Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Στο Αχίλλειο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

13.12.2014     Ώρα ανάρτησης: 1:57:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος


Το Αχίλλειο επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κερκύρας, τους Ιεράρχες που βρίσκονταν στο νησί για την επίσκεψή του, την Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Άντζελα Γκερέκου και τοπικούς παράγοντες.

Τον Πατριάρχη και τη συνοδεία του ξενάγησε στο χώρο η Πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. κ. Αναστασία Σαλή-Παπασαλή.

Ο Πατριάρχης παρατήρησε και θαύμασε το κλιμακοστάσιο, ανεκτίμητο έργο τέχνης, το οποίο υμνεί την ελληνική μυθολογία με αγάλματα του Δία και της Ήρας, μικρότερα αγαλματίδια και γύψινα γλυπτά. Το πορτρέτο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ, αλλά και το μαρμάρινο τζάκι και τα αγαλματίδια που το κοσμούν. Η οροφή του μουσείου διακοσμείται με ένα τεράστιο φρέσκο, έργο απαράμιλλης τέχνης, που απεικονίζει αλληγορικά τις "Τέσσερις Εποχές" του χρόνου. Στο τέλος της σκάλας υπάρχει μια μεγαλειώδη ελαιογραφία που απεικονίζει τον Θρίαμβο του Αχιλλέα στη μάχη με τον Έκτορα.

Ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε και στους κήπους του μουσείου και απόλαυσε τη μοναδική θέα. Το εξωτερικό το ανακτόρου κοσμείται επίσης από απαράμιλλα έργα τέχνης. Στο περιστύλιο του Αχίλλειου δεσπόζουν τα εννέα μαρμάρινα αγάλματα των μουσών, τα οποία συνοδεύονται από το άγαλμα του Απόλλωνα, οι Τρεις Χάριτες και το άγαλμα του φτερωτού Ερμή. Μέσα στη στοά του Περιστυλίου, τη Στοά των Σοφών, σώζονται 13 προτομές αρχαίων φιλοσόφων και η προτομή του Σαίξπηρ. Το μεγαλύτερο ίσως σε αξία άγαλμα στο Αχίλλειο είναι ο "Αχιλλεύς Θνήσκων" που παρουσιάζει τον Αχιλλέα που πεθαίνει προσπαθώντας να βγάλει το ακόντιο από τη φτέρνα του. Το άγαλμα ο "Αχιλλεύς Νικών" είναι το μεγαλύτερο άγαλμα του Αχίλλειου, με διαστάσεις εξωπραγματικές, όπου ο Αχιλλέας παρουσιάζεται στη στιγμή της νίκης του.

Το Αχίλλειο είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό μουσείο που ταξιδεύει το νου σε άλλες εποχές. Είναι άλλωστε σημαντικό το γεγονός πως αποτελούσε θέρετρο δύο σημαντικών μορφών της Ευρωπαϊκής ιστορίας, της Αυτοκράτειρας της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ και του Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμου Β'.