Συναξαριστής

Για να βρείτε εύκολα την εορτή που θέλετε, επιλέξτε Αναζήτηση

Κεντρική σελίδα Συναξαριστή

Οκτώβριος

Οι ημερομηνίες των εορτών | Οι τίτλοι των εορτών ανά ημέρα


30 Οκτωβρίου

Αποστόλων (Ο΄) Αρτεμά, επισκόπου Λύστρων, Ιούστου επισκόπου Ελευθερουπόλεως, Κλεόπα, Μάρκου επισκόπου Απολλωνιάδος, και Τερτίου επισκόπου Ικονίου. Ιερομάρτυρος Μαρκιανού (1) επισκόπου Συρακουσών.Μαρτύρων: Αλεξάνδρου, Αμμών, Αστερίου, Ατήρ, Βησά, Διοσκούρου, Δομετίου, Επιμάχου, Ευτροπίας, Ευτροπίου, Ζηνοβίας, Ζηνοβίου (2) (†285), Ζήνωνος, Ήρωνος, Θεοφίλου, Ιουλιανού, Ιγένη, Ισιδώρου, Κλαυδίου, Κοΐντα, Κρονίωνος, Μακαρίου, Μάκαρος, Μανουήλ, Μητρά, Νεμεσίωνος, Νεονίλλης, Νέωνος, Πτολεμαίου. Ιωσήφ Α` πατριάρχου ΚΠόλεως, Θεράποντος και Ιωάννου του Λαμπαδιστού των εν Κύπρω θαυματουργών.


(1)Ο άγιος ιερομάρτυρας Μαρκιανός χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον Απόστολο Πέτρο και στάλθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας. Εκεί ο άγιος με την προσευχή του κατέστρεψε τους ναούς των ειδώλων. Επιπλέον πραγματοποίησε πολλά θαύματα, με αποτέλεσμα να πιστέψουν πολλοί ειδωλολάτρες. Όμως την παρρησία του Αγίου δεν μπορούσαν να την υποφέρουν φθονεροί Ιουδαίοι και τον θανάτωσαν με βίαιο θάνατο.
(2) Έζησαν και μαρτύρησαν την εποχή του Διοκλητιανού. Τα δύο αδέρφια κατάγονταν από τις Αίγες της Κιλικίας και προέρχονταν από οικογένεια πλούσια και ευσεβή. Ο Ζηνόβιος ήταν ιατρός και εξασκούσε την επιστήμη του αφιλοκερδώς. Τα δύο αδέρφια ασκούσαν μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Αυτό προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών και συγκεκριμένα του ηγεμόνα Λυσία, ο οποίος διέταξε τη σύλληψη του Ζηνόβιου. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του προσήλθε οικειοθελώς στις αρχές και η αδερφή του η Ζηνοβία με την επιθυμία να συμμαρτυρήσει με τον αδελφό της. Και οι δύο θανατώθηκαν με αποκεφαλισμό κατόπιν βασανιστηρίων.