ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ ΤΥΠΟΥ
Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Βράβευση της ΔΙΣ στον βουλευτή και τέως Υπουργό κ. Στ. Παπαθεμελή για την "σθεναρή αντίσταση στην παρακμή" και την προσφορά του στην διαφύλαξη της Ελληνορθοδόξου Παραδόσεως
(3/5/2006).

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης , ο Μακαριώτατος και οι Αρχιερείς της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τίμησαν σήμερα με το Δίπλωμα και τα Διάσημα του Χρυσού Σταυρού του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου τον επί έτη σταθερό υπηρέτη της Ελληνορθοξίας από το μετερίζι της πολιτικής , διαπρεπή βουλευτή και πρώην Υπουργό κ.Στέλιο Παπαθεμελή, για την δυναμικότητα και το σθένος που επιδεικνύει στην διαφύλαξη της Ελληνορθόδοξης Ιστορίας και Παράδοσης της Πατρίδας μας.

Το ήθος του ανδρός, το εκκλησιαστικό του φρόνημα, το ψυχικό σθένος και την παρρησία με την οποία υπηρέτησε ο διαπρεπής πολιτικός, το Εθνικό συμφέρον, την αρχαία και κλασσική Ελληνική παιδεία εξήρε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας: " Πέραν της εκπλήρωσης του τυπικού χρέους της η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά στο πρόσωπο του κ.Παπαθεμελή το κοινοβουλευτικό ήθος" επισήμανε ο Μακαριώτατος, και πρόσθεσε: "Ένα ήθος σπάνιο στις μέρες μας. Ένα ήθος το οποίο απορρέει από μια εσωτερική σεμνότητα την οποία αναδίδει το καλλιεργημένο ανθρώπινο πνεύμα και δει η Ορθόδοξη πνευματικότητα και το οποίο δεν "σταματά" και δεν διστάζει εν όψιν κινδύνων και σκοπιμοτήτων, τα οποία πολλές φορές γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν στους δημόσιους άνδρες της σημερινής ζωής. Τιμάται η Ορθόδοξη αντίληψη, η πολιτική διορατικότητα ενός πολιτικού ανδρός, που είναι σε θέση να δει μακρύτερα απ΄ ότι βλέπουν οι άλλοι. Τιμάται σήμερα η αγάπη στον γνήσιο Πατριωτισμό, στο γένος των Ελλήνων και στην πατρίδα, καθώς και ο σωτήριος λόγος ο οποίος μπαίνει "ανάχωμα" απέναντι στις δυνάμεις που απεργάζονται την αλλοίωση του Έθνους, υπηρετώντας πτυχές της "κακώς εννοουμένης" παγκοσμιοποίησης διότι, όπως τόνισε ο Μακαριώτατος "κανείς δεν εναντιώνεται στις καλώς εννοούμενη Παγκοσμιοποίηση"

Λαμβάνοντας τον λόγο, συγκινημένος ο κ.Παπαθεμελής συμφώνησε με τον Μακαριώτατο πως "διανύουμε μια παρακμιακή εποχή, κατά την οποία γίνονται προσπάθειες να ανασταλούν οι αντιστάσεις του λαού μας, ώστε αυτός να οδηγηθεί στην παντελή αδράνεια", γι αυτό και μόνο εκτίμηση εμπνέουν όσοι εκ των επωνύμων, δεν διστάζουν να διατυπώνουν αντίθετη στο ρεύμα, άποψη, αφού αυτό το "είδος" των δημοσίων ανδρών τείνει να καταστεί εν "ανεπαρκεία". Όπως είπε ο κ.Παπαθεμελής : " Πίστεψα στο κοινωνικό ιδεώδες της Ορθοδοξίας, στο όραμά της για ένα κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης, αγάπης και ελευθερίας. Σε ένα όραμα μετακαπιταλιστικό, μετακομμουνιστικό και ας μου επιτραπεί... "μετα-μετανεωτερικό". Όσοι θέλουν να δουν την Ιστορία της Εκκλησίας, και τα λάθη της "Ιστορικής Χριστιανοσύνης", δεν μπορούν να δουν κατάματα, τα εκατομμύρια των ψυχών που σώθηκαν από την απόγνωση και την απελπισία, τα πιστά μέλη της Εκκλησίας που με την αδιάλειπτη προσευχή συμμετέχουν στην τέλεση των Μυστηρίων της Εκκλησίας"

Κάνοντας μια αναδρομή της πορείας του από τα παιδικά του χρόνια, ο τιμώμενος αναφέρθηκε με συγκίνηση στους γονείς του "οι οποίοι", όπως είπε, "ενστάλαξαν, με το παράδειγμά τους, μέσα μου, την πίστη και όταν αργότερα διάβαζα ως φοιτητής ανακάλυψα τις μεγάλες δυνάμεις της ψυχής μου και τη δύναμη του "γιγνώσκειν" και του "πιστεύειν"... Ύστερα επέλεξα την πολιτική. Όλοι όσοι θέλουν να επηρεάσουν τους άλλους ανθρώπους είναι είτε πολιτικοί είτε...Άγιοι. Οι Άγιοι είναι και πολιτικοί. Όμως δυστυχώς δεν ισχύει και το αντίστροφο. Οι πολιτικοί δεν είναι Άγιοι"!

Ο κ.Παπαθεμελής αναφερόμενος στην πολιτική του σταδιοδρομία τόνισε : " Εγώ, ασχέτως εαν εξαναγκάστηκα να ανήκω σε κόμμα, θεωρώ ότι η Εκκλησία και η Πίστη, με κράτησε ψυχικά " υπερκομματικό". Συμφωνώ με τον Μακαριώτατο, βιώνουμε μια εποχή παρακμής των δυτικών κοινωνιών και της δικής μας δυστυχώς! Όμως όταν υπάρχουν αντιστάσεις, εκ των πραγμάτων περιορίζεται η αδράνεια που κυριαρχεί μέσα σε αυτήν την ιδιόρρυθμη φάση του "εκσυγχρονισμού", της "εκκοσμίκευσης" , ως ιδεολογίας στα πλαίσια μιας "νέας τάξης" πραγμάτων, όπου γίνεται το μέσον της παγκοσμιοποίησης για την ὁμοιογένεια" και την εξομοίωση των πάντων και πασών", που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την καθ ημάς Ανατολική θρησκευτική Παράδοση της κατάκτησης της Βασιλείας των Ουρανών".

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε στον στενό σύνδεσμο της Εκκλησίας και λαού στην πατρίδα μας: " Εδώ στην Πατρίδα μας δεν μπορώ να πω πως αγνοείται το έργο της Εκκλησίας αφού μετά το κράτος, είναι ο υπ΄ αριθμόν 1 φορέας κοινωνικού έργου, το οποίο θα λέγαμε ότι απορρέει από την καταστατική υποχρέωσή της Εκκλησίας". Αναφερόμενος δε στις "καίριες παρεμβάσεις" του κ.Παπαθεμελή, ο Μακαριώτατος, υπογράμμισε:
" Εκτιμούμε την ευεργετική παρουσία του στον δημόσιο βίο της χώρας, με τον ευπρεπή του λόγο και τις καίριες παρεμβάσεις του στα Εθνικά μας θέματα. Τα Eθνικά μας θέματα απαιτούν προσεκτική και αξιοπρεπή διαχείριση στην αντιμετώπισή τους, και εμείς οι άνθρωποι της Εκκλησίας κάνουμε αγώνα για να διαφυλαχθεί πάση θυσία, η κοινωνική και πνευματική μας ταυτότητα...Έχουμε ιστορία και παράδοση τέτοια, που δεν πρέπει να λησμονούμε έναντι "καιρικών" ανταλλαγμάτων.

Ο Μακαριώτατος κλείνοντας την ομιλία του απάντησε σε όσους επικρίνουν την Εκκλησία ως "οπισθδρομική" : " Δεν γνωρίζουν τις εξελίξεις σήμερα στην ΕΕ όσοι επικρίνουν την διδασκαλία της Εκκλησίας. Αναφέρω επί παραδείγματι, πως η Γαλλική κυβέρνηση κάλεσε τις Ορθόδοξες, Καθολικές και Προτεσταντικές Εκκλησίες να συνεργαστούν με τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας, κ. Νικολά Ζαρκοζί, επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου της μεταναστευτικής πολιτικής, για το οποίο υπήρξε σθεναρά αντίδραση και να συμβάλλουν ώστε να μην πλήττεται η αξιοπρέπεια του προσώπου, στο πρόσωπο του κάθε μετανάστη. "Επίσης η Γερμανίδα υπουργός Υγείας, κάλεσε την Προτεσταντική Ευαγγελική Εκκλησία να συνεργαστούν με το Υπουργείο της, για την δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και τη φροντίδα των νηπίων με στόχο την ενστάλαξη των υπερούσιων αρχών της χριστιανικής πίστης, στα παιδιά. Και τέλος, θυμίζω το αντίστοιχο άρθρο του μη ψηφισθέντος ακόμη Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο όμως κάποτε θα ψηφιστεί , όπου αναφέρεται ότι όλη η ΕΕ αναγορεύει την Χριστιανική Εκκλησία ως Επίσημο συνομιλητή ξέχωρα από άλλους θεσμούς"

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Στην αξία του προσώπου και στην αγάπη προς το συνάνθρωπο αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος (19/12/2014)
Αποστολή αγάπης στα παιδιά του Αναρρωτηρίου Πεντέλης (19/12/2014)
Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, Πανεπιστημίου: «Με τα Χριστούγεννα ζούμε την ανάπλασή μας» (19/12/2014)
Την εποχή που υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν και άνθρωποι που βοηθούν να τις ξεπεράσουμε (18/12/2014)
Πάνω από 170 δέματα με είδη πρώτης ανάγκης και χρηματικό ποσό στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα από την Αρχιεπισκοπή (18/12/2014)
Ο Ρώσος Πρέσβης στον Αρχιεπίσκοπο (18/12/2014)
Αρχιεπίσκοπος: "Ο λαός μας έχει αισιοδοξία και φιλότιμο" (16/12/2014)
Ο Δήμαρχος Κυθήρων και ο Πρέσβης της Αρμενίας στην Αρχιεπισκοπή (16/12/2014)
Μαθητές παραδίδουν μαθήματα "Αγάπης" σε αναξιοπαθούντες (16/12/2014)
Ο Αρχιεπίσκοπος τίμησε τον Κωνσταντίνο Τσιρόπουλο (16/12/2014)
Δώρα στα παιδιά από τον Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεο (15/12/2014)
Την ανάγκη να αποκτήσουν τα παιδιά εκκλησιαστική ζωή επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος (15/12/2014)
Για αγάπη μέσα στην οικογένεια μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος (15/12/2014)
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού» (15/12/2014)
Βάπτιση Πέρση με αναδόχους συνοριοφύλακες (15/12/2014)
Αριστούχος Θεολόγος με εργαλείο τη Νοηματική (15/12/2014)
Να διατηρήσουν αναλλοίωτη την Ορθόδοξη πνευματική κληρονομιά κάλεσε ο Πατριάρχης τους Κερκυραίους (13/12/2014)
Ολοκληρώθηκε η Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Μητρόπολη Κερκύρας (13/12/2014)
Στο Αχίλλειο ο Οικουμενικός Πατριάρχης (13/12/2014)
Τον ναό των ιδρυτών της Εκκλησίας της Κέρκυρας επισκέφθηκε ο Πατριάρχης (13/12/2014)
Ο Πατριάρχης στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου (13/12/2014)
Επίσκεψη του Πατριάρχη στο Μον Ρεπό (13/12/2014)
Ο Πατριάρχης Επίτιμος Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστήμιου (13/12/2014)
"Ευήκοο πρέσβη για τους χριστιανούς" χαρακτήρισε τον Άγιο Σπυρίδωνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης (12/12/2014)
Παρουσία του Πατριάρχη η συναυλία για την εορτή του Πολιούχου της Κέρκυρας (12/12/2014)
Τα Χριστούγεννα των παιδιών με τον Σύρου Δωρόθεο (12/12/2014)
Συνάντηση του Κορίνθου Διονυσίου με τον Αντιπεριφερειάρχη για την ανακαίνιση Γηροκομείου (12/12/2014)
Ο Αρχιεπίσκοπος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σταδίου (11/12/2014)
Ο Πατριάρχης στον εσπερινό στον Άγιο Σπυρίδωνα Κερκύρας (11/12/2014)
Ειλικρίνεια, εντιμότητα και αγάπη υποσχέθηκε ο Πατριάρχης σε μαθητές της Κέρκυρας (11/12/2014)
Ο Πατριάρχης εγκαινίασε το νέο Επισκοπείο της Μητροπόλεως Κερκύρας (11/12/2014)
Οι αποφάσεις της τρίτης Συνεδρίας της Δ.Ι.Σ. (11/12/2014)
Στην ακολουθία εξόδου του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα χοροστάτησε ο Πατριάρχης (11/12/2014)
Επίτιμος πρόεδρος της αναγνωστικής εταιρείας ο Πατριάρχης (11/12/2014)
Ο Πατριάρχης τιμά την μνήμη του Καποδίστρια (10/12/2014)
Παρουσία πολλών πιστών η επίσημη υποδοχή του Πατριάρχη στην Κέρκυρα (10/12/2014)
Ανακοινωθέν Ι. Συνόδου για το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (10/12/2014)
Επίτιμος Δημότης Κέρκυρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης (10/12/2014)
Συναυλία προς τιμήν του Πατριάρχη (10/12/2014)
Στην Μητρόπολη Κερκύρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης (10/12/2014)
Οι αποφάσεις της δεύτερης Συνεδρίας της Δ.Ι.Σ. (10/12/2014)
«Πορεία στα Χριστούγεννα με εφήβους και παιδιά» ένα τριήμερο εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ρουφ (10/12/2014)
Ενθρονίσθηκε η Ηγουμένη Χρυσοβαλάντη στον Άγιο Πατάπιο Λουτρακίου (9/12/2014)
Οι αποφάσεις της πρώτης συνεδρίας της Δ.Ι.Σ. (9/12/2014)
Η διαβεβαίωση του νέου Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου (9/12/2014)
Ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ συναντά τους Κληρικούς του (9/12/2014)
Επιμόρφωση Κληρικών στη Μητρόπολη Λαγκαδά (9/12/2014)
Τιμήθηκε για τη δράση του στην Αφρική ο Γλυφάδας Παύλος (9/12/2014)
Η Κέρκυρα υποδέχεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη (9/12/2014)
Για τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο ο Πρέσβης της Παλαιστίνης (8/12/2014)
Σύρου Δωρόθεος: Η εικόνα της Κοιμήσεως από τον Γκρέκο συμπυκνώνει τον πόνο και τα πάθη του Ελληνισμού" (8/12/2014)
Μέλη της Ομοσπονδίας Αρτοποιών στον Αρχιεπίσκοπο (8/12/2014)
Την Τρίτη συνέρχεται η Δ.Ι.Σ. (8/12/2014)
Τιμητικές διακρίσεις σε όσους συμβάλλουν στη διάδοση του παιδικού χριστιανικού βιβλίου (7/12/2014)
Να έχουν πίστη, εγκράτεια και πραότητα κάλεσε τους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος (6/12/2014)
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος στο Εσπερινό Λύκειο Χαλκίδος (5/12/2014)
Μαθητικός διαγωνισμός για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό (4/12/2014)
"Το βλέμμα του Παντοκράτορα" διά χειρός π. Σταμάτη Σκλήρη (4/12/2014)
Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: "Στη Θράκη διατηρήθηκε άσβεστη η φλόγα της πίστης" (4/12/2014)
"Αποστολή" με σχολικά είδη στην ακριτική Κοστοριά (3/12/2014)
"Αντιαιρετικά": νέος ιστότοπος για τη δράση των αιρετικών κινήσεων (3/12/2014)
Η Μητρόπολη Δημητριάδος τιμά την μνήμη του Τάσου Μαργαριτώφ (2/12/2014)
Ο Σύρου Δωρόθεος στη Ναυπηγοεπισκευαστική του νησιού: "Αγώνας να παραμείνει ζωντανή η επιχείρηση" (2/12/2014)
"Πορεία προς τα Χριστούγεννα μ' εφήβους και παιδιά" στο Ρουφ από 5 έως 7 Δεκεμβρίου (1/12/2014)
Η εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1/12/2014)
Ο εορτασμός του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα (1/12/2014)
Με την υπογραφή κοινής δήλωσης, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα στο Φανάρι (1/12/2014)
Ξενώνας φιλοξενίας συνοδών απόρων στην Πάτρα (28/11/2014)
Η ανακομιδή των ιερών λειψάνων ενός μάρτυρα της Πίστεως (28/11/2014)
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (28/11/2014)
"Προσφορά αγάπης" στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος (27/11/2014)
Οκτώ χρόνια διακονίας στη Μητρόπολη Κορίνθου (27/11/2014)
Στη Γερμανία ο Αρχιεπίσκοπος από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 4 Δεκεμβρίου (25/11/2014)
«Η θρησκευτική ζωή στην Ηγεμονία της Σάμου (1834-1912)» (25/11/2014)
Ο Μητροπολίτης Πατρών τίμησε τους πολύτεκνους (25/11/2014)
Παρουσιάστηκε ο Συλλογικός Τόμος «Στα βήματα των Πατέρων μας» από τη Μητρόπολη Δημητριάδος (25/11/2014)
«Ολοκληρώθηκε το Α’ Επιστημονικό Συνέδριο της Ι. Μ. Μυρτιάς» (25/11/2014)
Οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος στον Αρχιεπίσκοπο (24/11/2014)
Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρέσβη της Κύπρου (24/11/2014)
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Σπάρτης Όσιο Νίκωνα (21/11/2014)
Ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη της Λιβαδειάς (21/11/2014)
Ο Επίτροπος Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας για ανθρωπιστικά θέματα στον Αρχιεπίσκοπο (21/11/2014)