ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Ιούνιο
(10/6/2008).

Συνήλθε σήμερα Τρίτη 10.6.2008, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

1. Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

2. Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε:
- Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό σχετικά με τον καταστροφικό σεισμό που έγινε την Κυριακή 8.6.2008 και είχε ως επίκεντρο περιοχές των Νομών Αχαΐας και Ηλείας. Ο Σεβασμιώτατος περιέγραψε τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός σε οικίες, σχολεία, δημόσια κτίρια, Ιερούς Ναούς και κυρίως αναφέρθηκε στους τραυματίες και στους δύο συνανθρώπους μας που έχασαν την ζωή τους. Η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή ήταν παρούσα, ηθικώς και υλικώς, στο πλευρό των εμπερίστατων αδελφών μας δια των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των Εφημερίων των πληγεισών περιοχών. Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», που κινητοποιήθηκε άμεσα με εντολή του Μακαριωτάτου, έχει ήδη παραδώσει στους αρμόδιους φορείς, μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια, αποτελούμενη από σκηνές, κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού, τρόφιμα και πόσιμο νερό, προς διανομή στους πληγέντες. Επιπρόσθετα, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να διαθέσει το ποσόν των 500.000 ₠ για τους σεισμοπαθείς και ανέθεσε σε κλιμάκιο Τεχνικών της Ναοδομίας να καταγράψει τις ζημίες σε Ιερούς Ναούς και να συντάξει σχετικές μελέτες.
- Από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο σχετικά με το καταρτισθέν πρόγραμμα για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αποστόλου Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο θα περιλαμβάνει τον Πανηγυρικό Εσπερινό με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Ιεραρχών στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το απόγευμα της 29ης Ιουνίου 2008 τον Πανηγυρικό Εσπερινό στο Βήμα του Αποστόλου στον Άρειο Πάγο.
- Από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο σχετικά με την γενομένη πρώτη Ειρηνική Επίσκεψη αυτού και της Αντιπροσωπείας της Ιεράς Συνόδου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και λεπτομερώς για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των Εκπροσώπων των δύο Εκκλησιών. Από την συζήτηση διεπιστώθη ότι σταθερά σημεία αναφοράς και συμφωνίας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος παραμένουν ο σεβασμός και η τήρηση του Πατριαρχικού Τόμου του 1850 και της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως του 1928, που η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας επαναβεβαίωσε δια της Αποφάσεώς Της, κατά την έκτακτη Συνεδρία Αυτής της 28ης Μαΐου 2004, η συνεργασία στο επίπεδο των Αντιπροσωπειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος για θέματα σχέσεων και συνεργασίας μετ αὐτῆς, καθώς και η σημασία της ενότητος μεταξύ της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και της Θυγατρός Εκκλησίας της Ελλάδος, τηρουμένων των δικαιοδοσιών κατά την παραδεδομένη και κανονική τάξη. Παραλλήλως προς όσα υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου ελέχθησαν διετυπώθη η θέση ότι πρέπει να παραμείνει πλήρως σεβαστή η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

3. Η Δ.Ι.Σ. :
- Διόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων.
- Αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τρίτη, 24.6.2008, για την πλήρωση των τριών κενών Μητροπολιτικών εδρών, Λευκάδος και Ιθάκης, Θηβών και Λεβαδείας και Παροναξίας, καθώς και την εκλογή τριών Βοηθών Επισκόπων για τις Ιερές Μητροπόλεις Ηλείας, Ιωαννίνων και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
- Όρισε την τακτική σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από 1ης έως 4ης Οκτωβρίου 2008. Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν διεξοδικά κατά τις τέσσερις Συνεδρίες είναι: α) Η Εκκλησιαστική Παιδεία και τα προβλήματα αυτής και β) ο προγραμματισμός εκτελέσεως Εκκλησιαστικών έργων βάσει Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
- Δήλωσε ότι η ομοφυλοφιλία αποτελεί παράβαση του θελήματος του Αγίου Θεού και της διδασκαλίας του Ευαγγελίου.

4. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Στο διάλειμμα της Συνεδρίας, περί τις 11.00 π.μ., τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκαν ο κ. Γεώργιος Κασιμάτης, Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο κ. Γεώργιος Κούρτης, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, οι οποίοι και αποτελούν το Προεδρείο της Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολογήσεως του Πανευρωπαϊκού Μαθητικού Διαγωνισμού για τον Απόστολο Παύλο, συνοδευόμενοι υπό του Γραμματέως του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου. Οι ως άνω παρέδωσαν στον Μακαριώτατο τον κατάλογο των 350 διακριθέντων μαθητών του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού του έτους 2007 με σκοπό την έγκριση από την Δ.Ι.Σ. των Εκδηλώσεων βραβεύσεως αυτών.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου