ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΕΙΜΕΝΑ



Συνεντεύξεις

Προηγούμενη σελίδα


Συνέντευξη του Μακαριωτάτου στην φινλανδική εφημερίδα Κάτιμαα

7/8/2006

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης, στην εβδομαδιαία Εφημερίδα του Ελσίνκι "Κatimaa", παραχώρησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστόδουλος, ο οποίος συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας.

1. Ερωτηθείς για τον πόλεμο που μαίνεται στην Μέση Ανατολή, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Μας θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε μια εύθραυστη περιοχή όπως είναι η Μέση Ανατολή, αναζωπυρώθηκαν οι πολεμικές συγκρούσεις ανάμεσα στους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους . Είναι αδιανόητο να γίνονται πόλεμοι, εν ονόματι της θρησκείας. Το μήνυμα της θρησκείας είναι « ειρήνη εν δικαιοσύνη» .Οι Εκκλησίες δεν ασκούμε πολιτική, για να μπορούμε άμεσα και καταλυτικά να παρέμβουμε υπέρ του τερματισμού των εχθροπραξιών και της κατάπαυσης πυρός . Αυτό είναι αρμοδιότητα των πολιτικών ηγετών. Οι πολιτικοί πρέπει να αντιληφθούν ότι χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη. Οι λαοί έχουν δικαιώματα που πρέπει να γίνονται σεβαστά. Εμείς ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, προσευχόμαστε για την ειρήνη, διακηρύττουμε την επικράτηση του Δικαίου και της ηθικής στις σχέσεις των λαών και των κρατών, συμβάλουμε όσο περισσότερο μπορούμε στην επούλωση των τραυμάτων, ψυχών και σωμάτων. Προσευχόμαστε για όλους εκείνους που πληρώνουν το τίμημα του πολέμου και των διεθνοπολιτικών αδιεξόδων, για τα αθώα παιδιά, για τους αμάχους που σκοτώνονται ανηλεώς και τους στρατιώτες που πίπτουν εκτελώντας εντολές ανωτέρων.

Συνδράμουμε όσο μπορούμε προσφέροντας υλική και ανθρωπιστική βοήθεια.. Ήδη έχουμε αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια 10 τόνων φαρμακευτικού υλικού, και τροφίμων στο Λίβανο και αύριο το πρωί αναχωρεί για την Λαττάκεια της Συρίας, ναυλωμένο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια 80 τόνων σε είδη τροφίμων, ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων και φαρμακευτικού υλικού. Δεν θα σταματήσουμε όσο υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται την έμπρακτη βοήθεια και τη συμπαράστασή μας. Σε αυτόν τον τομέα δραστηριοποιείται η Εκκλησία της Ελλάδος και πιστεύουμε ότι το ίδιο πράττουν και οι άλλες Εκκλησίες".

2. O Mακαριώτατος, ερωτηθείς για τις σχέσεις Ορθόδοξης Εκκλησίας και Ελληνικού Έθνους τόνισε :

" Στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους η Εκκλησία έπαιξε σπουδαίο ρόλο. Κυρίως κατά τα 400 χρόνια της Τουρκικής σκλαβιάς. Στάθηκε στο πλευρό του λαού μας, διατήρησε τη γλώσσα, την εθνική αυτοσυνειδησία του και συνέβαλε στην κατάκτηση της ελευθερίας. Γι αυτό η Εκκλησία της Ελλάδος είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με το λαό και το Έθνος. Αυτή η ιστορική πραγματικότητα, δεν συνιστά Εθνικισμό, που σημαίνει στρέφομαι εναντίον του άλλου, ο οποίος δεν είναι σαν εμένα. Εμείς, αγαπούμε το Έθνος μας χωρίς να μισούμε τους άλλους θέτοντας φυλετικούς, θρησκευτικούς ή άλλους διαχωρισμούς. Επιθυμούμε να συνυπάρχουμε και συνυπάρχουμε με εκείνους ειρηνικά και με σεβασμό προς τη διαφορετικότητά τους και αυτό πρέπει να ισχύει για όλους. Όπου υπάρχει υπέρβαση των ορίων, «εθνοφυλετισμός- ιμπεριαλισμός» πρέπει να το καταδικάζουμε".

3. Ως προς την παγκοσμιοποίηση, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, επισήμανε:

" Η παγκοσμιοποίηση εμφανίστηκε αρχικά ως μια οικονομική θεωρία χωρίς ωστόσο να αποτελεί πρόβλημα στο ξεκίνημά της. Όμως σταδιακά φαίνεται ότι πέρασε και στο πολιτιστικό πεδίο με απώτερο σκοπό να επηρεάσει την πολιτιστική ομοιογένεια των λαών. Αυτό έχει ως στόχο την προσπάθεια επιβολής ενός μοντέλου ζωής που θα αντικαταστήσει τις επιμέρους παραδόσεις , τα ήθη και τα έθιμα των λαών , ώστε όλοι να ομογενοποιηθούμε, αρνούμενοι την παράδοσή μας . Απ΄ αυτή την άποψη, η παγκοσμιοποίηση μετατρέπεται από θεωρία, σε μια μορφή κλωνοποίησης των λαών, προς την οποία, πρέπει να είναι αντίθετοι και λαοί και οι Εκκλησίες".

4. Ερωτηθείς σχετικά με την Οικουμενική κίνηση και την συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξ αφορμής και της πρόσφατης επίσκεψής του στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, στη Γενεύη, ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε :

«Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες συμμετέχουμε στην Οικουμενική κίνηση κατόπιν Πανορθόδοξης Συμφωνίας. Το πρόβλημα που κατά καιρούς ανακύπτει σχετικά με την κατανόηση της Οικουμενικής κίνησης είναι ποιμαντικής υφής και αφορά στην ως τώρα ελλιπή ενημέρωση μερίδας του πληρώματος της Εκκλησίας, για τους σκοπούς και τις διαστάσεις της. Πιστεύουμε ότι συμμετέχοντας στην Οικουμενική κίνηση, όχι μόνο δεν απεμπολούμε τις αρχές και τις αλήθειες της Ορθοδοξίας, αλλά αντιθέτως έχουμε την δυνατότητα να μπορούμε να προβάλλουμε τις δογματικές θέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

5. Ερωτηθείς για το επίπεδο των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Αρχιεπίσκοπος απήντησε:

" Οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι σε καλό επίπεδο. Οσάκις ανακύπτουν κάποια προβλήματα τα επιλύουμε δια των συζητήσεων και του καλόπιστου και ειλικρινούς διαλόγου".

6. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική περί των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Βατικανό, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, επισήμανε:

"Και με τον προηγούμενο Πάπα, τον εκλιπόντα Πάπα Ιωάννη Παύλο το ΙΙ αλλά και με τον διάδοχό του Πάπα Βενέδικτο 16ο , η Εκκλησία της Ελλάδος είχε και έχει καλές σχέσεις . Επιθυμούμε την συνεργασία, σε αμοιβαίου ενδιαφέροντος ζητήματα που άπτονται των κοινωνικών, πολιτιστικών θεμάτων, καθώς και επί ζητημάτων που αφορούν στην Ευρώπη, τον κόσμο , την ειρήνη, τη δικαιοσύνη. Βέβαια, στην Ιστορία μας υπήρξαν αιτίες για παράπονα των Ελλήνων Ορθοδόξων προς τους Ρωμαιοκαθολικούς, γιατί συνέβησαν γεγονότα που είχαν δηλητηριάσει πολλές Ορθόδοξες καρδιές. Πιστεύουμε όμως, ότι χωρίς να λησμονούμε το παρελθόν, μπορούμε να προσβλέπουμε στο μέλλον με ελπίδα και πίστη στο Θεό. Επιθυμία μας είναι η « Ένωση των πάντων» όπως εύχεται η Εκκλησία. Όμως ο δρόμος είναι δύσκολος και θα είναι μακρύς".

7. Ερωτηθείς τέλος για την πολεμική εις βάρος της Εκκλησίας κατά το περασμένο έτος, ο Μακαριώτατος τόνισε:

" Ήταν οπωσδήποτε λυπηρά τα όσα συνέβησαν το περασμένο έτος, στο βαθμό όμως που όντως με τις νόμιμες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αποδείχθηκε ότι ελάχιστοι, εκ των κληρικών, υπήρξαν επιλήσμονες της αποστολής τους. Μη παραθεωρούμε όμως και τη συνήθη πρακτική που δυστυχώς ακολουθείται από μερίδα των ΜΜΕ, αυτής της διόγκωσης και συχνά της επιπόλαιης άνευ διασταύρωσης των στοιχείων (τα οποία συχνά είναι ελλιπή), κριτικής, με στόχο την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων. Ωστόσο , χωρίς να αμνηστεύω τα κακά παραδείγματα, θα ήθελα να πω πως δεν είναι αφύσικο, σε μια κοινότητα 10.000 κληρικών, ένα ελάχιστο ποσοστό αυτών, να μην είναι συνεπείς στις υποσχέσεις και τα καθήκοντά τους. Αυτό ισχύει σε όλους τους χώρους, και ιδίως εκτός Εκκλησίας συμβαίνει πολλαπλασίως. Όμως η εχθρότητα και η εμπάθεια αυτών που δεν πιστεύουν στο Θεό, τους κάνουν να στρέφονται με μανία κατά της Εκκλησίας, θέλοντας να διογκώσουν τα πράγματα για να αποδυναμώσουν την ισχύ της και να κλονίσουν την πίστη του χριστεπώνυμου πληρώματος το οποίο στην περίπτωση της χώρας μας, αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία του 98% των πολιτών. Ωστόσο, σας διαβεβαιώ ότι η Εκκλησία εξ αφορμής των γεγονότων εκείνων, έλαβε συμπληρωματικά και προληπτικά μέτρα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη , την αγάπη και τη στήριξη προς την Εκκλησία, του Ελληνικού Λαού" .




ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


Προηγούμενη σελίδα