!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 493, 22 Σεπτεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο ΕΣΠΑ σημαντικές εκκλησίες της Αττικής

Το νέο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως

Μνήμες από την Καππαδοκία στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας
Αγήνωρ Αστεριάδης


Αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο πολύπλευρο έργο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30 φιλοξενείται στο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Διαβάστε στον www.artopos.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Στο ΕΣΠΑ σημαντικές εκκλησίες της Αττικής

Εργασίες αποκατάστασης σε εμβληματικά χριστιανικά μνημεία της πρωτεύουσας, όπως οι ναοί Αγίας Μαρίνας στο Θησείο, Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεδίον του Άρεως και Αγίου Γεωργίου Καρύτση στην ομώνυμη πλατεία θα ξεκινήσουν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Θετική ήταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όσον αφορά την ανάληψη μιας σειράς έργων από την Εκκλησία, με πόρους που θα εξασφαλίσει η ίδια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. «Δεν πρόκειται για χρήματα, τα οποία θα στερηθούν έργα του ΥΠΠΟ», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η γ. γ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στην Πεντέλη, ο Άγιος Νικόλαος Αχαρνών και ο ναός Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στου Παπάγου είναι μερικά ακόμα από τα μνημεία, τα οποία θα αναστηλωθούν, σύμφωνα με μελέτες εγκεκριμένες ή προς έγκρισιν από το ΚΑΣ ή το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Παράλληλα, θα συντηρηθούν οι τοιχογραφίες της Μητρόπολης Αθηνών. Μολονότι οι περισσότερες είναι κηρυγμένα μνημεία και η σημαντικότητά τους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, οι εκκλησίες κατασκευάστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους τον 20ό αιώνα, επομένως δεν κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση των έργων από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης ή τις τοπικές εφορείες αρχαιοτήτων. Εξάλλου, όπως επισήμαναν μέλη του Συμβουλίου, οι εφορείες είναι ήδη αρκετά φορτωμένες με έργα που εκτελούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενώ η Αρχιεπισκοπή έχει έτσι κι αλλιώς την υποχρέωση να συντηρεί τους ναούς.

Εξαιρέσεις αποτελούν η Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα, επί της οδού Αιόλου, τα αρχαιολογικά ευρήματα και το υστερορωμαϊκό τείχος στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων, στην Πλάκα, καθώς και η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, επίσης στην Πλάκα, την αποκατάσταση των οποίων αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Πολιτισμού. Η μόνη αντίρρηση της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων αφορά το καθολικό των Αγίων Ασωμάτων Ταξιαρχών της Μονής Πετράκη - μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Αθήνας, χτισμένη σε διαδοχικές φάσεις από τον 10ο αιώνα. Το ζήτημα της αποκατάστασης του καθολικού θα συζητηθεί εκ νέου από το ΚΑΣ την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί ποιος τελικά θα αναλάβει το έργο. Η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Πολιτισμού -κατόπιν γνωμοδότησης των αρμοδίων συμβουλίων- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση έργων σε μνημεία από φορείς εκτός του ΥΠΠΟΤ.

Πηγή: Καθημερινή

Κορυφή σελίδας


Το νέο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως

Ξεκινούν από τον Οκτώβριο τα καινούρια επιμορφωτικά προγράμματα – σεμινάρια του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για το εκκλησιαστικό - ακαδημαϊκό έτος 2011 – 2012.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ

Κορυφή σελίδας


Μνήμες από την Καππαδοκία στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας

Συνεχίζεται στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5) το πενθήμερο αφιέρωμα στον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή, στις 8.10 μεταδίδεται «Η ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ, Η ΚΑΡΒΑΛΗ ΚΑΙ Η ΣΙΝΑΣΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ». Στην αφιερωματική εκπομπή, που παρουσιάζουν οι Δημήτρης Κοσμόπουλος και Μάκης Αδαμόπουλος, γίνεται αναφορά στον ιστορικό τόπο της Καππαδοκίας μέσα από λογοτεχνικές, ιστορικές και δημοσιογραφικές πηγές. Καλεσμένοι να μιλήσουν είναι οι: Σπύρος Τζόκας, Καθηγητής Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο οποίος θ΄αναφερθεί στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέας Καρβάλης κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης θα μας αφηγηθεί τη ζωή στην Καρβάλη και ο συγγραφέας Λάζαρος Ασίκογλου θα μοιραστεί μνήμες ενός Μικρασιάτη. Τέλος, ο δρ. Θεολογίας κ. Διονύσης Κακαλέτρης, θα παρουσιάσει εν συντομία την Θεολογία των Καππαδοκών Πατέρων της Εκκλησίας.

Ενημερωθείτε για όλο το πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού σταθμού στο www.ecclesia.gr

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ