ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Α΄ Συνεδρία της Δ. Ι. Σ. (31/10/2006)
(31/10/2006).

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 31.10.2006, στην τελευταία για τον μήνα Οκτώβριο Συνεδρία Της, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Ἡ Διαρκής Ιερά Σύνοδος:
- Μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου ανέθεσε καθήκοντα Αρχιγραμματεύοντος της Ιεράς Συνόδου στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Κύριλλο Μισιακούλη.
-Ενέκρινε την τοποθέτηση: α) του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Μάρκου Βασιλάκη, Βοηθού Γραμματέως έως σήμερα, στη θέση του Α Γραμματέως-Πρακτικογράφου της Ιεράς Συνόδου και β) του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Καλλινίκου Δεμενοπούλου, Γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής επί του Μοναχικού Βίου και Γραμματέως παρά τω Αρχιγραμματεί, στη θέση του Β Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Β. Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος:
- Ενημέρωσε την Δ.Ι.Σ. για την ανεπίσημη Επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα, το πρόγραμμα των σχετικών Εκδηλώσεων και την συνάντηση που είχε μαζί του.
- Πρότεινε την δημιουργία Ιδιωτικών Μη Κερδοσκοπικών Εκπαιδευτηρίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Η Δ.Ι.Σ. αποδέχθηκε την πρόταση και συνέστησε Επιτροπή για τη διερεύνηση της δυνατότητος υλοποιήσεως της ως άνω προτάσεως στη Θεσσαλονίκη.

- Γ. Ἡ Δ.Ι.Σ. συζήτησε:
- Επί των Πορισμάτων της Β Ἡμερίδος της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας και Κοινωνίας με θέμα: «Αγιότητα και Εκκοσμίκευση στη Ζωή της Εκκλησίας» και αποφάσισε να ζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις από την Επιτροπή για να ληφθούν Αποφάσεις από τη Δ.Ι.Σ..
- Για την κατάρτιση ενιαίου Λογιστικού για τις Εκκλησιαστικές Διαχειρίσεις.
Συζήτησε την Έκθεση του Γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων σχετικά με τις εργασίες της ΙΗ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για Θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας που πραγματοποιήθηκε στο Προκόπι Ευβοίας από 16 έως 19 Οκτωβρίου 2006.

- Δ. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενέκρινε:
- Τον Ισολογισμό-Απολογισμό της Ε.Κ.Υ.Ο. του οικονομικού έτους 2005.
- Το Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων για τη Συνοδική Περίοδο 2006-2007.
- Τις προτεινόμενες, υπό της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, υποτροφίες αλλοδαπών φοιτητών για σπουδές στην Ελλάδα του Ακαδημαϊκού Έτους 2006-2007.
- Το Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος για τη Συνοδική Περίοδο 2006-2007.
- Την επιχορήγηση 851 χριστιανικών οικογενειών της Θράκης με τρίτο τέκνο. Το ποσό ανέρχεται για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2006 στα 196.334,00 ₠.
Την Απονομή του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Εφοπλιστή κ. Νικόλαο Φράγκο, για το κοινωνικό του έργο και την εν γένει προσφορά του στην Εκκλησία.

Ε. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Αύριο 1.11.2006 και ώρα 09.30 τον Μακαριώτατο θα επισκεφθούν στο Γραφείο του στο Συνοδικό Μέγαρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Josep Borrell Fontelles και Μέλη του Γραφείου του, συνοδευόμενοι από τον κ. Γεώργιο Κασσιμάτη, Διευθυντή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου