Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ο Αρχιεπίσκοπος με τον Αλέξη Τσίπρα στο «ΔΗΜΗΤΡΕΙΟ» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

22.12.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:58:00Εκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Σκοπός της Εκκλησίας είναι να βρίσκεται πλάι στον άνθρωπο που υποφέρει», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την επίσκεψή του με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα στο «Δημήτρειο» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή».

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας ξενάγησαν τον κ. Τσίπρα στο «Δημήτρειο» και του περιέγραψαν τις δραστηριότητες της δομής.

Ο κ. Δημτσας καλωσόρισε τον Πρόεδρο λέγοντας: «Σας καλωσορίζω σ’ αυτό το ηλιόλουστο, χρωματιστό, ζεστό σπιτικό, που χαρίστηκε στα παιδιά για να τα κάνει ευτυχισμένα και αποτελεί πρότυπο συνεργασίας της εκκλησίας με την τοπική αυτοδιοίκηση. Το σπιτικό αυτό, το οποίο υπήρξε το όραμα του Αρχιεπισκόπου, φροντίζει για τη σίτιση, μελέτη, δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία των παιδιών, τα οποία προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα ή που αντιμετωπίζουν αξεπέραστα κοινωνικά προβλήματα. Εδώ, πρωταρχικά, διδάσκονται ότι πρέπει να είναι μεταξύ τους αλληλέγγυοι. Ότι πρέπει να συγχωρούν, να ευχαριστούν, να ευγνωμονούν και να ανταποδίδουν. Ότι πρέπει να είναι φύλακες άγγελοι ο ένας για τον άλλο και πως αν είναι ενωμένοι, θα είναι και πιο δυνατοί. Αυτό, λοιπόν, που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς, είναι να δώσουμε στα παιδιά, ισότιμα και δίκαια, όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να κάνουν αυτό, για το οποίο προορίζονται: Να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο».

Αναφέρθηκε στους σκοπούς του κέντρου, αλλά και στις δυσκολίες της εποχής επισημαίνοντας πως «είτε εσείς από το πολιτικό μετερίζι σας, είτε εμείς εδώ από το δικό μας μετερίζι, αγωνιζόμαστε ο καθένας μας με τον τρόπο του, αλλά πάντα για τον ίδιο σκοπό, να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τον άνθρωπο», και έκανε λόγο για συνεργασία με κοινούς στόχους.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό με τις δράσεις και το έργο της «Αποστολής». Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε για την υποδοχή και την ξενάγηση στο Δημήτρειο Κέντρο που, όπως είπε, «έχει αγκαλιάσει τα παιδιά και τους προσφέρει δημιουργική απασχόληση, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, κυρίως όμως τους προσφέρει αγάπη, φροντίδα, ένα ζεστό πιάτο φαγητό, γιατί στις μέρες μας αυτό δεν είναι αυτονόητο.
Μακαριώτατε, ακολούθησα κι εγώ την προτροπή του Αποστόλου Φιλίππου «Έρχου και Ίδε». Ήρθα να δω ιδίοις όμμασι το πώς η Εκκλησία προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα, το πώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει, με όσες δυνάμεις διαθέτει, το πρόβλημα της κοινωνικής περιθωριοποίησης, του αποκλεισμού, που δεν απασχολεί δυστυχώς ένα μικρό μέρος του ελληνικού πληθυσμού, των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά ένα μεγάλο μέρος.

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό χωρίς να αλλάξουμε τις κοινωνικές δομές και την παρέμβαση του κράτους και της πολιτείας, ωστόσο, οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται στις μέρες μας προκειμένου να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν περισσότερο ανάγκη, στους πιο αδύναμους, είναι προσπάθεια αξιέπαινη και χρειάζεται τη στήριξή μας. Και μία τέτοια προσπάθεια είναι αυτή που εδώ και καιρό, εδώ και χρόνια, διεξάγεται από τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Αποστολή» που σύστησε η Εκκλησία της Ελλάδος προκειμένου να μπορέσει να σταθεί δίπλα, με όσες δυνάμεις μπορεί να έχει, στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα κοινωνικά προβλήματα, στην φτώχεια και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οικογένειες που δε μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους τα στοιχειώδη, όπως το φαγητό. «Οφείλουμε όλοι να σκύψουμε σε αυτό το πρόβλημα, διότι αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα της κρίσης. Το πραγματικό πρόβλημα της κρίσης, αν μου επιτρέπετε, δεν θα πολιτικολογήσω αλλά θα πω ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι ότι τόσα χρόνια, τέσσερα και πλέον χρόνια, μας ανάγκασαν να ακολουθήσουμε ένα αδιέξοδο πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση, οικονομικό πρόγραμμα, που έχει διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, έχει διευρύνει την κοινωνική αδικία και έχει δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Πώς θα αντιμετωπίσουμε λοιπόν αυτή την πραγματικότητα σήμερα;»

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη συνεργασίας λέγοντας: «Μακαριώτατε, πιστεύω βαθιά ότι μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Με το κεφάλι ψηλά και με αξιοπρέπεια, κυρίως όμως αν αναζητήσουμε πρωταρχικές αξίες. Πρωταρχικές αξίες και ιδέες και οράματα, όπως η αξία της αλληλεγγύης, της αγάπης στο συνάνθρωπο, όπως η αξία της γενναιοδωρίας, όπως η αξία της προσφοράς. Της προσφοράς χωρίς αντάλλαγμα. Αυτές οι αξίες, σε συνδυασμό με την πίστη ότι μπορούμε να βάλουμε τα δυνατά μας για να δημιουργήσουμε μία κοινωνία δικαιοσύνης, μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αυτά τα δύο είναι ο κοινός μας παρονομαστής.
Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση, θέλω να συγχαρώ τους εργαζόμενους, αλλά και τους δεκάδες εθελοντές που προσφέρουν υπηρεσίες στο Δημήτρειο Κέντρο που πραγματικά φιλοξενεί δεκάδες παιδιά και εγώ πρέπει να πω ότι είναι πολύ συγκινητικό που βλέπω αυτά τα παιδιά εδώ, ανεξάρτητα από το σε ποιο Θεό πιστεύουν, ανεξάρτητα από το από ποια χώρα προέρχονται, να βρίσκονται εδώ και να δέχονται την αρωγή, να δέχονται τη φροντίδα, να δέχονται την αγάπη των ανθρώπων που τους περιβάλλουν».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε «ότι από εδώ και στο εξής η προσπάθεια της Εκκλησίας να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, θα περιβάλλει όχι μονάχα την υποστήριξή μας αλλά θα περιβάλλει και την αγάπη μας και την εμπιστοσύνη μας. Κάθε προσπάθεια να προσφέρεται έργο για το καλό των συνανθρώπων μας θα πρέπει να ανταμείβεται κυρίως με την αναγνώριση της Πολιτείας, ταυτόχρονα να ενισχύεται και από την βούληση των συνανθρώπων μας που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σε αυτή την κατεύθυνση, διότι είμαι βέβαιος πως εάν δείξουμε όλοι μας το καλό κομμάτι του εαυτού μας και το βγάλουμε προς τα έξω, που υπάρχει σε καθέναν από εμάς και προσφέρουμε έστω τα ελάχιστα που μπορούμε, όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Πιστεύω λοιπόν ότι σε αυτή την προσπάθεια στο άμεσο μέλλον μπορεί να συνδράμει όχι μόνο η Πολιτεία αλλά και συμπολίτες μας οι οποίοι με την εθελοντική τους προσφορά αλλά και δίνοντας από το υστέρημά τους, μπορεί να δημιουργήσουν ένα πλέγμα διαφορετικών δομών, ένα πλέγμα δομών που μπορεί να είναι και δίχτυ προστασίας στους συνανθρώπους μας που το έχουν μεγάλη ανάγκη».

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία για τη συνδρομή και την άμεση ανταπόκριση στην προσπάθειά αλληλεγγύης στους Κούρδους στο Κομπάνι και ολοκλήρωσε το λόγο του υπογραμμίζοντας: «Θα ήθελα να συγχαρώ γι’ άλλη μία φορά τη διοίκηση και να επιμείνω στην ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταθούμε στους συνανθρώπους μας και να καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την κρίση με το κεφάλι ψηλά».


Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «σκοπός της Εκκλησίας ήταν, είναι και θα είναι πρώτα από όλα, να ημερώσει τον άνθρωπο, να τον μάθει από πού έρχεται, πού πηγαίνει, να τον καλλιεργήσει, να τον αφήσει ελεύθερο, να τον αφήσει να δημιουργήσει και βέβαια να είναι δίπλα στον άνθρωπο που υποφέρει, να είναι πλάι σε όποιον έχει δυσκολίες. Εμείς λοιπόν δεν κάνουμε τίποτα άλλο, και ο διευθυντής της αποστολής και οι εθελοντές και οι εργαζόμενοι, προσπαθούμε να τηρήσουμε αυτό αλλά και τον λόγο του Χριστού «Αγάπα με όλη τη δύναμη της ψυχής σου, το Θεό και ύστερα τον άνθρωπο, το συνάνθρωπο».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον εθελοντισμό και στην προσφορά των ανθρώπων για την υλοποίηση αυτού του έργου και μίλησε για τις δομές της Αρχιεπισκοπής λέγοντας πως «βρίσκουμε τις δυνάμεις μας από τον λαό. Οι άνθρωποι, ο λαός μας, οι φτωχοί άνθρωποι είναι πλάι μας. Στηρίζουν κάθε μας προσπάθεια. Και αυτό δείχνει πως στη δύσκολη ώρα είμαστε, μπορούμε να σηκωθούμε, να βοηθήσει ο ένας τον άλλον και να προχωρήσουμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σύντομα να μη χρειάζεται να υπάρχουν συσσίτια και τα κτήρια αυτά να αξιοποιηθούν για να διασκεδάζουν τα παιδιά και ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα υπογράμμισε: «Σας ευχαριστούμε και σας παρακαλούμε να αγαπάτε αυτά τα παιδιά όπως το είπατε, αλλά και όλους τους άλλους, όπου βρίσκονται, κάτω από δύσκολες συνθήκες, να τα αγαπάτε, να λέτε καλά λόγια για αυτά και να τα ενθαρρύνετε».

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε γεύμα παρουσία των παιδιών που στηρίζει το κέντρο και στη συνέχεια μοιράστηκαν δώρα στα παιδιά.

Κύριος σκοπός του Κέντρου είναι να υλοποιεί, να επεκτείνει και να συντονίζει ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες σε 60 παιδιά ευπαθών οικογενειών που φιλοξενεί.