ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Α΄Συνεδρία της Δ. Ι. Σ (7/2/2006)
(7/2/2006).

Συνήλθε σήμερα Τρίτη 7.2.2006, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Φεβρουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 149ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:
-
Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε το Σώμα για τις Εκδηλώσεις που έγιναν με την ευκαιρία της Εορτής του Ιερού Φωτίου, Προστάτου της Ιεράς Συνόδου, και συγκεκριμένα τον Εσπερινό που τελέσθηκε την Παραμονή της Εορτής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών και την Θεία Λειτουργία η οποία τελέσθηκε το πρωί της Εορτής στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης, ως και την κοινή σύσκεψη μεταξύ της Ιεράς Συνόδου και των Καθηγητών των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

- Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε:

Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για την Εξόδιο Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτου Τσεχίας και Σλοβακίας κυρού Νικολάου, η οποία τελέστηκε το περασμένο Σάββατο στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ στο Πρέσοβ της Σλοβακίας και στην οποία εξεπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Προκόπιο Πετρίδη, Συνεργάτη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

- Ἀπό την Έκθεση της Γενικής Διευθύνσεως Επιθεωρήσεως του Υπουργείου Οικονομικών, για την διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου στην Ιερά Μητρόπολη Αττικής. Ο έλεγχος αφορά στο χρονικό διάστημα από 1.1.1995 έως 31.12.2004. Από τον έλεγχο διεπιστώθη απόλυτη συμφωνία και τάξη στους λογαριασμούς και στις διαχειρίσεις.

- Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε:

Να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Καλλινίκου. Για τον παραιτηθέντα Ιεράρχη μίλησε βαθειά συγκινημένος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος υπηρέτησε με ανιδιοτέλειαν και ιεραποστολικόν ζήλον, ου τον τυχόντα, την Εκκλησίαν πέρα του ημίσεος αιώνος, ανέδειξε λαμπρά στελέχη της Εκκλησίας εις τα οποία ενεφύσησε πνεύμα ιεραποστολικόν, υπήρξε δημιουργικός εις το έπακρον, εργατικός και αποτελεσματικός, διέθετε δυναμικόν και «τομώτερον υπέρ πάσαν μάχαιραν δίστομον» λόγον σπανίας οξυνοίας και διεισδυτικότητος, και τόλμην μετά παρρησίας αξιεπαίνου εις την υπεράσπισιν των δικαίων της Εκκλησίας. Καθωδήγησε πνευματικώς γενεάς νέων ανθρώπων, διεκρίθη εις το κήρυγμα και ωργάνωσε κατά πρότυπον τρόπον την Ιεράν Μητρόπολίν του, προικίσας αυτήν όχι μόνον με αρίστους κληρικούς και άλλα λαϊκά στελέχη, αλλά και με δραστηριότητας εκπληκτικάς, με περιουσιακά στοιχεία ζηλευτά και αξιόλογα, τα οποία δεν υπήρχον ότε κατά το έτος 1978 εξελέγη εις την Μητρόπολιν ταύτην. Ίδρυσε τον πρώτον εκκλησιαστικόν Ραδιοφωνικόν Σταθμόν, ολόκληρον συγκρότημα Σχoλείων με υψηλάς προδιαγραφάς, κοινωνικήν πρόνοιαν, βιβλιοπωλείον, μηνιαίον περιοδικόν, σχολάς διαφόρων Εκκλησιαστικών Τεχνών, κατασκηνώσεις προτύπους, φοιτητικήν οργάνωσιν, ένωσιν χριστιανών επιστημόνων, σχολάς γονέων, άπαντα αποτελούντα αγλαούς καρπούς του εμπνευστικού του λόγου, της αγαπώσης καρδίας του, της φλεγομένης από έρωτα Ιησού Χριστού, και κατέστη πρόσωπον πανελληνίου κύρους. Ίδρυσε την Ιεραποστολικήν Αδελφότητα «Η Χρυσοπηγή», την ομώνυμον Συνοδικήν Μονήν, το Ίδρυμα αγάπης «Ο Ιερός Χρυσόστoμoς», το οποίον επί 40 έτη προσφέρει εις την περιοχήν Παγκρατίου σπουδαίας υπηρεσίας περιθάλπον εκατοντάδας ορφανών παιδιών και πτωχών φοιτητών και ως μέλoς της Ιεραρχίας συνέβαλε δια των εκάστοτε παρεμβάσεών του εις την ορθήν των διαφόρων προβλημάτων αντιμετώπισιν.
Ήτο μεγάλος οραματιστής μιας ελευθέρας και ζωντανής Εκκλησίας, επεδίωξε δε να συνδυάση μοναχισμόν και ιεραποστολικήν δράσιν, ενώ παραλλήλως έταξεν ως σκοπόν της ζωής του την είσοδον στον Ιερόν Κλήρον νέων, μορφωμένων και εναρέτων ιεραποστολικών ανδρών. Αυστηρός κατά το ήθος αλλά επιεικής προς τας αδυναμίας των ανθρώπων, επεδόθη εις την πνευματικήν καθοδήγησιν χιλιάδων ανθρώπων πάσης τάξεως και ηλικίας και συνέπηξε ομάδας ιεραπoστoλής.
Ήδη με την παραίτησίν του η Εκκλησία στερείται πολυτίμου στελέχoυς Της, η δε Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς του ρηξικελεύθου και οτρηρού αυτής Ποιμένος. Αφήνει ίχνη διαβάσεως ανεξίτηλα και ταυτοχρόνως με την γενναίαν του απόφασιν να παραιτηθή ενόσω έχει ακόμη δυνάμεις, αναδεικνύει το Εκκλησιαστικόν του ήθος και το παράδειγμά του διδάσκει όλους ημάς. Είμαι βέβαιος ότι η ιστoρία θα καταγράψη τας υπέρ της Εκκλησίας θυσίας του και θα του απονείμη τον δίκαιον αυτής έπαινον. Γνωρίζω ότι άπαντες οι μαθόντες το διάβημά του τον επαινούν δια την ευαισθησίαν του και τον μακαρίζουν, διότι αποχωρεί της ενεργού υπηρεσίας όρθιος, παραχωρών την θέσιν του εις νεωτέρους, αποσυρόμενος του Εκκλησιαστικού Προσκηνίου,χωρίς τούτο βέβαια να σημαίνη ότι θα παύση ενδιαφερόμενος δια τα Εκκλησιαστικά Ζητήματα και την πνευματικήν ζωήν των εκατοντάδων πνευματικών αυτού τέκνων».
Τελειώνοντας ο Μακαριώτατος πρότεινε όπως απονεμηθεί στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο ο χρυσούς Σταυρός του Αποστόλου Παύλου, το ανώτατο δηλαδή Παράσημο της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε ειδική τελετή. Η πρότασις του Μακαριωτάτου έγινε ομοφώνως αποδεκτή.
-
1. Να τιμηθούν με το Παράσημο της Εκκλησίας της Ελλάδος, (Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου), κατά τον Εσπερινό της Ορθοδοξίας οι:
2. Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Θωμάς Συνοδινός, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Κοτζιάς και
3. κ. Ράλλης Κοψίδης, Αγιογράφος,
για την προσφορά τους στον Εκκλησιαστικό και κοινωνικό χώρο.
1. Επίσης να τιμηθούν με το ίδιο Παράσημο σε ειδική Τελετή στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας οι:
2. κ. Νικόλαος Ψαρουδάκης, πρ. Πρόεδρος του Κινήματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας,
3. κ. Εμμανουήλ Γλέζος, πρ. Βουλευτής,
4. κ. Στυλιανός Παπαθεμελής, Βουλευτής, πρ. Υπουργός και
κ. Ανδρέας Τζάκης, Καθηγητής Μεταμοσχευτικής στο Μαϊάμι (Η.Π.Α.), για την προσφορά τους στην πολιτική, την κοινωνία και την επιστήμη.
- Νά αποσταλεί έγγραφος ευαρέσκεια στον Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξιο Ψωίνο, υπεύθυνο του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας, για τις υπηρεσίες του στο Οικοτροφείο.

- Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε:
- Την επιχορήγηση για το Δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2006, σε 810 πολύτεκνες οικογένειες της Θράκης, με ποσό συνολικού ύψους 189.540,00 ΕΥΡΩ.
- Το αίτημα της "Πανελληνίου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουρήσεως Φυλακών" (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.) σχετικά με την ανακήρυξη του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Λογγίνου, του Εκατοντάρχου, ως Προστάτου της ως είρηται Ομοσπονδίας.
- Το Πρόγραμμα του εορτασμού της Εβδομάδος των Ιερατικών Κλίσεων ( Γ Ἑβδομάδα των Νηστειών, Δευτέρα 20η Μαρτίου έως Κυριακή 26η Μαρτίου).
Το Πρόγραμμα του Η΄ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων με κεντρικό θέμα: «Το Χριστιανικόν Εορτολόγιον - Κεφάλαιον εορτής, μνήμη Θεού», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος από 18 έως 20.9.2006.

- Στό διάλειμμα της Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος υποδέχθηκε τους αθλητές της Εθνικής ομάδος της Ελλάδος, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Μακαριώτατος τους ευλόγησε και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.

- Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.