Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ο Αρχιεπίσκοπος στην εκδήλωση «Οι επιπτώσεις του καρκίνου στην οικογένεια».

22.9.2022     Ώρα ανάρτησης: 6:03:42 PMΕκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η εκδήλωση με θέμα «Οι επιπτώσεις του καρκίνου στην οικογένεια».

Την εκδήλωση διοργάνωσε η «Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄» και ο φορέας Women Act στον συνεδριακό χώρο της Βιβλιοθήκης στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, οι τοπικές αρχές, κλήρος και λαός, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.

Η Αν. Υπουργός Υγείας και Συντονίστρια / Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», κυρία Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στη νόσο και την υποστήριξη που παρέχει το κράτος μέσω ειδικών προγραμμάτων, υπογραμμίζοντας τον τρόπο επίλυσης των ζητημάτων που προκύπτουν εξαιτίας της ασθένειας (χημειοθεραπείες κ.λπ.).

Ο Αρχιμανδρίτης Dr. Απόστολος Καβαλιώτης, Διευθυντής του γραφείου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης της Ι.Α.Α., υπογράμμισε τις επιπτώσεις του καρκίνου στην οικογένεια, ιδιαίτερα στην ψυχολογία του ασθενούς και των μελών της οικογένειας. Τόνισε την εξαιρετική σημασία που έχει η παρουσία των ιερέων στα αντικαρκινικά νοσοκομεία και στην πνευματική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν σε ασθενείς και συγγενείς ασθενών.

Στην συνέχεια, ο κ. Γεώργιος Βρακάς, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής και Διευθυντής του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων Νεφρού και Παγκρέατος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Γκέινσβιλ των ΗΠΑ μίλησε διαδικτυακά και ανέλυσε το καθαρά ιατρικό - χειρουργικό κομμάτι της ασθένειας. Αναφέρθηκε στην θεραπεία μέσω των μεταμοσχεύσεων και τις νέες φαρμακευτικές αγωγές σε Ευρώπη και ΗΠΑ και τα αποτελέσματα που έχουν στην ίαση της ασθένειας.
Κατόπιν, η κυρία Αμάντα Ψυρρή, Καθηγήτρια Ογκολογίας και Διευθύντρια Β’ Παθολογικής Κλινικής στο Αττικό Νοσοκομείο, αναφέρθηκε με την ιδιότητα της ογκολόγου στη θεραπεία της ασθένειας, συνέκρινε τα όσα ακολουθούνται στις ΗΠΑ και την Ελλάδα από τα νοσοκομεία και υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης των ασθενών ιατρικά και νοσηλευτικά.
Η κυρία Πόπη Καλαϊτζή, ιατρός φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, υπ. διδάκτορας ΕΚΠΑ, μίλησε για τους τομείς ενίσχυσης των ασθενών και υπογράμμισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης της ελληνικής κοινότητας.

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην περιφέρεια και στα νοσηλευτικά ιδρύματα για να έρθουν, όπως είπε, καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Η κυρία Αδαμαντία Λιάπη, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Ιερωνύμου Β’, αναφέρθηκε στο έργο της Βιβλιοθήκης και τη συνεργασία που έχει αναπτύξει τόσο με τα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής όσο και άλλους κρατικούς φορείς, θέτοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Φορέα.

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική την εν λόγω εκδήλωση και ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης, αλλά και τους συνεργάτες της Βιβλιοθήκης. Επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και πάντοτε θα υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες, αλλά «αυτό που γίνεται απόψε εδώ είναι ένα βήμα καλό» σημειώνοντας πως σκοπός της συγκεκριμένης Βιβλιοθήκης είναι να βρίσκουν τα παιδιά και οι νέοι ένα αποκούμπι. Μίλησε για τον μακαριστό μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρό Νικόδημο και αναφέρθηκε στην αγάπη του προς τους κωφαλάλους και εξιστόρησε πώς άρχισε να τους στηρίζει και να τους βοηθάει μαθαίνοντας την γλώσσα τους. Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την αντιπαράθεση που υπήρχε κάποτε μεταξύ κλήρου και ψυχιάτρων και κάνοντας αναφορά στο «κολαστήριο της Λέρου» υπογράμμισε την προσφορά του μακαριστού π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη και μίλησε για την αξία της συνεργασίας κλήρου και ιατρών. Επίσης, κάλεσε, όλους να βοηθήσουν τις προσπάθειες που σκοπό έχουν την ανακούφιση των ανθρώπων.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο έργο και στις δράσεις της «Βιβλιοθήκης» και μίλησε για την προσφορά της.