Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό       ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  
   Συνέδρια


Εκτύπωση
Να συμπληρώσουν την κοσμική σοφία με την άνωθεν Σοφία του Θεού κάλεσε τους μαθητές ο Αρχιεπίσκοπος

30.1.2017     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Να συμπληρώσουν την κοσμική σοφία με την άνωθεν Σοφία του Θεού» κάλεσε τους μαθητές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε σήμερα το πρωί, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της Παιδείας, το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Ο ναός ήταν κατάμεστος από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνική Παιδεία».

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι οι Τρεις Ιεράρχες αγαπούσαν τους νέους και μίλησε συγκεκριμένα για τη ζωή του Μεγάλου Βασιλείου τονίζοντας πως «αγάπησε τον Θεό με όλη του την δύναμη και πάλεψε για δύο πράγματα, να διδάξει τον άνθρωπο τον σωστό δρόμο και να συμπαρασταθεί σε όσους είχαν ανάγκη».

Επεσήμανε, επίσης, τις διαφορές στον τρόπο εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης, αλλά και τις δυνατότητες που δίνονται σήμερα στους νέους, ενώ αναφέρθηκε στις εμπειρίες και στις γνώσεις που αποκτούν λέγοντας πως «η κοσμική σοφία μόνη της όχι μόνο μπορεί να μην ωφελήσει, αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνη. Εκεί που συναντάται η κοσμική σοφία με την άνωθεν Σοφία, την φώτιση, εκεί δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το Ευαγγέλιο που ακούσαμε σήμερα αναφέρει ότι ο Κύριος δεν ήλθε για να καταργήσει τους νόμους, αλλά για να τους συμπληρώσεις σημειώνοντας πως «θα ήταν ευχής έργο να μπορεί η πολιτεία να καλύψει τα πάντα, αλλά λόγω συνθηκών αυτό δε μπορεί να γίνει. Έρχεται, λοιπόν, ο καθημερινός άνθρωπος με την φώτιση που του δίνει ο Θεός να την συμπληρώσει».

Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο συμβολικό χρηματικό ποσό το οποίο είχαν μαζέψει τα παιδιά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής, ενώ Αρχιεπίσκοπος μοίρασε ως ευλογία σε όλα τα παιδιά μία εικόνα των Τριών Ιεραρχών.Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (20/10/2017)
Αρχιεπίσκοπος: Η Εκκλησία θεματοφύλακας του ιστορικού παρελθόντος και εκφραστής του ανόθευτου ελληνοχριστιανικού πολιτισμού (20/10/2017)
Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο Αρχιεπίσκοπος (19/10/2017)
Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς «Βικτωρία Καρέλια» (19/10/2017)
Αρχιεπίσκοπος: Ανάγκη συνεργασίας και σεβασμός στην ιστορία (19/10/2017)
Ο Αρχιεπίσκοπος στην αρχαία Μεσσήνη (19/10/2017)
Οι βραβευθέντες στον Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα: «Η Πατρίδα μου το 2021» (18/10/2017)
Να εφαρμόζουν τους νόμους για το καλό του λαού κάλεσε τους Δικαστές ο Αρχιεπίσκοπος (17/10/2017)
Συνάντηση Αρχιεπισκόπου - υπ. Παιδείας για αξιοποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας (17/10/2017)
Στην ανάγκη εγκαινισμού των ανθρώπων και της κοινωνίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος (15/10/2017)