ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο
(17/3/2008).

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 17.3.2008, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Ἡ Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Β. Στήν αρχή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος:

- Έθεσε το θέμα της υπάρξεως πλήθους Συνοδικών Επιτροπών και Υπηρεσιών στην κεντρική δομή της Εκκλησίας της Ελλάδος και ζήτησε σχετικά τις απόψεις των Μελών της Δ.Ι.Σ.. Από την όλη συζήτηση διεπιστώθη ότι πράγματι υπάρχει πολυπροσωπεία και πολυμέρεια και αποφασίσθη να συνταχθεί ένας λεπτομερής κατάλογος όλων των Υπηρεσιών, όλων των Συνοδικών Επιτροπών, των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών και των Υποεπιτροπών μετά του Προσωπικού αυτών και της σχέσεως εργασίας που έχουν με τον Εκκλησιαστικό Οργανισμό, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα καλύτερης και υπεύθυνης κατανομής του έργου της Εκκλησίας.

- Έθεσε το θέμα της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και ο,τι αφορά ειδικώτερα στην Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Μετά από συζήτηση αποφασίσθηκε να συσταθεί Επιτροπή η οποία αποτελείται από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα και Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, οι οποίοι έχουν στις Επαρχίες τους Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια, προκειμένου να εκθέσουν τα προβλήματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί και ειδικότερα τα σχετικά με την αντιμετώπιση των δαπανών σιτίσεως και διαμονής των μαθητών στα Σχολεία.

- Παραλλήλως ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την Δ.Ι.Σ. για τις επαφές και συζητήσεις με τις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών ώστε να αποσαφηνισθούν οι προϋποθέσεις καθορισμού της αξιοποιήσεως όσων πρόκειται να αποφοιτήσουν.

- Ἐνημέρωσε την Δ.Ι.Σ. για τη συνεργασία που είχε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτήριο Χατζηγάκη, σχετικά με το υπό κατάρτιση Νομοσχέδιο «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης». Ακολούθησε μακρά συζήτηση κατά την οποία διετύπωσαν τις απόψεις τους όλοι οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς και τελικώς ελήφθη η ακόλουθη απόφαση:

α. Ἡ Εκκλησία της Ελλάδος, δια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διακηρύσσει τον απόλυτο σεβασμό και την παραδεδομένη τιμή προς το υπό της Εκκλησίας τελούμενο ιερό μυστήριο του Γάμου, του οποίου σκοπός είναι η αμοιβαία πνευματική συμπλήρωση των συζύγων για την εν Χριστώ Ιησού σωτηρία και καρπός αυτού τα τέκνα. Η Εκκλησία δηλαδή δέχεται και ευλογεί την παραδεδομένη τέλεση του Γάμου κατά το Ορθόδοξο Τυπικό ενώ θεωρεί πορνεία κάθε άλλη «συζυγική» σχέση εκτός αυτού.

β. Καλεῖ το ιερό πλήρωμα των πιστών τέκνων Αυτής να βεβαιωθούν ότι η Εκκλησία υπερασπιζομένη ανέκαθεν τα της ιερότητος του ιερού μυστηρίου του Γάμου, φροντίζει για την εφαρμογή της διδασκαλίας του Κυρίου Ιησού Χριστού, για την τήρηση των αρχών του ιερού Ευαγγελίου σε όλους τους τομείς της ζωής και τον σεβασμό προς τους παραδεδομένους ιερούς κανόνες σχετικά με το βίο και τη συμπεριφορά των τέκνων της Εκκλησίας.

γ. Μέ βάση τις αρχές αυτές και βαθύτατο αίσθημα ευθύνης έναντι του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού δηλώνει, ότι είναι παντελώς αδύνατο να συγκατατεθεί στο διαμορφούμενο Νομοσχέδιο «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης», η εφαρμογή του οποίου υποθάλπει και νομιμοποιεί βαρύτατα ηθικά αμαρτήματα και το οποίο σε περίπτωση εφαρμογής θα αποτελέσει καταστροφική βόμβα στα θεμέλια της χριστιανικής οικογενείας και όλης της ελληνικής κοινωνίας. Η Δ.Ι.Σ. εκφράζει την ελπίδα και την ευχή να μην καταστεί Νόμος του Κράτους το εν λόγω Νομοσχέδιο.

Γ. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος ενημέρωσε τη Δ.Ι.Σ. για την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικά με την προσεχή μετάβαση εκεί του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου μετά της Ακολουθίας του, κατά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 30 Μαρτίου 2008.

Δ. Ἀκολούθως, μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Προέδρου, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να αποστείλει τηλεγράφημα προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, δια του οποίου εκφράζει την συμπάθεια και την συμπαράστασή Της προς τον δοκιμαζόμενο λαό της γειτονικής χώρας από το τραγικό γεγονός που συνέβη το Σάββατο 15 Μαρτίου 2008 κοντά στα Τίρανα και παρακαλεί τον Μακαριώτατο να μεταφέρει στην Κυβέρνηση και τον λαό της Αλβανίας την συμμετοχή Της στο λαϊκό πένθος.

Ε. Ἐπίσης η Δ.Ι.Σ. εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις θερμές ευχαριστίες Της προς την Τράπεζα Πειραιώς, διότι με απόφαση του Διοικητού αυτής, αξιοτίμου κ. Μιχαήλ Σάλλα, εγκρίθηκε η χορήγηση στην Εκκλησία της Ελλάδος 750.000,00 ₠ για την ενίσχυση του προγράμματος της Εκκλησίας για το 3ο παιδί στη Θράκη.

ΣΤ. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου