ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Συνάντηση Μακαριωτάτου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Josep Borrell Fontelles
(1/11/2006).

Με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο συναντήθηκε σήμερα, στο Συνοδικό Μέγαρο, ο Εξοχότατος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Josep Borrell Fontelles, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, κ. Γεώργιο Κασσιμάτη. Τον Μακαριώτατο πλαισίωναν Ιεράρχες -Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου καθώς και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.Νικόλαος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αχαίας κ.Αθανάσιος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Υποδεχόμενος τον κ. Βοrrell, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος εξήρε το "υψηλό πολιτικό ήθος" του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους κοινούς, με την Εκκλησία της Ελλάδος, οραματισμούς του, για την ενότητα της Ευρώπης, την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και την ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης και δικαιοσύνης. Εξέφρασε την "ευχή και την παράκληση να παραμείνει στο νέο Σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το άρθρο 51 του Προσχεδίου, βάσει του οποίου, οι Εκκλησίες αναγορεύονται σε επίσημο συνομιλητή των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στους αγώνες της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της κατοχύρωσης των Χριστιανικών ριζών της Ευρώπης, ενώ ταυτίστηκε εκ νέου με την διεθνώς εκπεφρασμένη θέση, πως η γειτονική μας Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την θρησκευτική ελευθερία και να συμμορφωθεί προς το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, θέση την οποία διατύπωσε κατά τις επίσημες επαφές του και ο κ.Βοrrell.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Βοrrell εξήρε την συμβολή του Μακαριωτάτου και του "Θεσμού της Εκκλησίας της Ελλάδος", τον οποίον χαρακτήρισε "τεραστίας σημασίας για την Ελληνική κοινωνία", στην προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας εντός και εκτός της πατρίδας μας, καθώς και τους αγώνες Της, υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επαίνεσε την συμβολή της Εκκλησίας μας στην διατήρηση του Ελληνικού, Αρχαίου και Βυζαντινού Πολιτισμού, ενώ επισήμανε την αγαστή συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Γραφείο της Εκκλησίας μας στις Βρυξέλλες, η οποία, όπως είπε, συμβάλλει στην εξοικείωση ιερωμένων και πιστών με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τον Μακαριώτατο ενημέρωση για την δομή και διοικητική διάθρωση τόσο της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και της εν γένει Ορθοδοξίας, και απηύθυνε ερωτήσεις προς τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας για την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπου η Εκκλησία αναλαμβάνοντας Εθναρχικό ρόλο πρωτοστάτησε στην Επανάσταση του 1821 και τον Αγώνα για την Ελευθερία του Έθνους καθώς και για την διάσωση, μέσω των "Κρυφών Σχολειών" της Γλώσσας και της Ιστορίας μας, ιδεώδη για τα οποία θυσιάστηκε πλειάδα Εθνομαρτύρων και Νεομαρτύρων κληρικών και λαϊκών .


ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ:

Αναλυτικά ο Μακαριώτατος και ο κ. Βοrrell συνομίλησαν για :

1. TON ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ :

Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος: "Είναι για εμάς μεγάλη χαρά ότι σας υποδεχόμαστε στην έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχει στους κόλπους της το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού, περίπου το 95% .. Εδώ βρισκόμαστε στην έδρα της Εκκλησίας μας , στην έδρα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το σύστημα διοίκησης είναι δημοκρατικό και λέγεται "Συνοδικό, δηλαδή όλοι οι Ιεράρχες της Εκκλησίας μετέχουν στην διοίκηση και οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Ως προς τη διοίκηση υπάρχουν δύο διοικητικά όργανα , το ένα λέγεται Σύνοδος της Ιεραρχίας, δηλαδή όλων των Επισκόπων της Εκκλησίας, οι οποίοι είναι 81 και συνεδριάζει μια φορά το χρόνο και υπάρχει ένα το οποίο λειτουργεί σε τακτική βάση 13 μελές το οποίο επίσης εδρεύει στον τόπο αυτό" .

2) ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ

Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος : " Η Εκκλησία μας θέλει να είναι ανοιχτή σε όλο τον κόσμο, γι' αυτό και έχουμε Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό, και στις Βρυξέλλες διατηρούμε και γραφείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, του οποίου προΐσταται ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αχαΐας κος Αθανάσιος, ο οποίος σήμερα εκτάκτως ήρθε για να είναι παρών στην υποδοχή σας. Είμεθα ευτυχείς διότι σας υποδεχόμεθα στην έδρα μας αυτή, έχουμε πληροφορηθεί την συμβολή σας αφενός μεν στην οργάνωση της ΕΕ αλλά και στις τοποθετήσεις σας, τις οποίες κατά καιρούς λαμβάνετε πάνω σε σύγχρονα και επίκαιρα προβλήματα. Είναι πολύ ευχάριστο να διαπιστώνει κανείς, ότι οι πολιτικοί μας, ιδίως εκείνοι που κατέχουν υψηλά αξιώματα, έχουν ρεαλιστικές σκέψεις και απόψεις και πιστεύουν και στις βασικές ηθικές αρχές και αξίες του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, για τον οποίον εμείς οι Έλληνες καυχώμεθα ότι είμαστε ένας πολύ βασικός παράγων, αφού ο Ελληνισμός και οι Έλληνες φιλόσοφοι συνέβαλλαν τα μέγιστα στην διαμόρφωση του Πολιτισμού της Ευρώπης και κυρίως στην Χριστιανική του άποψη. Σας ευχόμεθα καλή διαμονή, στην ωραία και ιστορική χώρα μας και ελπίζουμε αναχωρών από εδώ να διατηρήσετε αγαθές αναμνήσεις από την εγκαρδιότητα που έχουμε οι Έλληνες και όλοι οι Μεσογειακοί Λαοί από την φιλοξενία και κυρίως από τις συνομιλίες τις οποίες είχατε με κορυφαία πρόσωπα του Πολιτεύματός μας.

Με το γραφείο σας εδώ στην Αθήνα, έχουμε άριστες σχέσεις και καλή συνεργασία με τον διευθυντή κο Κασσιμάτη, συνεργαζόμαστε στην διοργάνωση από κοινού εκδηλώσεων που αποβλέπουν στην εντρύφηση των στελεχών της Εκκλησίας στους στόχους τους οποίους επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο"
JOSEP BORREL: " Σας ευχαριστώ θερμά. Είναι αλήθεια ότι η υποδοχή που μου επιφύλαξαν ήταν καταπληκτική και η σημερινή επίσκεψη αποτελεί τμήμα αυτής της θερμότατης υποδοχής. Διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις με το Ελληνικό κοινοβούλιο και την πρόεδρό του κα Μπενάκη. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλιας παρευρέθη στο Στρασβούργο και εκφώνησε ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκθέτοντας το όραμα που έχει η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από λίγο καιρό , συνάντησα και τον πρωθυπουργό της Χώρας σας στην Σύνοδο Κορυφής με αρχηγούς κρατών. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είναι προσωπικός μου φίλος και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Έλληνες Ευρωβουλευτές διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο και καθήκοντα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τρομερή προσπάθεια που καταβάλλετε για να γνωστοποιήσετε τις προσπάθειες της ΕΕ και να εξοικειωθεί και η Ελληνική Εκκλησία με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι απαραίτητο γιατί οι πολίτες όλων των χωρών γνωρίζουν πώς λειτουργεί η εσωτερική λειτουργία της πατρίδος τους, αλλά γνωρίζουν πολύ λιγότερο τις λειτουργίες της ΕΕ".


3) ΓΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

JOSEP BORREL: " Εγώ προσωπικά γνωρίζω καλλίτερα πώς λειτουργεί η Kαθολική Εκκλησία απ΄ ό,τι πώς λειτουργεί η Ορθόδοξη αλλά θα μάθω και για την Ορθόδοξη. Πρόσφατα ήμουν στην Κωνσταντινούπολη όπου επισκέφτηκα τον Πατριάρχη. Γνωρίζετε ότι στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία το θέμα της Ελευθερίας της Θρησκευτικής πεποίθησης είναι πολύ σημαντικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων και συζήτησα και αυτό με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Χαίρομαι που σας γνώρισα και γνώρισα όλους εσάς, εκπρόσωπο ενός Θεσμού που έχει πραγματικά μια τεράστια σημασία για την Ελληνική κοινωνία".

Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος. "Κε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι' αυτήν την βραχεία ενημέρωση. Το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών σε ολόκληρο τον κόσμο νομίζω ότι είναι πολύ βασικό και θεμελιώδες και σε αυτό αποβλέπουν και οι Διαθρησκειακοί διάλογοι τους οποίους ως Εκκλησίες και θρησκείες διεξάγουμε προκειμένου να παγιώσουμε την ειρήνη στον κόσμο και να εξασφαλίσουμε την αμοιβαία ειρηνική κοινωνική συμβίωση των λαών. Και η γειτονική μας χώρα η Τουρκία, όπως και εσείς έχετε πει, οφείλει να συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή να τιμήσει και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια όπου τα δικαιώματα αυτά αποτελούν πραγματική "σημαία", που εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και των λαών.

Η Ορθόδοξος γενικότερα Εκκλησία είναι δομημένη σε τοπικό επίπεδο. Γι' αυτό έχουμε τοπικές Εθνικές Εκκλησίες. Η δομή της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν έχει καμία σχέση με την δομή της Ρωμαιοκαθολικής. Εκεί υπάρχει μια εξουσία, ενώ στην Ορθοδοξία έχουμε 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες , από τις οποίες η καθεμία ανήκει σε ένα ξεχωριστό έθνος και έχει Αυτοδιοίκηση και την ανεξαρτησία της, γι' αυτό και λέγονται Ορθόδοξες αυτές οι Εκκλησίες και "Αυτοκέφαλες. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τα δικά της διοικητικά όργανα τα οποία αποκαλούνται "Ιερές Σύνοδοι" κι αυτά είναι που αποφασίζουν κάθε φορά για θέματα που έχουν σχέση με την ζωή της Εκκλησίας και την διοίκησή της".

4) ΔΟΓΜΑΤΑ -ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ -ΡΟΛΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος : " Σε θέματα που άπτονται της Δογματικής Διδασκαλίας στην Ορθοδοξία όλες μαζί οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, συνέρχονται σε Σύνοδο, και αποφαίνονται. Τα υπόλοιπα θέματα κάθε Εκκλησία τα αντιμετωπίζει υπό ιδίαν της πρωτοβουλία και ιδίαν της ευθύνη. Γι' αυτό και εδώ στην Εκκλησία της Ελλάδος έχουμε οργανώσει Ειδικές Συνοδικές Επιτροπές για θέματα όπως της Βιοηθικής, ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχουν ξεχωριστές επιτροπές της Εκκλησίας που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, όπως και για θέματα Οικολογίας , μεταναστών αλλά και θέματα που αφορούν στους αθλητές και στον αθλητισμό γενικότερα. Και τούτο γιατί η Εκκλησία επιθυμεί να είναι μαζί με το λαό στα προβλήματά του και στους αγώνες του".

JOSEP BORRELL: " Δηλαδή η Ελληνική Εκκλησία είναι πιο ανεξάρτητη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης όπως φερ΄ ειπείν η Γαλλική Εκκλησία από το Βατικανό; "

Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος: " Βέβαια. Κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ανεξάρτητη στην διοίκησή της από κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία . Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ανάμεσά μας ο αρχαιότερος ως θεσμός και ο πρώτος τη τάξει και τη τιμή. Είναι primus inter pares".

5) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -
ΘΥΣΙΑΣΘΕΝΤΕΣ ΚΛΗΡΙΚΟΙ

JOSEP BORREL " Θα ήθελα να επισημάνω την τεράστια σημασία που έχει η αρχιτεκτονική Ιστορική και Πολιτιστική Κληρονομιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας γιατί είστε πραγματικά θεματοφύλακες ενός ανεκτίμητου θησαυρού"

Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος " Θα σας έλεγα ότι ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα η Εκκλησία έχει πολύ στενό σύνδεσμο με τον λαό και ότι σε όλους τους Εθνικούς αγώνες της Ελλάδος η Εκκλησία ανταποκρίθηκε. Ο λαός μας πέρασε 400 χρόνια κάτω από την Τουρκική κατοχή και κατά την περίοδο εκείνη στην οποία είχε καταλυθεί η πολιτική εξουσία , είχε αναλάβει η Εκκλησία ρόλο Εθναρχικό. Ετέθη επικεφαλής του λαού, διέσωσε την γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, την ιστορική μας αυτοσυνειδησία και τον πολιτισμό της Αρχαίας και Βυζαντινής Ελλάδος, με αποτέλεσμα όταν ήρθε η ώρα της Επαναστάσεως τότε ο λαός ευρέθη να έχει συνείδηση της υπάρξεώς του και η Εκκλησία να είναι επικεφαλής αυτού του αγώνα.

Γι' αυτό και στους Εθνικούς μας αγώνες τα θύματα από μέρους της Εκκλησίας υπήρξαν πάμπολλα μεταξύ δε των ηγετών της επαναστάσεως για την απελευθέρωσή μας, συγκαταλέγονται πολλοί κληρικοί".

Έτσι υπάρχει αυτός ο στενός δεσμός της Εκκλησίας με το λαό και της Εκκλησίας με τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας. Και έτσι δικαιολογούνται και οι στενές σχέσεις συνεργασίας που έχουμε Εκκλησία και Πολιτεία στην πατρίδα μας, πράγμα που δεν το βρίσκει κανείς εύκολα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης".

6) ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΕ ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ -ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

JOSEP BORREL:" Έχουμε αντίστοιχα παραδείγματα όπως στην Πολωνία για παράδειγμα με την συμβολή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις Βαλτικές χώρες την προσπάθεια των Προτεσταντικών ή Καθολικών Εκκλησιών στην διάρκεια του Σοβιετικού καθεστώτος. Και ελλείψει κρατικών πολιτικών δομών μερικές φορές οι Εκκλησίες είναι αυτές που αρθρώνουν ένα σκελετό για το λαό και αντικαθιστούν την έλλειψη των πολιτικών εξουσιών. Γι' αυτό μερικές φορές διατηρούν οι εκκλησιαστικές δομές τον σημαντικό τους ρόλο και μετά την ανάκτηση της πολιτικής εξουσίας από τους κρατικούς φορείς . Κατά την διάρκεια των 400 χρόνων από τον Τουρκικό ζυγό υπήρχε η δυνατότητα άσκησης θρησκευτικής ελευθερίας; Υπήρχαν Εκκλησίες; Υπήρχαν κληρικοί; Υπήρχε η δυνατότητα αυτής της συνείδησης της αντίληψης της Εθνικής ταυτότητας που αργότερα και πριν την επανάσταση έγινε ο σπόρος για την απόκτηση της Ελευθερίας; "

Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος "Αυτά εγίνοντο με πολλές δυσκολίες και κινδύνους και χωρίς να γίνονται αντιληπτά. Γι' αυτό εδώ στην Ελλάδα, μιλούμε για το κρυφό σχολειό, το οποίο ιδίως κατά τους δύο πρώτους αιώνες της δουλείας ήταν τα μοναστήρια που ήταν σε απομονωμένα μέρη όπου κατέφευγαν τα Ελληνόπουλα μη υπάρχοντος άλλου σχολείου για την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, κατέφευγαν εκεί για να διατηρήσουν την ιστορική τους συνέχεια, την πίστη τους στην Θρησκεία τους, και την προσήλωσή τους στα γράμματα. Οι δύο πρώτοι αιώνες της Τουρκικής κατοχής ήταν πολύ δύσκολοι και πολύ σκληροί. Αργότερα στους επομένους δύο αιώνες επετράπη μια σχετική ελευθερία αλλά και πάλι υπό επαχθείς όρους. Πχ. έχουμε περιπτώσεις που οι χριστιανοί ζητούσαν από τον Τούρκο Διοικητή να χτίσουν μια καινούργια Εκκλησία και ο Τούρκος Διοικητής τους έλεγε θα σας δώσω την άδεια να την χτίσετε υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσετε το χτίσιμο σε 40 μέρες. Εάν δεν τελειώσετε σε 40 μέρες θα γκρεμιστεί και αυτό που έχετε φτιάξει. Οι Έλληνες όλοι συσπειρώνονταν και βοηθούσαν. Έχουμε περιπτώσεις που χτίστηκαν τότε Εκκλησίες υπό αυτόν τον όρο μέσα σε 40 μέρες. Έχουμε περιπτώσεις των λεγομένων "Νεομαρτύρων" της Εκκλησίας δηλαδή ανθρώπων του λαού τους οποίους ανάγκαζαν με την βία να γίνουν μουσουλμάνοι. Κι επειδή δεν το δέχονταν τους αφαιρούσαν τη ζωή. Κι αυτοί είναι μάρτυρες της πίστεως και ταυτόχρονα μάρτυρες της πατρίδος. Ήρωες".

7) ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ -ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΕΕ ΣΕ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΕΙΣ ΜΟΝΩΝ

JOSEP BORREL: " Περιμένω με ανυπομονησία να επισκεφτώ τα Μοναστήρια στα Μετέωρα και το Άγιο Όρος , απ΄ότι ξέρω υπήρξε και κοινοτική συνεισφορά , χρηματοδότηση για την αναπαλαίωση των μοναστηριών.

Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος "Πράγματι και σήμερα, όπως θα δείτε στο Άγιο Όρος, έχει γίνει μια πλήρης ανακαίνιση των Μονών που έχουν πλέον ζωή γι' άλλα 500 χρόνια. Χάρις στην χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


8) ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 51 ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

JOSEP BORREL: " Την επόμενη φορά που θα έρθω στην Ελλάδα θα προσπαθήσω να επισκεφθώ αυτά τα Μοναστήρια, δηλαδή το Άγιο Όρος τα Μετέωρα και άλλα, που αποτελούν τμήμα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μια και πρόκειται για Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, είναι σωστό και δίκαιο να συμβάλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αναπαλαίωσή τους. Μάλιστα πρόσφατα στη Βουλγαρία, στα σύνορα με τη Ροδόπη, επισκέφτηκα ένα καταπληκτικό αναπαλαιωμένο μοναστήρι και εντυπωσιάστηκα με τις αγιογραφίες, διότι πολλές απ΄ αυτές είχαν καταστραφεί και αναπαλαιώθηκαν και ήταν ένα μοναστήρι που είχε καταστραφεί κατά την διάρκεια της Σοβιετικής επιρροής".

Και στην Ισπανία έχουμε τεράστιο αρχιτεκτονικό πλούτο. Εκτός από το Μονσεράτ και παρά τις σχετικά καλές σχέσεις που είχε η Ισπανία με την περίοδο του Φραγκισμού , παρ΄όλα αυτά έχουμε πολύ πλούσιο αρχιτεκτονικό πλούτο και πολλά μοναστήρια που περιμένουν αναπαλαίωση"

Mακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος : "Ο ρόλος των μοναστηριών σήμερα τον οποίον έχει αναγνωρίσει και η κυβέρνησή μας , είναι σημαντικός, γι' αυτό και στο Προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος υπήρχε διατάξις στο άρθρο 51, με την οποίαν ανηγορεύοντο οι Εκκλησίες της Ευρώπης ως επίσημοι συνομιληταί, των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και διατυπώνω την ευχή και την παράκληση αυτό το άρθρο να παραμείνει και στο νέο Σχέδιο το οποίο, όταν θα έρθει εκ νέου προς ψήφιση να υπάρχει το άρθρο αυτό γιατί πραγματικά δίνει στις Εκκλησίες, το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στα κοινωνικά ζητήματα κυρίως για τα οποία είναι πολύ φυσικό να ενδιαφέρεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".


Μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Borrell, ο Μακαριώτατος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ο κ.Μπορέλ ήρθε στην χώρα μας και τον ευχαριστούμε για την ευγένεια και την λεπτότητα να επισκεφθεί και την έδρα της Εκκλησίας της Ελλάδος, εδώ στην Ιερά Σύνοδο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολύ ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή μας Ένωση. Διαπιστώσαμε, ότι πρόκειται για έναν πολιτικό υψηλού ήθους αλλά και οραματισμών για την ενότητα της Ευρώπης και την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαβεβαιώσαμε ότι και η Εκκλησία της Ελλάδος συμπαρίσταται στο έργο αυτό για την ειρήνη ολοκλήρου του κόσμου, έχει Ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες τόσο στο εσωτερικό όσο και εις τον Ευρωπαϊκό χώρο προκειμένου να παγιωθούν οι έννοιες της θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς επίσης και οι έννοιες της Δικαιοσύνης και της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον ευχαριστώ και από την θέση αυτή για την ευγένειά του και την καλοσύνη που είχε με την συνοδεία του να μας επισκεφτεί σήμερα το πρωί ".


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ