Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 756, 26 Φεβρουαρίου 2015       Επικοινωνήστε μαζί μας  Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά με Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο

«Αποστολή» ζεστασιάς στη Βόρεια Ελλάδα

«Χριστιανισμός και προσωπική ελευθερία: Το υποκείμενο και οι κοινότητές του»: Επιμορφωτικό, θεολογικό σεμινάριοΟ Αρχιεπίσκοπος για την
εκκλησιαστική περιουσίαΕΙΔΗΣΕΙΣ


Συνάντηση Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά με Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο

Η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά υποδέχτηκε το πρωινό της Τρίτης στο Διοικητήριο, τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, δήλωσε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι ως επισκέπτης σήμερα στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπως το γνωρίζουμε εμείς, και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είχα επικοινωνία με την Υφυπουργό.

Ανταλλάξαμε πολύ χρήσιμες σκέψεις, απόψεις και εκτιμήσεις για την επικαιρότητα, για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα. Όταν η Εκκλησία και το Κράτος είναι συνεργάτες, κυρίως στον τομέα της προσφοράς προς τον λαό μας στα θέματα που αντιμετωπίζει, τότε τα αποτελέσματα είναι πραγματικά και ουσιαστικά και παράλληλα ο λαός αισθάνεται ικανοποιημένος από τη συνδρομή και επικοινωνία.

Χαίρομαι που η Κυβέρνηση βρήκε λύση και έδωσε, έστω και με τη μορφή του Υφυπουργείου, ζωντάνια στην περιοχή μας, δίνοντας τη δυνατότητα της άμεσης επαφής και επικοινωνίας της Κυβέρνησης, μέσω της Υφυπουργού, για τα θέματα του ακριτικού ελληνισμού από τον Έβρο μέχρι και τις δυτικές περιοχές των πόλεων της Μακεδονίας.

Ο λαός μας έχει ιδιαίτερα προβλήματα και απαιτήσεις στα οποία αναμένει το ενδιαφέρον της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Πιστεύω ότι με τη δύναμη του Θεού ο λαός μας θα τα έχει όλα. Η συζήτηση με την κυρία Υφυπουργό ήταν πολύ ευχάριστη, εποικοδομητική και στο πλαίσιο που απαιτούν οι περιστάσεις για την Πατρίδα και την Πίστη μας».

Η Υφυπουργός κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, μετά τη συνάντηση με τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, δήλωσε:

«Συναντήθηκα σήμερα με τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο με τον οποίο μιλήσαμε για τα Εθνικά θέματα και τις μεγάλες προκλήσεις των ημερών μας. Με τον Παναγιώτατο, πέρα από τη θρησκεία, μας συνδέει η βαθιά αγάπη για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό και είχαμε μια βαθιά εποικοδομητική συζήτηση για πολλά θέματα.

Εμείς οι Χριστιανοί τοποθετούμε πάνω από όλα τον Άνθρωπο. Είναι δεδομένος λοιπόν ο σεβασμός μας απέναντι σε όλους όσους έχουν διαφορετική θεώρηση στην Πατρίδα μας πάνω στα πνευματικά ζητήματα και το ρόλο της Εκκλησίας, και θα πορευτούμε εν ειρήνη με όλους τους συνανθρώπους μας, εν μέσω της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας μας.

Είναι όμως δεδομένη και η απαίτησή μας να σεβαστούν και οι άλλοι τη δική μας ανάγκη για αξιοπρέπεια και Εθνική Κυριαρχία. Ο Παναγιώτατος έχει δηλώσει πολλές φορές από τον άμβωνα ότι σε αξίες και ιδανικά δεν γίνονται εκπτώσεις. Εμείς ως Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης θα δουλέψουμε σκληρά για να κάνουμε πραγματικότητα αυτή την υπόσχεση, μας δεσμεύουν εξάλλου οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα.

Συμβαίνει η περίοδος πνευματικής άσκησης και εγκράτειας που είναι η Σαρακοστή, να συμπίπτει με τη δύσκολη περίοδο που η Ελλάδα μας αγωνίζεται για να σταθεί ξανά ηθικά και κοινωνικά στα πόδια της. Ελπίζουμε ότι το μήνυμα της Σαρακοστής θα προσδώσει πνευματική διαύγεια σε όλους μας για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να βγούμε νικητές ως λαός και ως χώρα. Σʼ αυτόν τον αγώνα ευχής έργον είναι να σταθούν δίπλα στην Κυβέρνηση άπαντες».

Κορυφή σελίδας


«Αποστολή» ζεστασιάς στη Βόρεια Ελλάδα

79.000 λίτρα πετρελαίου σε 33 Ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας που φροντίζουν γέροντες, παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες σε 15 νομούς της Μακεδονίας της Ηπείρου και της Θράκης προσέφερε, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» με σκοπό να παράσχει στήριξη σε απομακρυσμένες περιοχές που πλήττονται από την οικονομική κρίση και να βοηθήσει ανθρώπους που ζουν σε περιοχές με τη μεγαλύτερη βαρυχειμωνιά.

Ο πρώτος κύκλος διανομών ολοκληρώνεται στα τέλη της εβδομάδας ενώ ακόμη 73 τόνοι πετρελαίου θα διατεθούν στο δεύτερο κύκλο διανομών τον Οκτώβριο 2015. Οι ωφελούμενοι από τις διανομές πετρελαίου στα ιδρύματα ξεπερνούν τα 2.200 άτομα.

Η δωρεάν διανομή πετρελαίου γίνεται με χρηματοδότηση του International Orthodox Christian Charities-IOCC και όλης της Ελληνικής Κοινότητας Αμερικής. Στο πλαίσιο του προγράμματος GIVE FOR GREECE II, η «Αποστολή» πραγματοποιεί δράσεις ανακούφισης απόρων, ενίσχυσης ιδρυμάτων και νοσοκομείων και υποστήριξης παραγωγικών δραστηριοτήτων αγροτικών ενώσεων στην Ελλάδα.

Στελέχη της «Αποστολής» και του IOCC τα τρία τελευταία χρόνια καταγράφουν συστηματικά τις ανάγκες σε κάθε Νομό και ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές . Σήμερα κλιμάκια της «Αποστολής» διένειμαν πετρέλαιο στα Γιάννενα, την Κόνιτσα , την Έδεσσα, τη Νάουσα ενώ το οι διανομές ολοκληρώνονται το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη.

Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, που παρακολούθησε την διανομή πετρελαίου στα ιδρύματα της Μητροπόλεως του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο ,στον IOCC και την «Αποστολή» γιατί , όπως είπε, « σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα έθεσαν υπό την προστασία τους και στηρίζουν τις ανάγκες Γερόντων, Παιδιών και Ατόμων με αναπηρίες».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο λέγοντας ότι μαζί με την οργάνωση IOCC δεν ξέχασαν την Ελλάδα. « Για τρίτη χρονιά, πρόσθεσε, ζεσταίνουμε τους συνανθρώπους μας και ζεσταίνονται και οι καρδιές μας. Αυτή είναι η αμοιβή μας, την οποία μοιραζόμαστε με τους ακούραστους συνοδοιπόρους και υποστηρικτές μας».

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο από τη Μητρόπολη Κερκύρας

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, σε συνεργασία με την Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Κέρκυρας θα λειτουργήσει το θεσμό του Ελεύθερου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για μία προσπάθεια εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου για να είναι προσιτός στο ευρύ κοινό, πάνω σε θέματα που άπτονται της σχέσης της Εκκλησίας με την Νεοελληνική Ταυτότητα, την επιστήμη, την ιστορία, τον πολιτισμό. Το φετινό θέμα, όπως ανακοίνωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, σε ειδική σύναξη που έγινε για τα μέλη της Ενώσεως και στην οποία ευλόγησε, εκτός των άλλων, και την βασιλόπιτα, θα έχει ως γενικό άξονα την ταυτότητά μας μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεκτάριος η τοπική Εκκλησία δίνει βαρύτητα στην κατάρτιση των ανθρώπων και στην καλλιέργεια ελεύθερου πνεύματος, το οποίο αποτελεί κλειδί για την όλη συνάντηση της Εκκλησίας με την κοινωνία μας. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αναστασία Σαλή- Παπασαλή.

Τα μαθήματα του Πανεπιστημίου θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 και ώρα 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2), με εισηγητή τον Δρ. Θεολογίας, Εκπαιδευτικό και Συγγραφέα π. Αλέξανδρο Καριώτογλου, ο οποίος θα μιλήσει στο θέμα " Η ορθόδοξη ταυτότητα και το Ισλάμ στην εποχή μας". Ο ομιλητής δίδαξε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, για τρία χρόνια στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέου στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας καθώς και για οκτώ χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας. Έχει συγγράψει 10 βιβλία επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, μέρος του συλλογικού συγγράμματος του Θεολογικού Τμήματος για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ένα σημαντικό αριθμό άρθρων. Για το βιβλίο του "Ορθοδοξία και Ισλάμ" έχει τιμηθεί με το Α΄ βραβείο "Αμπντί Ιπεκτσί".

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κορυφή σελίδας


«Χριστιανισμός και προσωπική ελευθερία: Το υποκείμενο και οι κοινότητές του»: Επιμορφωτικό, θεολογικό σεμινάριο

Την τελευταία περίοδο παρατηρούνται φαινόμενα έξαρσης του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, μια ακραία πτυχή του οποίου αποτελούν τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Την ίδια στιγμή, από διάφορες πολιτισμικές και θρησκευτικές κοινότητες, που διαβιούν εντός των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, προβάλλεται το αίτημα μιας αυτόνομης λειτουργίας επί τη βάσει του ιδιαίτερου εσωτερικού, κοινοτικού, αξιακού τους συστήματος, το οποίο συχνά καθυποτάσσει το ανθρώπινο πρόσωπο και έρχεται σε αντίθεση με βασικές αρχές μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Πώς αντιμετωπίζει η χριστιανική θεολογία τις προκλήσεις μιας εποχής που επενδύεται από διαφορετικές και ετερόκλητες ανθρωπολογίες και πώς μπορεί να συμβάλλει με τη δυναμική της παράδοσής της μέσα από την άρθρωση ενός σύγχρονου λόγου;

Οι απαντήσεις στα ζέοντα ερωτήματα που ανακύπτουν, ο διάλογος γύρω από τη σχέση του ανθρώπου με την κοινότητα, στην οποία εντάσσεται και το δίκαιο που τη διέπει, αποτελούν το σκοπό του επιμορφωτικού, θεολογικού σεμιναρίου που διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το Σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί από 5/3/2015 έως 7/5/2015 στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου (Μεγ. Βασιλείου 15, Ρουφ), θα αρθρωθεί σε 6 συναντήσεις-διαλέξεις που θα δοθούν από έγκριτους ομιλητές. Σε όσους ολοκληρώσουν τον κύκλο τουλάχιστον 5 ομιλιών θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2103352311 (π. Ζήσης Κτενίδης) καθημερινά από 10:00-14:00

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ