Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ο λόγος τους να έχει αξιοπιστία ζήτησε από τους μαθητές ο Οικουμενικός Πατριάρχης

22.9.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:58:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

"Να είναι αξιόπιστοι και να σέβονται τον εαυτό τους" συμβούλευσε τους μαθητές της Αλεξανδρούπολης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε σήμερα την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. Τον Πατριάρχη κ τους Αρχιερείς συνόδευε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός και τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ακης Γεροντόπουλος, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, μαθητές από όλες τις τάξεις των σχολείων της πόλης, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως καλωσόρισε τον Πατριάρχη λέγοντας "χαρά απροσποίητη και συγκίνηση ζωηρά αισθάνεται σήμερα ο δήμος της Αλεξάνδρου πόλεως. Ο ιερός κλήρος, ο φιλόχριστος στρατός και ο ευσεβής λαός Σου, εκύκλωσαν στοργικώς τον θρόνο Σου και Σε περιβάλλουν με αγάπη και πίστη, με αφοσίωση και ελπίδα, με βεβαιότητα και ασφάλεια".

Ο Πατριάρχης στην αντιφώνησή του, ευχαρίστησε κλήρο και λαό για την υποδοχή και συνεχάρη τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως "για την εκκλησιαστική, ποιμαντορική και κοινωνική μέριμνά στην οικοδομή του λαού του".

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στους μαθητές που βρίσκονταν στο ναό τους ευχήθηκε ευλογημένο και καρποφόρο διδακτικό έτος, με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Μίλησε, επίσης, για την παιδική του ηλικία και τα δικά του μαθητικά χρόνια και αναφέρθηκε στο δημοτικό σχολείο της Ίμβρου υπογραμμίζοντας πως "ήταν έτοιμο να ανοιχτεί γυμνάσιο-λύκειο στην Ίμβρο, αλλά "σκόνταψε" στην γραφειοκρατία και έμεινε για τον επόμενο χρόνο".

"Αυτό που έχει νόημα στη ζωή μας, για να καταξιωθούμε ως άνθρωποι, όποιο δρόμο κι αν διαλέξουμε, όποιο επάγγελμα κι αν κάνουμε, είναι να έχουμε αυτοσεβασμό" είπε ο Πατριάρχης και κάλεσε τους μαθητές να σέβονται τον εαυτό τους και να αγαπούν τους συμμαθητές τους και τους συνανθρώπους τους. "Υπάρχουν αυτοί που μας αγαπούν και αυτοί που δεν μας αγαπούν. Δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να μας αγαπούν, αλλά εμείς ως Χριστιανοί οφείλουμε να αγαπούμε όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, φίλους και εχθρούς. Αυτό είναι το μεγαλείο του Χριστιανισμού" επεσήμανε ο Πατριάρχης και ζήτησε από τους μαθητές να είναι αξιόπιστοι, λέγοντας χαρακτηριστικά: "να έχετε εντιμότητα, να μπορούν οι άνθρωποι να βασίζονται στο λόγο σας, στην γνησιότητα και την αυθεντικότητα του χαρακτήρος σας. Να μπορούν να λένε αφού το είπε ο τάδε, μπορείτε να τον εμπιστευτείτε. Το αντίστροφο είναι πολύ κακό για σας, για μας, για όλους".

Ευχήθηκε, επίσης, να ζήσουν τη ζωή τους, ώστε να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας "να έχετε την ευχή μου και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο είναι η Μητέρα Εκκλησία για όλους μας, είναι το Ιερό μας Κέντρο. Με την σκέψη, την αγάπη, την προσευχή αγκαλιάζει όλο τον Ελληνισμό σε όλη την Οικουμένη. Το Πατριαρχείο δεν είναι Οικουμενικό μόνο ως προς τον ιστορικό του τίτλο, αλλά είναι Οικουμενικό, διότι η αποστολή του είναι Οικουμενική, η δικαιοδοσία του είναι Οικουμενική, το μήνυμά του είναι Οικουμενικό, όπως είναι η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός μεγέθη Οικουμενικά".

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης έδωσε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη Οικουμενικού Θρόνου στον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως π. Ειρηναίο Λαφτσή.

Αμέσως μετά ο Πατριάρχης εγκαινίασε τις νέες εγκαταστάσεις του Φοιτητικού Οικοτροφείου της Μητρόπολης.

Το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Η επίσημη υποδοχή θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και αμέσως μετά θα τελεσθεί Δοξολογία.






  Τελευταία Άρθρα