Συναξαριστής

Για να βρείτε εύκολα την εορτή που θέλετε, επιλέξτε Αναζήτηση

Κεντρική σελίδα Συναξαριστή

Σεπτέμβριος

Οι ημερομηνίες των εορτών | Οι τίτλοι των εορτών ανά ημέρα


23 Σεπτεμβρίου

Η σύλληψις του τιμίου και ενδόξου προφήτου προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου. Μαρτύρων Ανδρέου, Ιωάννου, Αντωνίου, Πέτρου. Ραΐδος της παρθένου(1), Ξανθίππης και Πολυξένης († 109)(2). Νεομαρτύρων Νικολάου του παντοπώλου (†1672) και Ιωάννου του εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω (†1814) αθλήσαντος.


(1) Η Αγία Ράϊς, η παρθένος καταγόταν από την πόλη Βατάν της Αιγύπτου. Έγινε μοναχή από 12 χρονών. Κάποια μέρα πηγαίνοντας στην πηγή να φέρει νερό είδε πλήθος χριστιανών αν είναι αλυσοδεμένοι από τον ηγεμόνα Λουκιανό. Τότε έτρεξε και μπήκε και εκείνη στο πλήθος. Με τόλμη παρουσιάστηκε μπροστά στον άρχοντα και αφού περιγέλασε τους Θεούς του, τον έφτυσε κατάμουτρα όταν και αυτός ειρωνεύτηκε το Χριστό. Τότε την βασάνισαν φρικτά και στο τέλος την αποκεφάλισαν.
(2) Η Ξανθίππη και η Πολυξένη ήταν αδερφές που κατάγονταν από την Ισπανία και έζησαν στα χρόνια του Κλαύδιου Καίσαρα (41-54) και ασπάστηκαν το χριστιανισμό. Η Ξανθίππη ήταν σύζυγος του Πρόβου που ήταν άρχοντας της χώρας, μαθήτευσε κοντά στον Απόστολο Παύλο και γνώρισε σε πολλούς την πίστη στο Χριστό. Η αδερφή της Πολυξένη απάχθηκε από κάποιον που ήθελε να την διαφθείρει στην Ελλάδα όπου γνώρισε το χριστιανισμό από τον Φίλιππο και γυρίζοντας στην Ισπανία επιδόθηκε μαζί με την αδερφή της στον πνευματικό αγώνα, όπου κοιμήθηκαν εν ειρήνη.