Συναξαριστής

Για να βρείτε εύκολα την εορτή που θέλετε, επιλέξτε Αναζήτηση

Κεντρική σελίδα Συναξαριστή

Ιανουάριος

Οι ημερομηνίες των εορτών | Οι τίτλοι των εορτών ανά ημέρα


9 Ιανουαρίου

Ιερομάρτυρος Θεοκτίστου, του ομολογητού. Μαρτύρων Πολυεύκτου (1) (†295) και Λαυρεντίου.Νεομάρτυρος Κυράννης (Κυρήνης) εκ Βυσώκας Θεσσαλονίκης. Οσίων Αντωνίνης της εν Νικομήδεια και Ευστρατίου του θαυματουργού (2) († θ΄αι.).


(1) Καταγόταν από τη Μελιτηνή της Μεσοποταμίας και ήταν στρατιωτικός. Όταν μεταξύ των ετών 253- 256 ο αυτοκράτορας Ουλεριανός διέταξε σκληρό διωγμό κατά των Χριστιανών, ο Πολύευκτος δεν διστάσε να ομολογήσει την πίστη του δημόσια. Όταν το πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας τον κάλεσε σε απολογία. Στον πεθερό του που τον συμβουλεύσε να πειθαρχήσει στην αυτοκρατορική προσταγή, ο Πολύευκτος του υπενθυμίσε ότι οφείλουμε να πειθαρχούμε στο Θεό παρά στους ανθρώπους. Δεν λύγισε ακόμη και στις ικεσίες και τα δάκρυα της νεαρής συζύγου του. Παρέμεινε σταθερός στην πίστη του και αποκεφαλίστηκε κερδίζοντας το στέφανο του μαρτυρίου.
(2) Γεννήθηκε στο χωριό Βιρτζινιανή από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και τη Μεγεθώ. Σε νεαρή ηλικία επισκέφθηκε την μονή Αγάρων στο όρος Όλυμπος της Βιθυνίας, όπου μόναζαν τ’ αδέλφια της μητέρας του, Γρηγόριος και Βασίλειος. Εκεί εκάρη μοναχός. Αργότερα λόγω του ταπεινού και αυστηρού του βίου και της πνευματικής μεγαλοσύνης του εξελέγη ηγούμενος. Λόγω της εχθρικής στάσης του αυτοκράτορα Λέοντα Γ΄ του Ισαύρου έναντι των αγίων εικόνων και μετά από προτροπή του Αγίου Ιωαννίκου εγκατέλειψε τη μονή και επανήλθε στην πατρίδα του απ’ όπου μαχόταν για την αναστήλωση των εικόνων. Εκοιμήθη ειρηνικά σε ηλικία 95 ετών, αφού έκανε πολλά θαύματα.