ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Έδρα: Αθηνάς 30, Αθήνα, τ.κ.10551
τηλ. 210.7298222
e-mail: contact@ecclesia.gr

Αγαπητοί επισκέπτες,

Ο επίσημος ιστοχώρος της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 1998, επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, με πρώτο Διευθυντή τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Παν. Δρακόπουλο. Το 2008 τον διαδέχθηκε ο π. Αναστάσιος Βλαβιανός έως το τέλος του έτους, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας.

Ο ιστότοπος “Εκκλησία” (ecclesia) παρέχει τη διάρθρωση της Εκκλησιαστικής διοίκησης, τις αποφάσεις, τα επίσημα Γράμματα και τα κείμενα της Ιεραρχίας, της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, το έργο των Συνοδικών Επιτροπών και στοιχεία για τη διοικητική διάρθρωσή τους και παραπέμπει στις δράσεις των Μητροπόλεων (για τις ιστοσελίδες αυτές την ευθύνη φέρουν οι ίδιες οι ιερές Μητροπόλεις). Επίσης, οι επισκέπτες του ιστοχώρου μπορούν να ενημερωθούν για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, να βρουν αναρτημένο τον Συναξαριστή, το Λειτουργικό Τυπικό κάθε έτους κι ένα οργανωμένο τμήμα συνδέσεων με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες κ.α. Μπορούν να διαβάσουν τα περιοδικά «Εφημέριος», «Εκκλησία» (από το 2000 μέχρι σήμερα) και «Θεολογία» του κλάδου Εκδόσεων, ενώ έχουν τη δυνατότητα δωρεάν αποστολής στην ηλεκτρονική τους αλληλογραφία, του ενημερωτικού δελτίου «Πρόναος» (με απλή εγγραφή στην ιστοσελίδα, λαμβάνουν τον Πρόναο περισσότεροι από 12.000 συνδρομητές). Οι αναγνώστες μπορούν ακόμη να συνδεθούν ζωντανά με τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας (89,5).

Η ενημέρωση μέσω του διαδικτύου γνώρισε στο ξεκίνημά της εντυπωσιακή υποδοχή του κοινού, ελληνικού και ξένου. Το 2000 σχεδιάστηκε το πρώτο στην Ελλάδα διαδικτυακό πολιτιστικό κέντρο, με ψηφιακή βιβλιοθήκη σε 9 γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη, και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Ιδρύθηκε ακόμη ιστοχώρος πολυμέσων για οπτικοακουστικές μεταδόσεις. Σε διάστημα λίγων ετών η “Μυριόβιβλος” (myriobiblos) βραβεύθηκε το 2005 από την Ευρωπαϊκή ένωση Βιβλιοθηκών “European Library” στη Χάγη ως μια από τις 100 καλύτερες ψηφιακές βιβλιοθήκες στην Ευρώπη, ενώ το “Εικαστικόν” (eikastikon) συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ψηφιακές πινακοθήκες στον τόπο μας, με έργα από τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους έως τους σύγχρονους δημιουργούς.

Επίσης, στις 14 Ιανουαρίου 2014, δημιουργήθηκε η ενότητα “Επικαιρότητα”, στην οποία καταγράφονται τα επίσημα γεγονότα σχετικά με την Ι. Σύνοδο και τον Προέδρο Αυτής.
Κατά την τρέχουσα χρονιά (2022), πραγματοποιήθηκε η ψηφιοποίηση του περιοδικού ΕΚΚΛΗΣΙΑ για τα έτη 1923 - 1999. Επίσης, προστέθηκε ψηφιακό υλικό στα αρχεία των περιοδικών ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ και ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ενώ στην αγγλική σελίδα επικαιροποιήθηκαν τα στοιχεία της Ιεραρχίας και των Συνοδικών Επιτροπών. Ο κλάδος Διαδικτύου έχει την ευθύνη για την ανανέωση και την προσθήκη υλικού σε ενότητες όπως «Επικαιρότητα», «Ιερά Σύνοδος», «Συνοδικές Επιτροπές», «Πρόγραμμα Ραδιοσταθμού».

Το Διαδίκτυο της Εκκλησίας της Ελλάδος προσπαθεί να καταγράψει κατά το δυνατόν, το πολύπλευρο έργο της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο και να δώσει τη δυνατότητα και το έναυσμα στον επισκέπτη για μία περαιτέρω, ουσιαστικότερη γνωριμία με το Μήνυμα και τη Ζωή της Εκκλησίας.