Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Για την εκκλησιαστική περιουσία μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος με αφορμή την προσφορά της Αγίας Φιλοθέης

19.2.2015     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας στον Σύλλογο Αθηναίων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Συλλόγου Αθηναίων στην Πλάκα, παρουσία του Πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, του Διευθυντή του ιδρύματος Κόκκορη, Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Φαρμάκη, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και πολλών μελών του συλλόγου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθέριος Σκιαδάς πραγματοποίησε μία άκρως ενδιαφέρουσα και αναλυτική ομιλία για την Αγία Φιλοθέη την Αθηναία και την προσφορά της.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη σημερινή εορτή της Αγίας Φιλοθέης και στην ομιλία του κ. Σκιαδά, ο οποίος με στοιχεία μίλησε για την πνευματική, αλλά και την υλική προσφορά της Αγίας και επεσήμανε πως «όσο κόβουμε τις ρίζες μας τόσο χάνουμε τις φυλλωσιές και λιγοστεύουν οι καρποί, ενώ οι ανάγκες μεγαλώνουν». Ο Αρχιεπίσκοπος με αφορμή τις δωρεές της Αγίας Φιλοθέης και την προσφορά της επεσήμανε πως «σήμερα κοιτάμε αν κάτι είναι της Εκκλησίας ή της Πολιτείας και δεν κοιτάμε να το τοποθετήσουμε στο σύνολο, αλλά να το υπονομεύσουμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την εκκλησιαστική περιουσία και για τις προϋποθέσεις και τους νόμους που από το 1834 την έχουν επιβαρύνει. Ανέφερε πως το 1822 η Ελλάδα χρειάζονταν χρήματα και τα ζήτησε από την Ισπανία, αλλά επειδή θα δίνονταν με κάποιες προϋποθέσεις δυσμενείς για τη χώρα μας ο Επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ, που ήταν Υπουργός Εκκλησιαστικών και Εκπαίδευσης αποφάσισε να δοθούν από όλους τους ναούς και τα μοναστήρια ο χρυσός και το ασήμι, για να βοηθηθεί ο λαός και η πατρίδα. Και αναφέρουν οι ιστορικοί ότι μαζεύτηκαν 800 οκάδες χρυσού και αργύρου. Αργότερα στην Α’ Εθνοσυνέλευση του Άργους αποφασίστηκε οι εκτάσεις της Εκκλησίας να δοθούν για το κοινό συμφέρον και θα δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα μισθοδοτεί τους κληρικούς και τις εκκλησιαστικές σχολές. Στη συνέχεια αποφασίστηκε η διάλυση αυτού του ταμείου και η δημιουργία ενός κοινού ταμείου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, στη συνέχεια, έκανε λόγο για τις εκτάσεις που προσέφερε στο Κράτος η Εκκλησία το 1952 και εξέφρασε την επιθυμία να μάθει αν τελικά αυτές οι εκτάσεις αξιοποιήθηκαν. «Το 1952 η Εκκλησία έδωσε πάλι στο κράτος 600 χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπους και 150 χιλιάδες αγροτεμάχια. Ποιος πήρε αυτήν την περιουσία και πώς την αξιοποίησε; Αν δεν έχει αξιοποιηθεί να επιστραφεί και να μοιραστεί στους νέους που θέλουν σήμερα να εργαστούν» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός, αλλά να έχουν μία σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των καταστάσεων.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε προβολή υλικού από την διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης εικόνας της Αγίας Φιλοθέης που ανήκει στο σύλλογο. Στη συνέχεια ανακηρύχθηκε επίτιμος μέλος του συλλόγου η κ. Φιλοθέη Μπενιζέλου γόνος της Αγίας Φιλοθέης.