ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Η πρώτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας
(10/10/2006).

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 10η Οκτωβρίου 2006, σε πρώτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μακαριστών Μητροπολιτών Κορίνθου κυρού Παντελεήμονος και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Θεοφίλου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λευκάδος κ. Νικηφόρου και Λήμνου κ. Ιεροθέου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.
Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, Πατρών κ. Χρυσόστομο και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος προσεφώνησε τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και ανέγνωσε την εμπεριστατωμένη Εισήγησή του η οποία περιελάμβανε με ενάργεια και λεπτομέρειες τα απασχολούντα το Σώμα της Εκκλησίας θέματα. Αναφέρθηκε εκτενώς στην μετά προσοχής εκλογή των Επισκόπων, οι οποίοι πρέπει να διακρίνονται για την βαθειά πνευματικότητά τους, το εκκλησιαστικό τους φρόνημα, τον νουν Χριστού, την αφοσίωσή τους στην Εκκλησία, την πίστη και τον ιεραποστολικό τους ζήλο, την ευρεία γνώση των συμβαινόντων στην κοινωνία. Επίσης ότι οφείλουν να παρακολουθούν με ανύστακτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις του κόσμου και να σπουδάζουν τα νέα ρεύματα που διασταυρώνονται υπεράνω των κεφαλών του χριστεπωνύμου πληρώματος, ώστε να τα αντιμετωπίζουν με επιτυχία.
Αναφέρθηκε στον προς συζήτηση προτεινόμενο νέο Νόμο για τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια, στο ζήτημα της εφαρμογής των Αποφάσεων της Τακτικής Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου 2005, στη β φάση του διαλόγου Εκκλησίας - Κοινωνίας, στο ζήτημα της αναθεωρήσεως του Συντάγματος και της εκστρατείας υπέρ του χωρισμού Εκκλησίας - Πολιτείας, στο θέμα της ανεγέρσεως του Τεμένους στην Αθήνα, στο νέο Νόμο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, στο ζήτημα του σκηνώματος του Ιερομονάχου π. Βησσαρίωνα, στο κινηματογραφικό έργο «Κώδικας Ντα Βίντσι», στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, στη συμμετοχή της Εκκλησίας στο Γ Κ.Π.Σ. Τόνισε την ανάγκη ενισχύσεως των Ενοριών, την υποχρέωση της εντάσεως των προσπαθειών για τη Νεολαία, στην αποδοθείσα τιμή υπό της Εκκλησίας στους σεμνούς και ταπεινούς εργάτες του πνεύματος. Ενημέρωσε για το τριετές αναπτυξιακό πρόγραμμα που ολοκληρώνει η Ε.Κ.Υ.Ο. και εξήρε την ανάγκη η Εκκλησία να ανοιχθεί στο μέλλον και να μην κλείνεται στον εαυτό Της.
Τέλος ενημέρωσε για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή και υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Εκκλησία με την προσπάθεια του σταδιακού θρησκευτικού αποχρωματισμού της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ως Αντιπρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και επεσήμανε τον σεβασμό όλων στο Συνοδικό Θεσμό της Εκκλησίας.
Στη συνέχεια η Ι.Σ.Ι. προέβη στην ψήφιση του Καταλόγου των προταθέντων για την εγγραφή τους στον Κατάλογο «Των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων».
Κατόπιν άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως των δύο κενών Μητροπολιτικών Εδρών, με τα εξής αποτελέσματα :
α) Γιά την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, επί ψηφισάντων 76 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 67 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 9 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως δι’ εκλογής.
β) Γιά την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου επί ψηφισάντων 76 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 48 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 26 ψήφους. Ευρέθησαν ακόμη 2 άκυρες ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου δι’ εκλογής.
Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 76 ψηφισάντων έλαβαν :
1) Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας Φούντας ψήφους 52,
2) Ἀρχιμανδρίτης Θεόκτιστος Κλουκίνας ψήφους 39,
3) Ἀρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσιρίγκας ψήφους 19.
Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιερεμίας Φούντας, με 48 ψήφους, επί συνόλου 76 ψηφισάντων, ενώ έλαβε 26 ψήφους ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκτιστος Κλουκίνας. Επίσης ευρέθησαν 2 λευκές ψήφοι.
Στη συνέχεια άρχισε η διαδικασία πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 75 ψηφισάντων έλαβαν :
1) Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Μάνταλος ψήφους 63,
2) Ἀρχιμανδρίτης Αντώνιος Αβραμιώτης ψήφους 10,
3) Ἀρχιμανδρίτης Δωρόθεος Μουρτζούκος ψήφους 9.
Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Κορίνθου ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Μάνταλος, με 59 ψήφους, επί συνόλου 75 ψηφισάντων, ενώ έλαβαν 2 ψήφους ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αντώνιος Αβραμιώτης και 1 ψήφο ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Μουρτζούκος. Ευρέθησαν ακόμη 12 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη.
Μετά την ολοκλήρωση της Ψηφοφορίας ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των δύο νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών.
Έπειτα και κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας και Κορίνθου κ. Διονύσιος έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.
Οι χειροτονίες των νέων εψηφισμένων Μητροπολιτών Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου και Κορίνθου κ. Διονυσίου θα τελεσθούν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2006 και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2006 αντιστοίχως, στον Ιερό Καθεδρικό Ναο των Αθηνών.
Η Ι.Σ.Ι. θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο το πρωί.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας