Συναξαριστής

Για να βρείτε εύκολα την εορτή που θέλετε, επιλέξτε Αναζήτηση

Κεντρική σελίδα Συναξαριστή

Σεπτέμβριος

Οι ημερομηνίες των εορτών | Οι τίτλοι των εορτών ανά ημέρα


13 Σεπτεμβρίου

Προεόρτια της Υψώσεως τον τιμίου Σταυρού.Ιερομάρτυρος Κορνηλίου (1) (†α΄αι. ). Μαρτύρων Αριστείδου, Γορδιανού, Ζωτικού, Ηλεί, Κρονίδου, Λεοντίου, Λουκιανού, Μακρόβιου, Ουαλεριανού, Σελεύκου, Σεραπίωνος και Στράτωνος. Οσίων Πέτρου του εν Αγρεία και Ιεροθέου (2) του νέου Ιβηρίτου, του εκ Καλαμάτας (†1745).


(1)Ο Άγιος Κορνήλιος ήταν Ρωμαίος εκατόνταρχος και θεοσεβούμενος. Προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό χάρη στο κήρυγμα του Απ. Πέτρου και αποφάσισε νά ξεκινήσει περιοδεία για να διδάξει και ο ίδιος τον χριστιανισμό. Δίδαξε στη Φοινίκη, Κύπρο, Αντιόχεια και Έφεσο. Στη Σκήψη της Μυσίας χειροτονήθηκε επίσκοπος. Χάρη στη θαρραλέα ομολογία του ανάμεσα στους ειδωλολάτρες το έργο του ήταν καρποφόρο. Αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους ειδωλολάτρες. Έτσι ο έπαρχος Δημήτριος τον συνέλαβε και τον οδήγησε στον ναό των ειδωλολατρών, που εκείνη την ώρα ήταν κατάμεστος. Τον πίεσε δημόσια να αρνηθεί το Χριστό. Εκείνος όμως βρήκε την ευκαιρία να διδάξει το Ευαγγέλιο σε όσους ήταν εκεί, και να προαναγγείλει ένα σεισμό από τον οποίο δεν θα πάθαιναν τίποτα ο έπαρχος Δημήτριος, η γυναίκα του, και ο γιος του που ήταν μέσα στο ναό. Έτσι κι έγινε, όσοι ήταν στο ναό σκοτώθηκαν εκτός από την οικογένεια τού Έπαρχου που βαπτίστηκαν χριστιανοί.
(2)Ο όσιος Ιερόθεος ο Νέος γεννήθηκε το 1686 στην Καλαμάτα της Πελοποννήσου από γονείς ευσεβείς και πλουσίους. Διέμεινε και ασκήτευσε στο Άγιον Όρος. Αφού έκανε πολλά θαύματα απεβίωσε το 1745. Τον όσιο Ιερόθεο τον κατέταξε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας ο Άγιος Νικόδημος.