Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Η Δ.Ι.Σ. για το μάθημα των Θρησκευτικών

6.11.2012     Ώρα ανάρτησης: 1:58:00Εκτύπωση

Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, στην πρώτη συνεδρία της Διαρκούς ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κυριάρχησε το μάθημα των Θρησκευτικών. Βασικός άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η εισήγηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Συνοπτικά, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής:

«Το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να διατηρεί τον ομολογιακό και παιδαγωγικό του χαρακτήρα. Θα εκφράζεται μέσα από μία ενιαία δομή, με τρόπο επαγωγικό, σύμφωνα και με τα σύγχρονα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά της ηλικίας και των μορφωτικών αναγκών. Δεν είναι δυνατό να αποτελεί απλή συσσώρευση γνώσεων, ούτε να επιδιώκει προβολή μεταφυσικών και ιδεολογικών προεκτάσεων, ερμηνευτικών προσεγγίσεων η ακροβατισμών, αλλά δια της διδασκαλίας θα επιδιώκεται η προβολή και οι συνέπειες διαμορφώσεως ενός προτύπου ζωής, δηλαδή του πολιτισμού και της κοινωνίας.

Επί τη βάσει των συντεταγμένων αυτών θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινά και θα έχει ως επίκεντρο την ελληνορθόδοξη παράδοση του τόπου, στη βάση του οποίου εκφράστηκε ως ήθος, και διαμορφώθηκε ως ζωή, και όπως αύτη η παράδοση αποτυπώθηκε στα μνημεία του πολιτισμού μας.

Έκαστος μαθητής η μαθήτρια, ανεξαρτήτως της θρησκευτικής του ιδιοπροσωπίας, είναι απαραίτητο και πολύτιμο να γνωρίζει την θρησκευτική παράδοση του τόπου, ως πίστη, λατρεία, ζωή, τέχνη και πολιτισμό. Τούτος θα πρέπει να είναι ο πρώτος και βασικός κύκλος του μαθήματος.

Ο δεύτερος κύκλος θα αφορά τις μεγάλες χριστιανικές παραδόσεις εκτός της Ορθοδοξίας, οι οποίες συναντιούνται στον ελλαδικό χώρο και γενικότερα στον κόσμο, όπως στοιχεία του Ρωμαιοκαθολικισμού και του Προτεσταντισμού.

Ο τρίτος κύκλος θα πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία από τα μεγάλα Θρησκεύματα και ιδίως όσα ενδιαφέρουν την ελληνική κοινωνία περισσότερο, δηλαδή, τις μονοθεϊστικές παραδόσεις του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, τον Ινδουϊσμό και τον Βουδισμό.

Μετά τη συζήτηση που ακολούθησε, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ζητήσει να της αποσταλεί το υπό διαμόρφωση νέο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Το μάθημα να παραμείνει με τον ίδιο τίτλο και να είναι υποχρεωτικό.
Ακόμη, στις τάξεις της Β´ και Γ´ Λυκείου να υπάρχει δίωρη διδασκαλία του μαθήματος και ο διορισμός των Καθηγητών στα Θρησκευτικά να προϋποθέτει τη «Συμμαρτυρία» του Επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας.