Συναξαριστής

Για να βρείτε εύκολα την εορτή που θέλετε, επιλέξτε Αναζήτηση

Κεντρική σελίδα Συναξαριστή

Φεβρουάριος

Οι ημερομηνίες των εορτών | Οι τίτλοι των εορτών ανά ημέρα


8 Φεβρουαρίου

Ζαχαρίου του προφήτου. Θεοδώρου του Στρατηλάτου (1) (†319). Μαρτύρων Μάρθας και Μαρίας (2) των αδελφών και Λυκαρίωνος. Οσίων, Νικηφόρου, Στεφάνου και Φιλαδέλφου, Μακαρίου επισκόπου Πάφου και Πολυκάρπου.


(1)O άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης καταγόταν από τα Συχάϊτα της Γαλατίας και κατοικούσε στην Ηράκλεια του Εύξεινου Πόντου. Στρατιωτικός στο επάγγελμα, διακρίθηκε για την γενναιότητά του και γρήγορα προήχθη στους υψηλότερους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας. Αθλητής γενναιότατος ο Θεόδωρος, ήταν συγχρόνως και υπόδειγμα σεμνότητας όπως αρμόζει σε έναν γνήσιο Χριστιανό. Όταν ο αυτοκράτορας Λικίνιος επισκέφθηκε την Ηράκλεια είχε την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει από κοντά τον Θεόδωρο. Ζήτησε ωστόσο κάποιες περαιτέρω πληροφορίες για τον άγιο, οι οποίες δυσαρέστησαν τον αυτοκράτορα. O Θεόδωρος ήταν χριστιανός. Αμέσως ο Λικίνιος διέταξε να φέρουν τον άγιο ενώπιόν του και όταν παρά τις παρακλήσεις, τις απειλές και υποσχέσεις ο άγιος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του, καθαιρέθηκε από το αξίωμά του και υποβλήθηκε σε φριχτά βασανιστήρια και τέλος αποκεφαλίστηκε.
(2)Οι αγίες Μάρθα και Μαρία ήταν αδελφές, οι οποίες έζησαν κατά την περίοδο των ανελέητων διωγμών των Χριστιανών από τους άθεους και ασεβείς ειδωλολάτρες. Οι δύο αδελφές καταδικάστηκαν διότι αφιέρωσαν την ζωή τους στη διάδοση της ευαγγελικής πίστης, ιδίως ανάμεσα στο γυναικείο κόσμο. O έπαρχος προσπάθησε με διάφορες κολακείες και τεχνάσματα να τις πείσει να λυπηθούν τη νεότητά τους, αλλά εκείνες έμειναν αμετάπειστες και επισφράγισαν την πίστη τους με το τίμιο αίμα τους μαζί με τον νεαρό μοναχό Λυκαρίωνα.