ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο
(10/3/2009).

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009, στην δεύτερη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και Πρόεδρος του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αναφορικά με την κανονική υπόθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Αττικής κ. Παντελεήμονος, ότι κατά την χθεσινή εν Συμβουλίω τρίτη Συνεδρία του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, που αποτελείται από τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πλην του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 146 του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας», το Δικαστήριο, αφού μελέτησε τον σχετικό ανακριτικό φάκελλο, κατέληξε με ψήφους 7 προς 5 στην κατά πλειοψηφία απόφαση, ότι δεν προκύπτουν από τον φάκελλο επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του εγκαλουμένου Αρχιερέως και έθεσε την κανονική υπόθεση στο Αρχείο.

Ακολούθησε συζήτηση, στο τέλος της οποίας ο Μακαριώτατος, αφού επεσήμανε ότι δεν μετείχε κατά Νόμο, στη σύνθεση του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, τόνισε ότι η απόφαση αφορά μόνον σε οικονομικά ζητήματα που έχουν ανακύψει μεταξύ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος και της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Μάκρης και όχι σε άλλες κρίσιμες παραμέτρους του θέματος. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων την ακράδαντη πίστη του ότι «η υπόθεση θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη, διότι έτσι μόνον θα δινόταν η ευκαιρία, η αλήθεια να αποκαλυφθεί μέσα από δικαστικές διαδικασίες με μαρτυρικές καταθέσεις». Τελειώνοντας, πρότεινε να ζητηθεί άμεσα, και εν όψει της αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου, η συνδρομή ειδημόνων και εμπείρων επιστημόνων για την ταχεία αντιμετώπιση του όλου θέματος, που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την μαρτυρία της Εκκλησίας στην κοινωνία. Η πρόταση του Μακαριωτάτου έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Εξ αιτίας του θορύβου, ο οποίος έχει δημιουργηθεί για την παραχώρηση 32,1 στρεμμάτων κρατικής δασικής εκτάσεως στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την ανέγερση Εκκλησιαστικού Ιδρύματος, που θα περιθάλπει χρονίως πάσχοντας, κατακοίτους, τετραπληγικούς και άτομα με ειδικές ανάγκες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκφράζει την συμπαράστασή Της στην προσπάθεια αυτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Η πράξη αυτή καταδεικνύει την αγάπη της Εκκλησίας προς τον πάσχοντα και την μέριμνά της γι’ αυτόν. Σε αυτό το Ίδρυμα, που έχει ήδη λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις που προβλέπονται από τους νόμους του κράτους, θα φιλοξενηθούν και θα βρουν ανακούφιση εμπερίστατοι αδελφοί μας, οι οποίοι χρήζουν βοηθείας. Η Εκκλησία μας συνεχώς παραχωρεί εκτάσεις γης, είτε στην Πολιτεία είτε σε διαφόρους φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν Ιδρύματα, Σχολεία, Νοσοκομεία, αθλητικοί χώροι, και ο,τι άλλο μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία μας. Τα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας, τα Πνευματικά Ιδρύματα και πολλοί πολιτιστικοί χώροι έχουν ανεγερθεί σε εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από την Εκκλησία. Πρόσφατα μάλιστα παραχωρήθηκε από την Εκκλησία προς το Ελληνικό Δημόσιο, έκταση 60 δασικών στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δοκού της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος για την ανέγερση του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος Χαλκίδος, έκταση 18.057,88 μ2, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου, της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας για την ανέγερση Νοσοκομείου και, προς τα Αλεξανδράκεια Κληροδοτήματα Καλαμάτας, έκταση 769,40 μ2 εντός της πόλεως Μεσσήνης, ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Μεσσήνης της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας για την δημιουργία Γηροκομείου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :
– Την ίδρυση Ενορίας στην περιοχή «άνω πόλεως» Άρτας με την επωνυμία «Ενορία Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Άρτης» της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης.

– Την σύσταση και λειτουργία «Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου» στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας και Παξών.
– Την σύσταση και λειτουργία Εκκλησιαστικού Ιδρύματος με την επωνυμία «Ποιμαντικό, Κοινωνικό και Νεανικό Κέντρο "Το Επισκοπείο Τσοτυλίου"», στήν Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.

– Κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, την διοργάνωση της ΚΑ´ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων, για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 5 Νοεμβρίου 2009, με θέμα : «Σύγχρονες Αιρέσεις, προέλευση, εκδηλώσεις, πνευματικό τους πλαίσιο».

– Κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος :
α. τήν δημιουργία ηλεκτρονικής σελίδος στο Διαδίκτυο της Συνοδικής Επιτροπής της Νεότητος, η οποία θα έχει την δυνατότητα να παρέχει κατηχητικό υλικό, βοηθήματα, ενημέρωση, πολιτιστικά στοιχεία και επικοινωνία σε όλους τους κατηχητές και τα στελέχη του Νεανικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος,

β. Τήν δημιουργία προγράμματος εκπαιδεύσεως και επιμορφώσεως των στελεχών Νεότητος,

γ. Τήν πραγματοποίηση, τον προσεχή Σεπτέμβριο, συνάντησης υπευθύνων Γραφείων Νεότητος και υπευθύνων των Πολιτιστικών προγραμμάτων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Κατόπιν προτάσεως της Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων, την Δημιουργία Ψηφιακής Τραπέζης Πολιτισμού της Υποεπιτροπής για την ιστοσελίδα της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος, η οποία θα περιλαμβάνει :
α. Δη¬μι¬ουρ¬γί¬α ψηφιακής Τραπέζης Πολιτισμού για την Νεότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος,

β. Ετή¬σιο συνέδριο για τις πολιτιστικές δραστηριότητες των νέων της Εκκλησίας μέσα στα Πνευματικά Κέντρα των Ενοριών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης θα πραγματοποιείται παράλληλη λειτουργία σεμιναρίων – εργαστηριακών προγραμμάτων επιμορφώσεως και υποστηρίξεως των εκπαιδευτών και των στελεχών του Νεανικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

γ. Λει¬τουρ¬γί¬α ψηφιακού πολιτιστικού περιοδικού.

δ. Εκ¬δό¬σεις υποστηρικτικού υλικού.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου