ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Εορταστικές εκδηλώσεις για την Κυριακή της Ορθοδοξίας
(22/2/2007).

Την προσεχή Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2007, Α´ Κυριακή των Νηστειών, η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, που αποτέλεσε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας.

Η εορτή αυτή καθιερώθηκε το 842, αφού κόπασε η Εικονομαχία, από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον Υιό της Μιχαήλ τον Γ΄ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων την παραμονή, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 18:00, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Αρχιερέων. Τον πανηγυρικό της Εορτής θα εκφωνήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεόφιλος Μανωλάτος, Αρχειοφύλακας της Ιεράς Συνόδου.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 25 Φεβρουαρίου 2007, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών θα τελεσθεί Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου. Κατ' αυτήν τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

Στην Θεία Λειτουργία θα λάβουν μέρος και Κληρικοί άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, από εκείνους που ενδημούν στην Ελλάδα. Πριν από την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων σε ανάμνηση της λιτανευτικής πομπής με την οποία πραγματοποιήθηκε η αναστήλωση των Εικόνων το 842.

Κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας θα παραστεί ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, μέλη της Κυβερνήσεως, Βουλευτές, οι Πρέσβεις των Ορθοδόξων Κρατών και άλλοι επίσημοι. Την μεσημβρία της ιδίας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημο Πρόγευμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και των Συνοδικών Αρχιερέων.

Την προσεχή, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, επίσης, ο Πρέσβυς της εν Αθήναις Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αντρέι Βντόβιν παραθέτει δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και των Συνοδικών Αρχιερέων με την ευκαιρία της εορτής της Ορθοδοξίας. Το γεγονός αυτό λαμβάνει χώρα για όγδοη συνεχή χρονιά σε ανταπόδοση της από σειρά ετών δεξιώσεως την οποία οργανώνει η Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Αλεξίου.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου


ΥΓ.: Η Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου θα ευρίσκεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας από τις 12:00 της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2007