Κεντρική σελίδα Επιτροπής
Πανευρωπαϊκός Μαθητικός Διαγωνισμός
της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο:
«ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ,
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»


Οι μαθητές της Κύπρου βραβεύτηκαν
για τον Διαγωνισμό του Αποστόλου ΠαύλουΔείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση!

Με την πανηγυρική τελετή επίδοσης των Τιμητικών Επαίνων από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, σε όλoυς τους διακριθέντες Κυπρίους μαθητές και μαθήτριες το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008, ολοκληρώθηκε ο Πανευρωπαϊκός Μαθητικός Διαγωνισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο: «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».

Η Τελετή Επίδοσης πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας και σ’ αυτήν εκτός των μαθητών, των εκπαιδευτικών τους και των γονέων τους παρέστησαν Μητροπολίτες, Πρέσβεις, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Εκπρόσωποι των Υπουργείων της Κύπρου και της Ελλάδος , κληρικοί και οι τοπικές αρχές της πόλεως.

Ο Διαγωνισμός αυτός τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας και Τουρισμού Ελλάδος και Κύπρου, των αντίστοιχων Γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις δύο χώρες και του Κυπριακού Οργανισμού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, ένα αξιόλογο πολυαισθητηριακό υλικό, μοναδικής πρωτοτυπίας και καινοτόμου εκφράσεως το οποίο και δικαιώνει τους εμπνευστές του.

Σημειώνεται ότι στον Πανευρωπαϊκό αυτό Διαγωνισμό, συμμετείχαν 1700 περίπου μαθητές από όλη την Ευρώπη, όπου ζει και δραστηριοποιείται ο Ελληνισμός. Η δραστηριότητα αυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία συντόνισε και διεκπεραίωσε σχετική Επιστημονική πεντηκονταμελής (50) Επιτροπή στα πλαίσια του Συνοδικού Γραφείου Ανάπτυξης των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, αποτελεί την φυσική συνέχεια του προ δύο ετών(2006) προκηρυχθέντος Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού για την μεγάλη μορφή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και συνιστά μια ζωντανή μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη μαθητιώσα νεολαία του σήμερα.

Ήταν αξιοσημείωτες οι σκέψεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου που απεύθυνε στην καταληκτήρια ομιλία Του προς τους εξακοσίους ( 600 ) και πλέον παρευρισκομένους. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε μερικές "……. μνημονεύουμε και μακαρίζουμε την ψυχή του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος και συνέλαβε την πρωτοποριακή αυτήν ιδέα, αλλά και εργάσθηκε με πολύ ζήλο για την υλοποίηση της. Λυπούμαστε, γιατί, λόγω της γνωστής ασθένειας του, ο αείμνηστος δεν μπόρεσε τελικά να πραγματοποιήσει τον προσκυνηματικό εκείνο Διάπλουν, τον οποίο αριστοτεχνικά, και με κάθε λεπτομέρεια, σχεδίασε και στον οποίο θα συμμετείχαν τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και όλοι οι διακριθέντες μαθητές και μαθήτριες. Η μνήμη του ας είναι αιώνια!.......... Αυτόν τον Απόστολο -τον Παύλο- τον Απόστολο της Κύπρου, της Ελλάδος και της Ευρώπης, καλούμε το λαό μας, και ιδιαίτερα τους νέους μας, να φέρνουμε τακτικά στις σκέψεις και στις προσευχές μας, αλλά και να μιμούμαστε πάντοτε τα υπέροχα του τάλαντα, τις χριστιανικές του αρετές και τα πνευματικά του χαρίσματα. Θα αποτελέσει τούτο σπουδαία συμβολή, ώστε να επικρατήσουν μια ώρα ενωρίτερα στον κόσμο η χριστιανική αγάπη, η ελευθερία, η ειρήνη και η δικαιοσύνη……………"

Μετά τη λήξη της τελετής επιδόσεως των Τιμητικών Επαίνων και των αναμνηστικών δώρων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενος από τους αξιότιμους κ.κ. Πάνο Εγγλέζο, Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και Γεώργιο Κασιμάτη, Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, εγκαινίασαν τον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο, ο οποίο περιλάμβανε ένα μεγάλο αριθμό κυπριακών μαθητικών πονημάτων.

Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν όλων των παρευρισκομένων, προσφορά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Επίσημο Γεύμα στην Αρχιεπισκοπή για τα Μέλη της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος.Κεντρική σελίδα Επιτροπής