Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 138, 24 Νοεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ

«ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Europa Nostra
(Η δική μας Ευρώπη)

50 χρόνια ζωής μετρά η πολιτική ένωση της Ευρώπης από τη Συνθήκη της Ρώμης, την ιδρυτική αρχή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, που μετεξελίχθηκε στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβάστε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου από το βιβλίο που πρόκειται να επανεκδοθεί το μήνα Δεκέμβριο. Η Ψυχή της Ευρώπης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Για μία ακόμη φορά (23/11/2006) η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της προς «τον Θεσμό και τους αγώνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προάσπιση των κατοχυρωμένων, δια Διεθνών συνθηκών, δικαιωμάτων θρησκευτικής ελευθερίας των εν Τουρκία μειονοτήτων, παραμένοντας συνεπής αρωγός και σταθερός Του συνοδοιπόρος…».

Εξ αφορμής δε των προκλήσεων, εκ μέρους ακραίων τουρκικών ομάδων, που έλαβαν χώρα στον πάνσεπτο Ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, ενόψει της επίσκεψης του Πάπα στο Φανάρι, «η Ιερά Σύνοδος εύχεται, εκ βάθους καρδίας, η συντριπτική πλειοψηφία του Μουσουλμανικού στοιχείου της γείτονος, που αποδεδειγμένα δεν ασπάζεται και δεν επικροτεί τη βία, να συμβάλει στη διαφύλαξη από την κακή επιβουλή των ιστορικών προσπαθειών που καταβάλλονται, αφενός μεν υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, αφετέρου δε υπό του Ηγέτου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Βενέδικτου του ΙΣΤ΄, για την προαγωγή της συνεργασίας των Εκκλησιών και των Θρησκειών και την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης…».

Κορυφή σελίδας


ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Την αγωνία του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ελληνική κοινωνία και τον τρόπο ανατροφής των Ελληνοπαίδων εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Ν. Φιλοθέης.

Συγκεκριμένα, θύμισε ότι «παλαιότερα οι γονείς μάς μάθαιναν να σεβόμαστε τον Θεό, να τηρούμε τις εντολές του, να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας και να λέμε την αλήθεια… Σήμερα η πίστη χλευάζεται, το χριστιανικό φρόνημα διώκεται και οι άνθρωποι της Εκκλησίας γίνονται αντικείμενο ειρωνείας. Επιπλέον, οι ευσεβείς γονείς αισθάνονται ότι βρίσκονται στο περιθώριο και τα παιδιά μεγαλώνουν με νέα διδάγματα και ακολουθούν έναν άλλο δρόμο, που τα οδηγεί σε αδιέξοδες και καταστρεπτικές ατραπούς…»

Αναφερόμενος στο δράμα της Αμαρύνθου, ο Μακαριώτατος τόνισε: «Υποκριτικά, άλλοι έσπευσαν να υπερασπιστούν τους μεν, άλλοι να κατακρίνουν τους δε, χωρίς κανείς ν’ αναζητήσει τα βαθύτερα αίτια. Τις ευθύνες, όμως, τις έχουμε εμείς, είτε επειδή ανεχόμαστε αυτές τις καταστάσεις, είτε διότι πραγματικά είμαστε άνθρωποι που δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να γκρεμίζουμε από τις ψυχές των παιδιών τα ιερά και τα όσια του λαού και του έθνους. Ας μη ζητούμε ευθύνες από τα παιδιά. Φταίνε οι κακοί γονείς, οι κακοί εκπαιδευτικοί, οι κακοί ιερείς, αν υπάρχουν, οι κακοί οδηγοί της νεότητας. Αρκεί να δει κανείς τα προγράμματα πολλών Μ.Μ.Ε. για να πειστεί ότι όσα λέω είναι η πάσα αλήθεια…».

Δείτε το πλήρες μήνυμα του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας


ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα για την ενημέρωση των Ιεροκηρύκων των Ιερών Μητροπόλεων της Βορείου Ελλάδος, επί ζητημάτων Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη (23/11/2006), με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Την Ημερίδα χαιρέτησε με μήνυμά του ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος διερωτήθηκε «γιατί πρέπει οι Χριστιανοί να ασχολούνται με την Ευρώπη;». Επί του ερωτήματος αυτού, επεσήμανε ότι «Η Ευρώπη μάς απασχολεί όχι μόνο επειδή είμαστε πολίτες της, αλλά πρωτίστως, επειδή είμαστε Χριστιανοί. Ασφαλώς, ο Χριστιανισμός δεν είναι μόνο Ευρωπαϊκός, αλλά, πάντως, η Ευρώπη είναι Χριστιανική… Ο ρόλος της Χριστιανικής πίστεως και των αρχών του Ευαγγελίου του Κυρίου Ιησού Χριστού στη διαμόρφωση του πολιτισμού είναι καθοριστικός, ανεξαρτήτως του γεγονότος εάν πιστεύουν όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης. “Ο Ευρωπαίος”, λέει ο Μπρωντέλ, “ακόμη και αν είναι άθεος, παραμένει δέσμιος μιας ηθικής και μιας αντίληψης που έχουν βαθιές ρίζες στην χριστιανική παράδοση”. Η Ευρώπη δεν είναι για την Εκκλησία πολιτικο-οικονομική συνεργασία ορισμένων κρατών. Αν ήταν αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Εκκλησία δε θα είχε λόγους να την παρακολουθεί. Η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενότητας για την Εκκλησία δεν είναι πολιτική πράξη, αλλά πνευματικό καθήκον. Για την διαφύλαξη του στόχου αυτού προτεραιότητα έχει “η διαφύλαξη της πνευματικής ενότητας κάθε λαού και ο σεβασμός της ιδιοπροσωπίας του”, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο κ. Ζακ Ντελόρ…».

Δείτε το πλήρες μήνυμα του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας


ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Το Ιδρυτικό Συνέδριο της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος πραγματοποιείται στην Αθήνα (24/11/2006).

Προς τους συνέδρους μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής: «Είναι υποχρέωση της γενιάς στην οποία παραδώσατε τη σκυτάλη, να εκτιμήσει το έργο που καταθέσατε και να σάς αποδώσει, ως προκαταβολή της δικής της μελλοντικής απολαβής, τα εύσημα και τα προς το ζην. Κάποιοι από εσάς ανήκετε στην ευλογημένη γεωργική εργατιά, άλλοι απολαμβάνετε τους κόπους της γλυκόπικρης ξενιτιάς, άλλοι έχετε πάνω σας τόση αρμύρα όση οι θάλασσες που σχίσατε για να κυματίζει ένδοξα η Ελληνική σημαία στα πελάγη, όλοι, όμως, συνδυάζετε μιαν αρετή. Αυτή της εργατικότητας και της αγάπης για τον τόπο σας. Γι’ αυτό και ο τόπος τούτος σάς ανταποδίδει την αγάπη και σάς τιμά, όπως τον τιμήσατε κι εσείς και η Εκκλησία του σάς ευλογεί, όπως την στηρίξατε και την ανδρώσατε κι εσείς…».

Κορυφή σελίδας


Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ

Ημερίδα με θέμα «Οι επιπτώσεις της οικολογικής κρίσεως στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον», διοργανώνει η Γενική Γραμματεία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την Μητρόπολη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, στη Θεσσαλονίκη (24/11/2006).

Στην Ημερίδα πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι ανεξέλεγκτες τραγικές διαστάσεις της οικολογικής ασυδοσίας απειλούν την ανθρώπινη ύπαρξη και τη δημιουργία. Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι κλονίζεται η ίδια και κινδυνεύει να εξαφανιστεί ο άνθρωπος. Οι τεχνικές και βιομηχανικές κατακτήσεις μετατόπισαν τις ανθρωπιστικές και συναισθηματικές αναζητήσεις του ανθρώπου στον καταναλωτισμό και στον άκρατο ευδαιμονισμό. Τα όρια ανοχής έχουν εξαντληθεί και οι μοναδικές επιλογές που υπάρχουν είναι η προσπάθεια διάσωσης της δημιουργίας ή ο ολοκληρωτικός αφανισμός της… Η οικολογική κρίση έχει τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις της, αλλά, κατά βάσιν, είναι πνευματική. Οφείλεται στην εσωτερική κρίση και πνευματική μόλυνση και αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η αφετηρία έγκειται στην αμαρτία διότι ο άνθρωπος αγνοεί το «εργάζεσθε και φυλάττειν αυτήν». Έτσι, η κτίση, το περιβάλλον “συστενάζει και συνωδίνει”…».

Δείτε το πλήρες μήνυμα του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας


«ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Ευρεία συζήτηση για το ζήτημα της ίδρυσης Εκπαιδευτηρίων πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, του πρ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη και του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γεωργίου Σούρλα.

Ο κ. Ιγνάτιος, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια που έχουν καταγραφεί για το θέμα, σημείωσε: «Υπάρχει μια μεγάλη προκατάληψη. Αυτή τη στιγμή ό,τι κι αν πει η Εκκλησία, ό,τι κι αν κάνει, κάποιοι το βλέπουν αρνητικά, γιατί θέλουν ουσιαστικά να κτυπήσουν άλλα πράγματα κι όχι την ουσία αυτών των έργων».

Μιλώντας για την εμπειρία της λειτουργίας ανάλογων σχολείων στη Μητρόπολή του, τα τελευταία χρόνια, επεσήμανε: «Δημιουργούμε πολίτες για την οικουμένη. Το σχολείο της Εκκλησίας είναι ένα ανοικτό σχολείο, που δεν ξεχωρίζει τα παιδιά, που ετοιμάζει με τις καλύτερες προϋποθέσεις τους πολίτες αυτού του κόσμου, για να έχουν όλα τα προσόντα για να αντεπεξέλθουν στη ζωή τους. Διαπιστώνουν όλοι ότι η Εκκλησία έκανε ένα ανοικτό σχολείο, ένα σύγχρονο σχολείο, αλλά ταυτόχρονα θεμελιωμένο πάνω στην παράδοση αυτού του τόπου, αλλά και όπως το θέλει και ο νόμος που διέπει την Παιδεία μας γενικότερα».

Από τη μεριά του ο κ. Μπαμπινιώτης τόνισε: «Δεν συμμερίζομαι καθόλου την άποψη ότι θα βγουν από τέτοια σχολεία «μουτζαχεντίν» και θρησκόληπτοι φανατικοί. Είμαι βέβαιος ότι, με αίσθηση πραγματικότητας, με όραμα, με φιλοδοξίες που δικαιούται να έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία, μπορεί να προχωρήσει στην ίδρυση τέτοιων σχολείων, με μεγάλη προσοχή και με έμφαση στην ποιότητα και μελέτη των πραγματικών προβλημάτων».

Τέλος, ο κ. Σούρλας σημείωσε: «Πώς μπορεί να σταθεί ένα επιχείρημα εναντίον αυτής της αποφάσεως της Εκκλησίας, εκτός από την προκατάληψη ή την ιδεολογική τους αγκύλωση σε αποστεωμένα ιδεολογήματα. Εγώ πιστεύω ότι η Εκκλησία προσέφερε και μπορεί να προσφέρει σημαντικό έργο, ώστε να ανοίξουν προοπτικές για περισσότερα σχολεία και ο καθένας θα κάνει την επιλογή του. Ανεπιφύλακτα λοιπόν τάσσομαι υπέρ της λειτουργίας μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτηρίων της Εκκλησίας».

Δείτε το πλήρες Δελτίο Τύπου του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η Ορθοδοξία, όπως παρουσιάζεται στα μάτια του Ελληνικού λαού, είναι θρησκεία εθνική, συνυφασμένη αξεδιάλυτα με τα ήθη του και τον ομαδικό του χαρακτήρα, με το κλίμα και με το άρωμα του τόπου, με τα τοπία του, με την οικογενειακή του ζωή και με τα γυρίσματα των εποχών της χρονιάς. Η οργάνωσή της είναι δημοκρατική, η γλώσσα της θερμή, η ηθική της ανθρώπινη, ταιριασμένη με την Ελληνική νοοτροπία, τα σύμβολά της οικεία και αναντικατάστατα στη λαϊκή συνείδηση. Οι μεγάλες εορτές της, ο Ευαγγελισμός, το Πάσχα, ο Δεκαπενταύγουστος, τα Χριστούγεννα και τα Δωδεκαήμερα και άλλες, είναι κάθε χρόνο οι μεγάλες μέρες της Ελλάδας, οι μέρες όπου το εθνικό σύνολο αισθάνεται περισσότερο, από κάθε άλλην ώρα την ενότητά του, την αλληλεγγύη του, την αμοιβαία αγάπη των μελών του…

Αυτή η θαλπωρή, αυτά τα ζεστά πνευματικά κύματα, που μεταδίδονται ακατάπαυστα σ’ όλη την Ελλάδα, από τους Ορθόδοξους Ναούς κι από τις Βυζαντινές τους ακολουθίες, αποτελούν στοιχείο συστατικό, εκ των ων ουκ άνευ, της Ελληνικής ζωής. Για τούτο και δε μπορεί να νοηθεί στην Ελλάδα χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας, ούτε και υπήρξε εδώ ποτέ αντικληρικό πολιτικό κίνημα, όπως συνέβη αλλού.

Επικρίνουμε συχνά την Εκκλησία – κάποτε μάλιστα με μεγάλη δριμύτητα – αλλά την επικρίνουμε από μέσα, σαν μέλη Της, που απαιτούμε από αυτήν να γίνει καλύτερη. Δεν την πολεμούμε σα να είναι ξένο σώμα, από το οποίο ζητούμε να χωριστούμε…».

Γεώργιος Θεοτοκάς, «Πνευματική πορεία», 1961.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ