ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη Ημερίδα για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ιεροκήρυκες των Ι. Μ. Θράκης, Μακεδονίας και Θεσσαλίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, που διοργανώθηκε από την Ιερά Σύνοδο
(24/11/2006).

Πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος χθες, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2006, στο Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα " ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ", της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Ημερίδα για θέματα Ευρωπαϊκής Ενώσεως για τους Ιεροκήρυκες των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Φορεύς διοργανώσεως ήταν η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα.

Οι εργασίες της Ημερίδας άρχισαν στις 9.00 με μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: "…… Βασικό μέλημά μας είναι η διατήρηση της ιδιοπροσωπείας κάθε κράτους-μέλους της Ευρώπης. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι οι λαοί δεν ενώνον-ται σταθερά και μόνιμα βάσει των οικονομικών η των πολιτικών τους συμφερόντων. Αντιθέτως ενώνονται μόνον όταν συνδεθούν με πνευματικούς δεσμούς. Για αυτούς τους πνευματικούς δεσμούς αγωνίστηκε και αγωνίζεται μέχρι σήμερα η Εκκλησία……".

Ακολούθησε η προσφώνηση του Προέδρου της ως άνω Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς και την εξέλιξη της Ε.Ε. και υπογράμμισε ότι πρέπει να γνωρίζουμε τη σχέση της Εκκλησίας μας με την Ε.Ε. και τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Ο ομιλητής έκανε ιστορική αναφορά από την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σήμερα. H Εκκλησία συμβάλει θετικά στην διαμόρφωση της η οποία πρέπει να διέπεται από ηθικές αξίες και αρχές και όχι να αντιμετωπίζεται ως μόνο μία οικονομική δύναμη.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι Εισηγήσεις:

1. Του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Χρυσοστόμου Σαββάτου, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν». Ο ομιλητής μεταξύ άλλων παρετήρησε ότι : H Χριστιανική Ευρώπη θα συμπράξει στην διαχριστιανική συνεργασία και κανένα ιδεολογικό σύστημα δεν μπορεί να εξουδετερώσει αυτή την συνεργασία . Οι Εκκλησίες πρέπει να συνεργασθούν στην Ε.Ε. με ειλικρίνεια και αξιοπιστία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να διδάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας του πνευματικού βάθους της ἀφοῦ εἶναι "Εκλησία της θεωρίας και της πράξης".

2. Του Αξιοτίμου κ. Γεωργίου Κασιμάτη, Διευθυντή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα: «Το μέλλον της Ευρώπης, η Θεσμική Δομή Της και οι προσεχείς διευρύνσεις».Ο ομιλητής ανεφέρθηκε στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και για τα 25 χρόνια από την εποχή που η Ελλάδα έγινε μέλος της σήμερα Ε.Ε. και τότε Ε.Ο.Κ.. Σχολίασε επίσης την πορεία ένταξης των νέων 10 μελών και την προοπτική εντάξεως της Τουρκίας αλλά και τα αναφυόμενα προβλήματα από αυτήν την ένταξη ενημέρωσε τέλος περί της τελευταίας επισκέψεως του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. JOSEP BOREL στην Ελλάδα και στον Μακαιριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλον.


Μετά τις Εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου