Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 145, 19 Δεκεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΔΩΣΑΜΕ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ»

ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΛΑΤΕΡΑΝΟ

Ο ΙΕΡΕΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ

ΣΚΕΨΗ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

«Η ΑΓΑΠΗ ΧΤΙΖΕΙ»

ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH | FRANCAIS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΔΩΣΑΜΕ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ»

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η επίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στο Βατικανό, η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 16/12/2006. Κατά την αναχώρησή του από την Ρώμη, ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε ανακεφαλαιωτική της επισκέψεως δήλωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης φροντίσαμε να δώσουμε τη μαρτυρία της Ορθόδοξης πίστης μας, έχοντας πλήρη τη συνείδηση της ευθύνης της Εκκλησίας. Προβάλαμε την παράδοσή μας, αυτόν τον μεγάλο θησαυρό και γι’ αυτό αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση…
Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να επιβεβαιώσουμε την ανάγκη οι δύο Εκκλησίες να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε, αφενός μεν, να αγωνιστούμε για να διατηρήσει η Ευρώπη τον Χριστιανικό της χαρακτήρα και, αφετέρου, να ασχοληθούμε με τα φλέγοντα προβλήματα του σημερινού ανθρώπου, που επιζητούν επείγουσες λύσεις, τις οποίες η Εκκλησία μπορεί να προσφέρει, μέσω της διδασκαλίας του Κυρίου Ιησού Χριστού…»
Από την πλευρά του, ο Καρδινάλιος Κάσπερ, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την ενότητα των Χριστιανών δήλωσε: «Ήταν ένα μεγάλο και ικανό βήμα προς τα εμπρός για τις δύο Εκκλησίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως σήμερα που υπάρχουν τόσες πολλές κρίσεις και συγκρούσεις στον κόσμο και οι Χριστιανοί θα πρέπει να είναι ενωμένοι για να τις αντιμετωπίσουν. Επιθυμούμε να συνεχίσουμε την συνεργασία μας για την ειρήνη του κόσμου, αλλά και για την προώθηση των πολιτιστικών και άλλων αξιών μέσα στην Ε.Ε… Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μία Αποστολική, ισχυρή Εκκλησία, με ενεργητική παρουσία στον διαχριστιανικό διάλογο…»

Κορυφή σελίδας


ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Τον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Θεοδώρου στη Ρώμη επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (15/12/2006), κατά τη επίσκεψή του στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπου έγινε επισήμως δεκτός από τον Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Γεννάδιο, παρουσία των εν Ρώμη Ελληνικών αξιωματούχων και Ελλήνων ομογενών.
Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Γεννάδιος, τον καλωσόρισε, εκ μέρους των Ελλήνων της πόλης και ευχαρίστησε την Εκκλησία της Ελλάδος για την συνεχή φροντίδα και μεριμνά της για την στελέχωση, με έμψυχο δυναμικό, της Μητροπόλεως Ιταλίας, αλλά και των λοιπών Μητροπόλεων του εξωτερικού.
Στην αντιφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την βούληση της Εκκλησίας της Ελλάδος να βρεθεί, σε συνεργασία με την Ελληνική πολιτεία, νομική φόρμουλα, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ενίσχυση των μητροπόλεων του εξωτερικού, με ικανά στελέχη για την στελέχωση των κατά τόπους ενοριών και την διατήρηση της Ορθοδόξου πίστεως και παραδόσεως στους κόλπους των Ελλήνων της διασποράς.

Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ

Ευλαβικό προσκύνημα, αμέσως μετά, πραγματοποίησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στον τάφο του Ισαποστόλου Αγίου Κυρίλλου, του Θεσσαλονικέως, που βρίσκεται στην περίφημη Βασιλική του Αγίου Κλήμεντος στη Ρώμη, ο οποίος, μαζί με τον Άγιο Μεθόδιο, υπήρξε ο φωτιστής των σλαβικών λαών, στους οποίους μετέφερε το μήνυμα του Ευαγγελίου Ιησού Χριστού.
Εντός του ιερού τόπου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, αφιέρωσε περίφημη, μεγάλων διαστάσεων, ψηφιδωτή εικόνα των δύο Ελλήνων Αγίων, μίλησε σχετικώς και, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής: «Προσκυνούμεν εις τον τάφον του ευγενούς και ευσεβούς τέκνου της Ελληνικής Μακεδονίας και εξαιρέτου προγόνου μας και αποδίδομεν, δι’ αυτού του προσκυνήματος, εκ προσώπου της καθ’ Ελλάδα Εκκλησίας και του φιλοχρίστου ευσεβούς Ελληνικού λαού την οφειλομένην και προσήκουσαν τιμήν εις εκείνον, όστις υπηρέτησεν τον Χριστόν και συνεφιλίωσεν και συνήνωσεν λαούς δια της ενοποιού δυνάμεως της εις Χριστόν πίστεως και της εις αλλήλoυς αγάπης…»

Κορυφή σελίδας


ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΛΑΤΕΡΑΝΟ

Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λατερανού, στον τομέα των Νομικών Επιστημών – Αστικού Δικαίου, ανακηρύχθηκε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κορυφαίο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (15/12/2006).
Στη βαρυσήμαντη ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις «δυνάμεις του κόσμου που θέλουν τη μετατροπή της κοινωνίας σε εύτακτο σύνολο χωρίς πνευματική συνοχή και συναντούν στην Ευρώπη μεγάλη αντίσταση. Και για τον ίδιο λόγο, οι δυνάμεις αυτές, θέλοντας την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας, εργάζονται για την αφαίρεση της ηθικής ως θεμελίου του δικαίου αλλά και την πλήρη απόσπαση της παιδείας από την αγκάλη της χριστιανικής πίστης, ούτως ώστε να αφανιστούν όλα τα ταυτοτικά στοιχεία του Ευρωπαίου ανθρώπου…»
Και συνέχισε: «Υπό το πρίσμα αυτό, πιστεύω ότι γίνεται κατανοητή η βαθύτερη ανησυχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, και βεβαίως εμού προσωπικώς, για την παρατηρούμενη έκπτωση της παιδείας και τη μετατροπή των μεγάλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ευρώπης σε σχολές παροχής επαγγελματικών γνώσεων. Η πνευματική αναζήτησις, όμως και το αίτημα φωτισμού του νέου ανθρώπου, είναι στόχος της Εκκλησίας, και ίσως χρειασθεί να γίνει όχι μόνο μέριμνά της, αλλά και θεσμικό έργο της, αν δεν θέλει να χαθεί ο ευρωπαϊκός κόσμος που Αυτή διεμόρφωσε.
Το ζήτημα της παιδείας του χριστιανού μπορεί να αρχίζει, όχι όμως να τελειώνει στα κατηχητικά σχολεία. Εάν το δεύτερο συμβαίνει, αίρεται το πρώτο. Γενικά, είναι αυτονόητο ότι ο χριστιανός πρέπει να διδάσκεται την πίστη και την ποιότητα της προβληματικής του βίου σε οποιαδήποτε κοινωνία ζει, οποιοδήποτε και να είναι το πολιτιστικό περιέχον εντός του οποίου ζει. Αλλά θα είναι τραγικό να χαθεί ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, θα είναι βαρύτατο αμάρτημα να αφήσουμε να γίνει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ξένος αν όχι και εχθρικός προς την Εκκλησία…»

Κορυφή σελίδας


Ο ΙΕΡΕΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως (17/12/2006), στον οποίο επεσήμανε ότι καλείται να διακονήσει σε μια εποχή που η πίστη λποιδορείται, οι Εκκλησίες αντιμετωπίζουν κρίση στην Ευρώπη, λόγω της εκκοσμίκευσης, που έπληξε τον Χριστιανισμό και οδήγησε στην σχετικοποίηση της αλήθειας.
Ο Μακαριώτατος ζήτησε από τον νεοχειροτονηθέντα να λειτουργήσει ως αληθινός άνθρωπος, σε μια κοινωνία σαν την Ελληνική, η οποία παρά την σύνδεσή της με την πίστη και την παράδοση δέχεται κατά ριπάς τις επιρροές του κόσμου. «Ο Ιερεύς», σημείωσε ο Μακαριώτατος, «δεν πρέπει να τρέχει πίσω από τον κόσμο για να εξασφαλίσει οπαδούς, αλλά να βαδίζει μπροστά και να ανοίγει δρόμους στους ανθρώπους…»
Ζήτησε, επίσης, από τον νέο Πρεσβύτερο να είναι αγωνιστής, να υπερασπίζεται τα δόγματα και την αλήθεια του Ευαγγελίου, γεγονός που έχει κόστος, καθώς οι εγκόσμιες δυνάμεις δεν ανέχονται τον λόγο του Θεού. Γι’ αυτό η κοινωνία προσπαθεί να τον σχετικοποιήσει, να τον υποβαθμίσει και τον εξισώσει με τον ανθρώπινο λόγο.
Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος του συνέστησε να προσέξει τον άνθρωπο, που γίνεται στις μέρες μας παίγνιο ισχυρών συμφερόντων και εξευτελίζεται από τους μεγάλους της γης, τον άνθρωπο που προσέλαβε ο Θεός με την ενανθρώπισή του για να τον αναβιβάσει εις ύψος.

Κορυφή σελίδας


ΣΚΕΨΗ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Επίκαιρο μήνυμα με τη ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας των Μεταναστών (18/12/2006), απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, σημειώνει και τα εξής: «Συμμεριζόμεθα, με πολλή αγάπη, τη δοκιμασία και περιπέτεια της βιοτής τους. Και φροντίζουμε, ως Ποιμαίνουσα Εκκλησία, φιλόστοργα, για την ορθή επίλυση των προβλημάτων τους. Τα εκκλησιαστικά μας ιδρύματα έρχονται πυκνά – συχνά αλληλέγγυα κοντά τους.
Μα και συνεχώς προσευχόμεθα για τον αδελφό μας μετανάστη. Τούτο το χρέος μάς το δίδαξε ο Χριστός, που έζησε και ο Ίδιος ως ξένος. Τα υψωμένα αυτά χέρια της προσευχής είναι η καταφυγή και η ελπίδα…»

Κορυφή σελίδας


«Η ΑΓΑΠΗ ΧΤΙΖΕΙ»

Μια ακόμη νέα, σπουδαία κοινωνική πρωτοβουλία ανέλαβε η Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Πρόκειται για πανελλαδική προσπάθεια ανέγερσης στέγης για τους παραπληγικούς στην Κυψέλη. Η συμμετοχή του καθενός είναι εφικτή με την αποστολή ενός μηνύματος στον αριθμό 4578.
Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό στον σταθμό του Μετρό στη Νερατζιώτισσα (18/12/2006), παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και ο Υπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Λιάπης. Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην μέριμνα και την μητρική φροντίδα της Εκκλησίας μας προς τους αδυνάμους αδελφούς μας, ενώ αναφέρθηκε και στους μετανάστες, που βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας, εξ αφορμής της Διεθνούς Ημέρας Μεταναστών (18/12). Τόνισε ότι στον τόπο μας οι μετανάστες είναι σεβαστά πρόσωπα προς τα οποία και η Πολιτεία και η Εκκλησία ασκούν ιδιαίτερη φροντίδα. Παράλληλα, όμως, επεσήμανε ότι και οι μετανάστες οφείλουν να σέβονται τις παραδόσεις, την θρησκεία και την ιστορία μας.
Από την πλευρά του ο κ. Υπουργός εξήρε το έργο της Εκκλησίας μας στον χώρο της κοινωνικής δράσης και προσφοράς που αναπτύσσεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε εόρτια ποιμαντική επίσκεψη στο Ναυτικό Νοσοκομείο και στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Στον ραγδαία ενοποιημένο κόσμο μας οι Ορθόδοξοι Έλληνες φέρουμε μαζί μας μια ταυτότητα που διαμορφώθηκε από τον μόνο Ελληνισμό που επέζησε στην ιστορία: τον εκχριστιανισμένο Ελληνισμό. Ο Ελληνισμός αυτός δε γνωρίζει μισαλλοδοξία και δεν φοβάται ούτε αντικρούει την ετερότητα»

Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ