Συναξαριστής

Για να βρείτε εύκολα την εορτή που θέλετε, επιλέξτε Αναζήτηση

Κεντρική σελίδα Συναξαριστή

Μάρτιος

Οι ημερομηνίες των εορτών | Οι τίτλοι των εορτών ανά ημέρα


10 Μαρτίου

Κοδράτου του εν Κορίνθω (1) († 251) και των συν αυτώ Ανεκτού, Διονυσίου, Κρήσκη, Κυπριανού, Παύλου και Μαρκιανού. Νεομάρτυρος Μιχαήλ Μαυροειδή (2), του εν Αδριανουπόλει (†1490). Οσίας Αναστασίας της πατρικίας.


(1) Οι άγιοι Κοδράτος, Ανεκτός, Παύλος, Διονύσιος, Κυπριανός και Κρήσκης, ήταν φίλοι και μαρτύρησαν κατά το διωγμό του αυτοκράτορα Δέκιου. Μετά τη σύλληψή τους, ο έπαρχος Ιάσων προσπάθησε με διάφορους τρόπους να τους δελεάσει και να τους πείσει να απαρνηθούν την χριστιανική τους πίστη. Τέλος, αφού τους έδειξε τις πανέμορφες ακτές του Κορινθιακού κόλπου, υπενθυμίζοντας τους τις ομορφιές της άνοιξης, τους εξόρκισε να θυσιάσουν στα είδωλα για να σώσουν τη ζωή τους. Εκείνοι πεισματικά αρνούνταν, ομολογώντας με παρρησία την πίστη τους στον αληθινό Θεό και σωτήρα Ιησού Χριστό και προέτρεψαν τον έπαρχο να μετανοήσει πριν είναι αργά. Έξαλλος ο Ιάσων, διέταξε να βασανιστούν σκληρά έως θανάτου. Έτσι παρέμειναν φίλοι Χριστού και κέρδισαν τους αμάραντους στεφάνους της δόξας.
(2) O άγιος Μιχαήλ ο Μαυρουδής, καταγόταν από το χωριό Γρανίτσα Αγράφων. Γονείς του ήταν ο ευσεβής Δημήτριος και η ενάρετη Στατήρα, οι οποίοι ανέθρεψαν τον Μιχαήλ εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Μετά τον θάνατο του πατέρα του έφυγε στη Θεσσαλονίκη, όπου εξάσκησε το επάγγελμα του αρτοποιού, όλα δε τα χρήματα του τα μοίραζε στους πτωχούς και αδύνατους αδελφούς του. Όταν προσπάθησε να κατηχήσει ένα τουρκόπουλο στη χριστιανική πίστη, εκείνο τον κατήγγειλε και ο Μιχαήλ οδηγήθηκε βίαια στο ανακριτήριο. Στην ανάκριση, όπου με παρρησία και βαθιά θεολογική γνώση απάντησε στις ερωτήσεις του κριτή, προσπάθησε να προσηλυτίσει και αυτούς τούς δικαστές του. Τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο και τον έκαψαν ζωντανό στη Θεσσαλονίκη στις 21 Μαρτίου 1547. Όμως το Μ. Ευχολόγιο αναφέρει τη μνήμη του στις 10 Μαρτίου 1544.