Προηγούμενη σελίδα
Συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου
με τον Πατριάρχη της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής, Mar Awa.

Την Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, ο Πατριάρχης της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής (Ιράκ), μετά πενταμελούς συνοδείας επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Ασσύριο Πατριάρχη κάνοντας αναφορά στους δεσμούς μεταξύ των δύο Εκκλησιών, που προκύπτουν από τα κοινά ιστορικά βιώματα (αρχαίες κοιτίδες του Χριστιανισμού της Ανατολής, γενοκτονία Ασσυρίων, Ποντίων, Αρμενίων κ.λπ.) και στις μεγάλες κρίσεις της εποχής που αντιμετωπίζουν κοινότητες, λαοί και κράτη απανταχού της γης. Στην συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή παραβρέθηκαν εκ μέρους της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων ο Γραμματέας της ΣΕΔΔΣ, Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, και ο συνεργάτης του, πρωτοπρεσβύτερος κ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης. Εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών παρών ήταν και ο Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. κ. Βαρνάβας Θεοχάρης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τη συνάντηση, δείτε εδώ.Συνάντηση και Συνδιάσκεψη των μελών
της Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων - Αγγλικανών
στην Αθήνα από 7 - 14 Οκτωβρίου 2022

Στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, έλαβαν χώρα οι εργασίες της Ολομέλειας της Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Αγγλικανών - Ορθοδόξων (International Commission for Anglican-Orthodox Theological Dialogue -ICAOTD), από 7 - 14 Οκτωβρίου 2022.
Για αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με τις εργασίες της Ολομέλειας, τις επισκέψεις και τις συμμετοχές, βλ. εδώ.


Τελετή παραδόσεως υποτροφιών από την Εκκλησία σε φοιτητές για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδέςTην Δευτέρα 5/9/2022, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης Συνεδρίας της νέας Δ.Ι.Σ. (166η Συνοδική Περίοδος), πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η τελετή παραδόσεως 106 υποτροφιών σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές για έναρξη ή συνέχιση των σπουδών τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ανανεώθηκε η υποτροφία ή δόθηκε για πρώτη χρονιά σε 79 Έλληνες φοιτητές, για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Επίσης χορηγήθηκαν υποτροφίες και σε 27 αλλοδαπούς φοιτητές για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα. Για τους αλλοδαπούς φοιτητές που ξεκινούν για πρώτη φορά τις σπουδές στην Ελλάδα, η υποτροφία καλύπτει και το έτος προπαρασκευής για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Το συνολικό ποσό των υποτροφιών, το οποίο θα διαθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2022-2023 ανέρχεται συνολικά σε 381.600 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τελετή και το θεσμό της χορηγίας των υποτροφιών που συντονίζεται από την Υποεπιτροπή Υποτροφιών της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων, δείτε εδώ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΤEWAHEDO ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝΤον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε στις 6 Μαΐου 2022, αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Tewahedo Εκκλησίας της Ερυθραίας με επικεφαλής τον Σεβασμ. Μητροπολίτη πάσης Ευρώπης κ. Παύλο, τον Σεβασμ. Μητροπολίτη πάσης Αμερικής και Καναδά κ. Ηλία, τον Σεβασμ. κ. Λουκά, Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, τον Ιερέα π. Μπερεκέτ, Υπεύθυνο επί των Εξωτερικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Ερυθραϊκής Εκκλησίας, τον Ιερέα π. Ιωσήφ, Γραμματέα της Μητροπόλεως πάσης Ευρώπης και τον ομογενή εξ Ερυθραίας κ. Λάμπρο Κυριακάκο.
Η αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Μακαριώτατο, με σκοπό την αρχική γνωριμία των δύο ιστορικών Εκκλησιών και την βελτίωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ τους.

Πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ερυθραϊκής και Ελληνικής Εκκλησίας εντός του κτηρίου διοίκησης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Παρόντες ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης.

Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, μετά από σχετικές επιστολές που απέστειλε η Ορθόδοξη Tewahedo Εκκλησία της Ερυθραίας προς τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ.
Δείτε το ανωτέρω κείμενο στα αγγλικά.
Επιστολή Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών του ΕΛΚ προς την UNESCO για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας


Έλληνες και Κύπριοι Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, με επιστολή τους στις 29/4/22 προς τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής & Ασφάλειας, Joseph Borel, σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής που είχε σταλεί τον Ιούλιο του 2020, θέτουν εκ νέου προ των ευθυνών της την UNESCO για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. Υπενθυμίζουν τον πρόσφατο βανδαλισμό της αυτοκρατορικής πύλης και αναφέρουν ότι η περαιτέρω βεβήλωση της Αγίας Σοφίας είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης απόφασης μετατροπής του παγκόσμιου και διαθρησκευτικού αυτού μνημείου σε τζαμί παράλληλα με την παντελή έλλειψη προστατευτικών μέτρων.

«Η Αγιά Σοφιά καθιερώθηκε ως μουσείο το 1934, με διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Η UNESCO την ανακήρυξε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας το 1985. Μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας, η UNESCO εξέδωσε ανακοίνωση στις 10 Ιουλίου υπογραμμίζοντας ότι «η Αγιά Σοφιά είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μουσείο.Το εν λόγω καθεστώς συνεπάγεται ορισμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Επομένως, ένα κράτος πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν γίνεται καμία τροποποίηση στην καθολική αξία ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκεται στην επικράτειά του και ότι για οποιαδήποτε τροποποίηση απαιτείται προηγούμενη ειδοποίηση από το ενδιαφερόμενο κράτος στην UNESCO και εάν κριθεί απαραίτητο, εξετάζεται το αίτημα από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς».Η UNESCO υπενθυμίζει επιπλέον ότι «η αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη συμμετοχή κοινοτήτων και άλλων ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κληρονομιάς και για την ενίσχυση της μοναδικότητας και της σημασίας της. Αυτή η προϋπόθεση εξυπηρετεί την προστασία και τη μετάδοση της παγκόσμιας αξίας της κληρονομιάς και είναι σύμφυτη με το πνεύμα της Σύμβασης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ωστόσο, η Τουρκία αγνόησε τις ανησυχίες της UNESCO και προχώρησε σε δήλωση με την οποία μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η Αγία Σοφία, ένας τόπος εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας, χαρακτηρίζεται από την UNESCO "ως πρότυπο για μια ολόκληρη οικογένεια Εκκλησιών και μετέπειτα τζαμιών, και τα ψηφιδωτά των ανακτόρων και των Εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης επηρέασαν τόσο την Ανατολική όσο και τη Δυτική τέχνη". Είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη "μοναδική ενσωμάτωση αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων που αντικατοπτρίζουν τη συνάντηση της Ευρώπης και της Ασίας εδώ και αρκετούς αιώνες ».

Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.

ΠΑΣΧΑΛΙΟΝ ΜΗΝΥΜΑ 2022 ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ

"Ο Θεός και Άνθρωπος Ιησούς Χριστός δια της Αναστάσεως Αυτού απεκάλυψεν ημίν την άπειρον αγάπην του Θεού δια τον άνθρωπον, το Πνεύμα το Άγιον διαβεβαιοί ημάς δια του Ευαγγελιστού της αγάπης Ιωάννου του Θεολόγου ότι ο Θεός αγάπη εστίν τουτέστιν η πλέον αληθής μορφή φιλανθρωπίας, ήτοι φιλίας, βαθέος σεβασμού και αρρήτου τιμής προς τον άνθρωπον...Αυτής της Βασιλείας, εν η βασιλεύει η αγάπη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη του Θεού, η πάντα νουν υπερέχουσα, τηλαυγής και φαεσφόρος εικών κα πρόγευσις εστίν, η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, ης μέλη και Ποιμένες Χάριτι θεία εσμέν, και δι ής ελπίζομεν σωτηρίας τυχείν της εν Χριστών Ιησού τω Κυρίων ημών. Αλλ'εάν στρέψωμεν τα βλέμματα ημών εις τον σύγχρονον κόσμον, ουχί σπανίως θλίψις καταλαμβάνει ημάς,ορώντες ότι ο άνθρωπός διαπράττει παν το εφικτόν δια να εκδιώξη την ειρήνην του Θεού εκ της βιοτής του και της ανθρωπότητος. Πρόσφατον παράδειγμα ο ολέθριος πόλεμος μεταξύ ομοδόξων εν Ευρασία χωρών. Χιλιάδες ανθρώπων απώλοντο, γονείς εθρήνησαν τον θάντατον τέκνων των και τανάπαλιν. Πρόσφυγες αναρίθμητοι απεμακρύνθηκσαν των εστιών των, Ζωτικαί υποδομαί επλήγησαν και μνημεία τέχνης και πολιτισμού κατεστράφησαν. Πόνος, άλγος, οδύνη πολλή, επαναφορά της του Κάιν αδελφοκτονίας. Όμως παρά τας πολυειδείς συμφοράς, τας ευρούσας ημάς σφόρδρα, ουκ απόλλυμεν την ελπίδα ημών διότι ο Αναστάς Κύριος εστίν η βεβαία ελπίς πάντων των περάτων της γης῾.

Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα ελληνικά.
Συνάντηση Συνοδικής Επιτροπής, ΣΕΔΔΧ, με μέλη του Διεθνούς Αντισημιτικού Κινήματος
(Combat Antisemitism Movement)Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, στο γραφείο της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, παρουσία δύο μελών της ΣΕΔΔΧ, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος καί Ἁλμυροῦ κ. Ἰγνατίου και του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Θερμοπυλῶν κ. Ἰωάννη, ο Γραμματέας της Επιτροπής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Κέντρου Εβραϊκής Επιρροής ( Center for Jewish Impact) και επικεφαλής Σύμβουλο του Κινήματος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού (Combat Antisemitism Movement) κ. Robert Singer. Ο κ. Singer εξέφρασε την ευχή να αναπτυχθούν στενώτερες σχέσεις μεταξύ της Ιεράς Συνόδου και της Εβραϊκής Κοινότητας στην Ελλάδα (απαριθμεί 8.000 άτομα), στο πλαίσιο και του αντισημιτικού αγώνα στον οποίο έχουν συστρατευθεί και τα θεσμικά όργανα της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο κ. Singer τόνισε με ευγνωμοσύνη το γεγονός του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων στην xώρα μας. Αναφερόμενος σε διεθνή θέματα της επικαιρότητας, περιέγραψε την κατάσταση των 25.000 Εβραίων που διαμένουν στην Μαριούπολη ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την ανησυχία του για το θέμα της κατάστασης των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, κοινοτήτων που κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω των πολέμων στην περιοχή και της ισλαμιστικής βίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος αναφορικά με το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία τόνισε ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος είναι πολύ ευαίσθητος για το θέμα ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες τις Εκκλησίας έχουν αναλάβει "μεγάλη προσπάθεια για το θέμα της υποδοχής των Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα". Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης και σ' ένα πρόγραμμα ανταλλαγής επισκέψεων στο Ισραήλ για θέματα ευαισθητοποίησης για το Ολοκαύτωμα, λέγοντας ότι “πρέπει να υπερασπιστούμε κάθε άνθρωπο απ΄ όπου και αν προέρχεται και ανήκει ( διότι ο άνθρωπος είναι η εικόνα του Θεού) για να μη ζήσει πάλι η ανθρωπότητα ένα νέο Ολοκαύτωμα". Από τη μεριά του, ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης τόνισε τη σημασία διενέργειας εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε ιερείς για το Ολοκαύτωμα και τη σημασία του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καταπολέμησης του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν δύο συνεργάτες του κ. Singer. η κ. Catherine Szkop και ο κ. Omri Odem, o συνεργάτης του Πανιερ. Θερμοπυλών, Δρ. Χρήστος Νάσιος, καθώς και δύο συνεργάτες της ΣΕΔΔΧ, ο Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης και η κ. Ευθαλία Παππά, M.A.

Ενημέρωση για το θέμα της εκστρατείας κατά του αντισημιτισμού στην Ευρώπη από άλλες πηγές.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΡΩΣΙΑΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΝ,
Αθήνα 4 Μαρτίου 2022"..Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος αἰσθάνεται ἔντονον τό χρέος νά ὑψώσῃ φωνήν διαμαρτυρίας ὑπέρ πάντων τῶν, ὡς μή ὤφειλε, θυμάτων τοῦ πολέμου καί ὑπέρ πάντων τῶν διωκομένων. Θρηνεῖ δι’ ὅσους ἐθανατώθησαν, ἀλλά καί δι’ ὅσους εἰσέτι δοκιμάζονται καί διώκονται ἐκ τῆς κακότητος, τῆς μισαλλοδοξίας καί τῆς βαρβαρότητος, αἵτινες προέρχονται, δυστυχῶς, οὐχί ἐξ ἀλλοπίστων, ἀλλ’ ἐξ ὁμοδόξων Χριστιανῶν..Ἡ ἐκκλησιαστική παρέμβασις καί ἡ ἔμπρακτος μαρτυρία τῆς ἀγάπης, τῆς εἰρήνης καί τῆς καταλλαγῆς, παρέχει ἐλπίδα διά τήν κατάπαυσιν τοῦ πολέμου καί τήν ἀπόσυρσιν τῶν ρωσικῶν στρατευμάτων ἐκ τῆς Οὐκρανίας... Μακαριώτατε, Ἔχοντες ὑπ’ ὄψιν τήν βαρύτητα τοῦ Κυριακοῦ λόγου «οὐ πᾶς ὁ λέγων μοι Κύριε Κύριε, εἰσελεύσεται εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν, ἀλλ᾿ ὁ ποιῶν τὸ θέλημα τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς» (Ματθ. 7, 21), κατακλείομεν τήν παροῦσαν, ἀπευθύνοντες διάπυρον παράκλησιν πρός Ὑμᾶς, διά τήν σταθεράν συστοίχισιν Ὑμῶν τε καί ἡμῶν πρός τάς ἐντολάς τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ δι’ ἀγάπην, φιλαδελφίαν καί ἔμπρακτον ἐφαρμογήν τῆς Ἀποστολικῆς ἐπισημάνσεως: «ὑμεῖς δέ ἐστε σῶμα Χριστοῦ καί μέλη ἐκ μέρους» (Α΄ Κορ. 12, 27).." Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα ελληνικά και στα αγγλικά.24 Φεβρουαρίου 2022, Εκκλησία της Αγγλίας
Μήνυμα των προκαθήμενων της Εκκλησίας της Αγγλίας για την κατάσταση στην Ουκρανία και τον πόλεμο,
έκκληση για ειρήνη και προσευχή"Σε πολλούς από εμάς θα ταραχθεί η καρδιά μας καθώς παρακολουθούμε με τρόμο την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως έχουμε ήδη πει, αυτή η επίθεση είναι μια πράξη κακού που θέτει πραγματικά σε κίνδυνο τη σχετική ειρήνη και ασφάλεια την οποία απολάμβανε η Ευρώπη για πολύ καιρό. Η επίθεση από ένα κράτος σε μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα δικαίως προκάλεσε οργή, κυρώσεις και καταδίκη.
Θρηνούμε μαζί με τον λαό της Ουκρανίας και προσευχόμαστε για τους αθώους, τους φοβισμένους και για όσους έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα, τις εστίες τους και την οικογένειά τους.
Συνεχίζουμε να ζητάμε κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων καθώς επίσης και μεγάλου εύρους προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας...Ως Χριστιανοί, η απάντησή μας σε μια κρίση πρέπει πάντα να βασίζεται στην προσευχή. Και με τον τρόπο αυτό σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας σε θερμή προσευχή για τη διάχυση του Πνεύματος του Θεού προκειμένου ο κόσμος να επιλέξει ξανά την ειρήνη, ενισχύοντάς τα διεθνή θεσμικά όργανα που μας επιτρέπουν να εργαζόμαστε και να ζούμε μαζί ως μια ανθρωπότητα που συγκατοικεί σε αυτόν τον κόσμο. Προσευχόμαστε για εκείνους στην Ουκρανία που υποφέρουν σκληρά, για όλους όσους λαμβάνουν αποφάσεις στον κόσμο, και για τους ανθρώπους και τους ηγέτεςτης Ρωσίας επίσης."
Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.

Για πληροφορίες σχετικά με Ουκρανούς που διαφεύγουν τον πόλεμο, βλ. site EE: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/stronger-europe-world/eu-solidarity-ukraine/eu-assistance-ukraine/information-people-fleeing-war-ukraine_en#your-rights-in-the-eu.21 Oκτωβρίου 2021, Ρώμη: Διεθνές Συμπόσιο Οργανωμένο από την Ομάδα των G20, και την Ακαδημία Ύδατος για την Βιώσιμη και Υπεύθυνη Ανάπτυξη σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση για την Αναπτυξιακή Συνεργασία του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας (G20 Special Event on Water: Fostering a New Culture of Water for People, Planet and Prosperity)

   

Κατόπιν προσκλήσεως από τον Καθ. Alessandro Leto, Διεθυντή της Ακαδημίας Ύδατος για την Βιώσιμη και Υπεύθυνη Ανάπτυξη και τον Πρέσβη Giorgio Marrapodi, Γεν. Διευθυντή Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών & Διεθνούς Συνεργασίας, ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, Πανοσιολογιώτατος π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης συμμετείχε δια ζώσης με ομιλία του στην υβριδική αυτή συνάντηση που έλαβε χώρα στη Ρώμη, στο Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασάς, στις 21/10/21. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αξιοποιώντας την Πρωτοβουλία της Γενεύης για το Νερό, αποσκοπείται η προαγωγή μιας συμμαχίας μεταξύ πολλών ενδιαφερομένων μερών στη βάση της επιστήμης προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τη σπουδαιότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα μιας πολυδιάστατης προσέγγισης για την αντιμετώπιση της προσκλήσεως να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα και βιώσιμη διαχείριση του νερού για όλους. Δείτε την ομιλία του Πανοσιολογιώτατου π. Ιγνάτιου, με τον τίτλο “«Ύδωρ και Οικο-θεολογία από Ορθόδοξη προοπτική» στα αγγλικά (το πρωτότυπο κείμενο) και στην ελληνική του μετάφραση.

Kλιματική αλλαγή και COP26: ένα ορόσημο για την παγκόσμια πολιτική σκηνή και ένα ερώτημα για τις καρδιές μαςΆρθρο γνώμης του CEC (Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών) για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή - COP26 (UN Climate Change Conference) - που λαμβάνει χώρα από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021 στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου και στην οποία συμμετέχουν ηγέτες από όλον τον κόσμο. To διακύβευμα αυτής της Διάσκεψης είναι να συμφωνήσουν οι ηγέτες πώς να επισπεύσουν την παγκόσμια δράση για να βρεθεί λύση στην κλιματική κρίση.Η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5°C είναι ο καλύτερος τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο, ο κόσμος δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθόσον οι θερμοκρασίες του πλανήτη αυξάνονται.Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί αυξημένες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μη αναστρέψιμες αλλαγές στις βροχοπτώσεις, τους ωκεανούς και τους ανέμους σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Στην ΕΕ και παγκοσμίως σημειώνονται συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Είναι εξαιρετικά επείγον να αναληφθεί δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Η COP26 αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν από κοινού και γρήγορα για να περιορίσουν την άνοδο των θερμοκρασιών και την κλιματική αλλαγή, βλ http://www.consilium.europa.eu/el/policies/climate-change/paris-agreement/cop26/.
Δείτε το άρθρο, που υπογράφει ο Αιδ. Δρ Peter Pavlovic, Γραμματέας Σπουδών του CEC, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Δικτύου για το Περιβάλλον και μέλος της ομάδας εργασίας του WCC για την κλιματική αλλαγή, στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.

Για τα διαφαινόμενα απογοητευτικά αποτελέσματα της COP26 και την κραυγή αγωνίας ανθρώπων και φορέων που μάχονται για την κλιματική δικαιοσύνη, δείτε επίσης σχετικό άρθρο της Joy Kennedy από το WCC, στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.

Αρμενία: Συνέδριο για τη “Διεθνής θρησκευτική ελευθερία και ειρήνη”
Vagharshapat, 8-12 Σεπτεμβρίου 2021
Συμμετοχή του Γραμματέα της ΣΕΔΔΣO Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, Πανοσιολογιώτατος π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, με Συνοδική Απόφαση, συμμετείχε σε Διεθνές Συνέδριο στην πόλη Βαγαρσαπάτ της Αρμενίας (γνωστής και ως Ετσμιαντζίν) από τις 8 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2021. Το Συνέδριο συγκλήθηκε υπό τη μέριμνα της Αυτού Αγιότητος Καρεκἰν του Β’, Ανώτατου Πατριάρχη και Καθολικού πάντων των Αρμενίων με θέμα τη «Διεθνής θρησκευτική ελευθερία και ειρήνη».

Ο π. Ιγνάτιος ανέγνωσε Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στο οποίο μεταξύ των άλλων τονίζεται ότι “ἡ διαπολιτισμική καί διαθρησκευτική διάσταση τῆς ἑτερότητας μπορεῖ νά ἑστιασθεῖ κριτικά στόν εἰλικρινῆ καί δημιουργικό διάλογο γιά τήν ἀντιμετώπιση κοινῶν προβλημάτων, ὅπως ἡ φτώχεια, ἡ θρησκευτική βία, ὁ φανατισμός καί ἡ διαφύλαξη τῆς εἰρήνης, μέ προαγωγή τῆς κοινωνικῆς συνοχῆς καί ἀλληλεγγύης, πάντοτε μέ ἔμπρακτη ἀγάπη, ἐπικοινωνία καί ὁμοφροσύνη πρός τίς ἄλλες κοινότητες“ (δείτε το Μήνυμα στα αγγλικά και στα ελληνικά).

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο Συνέδριο περιελάμβαναν την πρόσβαση σε χώρους λατρείας σε ζώνες συγκρούσεων, την προστασία των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο Συνέδριο συζητήθηκε η πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Δημοκρατία του Αρτσάχ), μια περιοχή στον Καύκασο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, της οποίας το διεθνές καθεστώς παραμένει άλυτο. Οι ομιλητές ανέφεραν πολλά περιστατικά βεβήλωσης εκκλησιών και μοναστηριών, καθώς και καταστροφή αρμενικών θρησκευτικών και πολιτιστικών κληρονομιών. Ιδιαίτερα τονίστηκαν οι ανησυχίες σχετικά με την δυνατότητα των Αρμενίων να έχουν πρόσβαση σε ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες για λατρεία στις περιοχές του Αρτσάχ.

Το Συνέδριο συγκέντρωσε θρησκευτικούς ηγέτες, μελετητές και ειδικούς από όλο τον κόσμο οι οποίοι επιβεβαίωσαν τους προβληματισμούς σχετικά με τη διατήρηση της παγκόσμιας πνευματικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, η οποία πολύ συχνά απειλείται από εθνοτική και θρησκευτική μισαλλοδοξία, ειδικά κατά τη διάρκεια πολέμων και ένοπλων συγκρούσεων.

5 Ιουνίου 2020: Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου δια την Παγκόσμιον Ημέραν Περιβάλλοντος. Για την αγγλική μετάφραση του κειμένου, επιλέξτε εδώ.
20 Νοεμβρίου 2020: Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για την εκδημία του Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου.
5 Ιουνίου 2020: Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου δια την Παγκόσμιον Ημέραν Περιβάλλοντος. Για την αγγλική μετάφραση του κειμένου, επιλέξτε εδώ.Μάρτιος-Απρίλιος 2019


Συνέδριο Διαλόγου Croceu, CEC, Comece με την Ομάδα Εργασίας για τον Διαθρησκευτικό και Πολιτιστικό Διάλογο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος (EPP) για την "Ἑπόμενη Μέρα στη Συρία, ο δρόμος για την ανάκαμψη του Συριακού λαού". Το Συνέδριο που διοργανώθηκε την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, παρακολούθησαν ευρωβουλευτές, ευρωπαίοι αξιωματούχοι των θεσμικών οργάνων της Ένωσης με έδρα τις Βρυξέλλες, ακαδημαικοί και αντιπρόσωποι διαφόρων θρησκευτικών οργανώσεων. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των τριών χριστιανικών οργανώσεων, δηλ. των CROCEU (Επιτροπή Αντιπροσώπων των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην ΕΕ), CEC (Συμβούλιο Ευρωπαικών Εκκλησιών) και COMECE (Επιτροπή των Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων στην Ευρωπαική Κοινότητα) που συνδιοργάνωσαν το Συνέδριο.Κοινό ανακοινωθέν από την CROCEU (Επιτροπή Αντιπροσώπων των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην ΕΕ) εν όψει των επικείμενων Ευρωεκλογών του Μαίου 2019.

Εν όψει των επικείμενων Ευρωεκλογών τον Μάιο 2019, οι Αντιπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) απευθύνονται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις διευρυμένες ευθύνες και αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την σημασία της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στις επικείμενες Ευρωεκλογές, η CROCEU επιθυμεί να τονίσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί ένα ακόμη θεσμό που ιδρύθηκε για να διασφαλίζει ατομικά και συλλογικά οικονομικά συμφέροντα. Ιδρύθηκε περισσότερο για να αποτελεί τον αποδέκτη των προσδοκιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι ζουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και συγχρόνως επιθυμούν να είναι μέρος μίας ευρύτερης οικογένειας εθνών που εργάζονται από κοινού για την εμπέδωση των κοινωνικών ελευθεριών, της αξιοπρεπούς ζωής και της συλλογικής ασφάλειας. Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να ασκήσουν το πολιτικό δικαίωμα της ψήφου για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή κατά την άσκηση αυτού του δημοκρατικού δικαιώματος, διότι το μέλλον βρίσκεται στα χέρια τους.


ΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 2016-2019

A' Θεολογική Ημερίδα Αλλοδαπών Υποτρόφων
της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, στις 9.00 π.μ
(αίθουσα εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου, Ιασίου 1)

Δελτίο Τύπου (29/10/2019) (αρχείο PDF)
Πρόσκλιση
Πρόγραμμα

 • 9 Οκτωβρίου 2019: Παρουσίαση στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, του βιβλίου του Αρχ. Ιωάννη Καραμούζη, συνεργάτη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και Γραμματέα της Υποεπιτροπής Υποτροφιών, με τίτλο " Μητροπολίτης πρ. Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημος Γραικός, μία ζωή βγαλμένη από το γεροντικό".

 • Επίσκεψη αντιπροσωπείας Λουθηρανών από το Μόναχο στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων την 1η Οκτωβρίου 2019.
  Φωτογραφικό υλικό • Συμμετοχή και Ομιλία του Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής, Αρχιμ. Ιγνάτιου Σωτηριάδη, στη Διημερίδα του Υπουργείου Εξωτερικών με θέμα «Θρησκευτική-Εκκλησιαστική Διπλωματία στον 21ο αιώνα» (ΥΠΕΞ, 28/29.02.2019).

 • Περί Μεταπτυχιακών Σπουδών εις το εν Σαμπεζύ Γενεύης Ινστιτούτον Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας (10/03/2017) • ΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 2011-2015

 • ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ Π. ΣΤΕΦΑΝΟ ΑΒΡΑΜΙΔΗ (12/09/2014)

 • Κοινή Δήλωση της COMECE και του CEC προς τον Τύπο
  κατόπιν της συναντήσεως με την ελληνική Προεδρία της ΕΕ
  στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου 2014


 • Συμμετοχή αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη 10η Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) (22/10/2013)

 • Νέος Γραματεύς της Επιτροπής (11/09/2013)

 • Εκδημία του Γραμματέως της Επιτροπής Πρωτοπρεσβυτέρου Στεφάνου Αβραμίδη (11/09/2013)

 • Συνάντηση εκπροσώπων Ορθοδόξων Εκκλησιών στις Βρυξέλλες (31/01/2012)

 • Συνέδριο προς τιμήν των μαρτύρων στη Σικελία (30/01/2012)

 • Η Ιερά Σύνοδος για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία (αρχείο PDF)


  Χρονικά

 • Συνέδριο με θέμα: «Βελτίωση της Κατάστασης των Ρομά στην Ευρώπη : Προκλήσεις και Ανοικτά Ερωτήματα»
  (Αθήνα, 5-7 Μαίου 2014) (αρχείο PDF)

 • Αποστολή κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, στις Βρυξέλλες (Μάϊος 2010)

 • Επίσκεψη του Πατριάρχη Αρμενίας κ. Αράμ

 • Συγχαρητήρια Ἐπιστολή τῆς Α.Θ.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί Πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου πρός τόν νεοεκλεγέντα Πατριάρχη τῶν Σέρβων κ.κ. Εἰρηναῖο

 • Επίσκεψη Αντιπροσωπείας της Αγγλικανικής Εκκλησίας
  στην Εκκλησία της Ελλάδος
 • Προηγούμενη σελίδα