ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΩΝ


Ανακοινωθέντα της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Μερίδα των Μ. Μ. Ε. παραπληφορεί συστηματικά την κοινή γνώμη για την στάση της Εκκλησίας επί ζωτικών θεμάτων
(9/5/2006).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ 14 (115 21)
τηλ. 210-72.72.235, fax 210-72.72.210
Για το Δελτίο Τύπου και για κάθε πληροφορία σχετική
με τη δραστηριότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος,
απευθυνθείτε και στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
www.ecclesia .gr


Αθήνα, 9.5.2006

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ


Εξ αφορμής δημοσιευμάτων τινών μικρής -ευτυχώς- μερίδας των ΜΜΕ για την στάση της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι των θεμάτων της επικαιρότητας αλλά και του από 5/5/2006 αιτήματος του " Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας" της "Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών" (ΕΣΗΕΑ) προς το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Διοικητικό Όργανο, με το οποίο "ζητείται από τους εκπροσώπους της Ι.Συνόδου, να επιχειρηματολογούν τεκμηριωμένα για ο,τιδήποτε θεωρούν οι ίδιοι ατόπημα μελών του δημοσιογραφικού κόσμου, έτσι ώστε να συμβάλουν και αυτοί στην κάθαρση που πρώτοι απ΄ όλους οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι ζητούν και επιδιώκουν", η Ιερά Σύνοδος παρατηρεί τα ακόλουθα:

1. Η Ιερά Σύνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας σέβεται και τιμά το Δημοσιογραφικό Λειτούργημα, όπως και τις προσπάθειες της Ε.Σ.Η.Ε.Α. για την προάσπιση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της ακεραιότητας του, με πιστή τήρηση της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Ευχαριστεί δε την Ένωση Συντακτών για την εκ νέου διαβεβαίωση του σεβασμού της προς το ρόλο του θεσμού της Εκκλησίας, και το αίτημα αυτής για αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών, στην οποία πάντοτε προσέβλεπε και συνεχίζει να προσβλέπει.

2. Κατανοεί πλήρως τους κόπους και την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογράφων οι οποίοι, δεν φείδονται κόπου και χρόνου, προκειμένου με επαγγελματισμό, αντικειμενικότητα, σεβασμό και αξιοπρέπεια να υπηρετούν την ενημέρωση της Κοινής Γνώμης, για τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία, διασταυρώνοντας πάντοτε τις πληροφορίες τους και τιμώντας την υπογραφή τους.

3. Η Ιερά Σύνοδος, αποδέχεται πάντοτε την καλόπιστη και δι επιχειρημάτων κριτική η οποία ασκείται από εκπροσώπους του Τύπου ή άλλους αρθρογράφους και σχολιαστές επί των θεμάτων αρμοδιότητός της , μολονότι οι εκφέροντες αυτήν, σε αρκετές περιπτώσεις, αν και ειδικοί περί άλλων θεμάτων της επικαιρότητας, στερούνται θεολογικής κατάρτισης και παιδείας, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να κατανοήσουν τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου, επί θεμάτων διαφύλαξης της Ορθής πίστης και προάσπισης της Ιερής Παραδόσεως της Εκκλησίας, των 2000 ετών.

4. Ωστόσο, μετ' εκπλήξεως η Ιερά Σύνοδος τελευταίως , σε καθημερινή σχεδόν βάση, παρακολουθεί μια απίστευτη "εκ προοιμίου" πολεμική, από μια μερίδα, ευτυχώς, λειτουργών της ενημέρωσης, η οποία συχνά δια δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ παίρνει την μορφή "πλημμελούς ενημέρωσης", του αναγνωστικού και τηλεοπτικού κοινού - αν όχι παραπληροφόρησης -, καθώς βάλλονται, ίσως από "κεκτημένη ταχύτητα", που εξυπηρετεί ενδεχομένως σκοπούς μιας "όχι καλόπιστης κριτικής", τόσο οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου (εν συνόλω), όσο και το πρόσωπο του Προέδρου αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Χριστοδούλου και άλλων Ιεραρχών, παρά το γεγονός ότι διατυπώνουν με νηφαλιότητα τις θέσεις τους, αφού προηγουμένως έχουν ερωτηθεί, από τους ίδιους τους εκπροσώπους του Τύπου και της τηλεόρασης!

5. Η Ιερά Σύνοδος διαπιστώνει με απορία, εξ αφορμής της πολυεπίπεδης διαφήμισης της ταινίας "Κώδικας Ντα Βίντσι", πως σε κάποια ρεπορτάζ, μολονότι για το θέμα έχουν τοποθετηθεί υπευθύνως και με οφθαλμοφανή νηφαλιότητα τόσον ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, όσον και ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος αλλά και άλλοι Αρχιερείς, τονίζοντας επανειλημμένα πως στόχος της Εκκλησίας είναι "να ενημερώνει και να υποδεικνύει τις παρεκτροπές της μυθιστοριογραφίας, από την Ιστορική αλήθεια καθώς και τις δογματικές στρεβλώσεις και ανακρίβειες", γίνεται προσπάθεια από ορισμένα ΜΜΕ να αποδώσουν ψευδώς στην Εκκλησιαστική Διοίκηση "οργή", "θυμό", "σάλο", "επίθεση", και στον ίδιο τον Μακαριώτατο χαρακτηρισμούς "κλισέ" όπως "λάβρος" ή να χρησιμοποιούνται εκφράσεις υπερβολής του τύπου, "μύδροι Χριστόδουλου κατά Ντα Βίντσι" (ΑΛΤΕΡ τίτλος μεσημβρινού δελτίου Ειδήσεων 8.5.2006) επιδιώκοντας επιμόνως να εμφανίσουν την Εκκλησία "πως φοβάται" από την προβολή της ταινίας, πως είναι "διχασμένη" και κυρίως να προκαταλάβουν την στάση της, προτού καν κοινοποιηθεί επισήμως δια του φυλλαδίου "ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ".

Ενδεικτικά παραθέτουμε τα κάτωθι δημοσιεύματα:

1. " Στην πυρά ο "Kώδικας Ντα Βίντσι "( ΤΑ ΝΕΑ , Πέμπτη 4/5/2006). Αναφέρεται:
" Δυναμική αντίδραση: Tώρα ο κ.Χριστόδουλος αλλά και η Σύνοδος φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν δυναμικά -ορισμένοι δεν αποκλείουν και συγκεντρώσεις έξω από τους κινηματογράφους- , όχι τόσο για το περιεχόμενο των βιβλίων όσο για την προβολή τους από τα ΜΜΕ.."!!!
2. "Στην πυρά ρίχνει τον "Κώδικα Ντα Βίντσι" και το "Ευαγγέλιο του Ιούδα" η Εκκλησία." (ΒΗΜΑ 4/5/2006)
3. "Επίθεση Χριστόδουλου κατά "Κώδικα Ντα Βίντσι" και "Ευαγγελίου του Ιούδα" (ΑΚΡΟΠΟΛΗ 5/5/2006) Αναφέρoνται τα όσα είπε απολύτως νηφάλια ο Μακαριώτατος και πιστοποιούνται από το ηχογραφημένο ντοκουμέντο της ομιλίας του στις 2.5.2006 : " H Εκκλησία μας δεν φοβήθηκε ποτέ τους διωγμούς και δεν πρόκειται να φοβηθεί τώρα ούτε τον Νταν Μπράουν ούτε το Ευαγγέλιο του Ιούδα" και ερμηνεύεται από την Εφημερίδα "ότι εξαπέλυσε επίθεση" ενώ σχολιάζεται στην συνέχεια πως ο "Αρχιεπίσκοπος συγχύστηκε κι έχασε το χιούμορ του" από εκπρόσωπο της Τέχνης .
4. Ο ίδιος, εκπρόσωπος της Τέχνης, μιλώντας δύο μέρες αργότερα στο πάνελ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΤΕΡ παρουσία γηραιού Ιεράρχη δεν δίστασε να αναφερθεί στο πρόσωπο του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, την Θεότητα του Οποίου τιμούν και λατρεύουν δισεκατομμύρια Χριστιανοί στον κόσμο, σχολιάζοντας ευτελώς και χωρίς αιδώ πως "κανέναν δεν ενδιαφέρει αν ο Ιησούς είχε ... "ερωμένη" την Μαρία την Μαγδαληνή "!
Σημείωση: Αντί της λέξεως "ερωμένη" ο εν λόγω σκηνοθέτης, χρησιμοποίησε άλλη, ανοίκεια και παντελώς ασεβή έκφραση της "αργκό", δίχως ίχνος, όχι απλώς σεβασμού στα "Πιστεύω" της συντριπτικής πλειοψηφίας των Xριστιανών που κατέκλυσε το ΠΑΣΧΑ τους Ναούς φωνάζοντας "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ", αλλά στοιχειώδους ευγένειας απέναντι και στους υπολοίπους τηλεθεατές. Έκφραση "αγοραία", η επανάληψη της οποίας, μόνο ύβρη θα αποτελούσε, είναι ωστόσο καταγεγραμμένη. Στις 5-5-2006 ο ίδιος άνθρωπος κατηγορεί την Ιερά Σύνοδο "για απώλεια του μέτρου" με άρθρο του στην Εφ. ΤΑ ΝΕΑ.!!

Η Ιερά Σύνοδος διερωτάται: Αυτή είναι διάλεκτος των ανθρώπων της τέχνης σήμερα οι οποίοι -μεταξύ άλλων- εγκαλούν δημοσίως με τοιούτο τρόπο, την Ι.Σύνοδο και τον Προκαθήμενό της για τις παρεμβάσεις τους σε θέματα πίστεως τις οποίες οφείλουν να κάνουν; Η μη καταδίκη της εν λόγω φρασεολογίας , να εκληφθεί ως επικρότηση τοιούτου λεξιλογίου και αναλόγων συμπεριφορών οι οποίες δυστυχώς αν δεν επισημανθούν εγκαίρως, αναπαράγονται; " Αυτό είναι το "ήθος" που "ποιούν" οι άνθρωποι της τέχνης σήμερα και δημοσιοποιείται σε Κεντρικά Δελτία Ειδήσεων σε ώρα που παρακολουθούν οικογενειάρχες και μικρά παιδιά για την παιδεία των οποίων μοχθούν; "

5. Η Ιερά Σύνοδος, διάβασε στο Έθνος (5-5-2006): "Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την πλευρά της, αποφάσισε να εκδώσει φυλλάδιο κατά του "Κώδικα Ντα Βίντσι" κλιμακώνοντας την επίθεση εναντίον του συγγραφέα του βιβλίου Νταν Μπράουν" !!!

6. Εspresso (5-5-2006): Ο ίδιος σκηνοθέτης, ο οποίος είχε προ ημερών δηλώσει πως με την προβολή της ταινίας " ήρθε το τέλος της Ρωμαιοκαθολικής, Προτεσταντικής και Ορθοδόξου Εκκλησίας οι οποίες θα εξαφανιστούν", σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως" αυτόκλητος εκφραστής του συνόλου του εκπροσώπων της Τέχνης, σε ρεπορτάζ της εφημερίδος με τίτλο "Τον αφορίζω προτού με προλάβει εκείνος", απευθυνόμενος στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, σε πρώτο πρόσωπο λέει: "Κάτσε στα αβγά σου, άγιε" και πιο πάνω αφού επισημαίνει πως ετοιμάζει επιστολή διαμαρτυρίας (!) στα ΜΜΕ αναφέρει: " Συμβουλεύω τον Χριστόδουλο να προσέχει τα λόγια του...Δεν υπερασπίζομαι μόνο τον εαυτό μου αλλά υπερασπίζομαι και τους θεατρίνους που υπηρετούν τον Πολιτισμό (!) και την Δημοκρατία". .
7. "Στην πυρά "Ντα Βίντσι" και "Ιούδας" (Εφημερίδα ΆΠΟΨΗ 6/5/2006)
8. "Στην...πυρά "Κώδικας" και "Ιούδας"(Εφημερίδα Έθνος Κυριακής 7/5/2006) αναφέρεται: " Tην πέτρα του αναθέματος στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου "Κώδικας Ντα Βίντσι" που έγραψε ο πολυζητημένος Νταν Μπράουν ετοιμάζεται να ρίξει και επισήμως η Εκκλησία της Ελλάδος. Μετά το λιβάνισμα του σκοταδισμού στο οποίο επιδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι συνήθως "λαλίστατοι" Ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος "κατακεραυνώνοντας(!) την ταινία...αναμένεται το περιεχόμενο του δελτίου (του ενημερωτικού προς τους πιστούς) να είναι "ιδιαιτέρως σκληρό(!), άλλωστε ο κ.Χριστόδουλος άναψε ήδη την πυρά στην οποία η Εκκλησία ρίχνει την ταινία και το βιβλίο" . Επίσης προστίθεται στο δημοσίευμα ότι " τόσο ο Μακαριώτατος όσο και ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλονίκης Άνθιμος "έσυραν το χορό του αναθέματος" χαρακτηρίζοντας τα δύο έργα ως "αυθαίρετα κατασκευάσματα του τύπου της μυθιστορίας". Μήπως δεν είναι παραδεκτό ότι πρόκειται για μυθιστορήματα; Για ποια "αναθέματα" ακριβώς γίνεται λόγος; Για ποιούς "αφορισμούς";
9. "Κινηματογραφική ταινία στο πυρ το εξώτερον" (ΒΗΜΑ, 7.5.2006)
10. "Κλιμακώνεται η επίθεση του Αρχιεπισκόπου και του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου κατά του συγγραφέα."(Εφ. ΜΙΣΟ-ΜΙΣΟ 5.5.2006 ) Το ρεπορτάζ της εφημερίδος αναπαράγει και επικαλείται το ρεπορτάζ των "Νέων" (4-5-2006) και τονίζει ότι "ορισμένοι δεν αποκλείουν και συγκεντρώσεις έξω από κινηματογράφους..."!!
11. "Ο Αρχιεπίσκοπος αφόρισε τον "Κώδικα Ντα Βίντσι" (ΑΠΟΗΧΟΣ 7/5/2006)
Ως... "αφορισμός" (!) εξελήφθη προφανώς η αποστροφή των πρόσφατων δηλώσεων του Μακαριωτάτου ότι "η Εκκλησία μας δεν φοβήθηκε τους διωγμούς. Θα φοβηθεί τώρα τον Νταν Μπράουν και το Ευαγγέλιο του Ιούδα"!


Κατόπιν τούτων, μόνο ερωτηματικά προκαλούν οι σκοπιμότητες που ενδεχομένως εξυπηρετούνται από μια τέτοια, όχι ιδιαίτερα ενσυνείδητη, στάση, η οποία αντιβαίνει στην δεοντολογία και μπορεί να οφείλεται :
α) στην κακή πληροφόρηση τινών δημοσιογράφων,
β) στην παράλειψη διασταύρωσης των πληροφοριών τους,
γ) στην στείρα αναπαραγωγή ρεπορτάζ άλλου ΜΜΕ χωρίς περαιτέρω έρευνα,
δ) στην έντεχνη και εργώδη προσπάθεια να προκληθούν "υψηλοί τόνοι" προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη διαφήμιση (όχι από την Εκκλησία αλλά από τα ΜΜΕ) και άρα μεγαλύτερα έσοδα προς τους διαφημιστές της, για τέτοιου είδους ταινίες και μυθιστορήματα, γεγονός που δικαιολογεί, την προσπάθεια τινών
στ) να προκαταλάβουν τόσο την Κοινή Γνώμη για τις αντιδράσεις της Επίσημης Εκκλησιαστικής Διοίκησης ( παρουσιάζοντας στρεβλή την πραγματικότητα) , όσο και να προκαταλάβουν , αν όχι να... εκβιάσουν,
ε) αυτές, καθ' εαυτές τις αποφάσεις της Ι.Συνόδου, παρουσιάζοντας τες ως ήδη ειλημμένες! ζ) Ζητούν μάλιστα από ανυποψίαστους σχολιαστές κάθε ειδικότητας (πολιτικούς, συγγραφείς κτλ.) να ασκήσουν, εν αγνοία τους βεβαίως, κριτική, επί παντελώς υποθετικών καταστάσεων. Υιοθετώντας ως δεδομένη, την εκδοχή που τους παρουσιάζεται από τινές δημοσιογράφους ( κυρίως, μη διαπιστευμένους στην κάλυψη του Εκκλησιαστικού ρεπορτάζ) οι σχολιαστές συμμετέχουν αθέλητα στην διόγκωση της υποθετικής κατάστασης, εκλαμβάνοντας ως "δεδομένη" την αναληθή εκδοχή που τους παρουσιάζεται προς σχολιασμόν και ορισμένοι σπεύδουν να κατηγορήσουν για "αναχρονισμό" και "σκοταδισμό" την Εκκλησία, επιρρίπτοντας Της μομφές πως υποκινεί επεισόδια και ρίχνει "στην πυρά" την τέχνη.

Διευκρινίζεται ότι οι απόψεις των ερωτώμενων επί θεμάτων που αφορούν την Εκκλησία, Ιερωμένων, απηχούν την προσωπική γνώμη του καθενός καθώς, όλοι οι πολίτες, και εν προκειμένω και οι Αρχιερείς, έχουν δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, πόσο μάλλον όταν δεν αναζητούν οι ίδιοι την προβολή από τα ΜΜΕ αλλά τους αναζητούν και τους σταματούν ακόμη και στο δρόμο οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι για να απαντήσουν. Όμως, όταν κάποια ΜΜΕ ομιλούν περί "Επισήμου Θέσεως της Ελλαδικής Εκκλησίας" θα πρέπει να γίνεται κατανοητό πως αυτό ανταποκρίνεται σε αποφάσεις του συνόλου των Αρχιερέων της Ιεράς Συνόδου και μόνο. Κληρικοί που ερωτήθηκαν για τα μυθιστορήματα και εξέφρασαν την άποψή τους, επισήμαναν πως δεν γνωρίζουν ακόμη την επίσημη θέση της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Αποτέλεσμα της ως άνω τηρουμένης πρακτικής, είναι ευυπόληπτοι και διακεκριμένοι για το ήθος και τον επαγγελματισμό τους δημοσιογράφοι και πολιτικοί να δηλώνουν στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και σε πάνελ " πως όσο η Εκκλησία στέλνει στο "πυρ το εξώτερον" την ταινία και το μυθιστόρημα, τόσο ανεβάζει τις πωλήσεις των εισιτηρίων στα ύψη", όπως και ότι "η Ελλαδική Εκκλησία τρέμει την εμφάνιση της ταινίας, φοβούμενη ότι θα χάσει τους πιστούς της", ή ότι "η Εκκλησία δεν δέχεται την ταινία και ενδεχομένως να αναβιώσουν φαινόμενα του παρελθόντος όπου έξαλλοι φανατικοί χριστιανοί καίγανε τους κινηματογράφους"! Αντί άλλης απαντήσεως παραθέτουμε τα όσα είπε ο ίδιος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου κ.Χριστόδουλος, επί του συγκεκριμένου θέματος στην προσφάτως διεξαχθείσα Ημερίδα για τα Εκκλησιαστικά ΜΜΕ στο Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης, τα οποία είναι καταγεγραμμένα και από τις τηλεοπτικές κάμερες αλλά και στο Δελτίο Τύπου της Ι.Συνόδου (6-5-2006) εμπεριέχονται: «Σήμερα που γινόμαστε μάρτυρες μιας καλά οργανωμένης εκστρατείας για την αποκαθήλωση της πίστεως και τον κλονισμό των πιστών, ο τρόπος αντίδρασής μας μέσα από τα εκκλησιαστικά ΜΜΕ πρέπει να είναι κομψός, ευφυής, επικοινωνιακός και κυρίως πειστικός. Κατά κανόνα θα ομιλούμε με πειθώ, αόργητα, όπως αρμόζει, απαξιώνοντας ιδέες και απόψεις που υβρίζουν τον Θεό και τους Θεσμούς. Μέσα από τα ΜΜΕ ο καθένας μπορεί να περάσει τις ιδέες του και τα βιώματά του. Η Εκκλησία δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και του ανθρώπου. Έχει όμως καθήκον να ενημερώσει τους πιστούς της και να τους προφυλάξει από τις παγίδες που σκοπίμως στήνουν όσοι λοιδορούν το Θεό. Οι, ευτυχώς, μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν σέβονται την πίστη του άλλου, λοιδορούν και εξοργίζουν τους πιστούς, δεν πρέπει να μας οδηγούν στο να χάνουμε την νηφαλιότητα και τον έλεγχο επί των λεγομένων μας. Ούτε τη γλώσσα του «υπονόμου» θα μιμηθούμε ούτε τον εκνευρισμό θα αφομοιώσουμε, ούτε το παιχνίδι τους θα παίξουμε. . Είμεθα βέβαιοι γι αυτό το οποίο πιστεύουμε, γι αυτό που εκπροσωπούμε, χωρίς αιχμηρές εκφράσεις ή λαβές από τις οποίες θα θελήσουν κάποιοι να πιαστούν για να μας επιτεθούν, εμείς θα κινούμεθα ψύχραιμα, χρησιμοποιώντας την αλήθεια, την ευθύτητα και την παρρησία". (Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, 6/5/2006)

Προς αποκατάσταση λοιπόν της αληθείας αλλά και προς αποφυγήν μεταγενέστερης τυχόν στρέβλωσης αυτής, δια προσπαθείας "καπηλεύσεως" υπό τινών ΜΜΕ του ύφους του ενημερωτικού, νηφάλιου και εμπεριστατωμένου "Φυλλαδίου προς το Λαό", με την δημοσίευση άρθρων τύπου "Ανέκρουσε πρύμναν η Ι.Σύνοδος ύστερα από τις επικρίσεις που δέχτηκε από τα ΜΜΕ ", (ώστε έτσι να δικαιολογηθούν τα "ατυχή" ρεπορτάζ), η Ιερά Σύνοδος δηλοί υπευθύνως ότι: Oυδεμία πρόθεσις να αντιδράσει "δυναμικά" υπό την έννοια που της αποδόθηκε από μερίδα των ΜΜΕ , υπήρχε ευθύς εξαρχής, όταν έλαβε την απόφαση για την έκδοση του φυλλαδίου όπως υπευθύνως διευκρίνιζε στους "εκκλησιαστικούς συντάκτες", ο εκπρόσωπός της ΔΙΣ, Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Ουδένα συγγραφέα και ιδιώτη "αφόρισε" και δεν προτίθεται να προβεί σε τέτοια ενέργεια. Συστήνει δε, σε όσους αγνοούν θεολογικές ή άλλες έννοιες να ερευνούν για την σημασία τους, προτού τις χρησιμοποιήσουν μεταφέροντας "ειδήσεις".




ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ