποτροφίες σε νέους και νέες που επιθυμούν να σπουδάσουν την ιερά επιστήμη της Θεολογίας και άλλες επιστήμες και με αυτόν τον τρόπο, ως στοργική Μητέρα, συνδράμει νέους ανθρώπους στις σπουδές τους. Ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε ότι με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εγκρίθηκαν για φέτος 150 υποτροφίες, 105 σε Έλληνες και 45 σε αλλοδαπούς σπουδαστές, συνολικού ποσού 460.000 ευρώ.

Κατόπιν, ο Γραμματεύς της Υποεπιτροπής Υποτροφιών της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, Πρωτοπρ. κ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, αφού καλωσόρισε και αυτός με τη σειρά του τους υποτρόφους, κάλεσε στο βήμα δύο εξ αυτών, τον κ. Αλέξανδρο Smotchevski και τον κ. Γεώργιο Καραμπάτσο, οι οποίοι εξέφρασαν εκ μέρους όλων των υποτρόφων την ειλικρινή ευγνωμοσύνη τους προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο για τη χορήγηση των υποτροφιών, τονίζοντας τη σημασία που αυτές έχουν για τους ίδιους και την πορεία των σπουδών τους.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, αφού συνεχάρη τους υποτρόφους ευχόμενος καλή σταδιοδρομία και επιτυχία στις σπουδές τους, επέδωσε σε αυτούς τα σχετικά έγγραφα που αφορούν στις υποτροφίες.

Διαβάστε την ευχαριστήρια ομιλία του Αλέξανδρου Smotchevski.

Διαβάστε την ευχαριστήρια ομιλία του Γεώργιου Καραμπάτσου.


Eπιστολή του Γεν. Γραμματέα του ΠΣΕ
προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο
για το θέμα των πυρκαγιών στην Ελλάδα και την παγκόσμια κλιματική κρίση


"Καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται στην Αττική και στα νησιά, Σας γράφω για να εκφράσω την ειλικρινή μου συμπάθεια προς και για Εσάς προσωπικά — και για τον λαό της Ελλάδος και τη χώρα και τις Ελληνορθόδοξες κοινότητες σε όλην την Επικράτεια... Είμαστε βαθύτατα συγκινημένοι από τις προσωπικές τραγωδίες που συνέβησαν και αφορούν τις ζωές πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα (όπως και στην Ιταλία και την Αλγερία): τις απώλειες ζωής και τους τραυματισμούς των πυροσβεστών, τον τρόμο και τους κινδύνους που έζησαν οι άνθρωποι της υπαίθρου, τον πανικό και τον φόβο που βίωσαν οι τουρίστες. Και, κατά συνέπεια, αυτές οι πυρκαγιές προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στις ζωές και τον βιοπορισμό όλων των εμπλεκομένων και σε ολόκληρη την οικονομία του έθνους.

Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλη η Νότια Ευρώπη και η Βόρεια Αφρική τραντάχτηκαν κυριολεκτικά από τα καιρικά συστήματα του φετινού καλοκαιριού, όπως συνέβη και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Αλλά είναι ειρωνικό ότι η Ελλάδα που δεν είναι μιά χώρα που ευθύνεται για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της...".

Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα ελληνικά και το δελτίο τύπου του WCC στα αγγλικά.


Eπίσκεψη Καθολικού Πατριάρχη του Αρμενικού Καθολικού Οίκου της Κιλικίας κ. Rafael Bedros IA'
στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στις 4 Μαΐου 2023, συνάντηση με τον ΜακαριώτατοΣυνάντηση με τον Καθολικό Πατριάρχη του Αρμενικού Καθολικού Οίκου της Κιλικίας κ. Rafael Bedros IA' είχε στις 4/5/2023 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον Καθολικό Πατριάρχη και την συνοδεία του και εξέφρασε την χαρά του για την ανταλλαγή των σκέψεων και την αλληλοϋποστήριξη των λαών.

Από την πλευρά του ο κ. Rafael Bedros ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την ευγένεια του και αναφέρθηκε στον αμοιβαία αγάπη. Επίσης, υπογράμμισε την κοινή ιστορία και τις σχέσεις των δύο λαών.

Στην συνάντηση παρέστησαν και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος καθώς και ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης.


Διήμερο Συνέδριο (19&20 Μαρτίου 2023) για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας.
Οι γυναίκες μιλούν, αντιδρούν στη βία και ελπίζουν
Οικουμενικό Φόρουμ Ευρωπαίων Χριστιανών Γυναικών “Δἀμαρις η Αθηναία”

Το Οικουμενικό Φόρουμ Ευρωπαίων Χριστιανών Γυναικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Δήμο Αθηναίων διοργάνωσαν ένα διήμερο Συνέδριο με θέμα τη βία κατά των γυναικών. Ο τερματισμός της έμφυλης βίας απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από άτομα, κοινότητες και κυβερνήσεις για τη δημιουργία μιας κουλτούρας που εκτιμά και σέβεται τις γυναίκες και διαφυλάσσει την ασφάλεια και την ευημερία τους...Μεταξύ των σκοπών του Οικουμενικού Φόρουμ Ευρωπαίων Χριστιανών Γυναικών “Δάμαρις η Αθηναία” είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η δέσμευσή τους για δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Συνέδριο είχε στόχο την συνειδητοποίηση και την πετυχημένη διαχείριση αυτού του όνειδους που τείνει να λάβει διαστάσεις πανδημίας, με σκοπό να δοθεί ελπίδα στις γυναίκες προτείνοντας τρόπους αντίδρασης στη βία και προοπτικές καταπολέμησής της.

Στη Στρογγυλή Τράπεζα που έλαβε χώρα τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, 20/3, στις 8 μ.μ με θέμα “Ελπιζομένων υπόστασις: H πρόταση του Χριστιανισμού για την πρόληψη της ενδοοικογειακής βίας” συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ο πρώτος μέλος και ο δεύτερος Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, καθώς και αντιπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας και της Ευαγγελικής. Οι εκπρόσωποι αυτών των χριστιανικών δογμάτων συμφώνησαν με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι είναι ευκταίον να αναπτυχθούν από κοινού εκκλησιαστικές δράσεις που να φθάνουν σε κλήρο και λαό, με σκοπό την πρόληψη και την εν γένει αντιμετώπιση του δραματικού κοινωνικού φαινομένου της έμφυλης βίας.


Eπίσκεψη του Προκαθήμενου του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας,
Καθολικού κ. Αράμ Α' στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών,
14 Μαρτίου 2023, συνάντηση με τον Μακαριώτατο


Συνάντηση με τον Προκαθήμενο του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, Καθολικό κ. Αράμ Α' είχε στις 14 Μαρτίου 2023 το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Προκαθήμενος του Αρμενικού Πατριαρχείου επισήμανε στις ιστορικές σχέσεις και στην άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο Εκκλησιών και του Ελληνικού και Αρμενικού λαού ιδίως σε ό,τι αφορά στις κοινές αξίες και τα βιώματα των γενοκτονιών, υπογραμίζοντας ότι «έχουμε διαφυλάξει τις κοινές αξίες και παραδόσεις που μας έχουν φέρει πιο κοντά. Σήμερα στην Ευρώπη οι χριστιανικές αξίες υποχωρούν καθημερινά γι’ αυτό πιο πολύ από ποτέ χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ μας, ώστε να διαφυλαχθεί η χριστιανική πίστη». Ο κ. Αράμ δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην ιστορία της ύπαρξης της Αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τεμπη.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον κ. Αράμ και μίλησε για τους στενούς δεσμούς με την Αρμενία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα κάνοντας λόγο για καλή επικοινωνία. Αναφέρθηκε στην έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα στην Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με ιστορικά κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, τα οποία, όπως υπογράμμισε, αποτελούν μια μαρτυρία των χριστιανών πως ό,τι είχαν το άφησαν εκεί, αλλά πήραν μαζί τους τους καρπούς της πίστεως και ανέφερε ότι παρόμοιες καταστάσεις έχει βιώσει και ο λαός της Αρμενίας. «Όλα αυτά μας ενώνουν περισσότερο και μας σπρώχνουν η αδελφοσύνη μας να μεγαλώνει και να γιγαντώνεται» επεσήμανε ο Μακαριώτατος.

Παρόντες κατά την συνάντηση ήταν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ο Αρχιγραμματέας της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης και ο συνεργάτης της Επιτροπής π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του Αγιωτάτου Καθολικού Πατριάρχη του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ Α΄στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Καθηγητή, και του Κοσμήτορα της Σχολής, Αν. Καθηγητή κ. Χρήστου Καραγιάννη. Στην εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ, παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος κ. Κεγάμ Χατσεριάν και μέλη ΔΕΠ των δύο Τμημάτων της Σχολής. Η ομιλία του Προκαθήμενου του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, του Καθολικού Αράμ Α’ ́ είχε τίτλο «St. Nerses the Gracious and theological dialogue with the church of Constantinople (1165-1173)».

Την επόμενη μέρα, κατά την αναχώρηση του από την Ελλάδα, τον Καθολικό Πατριάρχη Αράμ Α'συνόδευσε στο αεροδρόμιο ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης.


Ομιλία του Αγγλικανού Επισκόπου Truro, Rt Revd Philip Mountstephen στο Συνοδικό Μέγαρο

Αθήνα, 10/3/2023

Η Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Συνοδικού Μεγάρου, Ημερίδα με θέμα τους Διωγμούς των Χριστιανών στον σύγχρονο κόσμο. Ομιλητής ήταν ο Αγγλικανός Επίσκοπος Truro, Rt Revd Philip Mountstephen και θέμα της ομιλίας του ήταν: Persecution: Ancient Scourge, Modern Crisis.

Προ της Ομιλίας, ο Αγγλικανός Επίσκοπος του Truro ενημερώθηκε από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατο κ. Φιλόθεο, περί του έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του προσέφερε τον τόμο «Μαύρη Βίβλος Διωγμών και Μαρτυρίων του εν Τουρκία Ελληνισμού (1914-1918) - Le Livre noir - The Black Book, τον οποίον εξέδωσε στα αγγλικά και τα γαλλικά η Αποστολική Διακονία σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Την Στρογγυλή Τράπεζα που ακολούθησε, συντόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ενώ παρεμβάσεις σχετικές επί του θέματος της ομιλίας έκαναν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Σ.Ε. Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, καθώς και ο Δρ Κανονικού Δικαίου, Εντεταλμένος Διδάσκων ΕΚΠΑ κ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Σ.Ε. Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ενώ παρέστησαν ο εν Ελλάδι Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης των εν Ελλάδι Αρμενίων κ. Κεγάμ, ο Μητροπολίτης των εν Ελλάδι Κοπτών κ. Παύλος, ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Matthew Lodge, ο Αποκρισάριος του Αρχιεπισκόπου Καντερβουρίας στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών π. Leonard Doolan, ο Sir Charles Hoare, διπλωμάτης, μέλος της ερευνητικής ομάδας εργασίας του Επισκόπου του Truro, o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Aττικής, Συνοδικοί Γραμματείς, εκκλησιαστικοί υπάλληλοι και άλλοι προσκεκλημένοι. Δείτε το πλήρες κείμενο της ομιλίας και τις παρεμβάσεις εδώ.
Στα τέλη του 2018 ο Aγγλικανός Επίσκοπος Truro, Rt Revd Philip Mounstephen προσκλήθηκε από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Hunt MP, να ηγηθεί μιας ανεξάρτητης επισκόπησης για το ζήτημα της δίωξης των χριστιανών σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ο Επίσκοπος Τruro, ήταν ο ίδιος πρώην Γενικός Γραμματέας της Εκκλησιαστικής Αποστολικής Εταιρείας και προηγουμένως Αγγλικανός ιερέας στο Παρίσι, όπου διακόνησε σε μια κοινότητα των προσφύγων Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα, επομένως είχε σημαντική διεθνή εμπειρία.

Αυτή η έρευνα συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό πρωτογενών ερευνητικών αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών από πρώτο χέρι.

Το θέμα έχει επίσης αυξανόμενη σημασία διεθνώς. Η έρευνα αποκάλυψε σημαντικές διασταυρώσεις με άλλα θέματα που απασχολούν πρωτίστως τις δυτικές χώρες. Όπου η Ελευθερία της Θρησκείας ή της Πίστεως διακυβεύεται, οι άνθρωποι, και ειδικότερα οι γυναίκες, είναι πιο πιθανό να είναι θύματα της σύγχρονης δουλείας, της εμπορίας ανθρώπων, της αναγκαστικής μεταστροφής και του καταναγκαστικού γάμου (που είναι ουσιαστικά σεξουαλική δουλεία).

Η Διεθνής Συμμαχία Ελευθερίας Θρησκείας ή Πεποιθήσεων που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, αποτελείται από 35 κράτη μέλη, ένα από τα οποία είναι και η Ελλάδα. Αυτό το καλοκαίρι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει μια μεγάλη διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης στο Λονδίνο. Η εφαρμογή των συστάσεων της Έκθεσης Truro αποτελεί επίσης αντικείμενο περαιτέρω ανεξάρτητης επανεξέτασης, με τα αποτελέσματα αυτά να πρόκειται να δημοσιευτούν σύντομα.

Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα που θα παρουσιαστεί στην ημερίδα που διοργανώνουμε και θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στη στρογγυλή τράπεζα, δείτε εδώ.

To Πρόγραμμα “ για ασφαλέστερες και ισχυρότερες κοινότητες στην Ευρώπη (SASCE)” παρουσιάστηκε στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2022

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ. κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του CEC, υποδέχθηκε και καλωσόρισε στο γραφείο της ΣΕΔΔΣ στην Ιερά Σύνοδο την Δρ. κα Εlizabeta Kitanovic, Εκτελεστική Γραμματέα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC/ΚΕΚ), συνοδευόμενη από την κα Rozy Fis του Κέντρου Κρίσεων του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Αρχιμ. κ. Ιάκωβος Ανδριόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης της ΕΚΥΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Δρ. Altana Filos εκ μέρους της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ελλάδος, η Καθηγήτρια κα Βασιλική Σταθοκώστα, εξονομασθείσα εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ομάδα Εργασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του CEC, καθώς και οι συνεργάτιδες της ΣΕΔΔΣ, κα Ευθαλία Παππά και Αγγελική Αντωνιάδου.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 15 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης στα πλαίσια του SASCE, προσώπων που κατέχουν ηγετική θέση στην Εκκλησία. Η Δρ. Εlizabeta Kitanovic ανέφερε ότι το έργο SASCE είναι σημαντικό για τις Ευρωπαϊκές Εκκλησίες καθώς προσφέρει συγκεκριμένες συμβουλές για το πώς να προστατεύσουμε τις θρησκευτικές κοινότητες, τους τόπους λατρείας και τη χριστιανική πολιτιστική μας κληρονομιά από αυξανόμενους κινδύνους, απειλές και προκλήσεις για την ασφάλεια. Όπως η ίδια δήλωσε “ το πρόγραμμα προσφέρει επίσης ένα σωστό σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, το οποίο είναι προσαρμόσιμο σε κάθε θρησκευτική κοινότητα». Εν συνεχεία, η κα Κitanovic παρουσίασε σύντομα στους παρισταμένους στη συνάντηση τις βασικές γραμμές του οδηγού για τους ηγέτες και τα μέλη του προσωπικού για την επιβολή της νομοθεσίας για ασφαλέστερες και ισχυρότερες κοινότητες στην Ευρώπη, καθώς και τα σχετικά εκπαιδευτικά φυλλάδια που αναφέρονται στους τρόπους προστασίας των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων, υλικό που έχει μεταφραστεί και στην Ελληνική γλώσσα και είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

Στη συζήτηση αναφέρθηκαν καλές πρακτικές αναφοράς περιστατικών βίας (επιθέσεις, βεβηλώσεις, βανδαλισμοί και άλλα εγκλήματα) που έχουν πλήξει τους χώρους και την περιουσία των θρησκευτικών κοινοτήτων, μέσα σε εκκλησίες, νεκροταφεία, ιερούς τόπους κλπ.

Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα παροχής εκπαίδευσης (training) θρησκευτικών ηγετών και λαϊκών σχετικά με τη διάχυση των κατευθυντήριων οδηγιών του προγράμματος SASCE στην Ελλάδα. Για περίληψη του ανωτέρω κειμένου της συνάντησης στα αγγλικά, δείτε εδώ.Συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου
με τον Πατριάρχη της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής, Mar Awa.

Την Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, ο Πατριάρχης της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής (Ιράκ), μετά πενταμελούς συνοδείας επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Ασσύριο Πατριάρχη κάνοντας αναφορά στους δεσμούς μεταξύ των δύο Εκκλησιών, που προκύπτουν από τα κοινά ιστορικά βιώματα (αρχαίες κοιτίδες του Χριστιανισμού της Ανατολής, γενοκτονία Ασσυρίων, Ποντίων, Αρμενίων κ.λπ.) και στις μεγάλες κρίσεις της εποχής που αντιμετωπίζουν κοινότητες, λαοί και κράτη απανταχού της γης. Στην συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή παραβρέθηκαν εκ μέρους της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων ο Γραμματέας της ΣΕΔΔΣ, Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, και ο συνεργάτης του, πρωτοπρεσβύτερος κ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης. Εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών παρών ήταν και ο Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. κ. Βαρνάβας Θεοχάρης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τη συνάντηση, δείτε εδώ.Συνάντηση και Συνδιάσκεψη των μελών
της Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων - Αγγλικανών
στην Αθήνα από 7 - 14 Οκτωβρίου 2022

Στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, έλαβαν χώρα οι εργασίες της Ολομέλειας της Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Αγγλικανών - Ορθοδόξων (International Commission for Anglican-Orthodox Theological Dialogue -ICAOTD), από 7 - 14 Οκτωβρίου 2022.
Για αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με τις εργασίες της Ολομέλειας, τις επισκέψεις και τις συμμετοχές, βλ. εδώ.


Τελετή παραδόσεως υποτροφιών από την Εκκλησία σε φοιτητές για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές


Tην Δευτέρα 5/9/2022, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης Συνεδρίας της νέας Δ.Ι.Σ. (166η Συνοδική Περίοδος), πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η τελετή παραδόσεως 106 υποτροφιών σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές για έναρξη ή συνέχιση των σπουδών τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ανανεώθηκε η υποτροφία ή δόθηκε για πρώτη χρονιά σε 79 Έλληνες φοιτητές, για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Επίσης χορηγήθηκαν υποτροφίες και σε 27 αλλοδαπούς φοιτητές για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα. Για τους αλλοδαπούς φοιτητές που ξεκινούν για πρώτη φορά τις σπουδές στην Ελλάδα, η υποτροφία καλύπτει και το έτος προπαρασκευής για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Το συνολικό ποσό των υποτροφιών, το οποίο θα διαθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2022-2023 ανέρχεται συνολικά σε 381.600 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τελετή και το θεσμό της χορηγίας των υποτροφιών που συντονίζεται από την Υποεπιτροπή Υποτροφιών της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων, δείτε εδώ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΤEWAHEDO ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝΤον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε στις 6 Μαΐου 2022, αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Tewahedo Εκκλησίας της Ερυθραίας με επικεφαλής τον Σεβασμ. Μητροπολίτη πάσης Ευρώπης κ. Παύλο, τον Σεβασμ. Μητροπολίτη πάσης Αμερικής και Καναδά κ. Ηλία, τον Σεβασμ. κ. Λουκά, Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, τον Ιερέα π. Μπερεκέτ, Υπεύθυνο επί των Εξωτερικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Ερυθραϊκής Εκκλησίας, τον Ιερέα π. Ιωσήφ, Γραμματέα της Μητροπόλεως πάσης Ευρώπης και τον ομογενή εξ Ερυθραίας κ. Λάμπρο Κυριακάκο.
Η αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Μακαριώτατο, με σκοπό την αρχική γνωριμία των δύο ιστορικών Εκκλησιών και την βελτίωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ τους.

Πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ερυθραϊκής και Ελληνικής Εκκλησίας εντός του κτηρίου διοίκησης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Παρόντες ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης.

Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, μετά από σχετικές επιστολές που απέστειλε η Ορθόδοξη Tewahedo Εκκλησία της Ερυθραίας προς τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ.
Δείτε το ανωτέρω κείμενο στα αγγλικά.
Επιστολή Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών του ΕΛΚ προς την UNESCO για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

Έλληνες και Κύπριοι Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, με επιστολή τους στις 29/4/22 προς τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής & Ασφάλειας, Joseph Borel, σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής που είχε σταλεί τον Ιούλιο του 2020, θέτουν εκ νέου προ των ευθυνών της την UNESCO για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. Υπενθυμίζουν τον πρόσφατο βανδαλισμό της αυτοκρατορικής πύλης και αναφέρουν ότι η περαιτέρω βεβήλωση της Αγίας Σοφίας είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης απόφασης μετατροπής του παγκόσμιου και διαθρησκευτικού αυτού μνημείου σε τζαμί παράλληλα με την παντελή έλλειψη προστατευτικών μέτρων.

«Η Αγιά Σοφιά καθιερώθηκε ως μουσείο το 1934, με διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Η UNESCO την ανακήρυξε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας το 1985. Μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας, η UNESCO εξέδωσε ανακοίνωση στις 10 Ιουλίου υπογραμμίζοντας ότι «η Αγιά Σοφιά είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μουσείο.Το εν λόγω καθεστώς συνεπάγεται ορισμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Επομένως, ένα κράτος πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν γίνεται καμία τροποποίηση στην καθολική αξία ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκεται στην επικράτειά του και ότι για οποιαδήποτε τροποποίηση απαιτείται προηγούμενη ειδοποίηση από το ενδιαφερόμενο κράτος στην UNESCO και εάν κριθεί απαραίτητο, εξετάζεται το αίτημα από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς».Η UNESCO υπενθυμίζει επιπλέον ότι «η αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη συμμετοχή κοινοτήτων και άλλων ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κληρονομιάς και για την ενίσχυση της μοναδικότητας και της σημασίας της. Αυτή η προϋπόθεση εξυπηρετεί την προστασία και τη μετάδοση της παγκόσμιας αξίας της κληρονομιάς και είναι σύμφυτη με το πνεύμα της Σύμβασης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ωστόσο, η Τουρκία αγνόησε τις ανησυχίες της UNESCO και προχώρησε σε δήλωση με την οποία μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η Αγία Σοφία, ένας τόπος εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας, χαρακτηρίζεται από την UNESCO "ως πρότυπο για μια ολόκληρη οικογένεια Εκκλησιών και μετέπειτα τζαμιών, και τα ψηφιδωτά των ανακτόρων και των Εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης επηρέασαν τόσο την Ανατολική όσο και τη Δυτική τέχνη". Είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη "μοναδική ενσωμάτωση αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων που αντικατοπτρίζουν τη συνάντηση της Ευρώπης και της Ασίας εδώ και αρκετούς αιώνες ».

Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.

ΠΑΣΧΑΛΙΟΝ ΜΗΝΥΜΑ 2022 ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ

"Ο Θεός και Άνθρωπος Ιησούς Χριστός δια της Αναστάσεως Αυτού απεκάλυψεν ημίν την άπειρον αγάπην του Θεού δια τον άνθρωπον, το Πνεύμα το Άγιον διαβεβαιοί ημάς δια του Ευαγγελιστού της αγάπης Ιωάννου του Θεολόγου ότι ο Θεός αγάπη εστίν τουτέστιν η πλέον αληθής μορφή φιλανθρωπίας, ήτοι φιλίας, βαθέος σεβασμού και αρρήτου τιμής προς τον άνθρωπον...Αυτής της Βασιλείας, εν η βασιλεύει η αγάπη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη του Θεού, η πάντα νουν υπερέχουσα, τηλαυγής και φαεσφόρος εικών κα πρόγευσις εστίν, η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, ης μέλη και Ποιμένες Χάριτι θεία εσμέν, και δι ής ελπίζομεν σωτηρίας τυχείν της εν Χριστών Ιησού τω Κυρίων ημών. Αλλ'εάν στρέψωμεν τα βλέμματα ημών εις τον σύγχρονον κόσμον, ουχί σπανίως θλίψις καταλαμβάνει ημάς,ορώντες ότι ο άνθρωπός διαπράττει παν το εφικτόν δια να εκδιώξη την ειρήνην του Θεού εκ της βιοτής του και της ανθρωπότητος. Πρόσφατον παράδειγμα ο ολέθριος πόλεμος μεταξύ ομοδόξων εν Ευρασία χωρών. Χιλιάδες ανθρώπων απώλοντο, γονείς εθρήνησαν τον θάντατον τέκνων των και τανάπαλιν. Πρόσφυγες αναρίθμητοι απεμακρύνθηκσαν των εστιών των, Ζωτικαί υποδομαί επλήγησαν και μνημεία τέχνης και πολιτισμού κατεστράφησαν. Πόνος, άλγος, οδύνη πολλή, επαναφορά της του Κάιν αδελφοκτονίας. Όμως παρά τας πολυειδείς συμφοράς, τας ευρούσας ημάς σφόρδρα, ουκ απόλλυμεν την ελπίδα ημών διότι ο Αναστάς Κύριος εστίν η βεβαία ελπίς πάντων των περάτων της γης῾.

Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα ελληνικά.
Συνάντηση Συνοδικής Επιτροπής, ΣΕΔΔΧ, με μέλη του Διεθνούς Αντισημιτικού Κινήματος
(Combat Antisemitism Movement)Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, στο γραφείο της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, παρουσία δύο μελών της ΣΕΔΔΧ, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος καί Ἁλμυροῦ κ. Ἰγνατίου και του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Θερμοπυλῶν κ. Ἰωάννη, ο Γραμματέας της Επιτροπής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Κέντρου Εβραϊκής Επιρροής ( Center for Jewish Impact) και επικεφαλής Σύμβουλο του Κινήματος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού (Combat Antisemitism Movement) κ. Robert Singer. Ο κ. Singer εξέφρασε την ευχή να αναπτυχθούν στενώτερες σχέσεις μεταξύ της Ιεράς Συνόδου και της Εβραϊκής Κοινότητας στην Ελλάδα (απαριθμεί 8.000 άτομα), στο πλαίσιο και του αντισημιτικού αγώνα στον οποίο έχουν συστρατευθεί και τα θεσμικά όργανα της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο κ. Singer τόνισε με ευγνωμοσύνη το γεγονός του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων στην xώρα μας. Αναφερόμενος σε διεθνή θέματα της επικαιρότητας, περιέγραψε την κατάσταση των 25.000 Εβραίων που διαμένουν στην Μαριούπολη ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την ανησυχία του για το θέμα της κατάστασης των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, κοινοτήτων που κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω των πολέμων στην περιοχή και της ισλαμιστικής βίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος αναφορικά με το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία τόνισε ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος είναι πολύ ευαίσθητος για το θέμα ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες τις Εκκλησίας έχουν αναλάβει "μεγάλη προσπάθεια για το θέμα της υποδοχής των Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα". Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης και σ' ένα πρόγραμμα ανταλλαγής επισκέψεων στο Ισραήλ για θέματα ευαισθητοποίησης για το Ολοκαύτωμα, λέγοντας ότι “πρέπει να υπερασπιστούμε κάθε άνθρωπο απ΄ όπου και αν προέρχεται και ανήκει ( διότι ο άνθρωπος είναι η εικόνα του Θεού) για να μη ζήσει πάλι η ανθρωπότητα ένα νέο Ολοκαύτωμα". Από τη μεριά του, ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης τόνισε τη σημασία διενέργειας εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε ιερείς για το Ολοκαύτωμα και τη σημασία του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καταπολέμησης του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν δύο συνεργάτες του κ. Singer. η κ. Catherine Szkop και ο κ. Omri Odem, o συνεργάτης του Πανιερ. Θερμοπυλών, Δρ. Χρήστος Νάσιος, καθώς και δύο συνεργάτες της ΣΕΔΔΧ, ο Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης και η κ. Ευθαλία Παππά, M.A.

Ενημέρωση για το θέμα της εκστρατείας κατά του αντισημιτισμού στην Ευρώπη από άλλες πηγές.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΡΩΣΙΑΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΝ,
Αθήνα 4 Μαρτίου 2022"..Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος αἰσθάνεται ἔντονον τό χρέος νά ὑψώσῃ φωνήν διαμαρτυρίας ὑπέρ πάντων τῶν, ὡς μή ὤφειλε, θυμάτων τοῦ πολέμου καί ὑπέρ πάντων τῶν διωκομένων. Θρηνεῖ δι’ ὅσους ἐθανατώθησαν, ἀλλά καί δι’ ὅσους εἰσέτι δοκιμάζονται καί διώκονται ἐκ τῆς κακότητος, τῆς μισαλλοδοξίας καί τῆς βαρβαρότητος, αἵτινες προέρχονται, δυστυχῶς, οὐχί ἐξ ἀλλοπίστων, ἀλλ’ ἐξ ὁμοδόξων Χριστιανῶν..Ἡ ἐκκλησιαστική παρέμβασις καί ἡ ἔμπρακτος μαρτυρία τῆς ἀγάπης, τῆς εἰρήνης καί τῆς καταλλαγῆς, παρέχει ἐλπίδα διά τήν κατάπαυσιν τοῦ πολέμου καί τήν ἀπόσυρσιν τῶν ρωσικῶν στρατευμάτων ἐκ τῆς Οὐκρανίας... Μακαριώτατε, Ἔχοντες ὑπ’ ὄψιν τήν βαρύτητα τοῦ Κυριακοῦ λόγου «οὐ πᾶς ὁ λέγων μοι Κύριε Κύριε, εἰσελεύσεται εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν, ἀλλ᾿ ὁ ποιῶν τὸ θέλημα τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς» (Ματθ. 7, 21), κατακλείομεν τήν παροῦσαν, ἀπευθύνοντες διάπυρον παράκλησιν πρός Ὑμᾶς, διά τήν σταθεράν συστοίχισιν Ὑμῶν τε καί ἡμῶν πρός τάς ἐντολάς τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ δι’ ἀγάπην, φιλαδελφίαν καί ἔμπρακτον ἐφαρμογήν τῆς Ἀποστολικῆς ἐπισημάνσεως: «ὑμεῖς δέ ἐστε σῶμα Χριστοῦ καί μέλη ἐκ μέρους» (Α΄ Κορ. 12, 27).." Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα ελληνικά και στα αγγλικά.24 Φεβρουαρίου 2022, Εκκλησία της Αγγλίας
Μήνυμα των προκαθήμενων της Εκκλησίας της Αγγλίας για την κατάσταση στην Ουκρανία και τον πόλεμο,
έκκληση για ειρήνη και προσευχή"Σε πολλούς από εμάς θα ταραχθεί η καρδιά μας καθώς παρακολουθούμε με τρόμο την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως έχουμε ήδη πει, αυτή η επίθεση είναι μια πράξη κακού που θέτει πραγματικά σε κίνδυνο τη σχετική ειρήνη και ασφάλεια την οποία απολάμβανε η Ευρώπη για πολύ καιρό. Η επίθεση από ένα κράτος σε μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα δικαίως προκάλεσε οργή, κυρώσεις και καταδίκη.
Θρηνούμε μαζί με τον λαό της Ουκρανίας και προσευχόμαστε για τους αθώους, τους φοβισμένους και για όσους έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα, τις εστίες τους και την οικογένειά τους.
Συνεχίζουμε να ζητάμε κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων καθώς επίσης και μεγάλου εύρους προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας...Ως Χριστιανοί, η απάντησή μας σε μια κρίση πρέπει πάντα να βασίζεται στην προσευχή. Και με τον τρόπο αυτό σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας σε θερμή προσευχή για τη διάχυση του Πνεύματος του Θεού προκειμένου ο κόσμος να επιλέξει ξανά την ειρήνη, ενισχύοντάς τα διεθνή θεσμικά όργανα που μας επιτρέπουν να εργαζόμαστε και να ζούμε μαζί ως μια ανθρωπότητα που συγκατοικεί σε αυτόν τον κόσμο. Προσευχόμαστε για εκείνους στην Ουκρανία που υποφέρουν σκληρά, για όλους όσους λαμβάνουν αποφάσεις στον κόσμο, και για τους ανθρώπους και τους ηγέτεςτης Ρωσίας επίσης."
Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.

Για πληροφορίες σχετικά με Ουκρανούς που διαφεύγουν τον πόλεμο, βλ. site EE: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/stronger-europe-world/eu-solidarity-ukraine/eu-assistance-ukraine/information-people-fleeing-war-ukraine_en#your-rights-in-the-eu.21 Oκτωβρίου 2021, Ρώμη: Διεθνές Συμπόσιο Οργανωμένο από την Ομάδα των G20, και την Ακαδημία Ύδατος για την Βιώσιμη και Υπεύθυνη Ανάπτυξη σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση για την Αναπτυξιακή Συνεργασία του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας (G20 Special Event on Water: Fostering a New Culture of Water for People, Planet and Prosperity)
   

Κατόπιν προσκλήσεως από τον Καθ. Alessandro Leto, Διεθυντή της Ακαδημίας Ύδατος για την Βιώσιμη και Υπεύθυνη Ανάπτυξη και τον Πρέσβη Giorgio Marrapodi, Γεν. Διευθυντή Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών & Διεθνούς Συνεργασίας, ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, Πανοσιολογιώτατος π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης συμμετείχε δια ζώσης με ομιλία του στην υβριδική αυτή συνάντηση που έλαβε χώρα στη Ρώμη, στο Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασάς, στις 21/10/21. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αξιοποιώντας την Πρωτοβουλία της Γενεύης για το Νερό, αποσκοπείται η προαγωγή μιας συμμαχίας μεταξύ πολλών ενδιαφερομένων μερών στη βάση της επιστήμης προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τη σπουδαιότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα μιας πολυδιάστατης προσέγγισης για την αντιμετώπιση της προσκλήσεως να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα και βιώσιμη διαχείριση του νερού για όλους. Δείτε την ομιλία του Πανοσιολογιώτατου π. Ιγνάτιου, με τον τίτλο “«Ύδωρ και Οικο-θεολογία από Ορθόδοξη προοπτική» στα αγγλικά (το πρωτότυπο κείμενο) και στην ελληνική του μετάφραση.

Kλιματική αλλαγή και COP26: ένα ορόσημο για την παγκόσμια πολιτική σκηνή και ένα ερώτημα για τις καρδιές μας


Άρθρο γνώμης του CEC (Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών) για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή - COP26 (UN Climate Change Conference) - που λαμβάνει χώρα από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021 στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου και στην οποία συμμετέχουν ηγέτες από όλον τον κόσμο. To διακύβευμα αυτής της Διάσκεψης είναι να συμφωνήσουν οι ηγέτες πώς να επισπεύσουν την παγκόσμια δράση για να βρεθεί λύση στην κλιματική κρίση.Η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5°C είναι ο καλύτερος τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο, ο κόσμος δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθόσον οι θερμοκρασίες του πλανήτη αυξάνονται.Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί αυξημένες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μη αναστρέψιμες αλλαγές στις βροχοπτώσεις, τους ωκεανούς και τους ανέμους σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Στην ΕΕ και παγκοσμίως σημειώνονται συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Είναι εξαιρετικά επείγον να αναληφθεί δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Η COP26 αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν από κοινού και γρήγορα για να περιορίσουν την άνοδο των θερμοκρασιών και την κλιματική αλλαγή, βλ http://www.consilium.europa.eu/el/policies/climate-change/paris-agreement/cop26/.
Δείτε το άρθρο, που υπογράφει ο Αιδ. Δρ Peter Pavlovic, Γραμματέας Σπουδών του CEC, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Δικτύου για το Περιβάλλον και μέλος της ομάδας εργασίας του WCC για την κλιματική αλλαγή, στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.

Για τα διαφαινόμενα απογοητευτικά αποτελέσματα της COP26 και την κραυγή αγωνίας ανθρώπων και φορέων που μάχονται για την κλιματική δικαιοσύνη, δείτε επίσης σχετικό άρθρο της Joy Kennedy από το WCC, στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.

Αρμενία: Συνέδριο για τη “Διεθνής θρησκευτική ελευθερία και ειρήνη”
Vagharshapat, 8-12 Σεπτεμβρίου 2021
Συμμετοχή του Γραμματέα της ΣΕΔΔΣO Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, Πανοσιολογιώτατος π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, με Συνοδική Απόφαση, συμμετείχε σε Διεθνές Συνέδριο στην πόλη Βαγαρσαπάτ της Αρμενίας (γνωστής και ως Ετσμιαντζίν) από τις 8 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2021. Το Συνέδριο συγκλήθηκε υπό τη μέριμνα της Αυτού Αγιότητος Καρεκἰν του Β’, Ανώτατου Πατριάρχη και Καθολικού πάντων των Αρμενίων με θέμα τη «Διεθνής θρησκευτική ελευθερία και ειρήνη».

Ο π. Ιγνάτιος ανέγνωσε Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στο οποίο μεταξύ των άλλων τονίζεται ότι “ἡ διαπολιτισμική καί διαθρησκευτική διάσταση τῆς ἑτερότητας μπορεῖ νά ἑστιασθεῖ κριτικά στόν εἰλικρινῆ καί δημιουργικό διάλογο γιά τήν ἀντιμετώπιση κοινῶν προβλημάτων, ὅπως ἡ φτώχεια, ἡ θρησκευτική βία, ὁ φανατισμός καί ἡ διαφύλαξη τῆς εἰρήνης, μέ προαγωγή τῆς κοινωνικῆς συνοχῆς καί ἀλληλεγγύης, πάντοτε μέ ἔμπρακτη ἀγάπη, ἐπικοινωνία καί ὁμοφροσύνη πρός τίς ἄλλες κοινότητες“ (δείτε το Μήνυμα στα αγγλικά και στα ελληνικά).

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο Συνέδριο περιελάμβαναν την πρόσβαση σε χώρους λατρείας σε ζώνες συγκρούσεων, την προστασία των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο Συνέδριο συζητήθηκε η πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Δημοκρατία του Αρτσάχ), μια περιοχή στον Καύκασο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, της οποίας το διεθνές καθεστώς παραμένει άλυτο. Οι ομιλητές ανέφεραν πολλά περιστατικά βεβήλωσης εκκλησιών και μοναστηριών, καθώς και καταστροφή αρμενικών θρησκευτικών και πολιτιστικών κληρονομιών. Ιδιαίτερα τονίστηκαν οι ανησυχίες σχετικά με την δυνατότητα των Αρμενίων να έχουν πρόσβαση σε ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες για λατρεία στις περιοχές του Αρτσάχ.

Το Συνέδριο συγκέντρωσε θρησκευτικούς ηγέτες, μελετητές και ειδικούς από όλο τον κόσμο οι οποίοι επιβεβαίωσαν τους προβληματισμούς σχετικά με τη διατήρηση της παγκόσμιας πνευματικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, η οποία πολύ συχνά απειλείται από εθνοτική και θρησκευτική μισαλλοδοξία, ειδικά κατά τη διάρκεια πολέμων και ένοπλων συγκρούσεων.

5 Ιουνίου 2020: Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου δια την Παγκόσμιον Ημέραν Περιβάλλοντος. Για την αγγλική μετάφραση του κειμένου, επιλέξτε εδώ.

20 Νοεμβρίου 2020: Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για την εκδημία του Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου.

5 Ιουνίου 2020: Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου δια την Παγκόσμιον Ημέραν Περιβάλλοντος. Για την αγγλική μετάφραση του κειμένου, επιλέξτε εδώ.

Μάρτιος-Απρίλιος 2019

Συνέδριο Διαλόγου Croceu, CEC, Comece με την Ομάδα Εργασίας για τον Διαθρησκευτικό και Πολιτιστικό Διάλογο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος (EPP) για την "Ἑπόμενη Μέρα στη Συρία, ο δρόμος για την ανάκαμψη του Συριακού λαού". Το Συνέδριο που διοργανώθηκε την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, παρακολούθησαν ευρωβουλευτές, ευρωπαίοι αξιωματούχοι των θεσμικών οργάνων της Ένωσης με έδρα τις Βρυξέλλες, ακαδημαικοί και αντιπρόσωποι διαφόρων θρησκευτικών οργανώσεων. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των τριών χριστιανικών οργανώσεων, δηλ. των CROCEU (Επιτροπή Αντιπροσώπων των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην ΕΕ), CEC (Συμβούλιο Ευρωπαικών Εκκλησιών) και COMECE (Επιτροπή των Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων στην Ευρωπαική Κοινότητα) που συνδιοργάνωσαν το Συνέδριο.Κοινό ανακοινωθέν από την CROCEU (Επιτροπή Αντιπροσώπων των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην ΕΕ) εν όψει των επικείμενων Ευρωεκλογών του Μαίου 2019.

Εν όψει των επικείμενων Ευρωεκλογών τον Μάιο 2019, οι Αντιπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) απευθύνονται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις διευρυμένες ευθύνες και αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την σημασία της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στις επικείμενες Ευρωεκλογές, η CROCEU επιθυμεί να τονίσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί ένα ακόμη θεσμό που ιδρύθηκε για να διασφαλίζει ατομικά και συλλογικά οικονομικά συμφέροντα. Ιδρύθηκε περισσότερο για να αποτελεί τον αποδέκτη των προσδοκιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι ζουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και συγχρόνως επιθυμούν να είναι μέρος μίας ευρύτερης οικογένειας εθνών που εργάζονται από κοινού για την εμπέδωση των κοινωνικών ελευθεριών, της αξιοπρεπούς ζωής και της συλλογικής ασφάλειας. Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να ασκήσουν το πολιτικό δικαίωμα της ψήφου για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή κατά την άσκηση αυτού του δημοκρατικού δικαιώματος, διότι το μέλλον βρίσκεται στα χέρια τους.


ΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 2016-2019

A' Θεολογική Ημερίδα Αλλοδαπών Υποτρόφων
της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, στις 9.00 π.μ
(αίθουσα εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου, Ιασίου 1)

Δελτίο Τύπου (29/10/2019) (αρχείο PDF)
Πρόσκλιση
Πρόγραμμα

 • 9 Οκτωβρίου 2019: Παρουσίαση στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, του βιβλίου του Αρχ. Ιωάννη Καραμούζη, συνεργάτη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και Γραμματέα της Υποεπιτροπής Υποτροφιών, με τίτλο " Μητροπολίτης πρ. Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημος Γραικός, μία ζωή βγαλμένη από το γεροντικό".

 • Επίσκεψη αντιπροσωπείας Λουθηρανών από το Μόναχο στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων την 1η Οκτωβρίου 2019.
  Φωτογραφικό υλικό • Συμμετοχή και Ομιλία του Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής, Αρχιμ. Ιγνάτιου Σωτηριάδη, στη Διημερίδα του Υπουργείου Εξωτερικών με θέμα «Θρησκευτική-Εκκλησιαστική Διπλωματία στον 21ο αιώνα» (ΥΠΕΞ, 28/29.02.2019).

 • Περί Μεταπτυχιακών Σπουδών εις το εν Σαμπεζύ Γενεύης Ινστιτούτον Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας (10/03/2017) • ΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 2011-2015

 • ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ Π. ΣΤΕΦΑΝΟ ΑΒΡΑΜΙΔΗ (12/09/2014)

 • Κοινή Δήλωση της COMECE και του CEC προς τον Τύπο
  κατόπιν της συναντήσεως με την ελληνική Προεδρία της ΕΕ
  στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου 2014


 • Συμμετοχή αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη 10η Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) (22/10/2013)

 • Νέος Γραματεύς της Επιτροπής (11/09/2013)

 • Εκδημία του Γραμματέως της Επιτροπής Πρωτοπρεσβυτέρου Στεφάνου Αβραμίδη (11/09/2013)

 • Συνάντηση εκπροσώπων Ορθοδόξων Εκκλησιών στις Βρυξέλλες (31/01/2012)

 • Συνέδριο προς τιμήν των μαρτύρων στη Σικελία (30/01/2012)

 • Η Ιερά Σύνοδος για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία (αρχείο PDF)


  Χρονικά

 • Συνέδριο με θέμα: «Βελτίωση της Κατάστασης των Ρομά στην Ευρώπη : Προκλήσεις και Ανοικτά Ερωτήματα»
  (Αθήνα, 5-7 Μαίου 2014) (αρχείο PDF)

 • Αποστολή κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, στις Βρυξέλλες (Μάϊος 2010)

 • Επίσκεψη του Πατριάρχη Αρμενίας κ. Αράμ

 • Συγχαρητήρια Ἐπιστολή τῆς Α.Θ.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί Πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου πρός τόν νεοεκλεγέντα Πατριάρχη τῶν Σέρβων κ.κ. Εἰρηναῖο

 • Επίσκεψη Αντιπροσωπείας της Αγγλικανικής Εκκλησίας
  στην Εκκλησία της Ελλάδος
 • Προηγούμενη σελίδα