Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Στην Ελλάδα το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας έπειτα από 1000 χρόνια

7.5.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:58:00Εκτύπωση

Το ιερό λείψανο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, που για πρώτη φορά εδώ και 1000 χρόνια μεταφέρεται σε Ορθόδοξη χώρα, υποδέχεται την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαΐου στις 18:30 η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το ιερό λείψανο που φυλάσσεται τους τελευταίους δέκα αιώνες στην Ιταλία, έρχεται με τή συγκατάθεση του Ρωμαιοκαθολικού Πατριάρχη της Βενετίας και του Βατικανού για 15 ημέρες στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως ευλογία με αφορμή την έναρξη των εορτασμών για τα 80 χρόνια από της ιδρύσεως της.

Η υποδοχή του ιερού σκηνώματος θα γίνει από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής κοντά στο Αιγάλεω. Το ιερό σκήνωμα θα μεταφερθεί πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, ενώ θα αποδοθούν τιμές από την Πολιτεία και το Στράτευμα, αφού η Αγία είναι η προστάτιδα του Πυροβολικού.

Κατά τή διάρκεια τῶν 15 ημερών θα λειτουργήσει παράπλευρα του Ιερού Ναού δράση για τη συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, ενημέρωση για θέματα οικογένειας και πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων και έκθεση βιβλίου των εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (09.00-13.00, 16.00-20.00)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί στην Αθήνα από την Βενετία αεροπορικώς. Θα προηγηθεί τελετή παραδόσεώς του στην ελληνική αντιπροσωπεία στη βασιλική του Αγίου Μάρκου. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος θα είναι ο πρώτος που θα υποδεχθεί την Αγία επί ελληνικού εδάφους. Στη συνέχεια θα σχηματιστεί αυτοκινητοπομπή, η οποία θα κατευθυνθεί στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί, στην συμβολή της Ιεράς Οδού και Ελευθερίου Βενιζέλου (ύψος Praktiker) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος θα υποδεχθεί επικεφαλής του ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού το ιερό σκήνωμα, το οποίο θα τοποθετηθεί στον κιλλίβαντα. Θα ακολουθήσει λιτανευτική πομπή μέχρι τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας όπου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος θα παραλάβει το ιερό λείψανο για να μεταφερθεί εντός του ιερού Ναού όπου θα τελεσθεί Δοξολογία παρουσία των Πολιτειακών, Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και άλλων φορέων.

Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα Λειτουργικών Συνάξεων
http://www.apostoliki-diakonia.gr/pdf/St_Barbara_program.pdf

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
•Ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής, οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 40.
•Το ιερό λείψανο θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι και την Κυριακή 24 Μαΐου οπότε θα αναχωρήσει από τον Πειραιά με πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
•Ο Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας θα είναι ανοικτός καθημερινά από τις 07:00π.μ. έως και τις 21.00.
• Κατά την παραμονή του ιερού λειψάνου στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί μια και μόνη μεταφορά του στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» ώστε να το προσκυνήσουν οι ασθενείς συμπολίτες μας.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Α΄. ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ
Η Αγία Βαρβάρα, κόρη του φανατικού ειδωλολάτρη Διοσκόρου, έζησε τα τέλη του 3ου αιώνα στην Ηλιούπολη της Κοίλης Συρίας. Ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να της ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και, έτσι, βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή.
Εξοργίσθηκε τόσο που την κυνήγησε εντός του πύργου με το ξίφος του για να την φονεύσει. Η Αγία κατέφυγε στα όρη, αλλά ο πατέρας της την συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα κατηγορώντας την για την πίστη της. Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στον Χριστό και αρνήθηκε τα είδωλα. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, σφαγιάσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της. Το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας έφθασε στη Βενετία το 1003, την περίοδο εξουσίας του Δόγη Πέτρου Β΄ Orseolo, ως δώρο του αυτοκράτορος Βασιλείου Β. Το μετέφερε στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη η Μαρία Αργυροπούλα, θεωρούμενη, όπως συμπεραίνεται από το επίθετο, μία από τις αδελφές του του αυτοκράτορα Ρωμανού Γ΄ του Αργυρού, η οποία είχε παντρευτεί τον γιο του Δόγη, Ιωάννη.

Δείτε περισσότερα:
http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/agiavarvara/agiavarvara.asp?content=contents.asp&main=&file=history_info.htm

Β΄. ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Ο Ναός, όπως είναι σήμερα, κτίσθηκε το 1904 και είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής. Το Άγιο Βήμα του Ναού ονομάζεται και «Εύρεσις», επειδή είναι και ο τόπος όπου βρέθηκε η θαυματουργική εικόνα της Αγίας Βαρβάρας. Ναός στο ίδιο σημείο υπήρχε ήδη από το 1774, όπως αναγράφεται στην τοιχογραφία της Αγίας Βαρβάρας μέσα στο ιερό Βήμα. Η παράδοση που διασώζεται μέχρι σήμερα αναφέρει την ύπαρξη Ναού στον χώρο αυτό πλέον των 1000 ετών, συγχρόνου της Μονής Δαφνίου. Η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας υποδείχθηκε με όραμα πριν 100 και πλέον χρόνια σε κάποιο βοσκό και την βρήκαν δυό γυναίκες από τον Πειραιά. Σήμερα στο ιερό Προσκύνημα σώζονται, -στην εύρεση- τοιχογραφίες και -στον κυρίως ναό- αγιογραφίες του μεγάλου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, που έχουν συντηρηθεί.

Δείτε περισσότερα για το Ιερό Προσκύνημα:
http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/agiavarvara/agiavarvara.asp?content=contents.asp&main=&file=history.htm

Γ΄. Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο ιεραποστολικός Οργανισμός της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1936. Επί 79 συναπτά έτη:
•ασκεί φιλόπονα ιεραποστολικό, κατηχητικό και μορφωτικό έργο στην πατρίδα μας, στον Ελληνισμό της διασποράς και στις ιεραποστολικές Εκκλησίες της Αφρικής και της Ασίας, φροντίζοντας για τη μισθοδοσία 600 ιθαγενών κληρικών, την ανέγερση και εξοπλισμό ναών, σχολείων και νοσοκομειακών μονάδων, έκδοση και μετάφραση βιβλίων,
•διατηρεί Σχολή Εκμάθησης της Νοηματικής Γλώσσας, Ιεραποστολικό Σεμινάριο, Φρονιστήριο υποψηφίων Κατηχητών και Επιμορφώσεως Κατηχητών,
•διοργανώνει την Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής,
•εμπλουτίζει καθημερινά την Ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο, διαθέτοντας την ψηφιακή βιβλιοθήκη «Πορφυρογέννητος»και το ψηφιακό αποθετήριο εκκλησιαστικής κληρονομιάς «Ιουστινιανός»,
•εκδίδει βιβλία ποιμαντικού, θεολογικού, ιεραποστολικού, κατηχητικού, ιστορικού, βιβλικού, πατερικού, πολιτιστικού περιεχομένου,
•οργανώνει πολιτιστικά και ευρωπαϊκά προγράμματα διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας σε Πανεπιστήμιο της Ρώμης και στην Αθήνα, •εμπλουτίζει την ευρωπαϊκή πολιτιστική ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana,
•συμμετέχει σε διάφορα πολιτιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα και στο «Δίκτυο αλληλεγγύης»,
•χορηγεί υποτροφίες και λειτουργεί Φοιτητικό Οικοτροφείο για 60 ημεδαπούς και αλλοδαπούς φοιτητές.

Δείτε περισσότερα:
http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/profile/profile.asp