Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 132, 3 Νοεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΟΜΗ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 2o ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «ΤΙ ΗΘΟΣ, ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;»

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

«ΟΥΤΕ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ;»

Μνημεία της Χριστιανοσύνης καμωμένα
από ένα μεγάλο δάσκαλο. Δείτε στο
eikastikon σχέδια του Τάσσου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΟΜΗ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ


Την δημιουργία Ιδιωτικών Μη Κερδοσκοπικών Εκπαιδευτηρίων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, πρότεινε στην Δ.Ι.Σ. ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (31/10/2006). Η πρόταση, που έγινε ομοφώνως αποδεκτή, αφορά την ίδρυση σχολείων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και ανατέθηκε σε ειδική προς τούτο επιτροπή η εξέταση όλων των παραμέτρων της.

Σημειώνεται ότι ήδη λειτουργούν, σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδος, βρεφονηπιακοί Σταθμοί, υπό την εποπτεία των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων, ενώ στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Μητροπόλεις Πειραιώς και Δημητριάδος λειτουργούν, από αρκετών ετών και Εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Για το ζήτημα αυτό δήλωση έκανε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δ.Ι.Σ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η Παιδεία στη χώρα μας είναι συνυφασμένη με τον χαρακτήρα και την δομή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα…Τα ιδιωτικά σχολεία δε θα πρέπει να μάς ξενίζουν, αφού οι ανά τον κόσμο Εκκλησίες πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα. Εξάλλου, υπάρχουν και στη χώρα μας περίφημα σχολεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας…».

Η συγκεκριμένη πρόταση του Μακαριωτάτου χαιρετίζεται ήδη με ιδιαίτερη ικανοποίηση από την κοινή γνώμη. Αναφέρεται σχετικά σε δημοσίευμα Αθηναϊκής εφημερίδας: «Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου για την ίδρυση σχολείων από την Εκκλησία και η αποδοχή της από την Ιερά Σύνοδο δημιουργεί ανακούφιση στην κοινή γνώμη… Η Εκκλησία είναι η μόνη ελπίδα για την κινητοποίηση των νέων δυνάμεων και την ενίσχυση του Υπουργείου Παιδείας στο πρωτοποριακό έργο του και κυρίως στην αποστολή του για την μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος» («Απογευματινή», 1/11/2006).

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ


Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο επισκέφθηκε στην Ιερά Σύνοδο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Josep Borrell Fontelles (1/11/2006). Στη διάρκεια της 40λεπτης συνάντησης, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τον ρόλο του θεσμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον ιστορικό σύνδεσμό του με την Ελληνική κοινωνία, για την διοικητική διάρθρωση των Ορθοδόξων Εκκλησιών, για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον θρησκευτικό τουρισμό, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα κ. ά.

Για το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών και την σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη, ο κ. Πρόεδρος επεσήμανε ότι «Γνωρίζετε πως στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία το θέμα της ελευθερίας της θρησκευτικής πεποίθησης είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και το συζήτησα και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κωνσταντινούπολη…».

Από τη μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «Το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών, σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι πολύ σοβαρό και θεμελιώδες και σε αυτό αποβλέπουν και οι Διαθρησκειακοί διάλογοι τους οποίους, ως Εκκλησίες και Θρησκείες, διεξάγουμε, προκειμένου να παγιώσουμε την ειρήνη στον κόσμο και να εξασφαλίσουμε την αμοιβαία ειρηνική κοινωνική συμβίωση των λαών. Και η γειτονική μας χώρα, η Τουρκία, όπως και εσείς έχετε πει, οφείλει να συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλ. να τιμήσει και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου τα δικαιώματα αυτά αποτελούν πραγματική σημαία που εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και των λαών…».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 2o ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ


Εκτενής συζήτηση έγινε στη Ιερά Σύνοδο (1/11/2006) για το λίαν σοβαρό ζήτημα της τελέσεως 2ου γάμου από τους χηρεύσαντες ή διαζευγμένους κληρικούς. Για το θέμα έχουν ζητηθεί, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι θέσεις των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ώστε αυτό ν’ αντιμετωπιστεί σε Πανορθόδοξη Σύνοδο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δ.Ι.Σ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος δήλωσε για το θέμα: «Με την σημερινή της απόφαση η Ιερά Σύνοδος βλέπει με κατανόηση το θέμα αυτό. Δυστυχώς, υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις που πρέπει να εξεταστούν, όπως είναι η περίπτωση του θανάτου της Πρεσβυτέρας ενός Κληρικού… Η Εκκλησία επιθυμεί να δώσει λύση, διαφοροποιώντας τις περιπτώσεις της χηρείας από τις περιπτώσεις του διαζυγίου. Ωστόσο, για το θέμα αυτό, θα πρέπει να αποφανθεί πρωτίστως η Πανορθόδοξος Σύνοδος…».Κορυφή σελίδας


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «ΤΙ ΗΘΟΣ, ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;»


Παρέμβαση «ποταμό» έκανε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με αποκλειστικές του δηλώσεις στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (2/11/2006), σχετικά με την υπόθεση βιασμού ανήλικης μαθήτριας σε σχολείο της Αμαρύνθου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσόστομος επεσήμανε: «τι ήθος, τι νόημα ζωής δίνουμε στα παιδιά; Τους διδάσκομε την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου; Τους διδάσκομε την αληθινή έννοια της ελευθερίας και των δικαιωμάτων; Τους διδάσκομε την συναδελφοσύνη και την αγάπη και τον αυτοσεβασμό, διότι εάν η παιδεία μας και εάν η αγωγή μας δεν έχει τέτοιες παραμέτρους και τέτοιες βάσεις, τότε τα γράμματά μας, αυτά που δίνομε, στο βαθμό που τα δίνομε και αυτά, δεν έχουν καμία απολύτως αξία, γιατί δεν δημιουργούν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, αλλά δημιουργούν ανθρώπους, οι οποίοι, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα ένστικτά τους, είτε βιάζουν, είτε, από την άλλη μεριά, εάν επαναλαμβάνω, γίνεται θεληματικά, αποϊεροποιούν το ανθρώπινο πρόσωπο και δείχνουν ότι και η γενετήσια λειτουργία δεν έχει καμία ιερότητα, αλλά είναι μια διαδικασία, την οποία έτσι ανερυθρίαστα, μπορεί ο καθένας να διαπράττει, σε όποιον χώρο, με όσα πρόσωπα θέλει, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί, μόνο και μόνο για να αποσπάσει την ηδονή και από την άλλη μεριά, να καυχηθεί;…

… Σημασία έχει ότι από όπου και αν κατάγεται κανείς, είναι άνθρωπος, είναι εικόνα του Θεού. Αλλά τα μαθαίνουμε αυτά στα παιδιά; Μαθαίνουν ότι είναι εικόνες του Θεού ή προσπαθούμε σώνει και καλά μέσα από τα προγράμματά μας, τα σχολικά και της διδακτέας ύλης, να βγάλομε τη χριστιανική ηθική, να βγάλομε το Ευαγγέλιο, να βγάλομε τα Θρησκευτικά ή να τα μειώσομε, να τα ακρωτηριάζουμε, γιατί; Δεν φαίνεται και μέσα από αυτά τα αρνητικά γεγονότα η χρησιμότητά τους; Πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο απαγόρευσε την είσοδο των πνευματικών στα σχολεία, ως εκκλησιαστικών συμπαραστατών. Σήμερα όμως όλα τα κανάλια παίρνουν να ρωτήσουν τι λέει η Εκκλησία επ’ αυτού και τι θα κάνει η Εκκλησία. Δεν φαίνεται αυτό λίγο περίεργο και αντιφατικό; Δεν είναι αντιφατικό όταν κανείς δεν αντιδρά για προηγούμενες αποφάσεις και τώρα ερχόμαστε τάχα γιατί θέλουμε να μάθουμε τη γνώμη της Εκκλησίας;».Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ


Το ζήτημα της ύλης των βιβλίων θρησκευτικών συζήτησε η Ιερά Σύνοδος (2/1/2006) και εξέφρασε τον προβληματισμό της «για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται στα βιβλία ορισμένα βασικά και κεφαλαιώδη ζητήματα της Ορθοδόξου Πίστεώς μας. Η Δ.Ι.Σ. θεωρεί ότι από τα βιβλία ελλείπει ο Ορθόδοξος προσανατολισμός, υποτιμάται η εν Χριστώ αποκάλυψη στον κόσμο και η θεοπνευστία της Αγίας Γραφής, οπότε υποβιβάζεται η Χριστιανική πίστη στο επίπεδο της Θρησκείας…

Η Δ.Ι.Σ. έδωσε εντολή στην Συνοδική Επιτροπή Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως να προετοιμάσει επίσημο κείμενο, με βάση τις προηγούμενες παρατηρήσεις Της, το οποίο θα απευθύνει στην κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο…».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗΣε 851 έφθασαν οι Χριστιανικές οικογένειες με τρίτο τέκνο στη Θράκη, οι οποίες ενισχύονται με μηνιαίο επίδομα από την Εκκλησία της Ελλάδος. Η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε (31/10/2006) την επιχορήγησή τους και για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2006, με ποσό που ανέρχεται στα 196.334 ΕΥΡΩ.

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ


Ολοκληρώνεται στην Καλαμπάκα (3/11/2006) Επιμορφωτικό Σεμινάριο για κληρικούς και λαϊκούς, στελέχη των Ιερών Μητροπόλεων από την Θεσσαλία, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, με θέμα «Διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Τα
ο Σεμινάριο, που συνδιοργανώνουν η Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού κλήρου και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, έχει ως στόχο τη συνεχή κατάρτιση και επιμόρφωση των κληρικών και λαϊκών στελεχών σε θέματα Εκκλησιαστικής διοίκησης, Ποιμαντικής, επί συγχρόνων ζητημάτων και ενημέρωσης επί των βασικών αρχών της προληπτικής και επεμβατικής συντηρήσεως των Κειμηλίων της Εκκλησίας μας, αλλά και της ορθής διαχείρισης και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.Κορυφή σελίδας


«ΟΥΤΕ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ;»


Την έντονη ανησυχία του για την εικόνα που παρουσιάζουν τα εκπαιδευτικά μας πράγματα εκφράζει στο πληροφοριακό δελτίο «Ενημέρωσις», της Μητροπόλεως Καλαβρύτων ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος (28/10/2006).

Αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Από τα όσα θλιβερά είδαμε και ακούσαμε, κατά τις ημέρες αυτές, την πιο βαθειά λύπη μάς προξένησε ένα συγκεκριμένο σύνθημα, που ακούσαμε από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων: «Ούτε παρελάσεις, ούτε θρησκευτικά!»… Σε μια εποχή, όπου η εκπαιδευτική κοινότητα είναι αναστατωμένη με τις απεργίες διδασκόντων και τις καταλήψεις σχολικών κτιρίων υπό διδασκομένων, το σύνθημα μαθητών για την κατάργηση τω παρελάσεων και των θρησκευτικών, πρέπει να μάς βάλει σε βαθειές σκέψεις. Πρέπει να μάς προκαλέσει βαθειά μελαγχολία.

Εάν σ’ αυτά προσθέσουμε και το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και διαπόμπευσης μιας ανήλικης μαθήτριας σε σχολείο της Χαλκίδος, με δράστες ανήλικους συμμαθητές της, τότε το πρόβλημα της Παιδείας μας προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Η παρεχόμενη Παιδεία φαίνεται να έχει εκτροχιασθεί. Χωρισμένη από την αρετή, κατά την ρήση των προγόνων μας, μοιάζει να είναι «πανουργία» και όχι «σοφία»…

Μήπως, λοιπόν, αρμενίζουμε στραβά; Μήπως επιλέξαμε και ακολουθούμε λάθος δρόμο; Είναι καιρός, άρχοντες και αρχόμενοι να συλλογιστούμε σοβαρά και να αναθεωρήσουμε τη στάση μας…».Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ


«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε παρόντες στον παγχριστιανικό διάλογο, να μην αποσυρόμαστε στη γωνιά μας, αυτοχαρακτηριζόμενοι ως απεσταγμένο ύδωρ. Εδώ, κάποιοι μάς κατηγορούν ότι, ανοίγοντας διάλογο οικουμενικό, προδίδουμε τις Ορθόδοξες αρχές. Τους απαντώ ότι η Ορθοδοξία μας είναι ένα διαμάντι και δε έχει να φοβηθεί τίποτα, αν καθίσει δίπλα στους άλλους. Θα λάμψει περισσότερο»


Αναστάσιος, Αρχιεπίσκοπος Τιράνων & Πάσης Αλβανίας
Συνέντευξη στο περιοδικό «Έψιλον», 3/7/2005.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ