Συναξαριστής

Για να βρείτε εύκολα την εορτή που θέλετε, επιλέξτε Αναζήτηση

Κεντρική σελίδα Συναξαριστή

Νοέμβριος

Οι ημερομηνίες των εορτών | Οι τίτλοι των εορτών ανά ημέρα


26 Νοεμβρίου

Οσίων Ακακίου του «εν Κλίμακι», Αλυπίου του «Κιονίτου» (1) († ζ΄ αι.), Ιακώβου του «αναχωρητού», Νίκωνος του «μετανοείτε» (προστάτη Λακωνίας), Σίλου επισκόπου Περσίδας, Στυλιανού του Παφλαγώνος (2), Χαιρέμονος. Πέτρου «πατριάρχου Ιεροσολύμων». Προκοπίου του Πέρσου και Ιννοκεντίου επισκόπου, του Ρώσου. Νεομάρτυρος Γεωργίου του Χιοπολίτου (†1807).


(1) Ο όσιος Αλύπιος, γεννήθηκε στην Ανδριανούπολη της Παφλαγονίας όταν αυτοκράτορας ήταν ο Ηράκλειος. Ανετράφει από ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι φρόντισαν να διαμορφώσει ο Αλύπιος χριστιανικό ήθος. Από νεαρή ηλικία επιθυμούσε να αφιερωθεί στον ασκητικό βίο. Έτσι, μοίρασε όλη την περιουσία που είχε στους φτωχούς και αποσύρθηκε στην έρημο. Στον όσιο προσέτρεχαν πολλοί άνθρωποι που αναζητούσαν τη γαλήνη, τους οποίους ο Αλύπιος καθοδηγούσε με σύνεση. Έζησε εκατό χρόνια, από τα οποία τα εξήντα έξι τα πέρασε πάνω σε κίονα.
(2)Ο όσιος Στυλιανός ανατράφηκε από πλούσια και ενάρετη οικογένεια, που του εμφύσησε την φιλανθρωπία, ώστε μα διαθέτει τα χρήματα του στους έχοντες ανάγκη. Όταν οι γονείς του απεβίωσαν, ο Στυλιανός μοίρασε όλη την περιουσία του στους φτωχούς και έκανε πραγματικότητα τη μεγαλύτερη επιθυμία του: αποσύρθηκε στην έρημο όπου κλείστηκε σε ένα σπήλαιο. Ο όσιος καλλιέργησε σε βάθος κάθε χριστιανική αρετή και ασκήθηκε στην εγκράτεια. Αξιώθηκε μάλιστα από το Θεό να θεραπεύει τις γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, καθώς και τα άρρωστα παιδιά.