Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό       ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  
   Συνέδρια


Εκτύπωση
Να δημιουργηθούν επιτροπές της Ιεράς Συνόδου με τη συμμετοχή των Θεολογικών Σχολών για την αντιμετώπιση εκκλησιαστικών ζητημάτων πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος

6.2.2017Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στην ανάγκη δημιουργίας επιτροπών με την ευθύνη της Ιεράς Συνόδου και τη συμμετοχή των Θεολογικών Σχολών που θα αντιμετωπίζουν καίρια εκκλησιαστικά ζητήματα αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως κάθε χρόνο τιμήθηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, ο οποίος είναι και ο Προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο εορτασμός ξεκίνησε με το μυστήριο της Θείας ευχαριστίας το οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος. Παρέστησαν Συνοδικοί Ιεράρχες και άλλοι Αρχιερείς, ενώ παρόντες ήταν Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η καθιερωμένη κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο Μεγάλο Φώτιο λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η δράση του υπήρξε καθοριστική για το μέλλον της Ορθοδοξίας και της παγκόσμιας ιστορίας». Επεσήμανε, επίσης, ότι «στον παρόντα καιρό του πολυτάραχου διεθνούς και εθνικού μας βίου έχουμε ανάγκη από σοφούς δασκάλους, από την Σοφία των Μεγάλων Πατέρων. Σε εποχή που επιχειρούνται πολλές επιπόλαιες μεταβολές επί του θέματος της θρησκευτικής διδαχής, οι εκπαιδευτικές ρυθμίσεις πρέπει να συνδέονται με την πηγή, δηλαδή το όλον της πνευματικής μας παραδόσεως πρέπει να συνδέεται πάντοτε με το ύδωρ το ζων. Το δεσπόζον πνευματικό ανάστημα του Ιερού Φωτίου μας διδάσκει πώς επιτελείται η υπέρβαση και σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο Εκκλησίας και κοινωνίας. Υπενθυμίζει προς όλους ότι Ορθοδοξία είναι ζωή», ενώ ανέφερε ότι ο σημερινός εορτασμός λειτουργεί και ως σύνδεσμος της Ιεράς Συνόδου και των Θεολογικών Σχολών και παρέχει την δυνατότητα συζητήσεως περί ενός νέου θέματος ζωτικού για την Εκκλησία».

Στον εφετινό εορτασμό ομιλητής ήταν ο κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Το κανονικόν συνειδός από τον Μέγαν Φώτιον εις τον Άγιον Νικόδημον τον Αγιορείτην».

Ο κ. Γιάγκου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως «η επιλογή των συγκεκριμένων κανονολόγων Πατέρων υπαγορεύθηκε στο ένα σκέλος ασφαλώς από την παρούσα επετειακή σύναξη και στο άλλο από το γεγονός ότι ο Νικόδημος επισφραγίζει μία περίοδο εννέα αιώνων καίριων διεργασιών ως προς την διαμόρφωση του κανονικού συνειδότος. Εξάλλου, ο Νικόδημος ήταν σπουδαίος ερευνητής της Βυζαντινής Νομοκανονικής παραδόσεως και πρώτιστο μέλημά του με την σύνταξη του πηδαλίου ήταν να επαναφέρει τη συγκεκριμένη παράδοση κατά το μέτρο του δυνατού, στην εποχή του, παρακάμπτωντας τους πολλούς «χυδαιονομοκάνονες» όπως ο ίδιος τους χαρακτηρίζει, οι οποίοι αναπαράγονταν αθρόον και ακρίτως από αμαθείς ή ελλειπώς κατηρτισμένους.

Η συγκεκριμένη δυάδα των πατέρων είχε βαθύτατη γνώση της κανονικής παραδόσεως, όχι μόνο γιατί μαθήτευσε άνευ όρων στις πηγές, αλλά και γιατί διέθετε ευρυμάθεια και κυρίως ευρύτητα πνεύματος που προσλαμβάνεται από την εκκλησιαστική εμπειρία. Εξ ου και δεν αντιμετώπιζαν τους κανόνες ως ανεξάρτητα κείμενα από τη θεολογία, τη λατρεία και την εν γένει εκκλησιαστική πραγματικότητα».

Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια σχολίασε πως «η εποχή μας έχει αρκετές δυσκολίες» και την χαρακτήρισε «εποχή παρακμής» που θα διαρκέσει αρκετό καιρό, τονίζοντας πως δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί σε σοβαρά ζητήματα.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων. Πριν κηρύξει την λήξη του σημερινού εορτασμού ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε την δημιουργία επιτροπών με την συμμετοχή των Θεολογικών Σχολών προκειμένου να αντιμετωπιστούν καίρια εκκλησιαστικά θέματα και ζητήματα.

Αναφέρθηκε, ωστόσο, σε δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εκκλησιαστική εκπαίδευση και στην αξία του θεσμού της Εκκλησίας, αλλά και των Θεολογικών Σχολών κάνοντας λόγο για την σημασία του σημερινού εορτασμού και της κοινής σύσκεψης, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως «η πατρίδα μας σήμερα χρειάζεται όραμα και πρότυπα».Στον ελληνικό λαό το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (23/2/2017)
Ο Αρχιεπίσκοπος και η πρ. του Συλλόγου Ελπίδα στο Δημήτρειο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (23/2/2017)
Η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Ν.Δ. και η πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου «Μαρίας Κάλλας» στον Αρχιεπίσκοπο (22/2/2017)
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η κοπή της Βασιλόπιτας της Π.Ε.Φ. (21/2/2017)
Σταθμός στον πολιτισμό της Αθήνας το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης (19/2/2017)
Ο εορτασμός της Αγίας Φιλοθέης στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (19/2/2017)
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου (17/2/2017)
Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών (17/2/2017)
Σύσκεψη της συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού «Θεολογία» (17/2/2017)
Χρειαζόμαστε σωστά πρότυπα για μία καλύτερη κοινωνία (15/2/2017)
Μαθητές και μαθήτριες του Α' Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου στον Αρχιεπίσκοπο (14/2/2017)
Αρχιεπίσκοπος: Ο ελληνικός λαός έχει την δύναμη να ξεπεράσει την κρίση (12/2/2017)
Τρίτη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Φεβρουάριο (9/2/2017)
Ο Αρχιεπίσκοπος στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών (8/2/2017)
Πρώτη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Φεβρουάριο (7/2/2017)
Εκδηλώσεις εις μνήμην Ιερού Φωτίου (6/2/2017)
Ο Άγιος Λουκάς να είναι ο οδηγός μας ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος (6/2/2017)
Να δημιουργηθούν επιτροπές της Ιεράς Συνόδου με τη συμμετοχή των Θεολογικών Σχολών για την αντιμετώπιση εκκλησιαστικών ζητημάτων πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος (6/2/2017)
Αρχιεπίσκοπος: Δεν πρέπει να μας φοβίζει η κρίση, αλλά η παρακμή (4/2/2017)
Ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας - Πολιτείας για το συμφέρον της πατρίδας (4/2/2017)
Η μνήμη του ιερού Φωτίου στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης (3/2/2017)
Την Τρίτη συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (3/2/2017)


 Όνομα
 

 e-mail