Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 116, 8 Σεπτεμβρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

ΒΑΘΙΑ Η ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟ

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνει


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

"Η ύψωση του Τιμίου Σταυρού"
Η Μυσταγωγία της Ορθοδοξίας σε μια από τις πιο ιερές στιγμές της Πίστης. Διαβάστε σχετικά κείμενα από τον ιστοχώρο discussion.
Ο φωτογράφος Σπύρος Παναγιωτόπουλος.
Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο eikastikon.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΤΕΡΑ


Τις νηφάλιες και συνετές απόψεις της, αλλά και την ευχή της «να τεθεί το πραγματικό συμφέρον των παιδιών υπεράνω πάσης άλλης σκοπιμότητος» κατέθεσε η Ιερά Σύνοδος (5/9/2006), σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την απαγόρευση της τέλεσης του Μυστηρίου της εξομολόγησης στα σχολεία.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο ανακοινωθέν: «Σε μια εποχή που η παραβατικότητα των μαθητών αυξάνεται εντυπωσιακά και εκρηκτικά και μάλιστα έφθασε στις πρόσφατες σκληρές συμπεριφορές των παιδιών, που προβληματίζουν τους γονείς και την κοινωνία, αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα, η παρουσία του Πνευματικού Πατέρα στο σχολείο, η δυνατότητά του να συζητά με τα παιδιά, εφ’ όσον αυτά το επιθυμούν, να ακούσει τα ερωτήματά τους και να διεγείρει το ενδιαφέρον τους, εις τρόπον ώστε στο πρόσωπό του να ανακαλύπτουν ένα πνευματικό σύμβουλο και να τον αναζητούν και εκτός σχολείου, κρίνεται άκρως απαραίτητη…» :

Δείτε το πλήρες ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου
Κορυφή σελίδας


ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ


Παρόλα αυτά, μερίδα του Τύπου θέλησε να παρουσιάσει την πιο πάνω τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου, ως πολεμική κίνηση της Εκκλησίας προς το Υπουργείο Παιδείας και ότι, λίγο πολύ, έχει ξεσπάσει οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών!!!

Για τον λόγο αυτό η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε νέο ανακοινωθέν διάψευσης (6/9/2006), στο οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα: «Με το χθεσινό ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τις απόψεις Της (άραγε είναι τόσο κακό αυτό;) και τοποθετήθηκε επί ενός ζητήματος το οποίο αφορά στην πνευματική σχέση της Εκκλησίας με τα μέλη Της, σχέση που δεν περιορίζεται ούτε από χωρικούς, ούτε από χρονικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις και δεν υποχωρεί ενώπιον των όποιων κοσμικών αντιδραστικών δυνάμεων και σκοπιμοτήτων….


Αντί, λοιπόν, τόσο εύκολα, απερίσκεπτα, επιπόλαια και, δυστυχώς, αντιδεοντολογικά να αποφασίζουμε να πλήξουμε την Εκκλησία… καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε ότι η πορεία προς την πρόοδο και την εξέλιξη επ’ ουδενί λόγω σημαίνει σύγκρουση ή κατάργηση των παραδεδομένων, αλλά σεβασμό σε αρχές, αξίες και ιερές συνήθειες και παραδόσεις από τις οποίες μόνο το καλό, το υγιές και το αγαθό εκπορεύονται».

Δείτε το πλήρες ανακοινωθέν της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ


Την δευτεραθλήτρια κόσμου Εθνική Ομάδα Μπάσκετ υποδέχθηκε η Ιερά Σύνοδος (6/9/2006), αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή της Εκκλησίας στους αθλητές που έκαναν υπερήφανους όλους τους Έλληνες στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας.

Προσφωνώντας την ομάδα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ως άνθρωποι της Εκκλησίας ευχαριστούμε τον Θεό γιατί, σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια, όπου γκρεμίζονται τόσες πολλές αξίες, αποδείξατε ότι οι Έλληνες μπορούμε να αντιστεκόμαστε, να επιμένουμε, να επιτυγχάνουμε αυτά τα οποία ονειρευόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι, αν όλοι προσανατολιστούμε σ’ ένα τέτοιο στόχο και σκοπό, η ευλογία του Θεού είναι μαζί μας και, μαζί με την προσωπική συμβολή του καθενός, μπορούμε να επιτύχουμε αυτά που ίσως φαίνονται να αποτελούν για πολλούς άλλους όνειρα αξεπέραστα…».

Από την πλευρά του ο Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Παναγιώτης Γιαννάκης επεσήμανε: «Ευχαριστούμε την Εκκλησία μας για την ευλογία του Θεού η οποία μάς βοηθά να ξεπερνάμε τον εαυτό μας και να βάζουμε το εγώ μας πιο κάτω από την ομάδα, κάτι το οποίο μάς βοήθησε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να φτάσουμε σε υψηλό επίπεδο απόδοσης, ώστε να φέρουμε νίκες οι οποίες έκαναν όλους τους Έλληνες να αισθανθούν ότι μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα στη ζωή τους…».

Τον λόγο, τέλος, πήρε ο Αρχηγός της ομάδας Μιχάλης Κακιούζης, ο οποίος τόνισε: «… Αισθανόμαστε όμορφα ξέροντας ότι όλοι εσείς, οι Πνευματικοί μας Πατέρες προσεύχεστε για μάς στο Θεό για υγεία και ευημερία και αυτό για μάς είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορούμε να πάρουμε…».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


ΒΑΘΙΑ Η ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟ


Τη βαθιά τους πίστη στο Θεό διακήρυξαν ο Προπονητής και οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, με αποκλειστικές τους δηλώσεις στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (6/9/2006).

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης: «Νομίζω ότι η βοήθεια του Θεού πάντα είναι σημαντική γιατί προσπαθεί να σου δώσει ηρεμία πνευματική, υπομονή, διότι πάντα ο άνθρωπος έχει μια ανυπομονησία και μια νευρικότητα και θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο μπορείς να είσαι πιο καλός, πιο συνεργάσιμος και πιο αποτελεσματικός…».

Ο Αντώνης Φώτσης: «Λίγο πολύ ο καθένας, μιας και είμαστε όλοι μας Έλληνες, πιστεύουμε στον Θεό και όλοι ζητούμε τη βοήθειά Του…».

Ο Βασίλης Σπανούλης: «Επικαλούμαστε τον Θεό να μάς δίνει δύναμη και να μας προστατεύει από διάφορα κακά…».

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης: «Ο κάθε άνθρωπος, νομίζω επικαλείται την ενίσχυση του Θεού και ειδικά οι αθλητές του μπάσκετ, γιατί είναι ένα άθλημα που θέλει τη βοήθεια του Θεού. Ειδικά, γιατί έχει τραυματισμούς και δυσκολίες. Νομίζω ότι ο καθένας, με τη βοήθεια του Θεού, νιώθει πιο σίγουρος, κάνοντας τον σταυρό του, διότι ξέρει ότι πάνω είναι κάποιος που τον προστατεύει...».

Ο Μιχάλης Κακιούζης: «Χωρίς τη βοήθεια του Θεού δεν πάμε πουθενά. Εγώ, βέβαια, πιστεύω πολύ, οπότε για μένα είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνω το σταυρό μου στον αγώνα…».Κορυφή σελίδας


ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ


Διαρκώς αυξάνονται οι οικογένειες που αποκτούν 3ο παιδί στην ευαίσθητη δημογραφικά περιοχή της Θράκης, στηριζόμενες στο μηνιαίο επίδομα, που τα τελευταία χρόνια προσφέρει η Εκκλησία της Ελλάδος, προς την κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου (6/9/2006), για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2006, χορηγήθηκαν 193.746.00 ΕΥΡΩ που αφορούν 833 τρίτεκνες οικογένειες.Κορυφή σελίδας


Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ


Την ορκωμοσία των νέων Διπλωματών τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος (6/9/2006), στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Χαιρετίζοντας τους νέους Διπλωμάτες ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οι θέσεις των Διπλωματών είναι σημαντικές. Καλείστε να πάρετε στα χέρια σας τις τύχες της πατρίδος και, με την συγκρότηση και την αγάπη που έχετε στην πατρίδα και στους θεσμούς, να εκπροσωπήσετε επαξίως την χώρα μας στα διεθνή fora… Σ’ αυτή την προσπάθειά σας θα διαπιστώσετε, κυρίως από την υπηρεσία σας στο εξωτερικό, ότι η Ορθοδοξία είναι μια αξεπέραστη δύναμη, ένας συνεκτικός δεσμός, ο οποίος συγκροτεί και συγκρατεί την ομογένεια στο εξωτερικό, αλλά και τον λαό μας…».Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ