ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ ΤΥΠΟΥ




Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Βράβευση της ΔΙΣ στον βουλευτή και τέως Υπουργό κ. Στ. Παπαθεμελή για την "σθεναρή αντίσταση στην παρακμή" και την προσφορά του στην διαφύλαξη της Ελληνορθοδόξου Παραδόσεως
(3/5/2006).

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης , ο Μακαριώτατος και οι Αρχιερείς της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τίμησαν σήμερα με το Δίπλωμα και τα Διάσημα του Χρυσού Σταυρού του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου τον επί έτη σταθερό υπηρέτη της Ελληνορθοξίας από το μετερίζι της πολιτικής , διαπρεπή βουλευτή και πρώην Υπουργό κ.Στέλιο Παπαθεμελή, για την δυναμικότητα και το σθένος που επιδεικνύει στην διαφύλαξη της Ελληνορθόδοξης Ιστορίας και Παράδοσης της Πατρίδας μας.

Το ήθος του ανδρός, το εκκλησιαστικό του φρόνημα, το ψυχικό σθένος και την παρρησία με την οποία υπηρέτησε ο διαπρεπής πολιτικός, το Εθνικό συμφέρον, την αρχαία και κλασσική Ελληνική παιδεία εξήρε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας: " Πέραν της εκπλήρωσης του τυπικού χρέους της η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά στο πρόσωπο του κ.Παπαθεμελή το κοινοβουλευτικό ήθος" επισήμανε ο Μακαριώτατος, και πρόσθεσε: "Ένα ήθος σπάνιο στις μέρες μας. Ένα ήθος το οποίο απορρέει από μια εσωτερική σεμνότητα την οποία αναδίδει το καλλιεργημένο ανθρώπινο πνεύμα και δει η Ορθόδοξη πνευματικότητα και το οποίο δεν "σταματά" και δεν διστάζει εν όψιν κινδύνων και σκοπιμοτήτων, τα οποία πολλές φορές γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν στους δημόσιους άνδρες της σημερινής ζωής. Τιμάται η Ορθόδοξη αντίληψη, η πολιτική διορατικότητα ενός πολιτικού ανδρός, που είναι σε θέση να δει μακρύτερα απ΄ ότι βλέπουν οι άλλοι. Τιμάται σήμερα η αγάπη στον γνήσιο Πατριωτισμό, στο γένος των Ελλήνων και στην πατρίδα, καθώς και ο σωτήριος λόγος ο οποίος μπαίνει "ανάχωμα" απέναντι στις δυνάμεις που απεργάζονται την αλλοίωση του Έθνους, υπηρετώντας πτυχές της "κακώς εννοουμένης" παγκοσμιοποίησης διότι, όπως τόνισε ο Μακαριώτατος "κανείς δεν εναντιώνεται στις καλώς εννοούμενη Παγκοσμιοποίηση"

Λαμβάνοντας τον λόγο, συγκινημένος ο κ.Παπαθεμελής συμφώνησε με τον Μακαριώτατο πως "διανύουμε μια παρακμιακή εποχή, κατά την οποία γίνονται προσπάθειες να ανασταλούν οι αντιστάσεις του λαού μας, ώστε αυτός να οδηγηθεί στην παντελή αδράνεια", γι αυτό και μόνο εκτίμηση εμπνέουν όσοι εκ των επωνύμων, δεν διστάζουν να διατυπώνουν αντίθετη στο ρεύμα, άποψη, αφού αυτό το "είδος" των δημοσίων ανδρών τείνει να καταστεί εν "ανεπαρκεία". Όπως είπε ο κ.Παπαθεμελής : " Πίστεψα στο κοινωνικό ιδεώδες της Ορθοδοξίας, στο όραμά της για ένα κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης, αγάπης και ελευθερίας. Σε ένα όραμα μετακαπιταλιστικό, μετακομμουνιστικό και ας μου επιτραπεί... "μετα-μετανεωτερικό". Όσοι θέλουν να δουν την Ιστορία της Εκκλησίας, και τα λάθη της "Ιστορικής Χριστιανοσύνης", δεν μπορούν να δουν κατάματα, τα εκατομμύρια των ψυχών που σώθηκαν από την απόγνωση και την απελπισία, τα πιστά μέλη της Εκκλησίας που με την αδιάλειπτη προσευχή συμμετέχουν στην τέλεση των Μυστηρίων της Εκκλησίας"

Κάνοντας μια αναδρομή της πορείας του από τα παιδικά του χρόνια, ο τιμώμενος αναφέρθηκε με συγκίνηση στους γονείς του "οι οποίοι", όπως είπε, "ενστάλαξαν, με το παράδειγμά τους, μέσα μου, την πίστη και όταν αργότερα διάβαζα ως φοιτητής ανακάλυψα τις μεγάλες δυνάμεις της ψυχής μου και τη δύναμη του "γιγνώσκειν" και του "πιστεύειν"... Ύστερα επέλεξα την πολιτική. Όλοι όσοι θέλουν να επηρεάσουν τους άλλους ανθρώπους είναι είτε πολιτικοί είτε...Άγιοι. Οι Άγιοι είναι και πολιτικοί. Όμως δυστυχώς δεν ισχύει και το αντίστροφο. Οι πολιτικοί δεν είναι Άγιοι"!

Ο κ.Παπαθεμελής αναφερόμενος στην πολιτική του σταδιοδρομία τόνισε : " Εγώ, ασχέτως εαν εξαναγκάστηκα να ανήκω σε κόμμα, θεωρώ ότι η Εκκλησία και η Πίστη, με κράτησε ψυχικά " υπερκομματικό". Συμφωνώ με τον Μακαριώτατο, βιώνουμε μια εποχή παρακμής των δυτικών κοινωνιών και της δικής μας δυστυχώς! Όμως όταν υπάρχουν αντιστάσεις, εκ των πραγμάτων περιορίζεται η αδράνεια που κυριαρχεί μέσα σε αυτήν την ιδιόρρυθμη φάση του "εκσυγχρονισμού", της "εκκοσμίκευσης" , ως ιδεολογίας στα πλαίσια μιας "νέας τάξης" πραγμάτων, όπου γίνεται το μέσον της παγκοσμιοποίησης για την ὁμοιογένεια" και την εξομοίωση των πάντων και πασών", που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την καθ ημάς Ανατολική θρησκευτική Παράδοση της κατάκτησης της Βασιλείας των Ουρανών".

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε στον στενό σύνδεσμο της Εκκλησίας και λαού στην πατρίδα μας: " Εδώ στην Πατρίδα μας δεν μπορώ να πω πως αγνοείται το έργο της Εκκλησίας αφού μετά το κράτος, είναι ο υπ΄ αριθμόν 1 φορέας κοινωνικού έργου, το οποίο θα λέγαμε ότι απορρέει από την καταστατική υποχρέωσή της Εκκλησίας". Αναφερόμενος δε στις "καίριες παρεμβάσεις" του κ.Παπαθεμελή, ο Μακαριώτατος, υπογράμμισε:
" Εκτιμούμε την ευεργετική παρουσία του στον δημόσιο βίο της χώρας, με τον ευπρεπή του λόγο και τις καίριες παρεμβάσεις του στα Εθνικά μας θέματα. Τα Eθνικά μας θέματα απαιτούν προσεκτική και αξιοπρεπή διαχείριση στην αντιμετώπισή τους, και εμείς οι άνθρωποι της Εκκλησίας κάνουμε αγώνα για να διαφυλαχθεί πάση θυσία, η κοινωνική και πνευματική μας ταυτότητα...Έχουμε ιστορία και παράδοση τέτοια, που δεν πρέπει να λησμονούμε έναντι "καιρικών" ανταλλαγμάτων.

Ο Μακαριώτατος κλείνοντας την ομιλία του απάντησε σε όσους επικρίνουν την Εκκλησία ως "οπισθδρομική" : " Δεν γνωρίζουν τις εξελίξεις σήμερα στην ΕΕ όσοι επικρίνουν την διδασκαλία της Εκκλησίας. Αναφέρω επί παραδείγματι, πως η Γαλλική κυβέρνηση κάλεσε τις Ορθόδοξες, Καθολικές και Προτεσταντικές Εκκλησίες να συνεργαστούν με τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας, κ. Νικολά Ζαρκοζί, επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου της μεταναστευτικής πολιτικής, για το οποίο υπήρξε σθεναρά αντίδραση και να συμβάλλουν ώστε να μην πλήττεται η αξιοπρέπεια του προσώπου, στο πρόσωπο του κάθε μετανάστη. "Επίσης η Γερμανίδα υπουργός Υγείας, κάλεσε την Προτεσταντική Ευαγγελική Εκκλησία να συνεργαστούν με το Υπουργείο της, για την δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και τη φροντίδα των νηπίων με στόχο την ενστάλαξη των υπερούσιων αρχών της χριστιανικής πίστης, στα παιδιά. Και τέλος, θυμίζω το αντίστοιχο άρθρο του μη ψηφισθέντος ακόμη Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο όμως κάποτε θα ψηφιστεί , όπου αναφέρεται ότι όλη η ΕΕ αναγορεύει την Χριστιανική Εκκλησία ως Επίσημο συνομιλητή ξέχωρα από άλλους θεσμούς"





ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ




Παράταση στο προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας (22/5/2015)
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στο Άγιον Όρος (22/5/2015)
Επίτιμη διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ η Κική Δημουλά (21/5/2015)
Την Τρίτη 26/5 συγκαλείται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος (20/5/2015)
Αρχιεπίσκοπος: Στήριγμα του λαού στις δυσκολίες είναι η πίστη στον Θεό (20/5/2015)
Ο Αρχιεπίσκοπος για τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικόλαο (20/5/2015)
Φοιτητές από την Αργολίδα επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο (19/5/2015)
Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας στον Αρχιεπίσκοπο (19/5/2015)
Αξιωματικοί της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο (19/5/2015)
Ενδιαφέρον για το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής εξέφρασε ο Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (19/5/2015)
Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για τα παιδιά που διαγωνίζονται (18/5/2015)
Αρχιεπίσκοπος: Στον ενθουσιασμό των παιδιών κρύβεται το αύριο (17/5/2015)
Το ΚΕ.Σ.Ο. τιμά την μητέρα (17/5/2015)
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Μητρόπολη Θήρας (17/5/2015)
Για την αξία των επιμορφωτικών σεμιναρίων μίλησε από τη Σαντορίνη ο Αρχιεπίσκοπος (16/5/2015)
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Η Εκκλησία μια αγκαλιά για τα παιδιά της" (16/5/2015)
Εορταστική εκδήλωση με χορευτικά συγκροτήματα των ενοριών της Αρχιεπισκοπής (16/5/2015)
Στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Άγιος Σάββας" μεταφέρθηκαν τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας (15/5/2015)
Στη Σαντορίνη ο Αρχιεπίσκοπος (15/5/2015)
Δημοσίευμα του The Economist για την μεταφορά των ιερών λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα (14/5/2015)
"Χρειαζόμαστε Λόγο και όχι λόγια" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος από τον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας (14/5/2015)
Τρίτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάιο (14/5/2015)
Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου (14/5/2015)
«Η γυναίκα σε καιρούς κοινωνικής αστάθειας» - Εκδήλωση μνήμης στη Χριστίνα Βάγια (14/5/2015)
Γιορτάζουμε στο Βυζαντινό την Ημέρα των Μουσείων (14/5/2015)
Δεύτερη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. - Την Πέμπτη τα μέλη της στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας (13/5/2015)
Προώθηση του Προσκυνηματικού τουρισμού στο Ισραήλ (13/5/2015)
Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στον Υπουργό Παιδείας (13/5/2015)
Πρώτη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. (12/5/2015)
Την Τρίτη συνέρχεται η Δ.Ι.Σ. (11/5/2015)
Σώμα της Αγίας Βαρβάρας Παρθένου και Μάρτυρος (10/5/2015)
Χιλιάδες πιστοί στην επίσημη υποδοχή του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας (10/5/2015)
Έφθασε στην Αθήνα το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας (10/5/2015)
Παρέλαβε το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας η Αποστολική Διακονία (10/5/2015)
Στη Βενετία αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την μεταφορά του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας (10/5/2015)
Με τιμές αρχηγού κράτους το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα - Ζωντανή αναμετάδοση από τον ιστότοπο της Αποστολικής Διακονίας (10/5/2015)
Στα Τρίκαλα ο Αρχιεπίσκοπος για την συμπλήρωση 20 ετών από τη θεμελίωση του ναού του Αγίου Βησσαρίωνος (9/5/2015)
Ο Αρχιεπίσκοπος στην εκδήλωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών Μαστροδημήτρη και Τριανταφυλλόπουλου (7/5/2015)
Στην Ελλάδα το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας έπειτα από 1000 χρόνια (7/5/2015)
Μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίκοπο (6/5/2015)
Να αποκτήσουν γερά θεμέλια, για να αντέξουν τις δυσκολίες κάλεσε τους μαθητές ο Αρχιεπίσκοπος (6/5/2015)
Στον Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης Αιόλου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος (5/5/2015)
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο επισκέπτες στην έκθεση για το Βυζάντιο στις ΗΠΑ (5/5/2015)
«Το Φως των Γραμμάτων» στο Βυζαντινό Μουσείο (5/5/2015)
Αν έχουμε πρότυπο τους Αγίους μας θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος (3/5/2015)
"Οι αξίες δεν αγοράζονται, θέλουν αγώνα και θυσία" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος από το Άργος (3/5/2015)
Για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας για το κοινό καλό έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος (2/5/2015)
Ο Αρχιεπίσκοπος στον εορτασμό του Αγίου Πέτρου, πολιούχου Άργους (2/5/2015)
Τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου για την αξιοποίηση βοσκοτόπων της Εκκλησίας ζήτησε η ΠΑΣΕΓΕΣ (30/4/2015)
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τo μείζον θέμα της ενδοοικογενειακής βίας από το Ι.Π.Ε. (30/4/2015)
Η Αποστολή για το Bullying στα σχολεία της Κεφαλονιάς (29/4/2015)
Εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Ζητημάτων του Υπ. Άμυνας της Ρωσίας επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο (28/4/2015)
Συλλυπητήρια επιστολή του Αρχιεπισκόπου στον Πρόεδρο του Νεπάλ (28/4/2015)
Εκπρόσωποι του Σωματείου Εργατοτεχνιτών στον Αρχιεπίσκοπο (28/4/2015)
Το ιστορικό αρχείο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος (27/4/2015)
"Η παράδοση και οι ρίζες θα γεννήσουν την ελπίδα" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος (27/4/2015)
Στον Ναό που χειροτονήθηκε Επίσκοπος ο Άγιος Νεκτάριος η Θρονική Εορτή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (25/4/2015)
Με ιδιαίτερες τιμές τα εγκαίνια του μουσείου του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου (24/4/2015)
Θυρανοίξια της ιστορικής Μονής Αγίου Γεωργίου (24/4/2015)
Μεγάλη συναυλία στον προαύλιο χώρο της Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Καϊρου (23/4/2015)
Εσπερινός στην ανακαινισμένη ιστορική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου (23/4/2015)
Στο Κάιρο ο Αρχιεπίσκοπος για την τελετή θυρανοιξίων του Αγίου Γεωργίου (23/4/2015)
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από την EEAI σε συνεργασία με την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», τον ΙΣΑ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών (22/4/2015)
Συναντήσεις Εργασίας Συν. Γραφείου Προσκ. Περιηγήσεων με Αν. Υπουργό Τουρισμού κ. Κουντουρά (22/4/2015)
Κωδωνοκρουσίες την 23η Απριλίου στους Ι. Ναούς της Ι.Α.Α. (21/4/2015)
Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη στην Μητρόπολη Σερρών (21/4/2015)
Την Χριστιανική Αδελφότητα "Λυδία η Φιλιππησία" επισκέφθηκε ο Πατριάρχης (21/4/2015)