Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Η Χειροτονία του Επισκόπου Ρωγών

16.10.2019     Ώρα ανάρτησης: 10:20:15 AMΕκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Να εναποθέτει χαρές και λύπες στην Αγία Τράπεζα κάλεσε τον Επίσκοπο Ρωγών κ. Φιλόθεο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η χειροτονία του Επισκόπου Ρωγών τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ παρέστησαν Αρχιερείς, κλήρος και λαός.

Ο νέος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος στον χειροτονητήριο λόγο του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ευχαρίστησε Αρχιερείς, κληρικούς και λαϊκούς για την παρουσία τους, αλλά και όσους του στάθηκαν σε δύσκολες περιόδους της ζωής του.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος κατά την αντιφώνησή του θέλησε να επαναλάβει ότι «στην πορεία της ζωής μας, είτε έχουμε δυσκολίες και προβλήματα, είτε ώρες χαράς από πίσω βρίσκεται πάντα η αγάπη του θεού, που με αυτόν τον τρόπο σφυρηλατεί τον χαρακτήρα μας».

Κάλεσε, επίσης, τον νέο Επίσκοπο να συνεχίσει το πνευματικό του έργο, το οποίο θα είναι διπλό, δηλαδή από τη μία το λειτουργικό και από την άλλη το κοινωνικό, αφού, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, του αναθέτει την μέριμνα των ιδρυμάτων της Εκκλησίας. «Τον πόνο και την ταλαιπωρία των ανθρώπων αγωνίζεται η Εκκλησία και η Αρχιεπισκοπή να τα καλύψει, ώστε να κάνει την ζωή των ανθρώπων καλύτερη» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «τα ιδρύματα της Εκκλησίας χρειάζονται μία εποπτεία, μία προσέγγιση, γι’ αυτό αυτή η ανάγκη με αναγκάζει να σε οδηγήσω επικεφαλής αυτού του έργου της αγάπης. Καλείσαι, λοιπόν, μετά από πολλούς σταθμούς και ταλαιπωρίες στην πορεία σου να ασχοληθείς και με αυτό το έργο». Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος συμβούλευσε τον Επίσκοπο Ρωγών χαρές και λύπες να τα εναποθέτει στην Αγία Τράπεζα, διότι, όπως τόνισε «η Αγία Τράπεζα είναι η παρηγοριά μας, από αυτήν ξεκινούμε κ σε αυτήν καταλήγουμε».

Ακολουθεί το βιογραφικό του Επισκόπου Ρωγών:

Ο Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος (κατά κόσμον Δημήτριος) Θεοδωρόπουλος εγεννήθη εις Κάτω Νευροκόπι Δράμας, το έτος 1963.

Εις ηλικίαν δεκατριών έτων μετώκησεν εις Νέαν Ιωνίαν Αττικής, όπου επεράτωσε τας Εγκυκλίους Σπουδάς, καρπωθείς της πατρικής στοργής και αγάπης του τοπικού Επισκόπου Νέας Ιωνίας κυρού Τιμοθέου, εκ της παιδικής αυτού ηλικίας, όστις υπήρξεν και ο Πνευματικός αυτού Πατήρ.

Εχειροτονήθη Διάκονος την 15.8.1982, εχειροθετήθη Αρχιδιάκονος την 15.8.1984 και εχειροτονήθη Πρεσβύτερος, λαμβάνων παραλλήλως το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου την 7.1.1987, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας κυρού Τιμοθέου.

Μετετέθη την 15.5.1987 εις την Ιεράν Μητρόπολιν Θηβών και Λεβαδείας, προκειμένου να εκπληρώση εις Ενορίαν κάτω των 1.000 κατοίκων, ως προέβλεπε ο τότε νόμος περί απαλλαγής εκ της στρατιωτικής θητείας, τα εφημεριακά του καθήκοντα, ωρισθείς Εφημέριος Αλιάρτου Λεβαδείας.

Στις 22.2.1989 διωρίσθη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας (και νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος) κ. Ιερωνύμου, Αρχιερατικός Επίτροπος Θηβών, στις 1.1.1990 προεχειρίσθη Πνευματικός και στις 20.3.1995 διωρίσθη Πρωτοσύγκελλος της αυτής Ιεράς Μητροπόλεως.

Το έτος 2002 διωρίσθη υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου εις τας Συνοδικάς Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναλαβών Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, Προεδρεύοντος του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου Βαλληνδρά, λαμβάνων παραλλήλως και το δικαίωμα υπογραφής εις το Γραφείον Επικυρώσεων της Ιεράς Συνόδου.

Το έτος 2008, άμα τη εκλογή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, διωρίσθη Αρχειοφύλαξ της Ιεράς Συνόδου και μετετέθη εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών, υπηρετών επί ένα έτος εις τον Ιερόν Ναόν Αγίων Αναργύρων Ψυρρή και επί (πλήρη) δεκαετίαν και έως της εις Επίσκοπον εκλογής του εις τον Ιερόν Ναόν Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθούς, οικοδομήσας εκ βάθρων το Ενοριακόν Κέντρον αυτής.

Είναι Πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι επίσης Πτυχιούχος του Ωδείου Αθηνών εις την Βυζαντινήν Μουσικήν και της Αγγλικής και Τουρκικής γλώσσης.

Τέλος, κάτεχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών εις τον κλάδον Πρακτικής Θεολογίας και Λειτουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτείαν του μακαριστού Καθηγητού κυρού Ιωάννου Φουντούλη.