Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 114, 1 Σεπτεμβρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΧΡΙΔΟΣ

ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;

Η ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνει


ΝΙΚΟΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ
Secular and Christian Images of Human Person

Αναλύοντας την έννοια «πρόσωπο» και την σημειολογική δυναμική της στον Χριστιανισμό.Το Άγιον Όρος μέσα από το φακό του Κώστα Μπαλάφα. Δείτε στο eikastikon φωτογραφίες του Έλληνα δημιουργού από το λεύκωμα που εξέδωσαν η Αγιορειτική Φωτοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΧΡΙΔΟΣ


Την έντονη διαμαρτυρία Της εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος (30/8/2006) για την εκ νέου αδικαιολόγητη δίωξη και φυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννου από τις κρατικές αρχές των Σκοπίων.

Η Ιερά Σύνοδος, στο σχετικό ανακοινωθέν, ζητεί την άμεση αποφυλάκιση του Ιεράρχου και, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής: «Η απαράδεκτη αντιμετώπιση, δι’ ατέρμονων διώξεων του Κανονικού Αρχιεπισκόπου κ. Ιωάννου, προς το οποίον απαγγέλλονται, κατ’ επανάληψιν, κατηγορίες στερούμενες λογικών και αντικειμενικών ερεισμάτων και για τις οποίες έχει ήδη κριθεί αθώος, καθώς και η στέρηση της προσωπικής του ελευθερίας, αποτελούν σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεπίτρεπτη στέρηση της ελευθερίας άσκησης των καθηκόντων Θρησκευτικού Λειτουργού, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει, μάλλον, παρά διευκολύνει την εναρμόνιση του κράτους των Σκοπίων προς τις επιταγές της Ευρωπαϊκής προοπτικής του. Επιπροσθέτως, κλονίζει την απαραίτητη, για την κοινωνική συνοχή, ευημερία και πρόοδο της χώρας, εμπιστοσύνη των πιστών – πολιτών, που αποτελούν το Ορθόδοξο ποίμνιο της μόνης διεθνώς αναγνωρισμένης και Κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία των Θεσμών, επιφέροντας βαρύ και σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες της χώρας, που καταβάλλονται προς την κατεύθυνση της τήρησης της νομιμότητας, της προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ελευθερίας των πολιτών, γεγονός που αποτελεί και την πεμπτουσία το Ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως υπαγορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο και τις συναφθείσες συνθήκες…».

Δείτε το πλήρες Ανακοινωθέν της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη από την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου (30/8/2006), ο Μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Ειρηναίος. Με τον νέο Αρχιεπίσκοπο επικοινώνησε τηλεφωνικώς ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μακαριώτατος κ Χριστόδουλος, ο οποίος τον συνεχάρη για την εκλογή του.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα, επίσης, προς τον κ. Ειρηναίο, απέστειλε η Ιερά Σύνοδος (31/8/2006) στο οποίο σημειώνει τα εξής: «Πάνυ ασμένως πληροφορηθέντες επαξίαν, χάριτι Θεού, εκλογήν της Υμετέρας Σεβασμιότητος εις την πολυϋπεύθυνον θέσιν του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και Προέδρου της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, ευχόμεθα εξ όλης καρδίας, όπως ο Θείος της Εκκλησίας Δομήτωρ αναδεικνύει Υμάς φάρον αειφεγγή των Ιερών Παραδόσεων, εν τη των Κρητών Εκκλησία, χαριζόμενος την προθιεραρχικήν Ποιμαντορίαν Υμών μακράν και γαληνιώσαν, άληστον τοις επιγιγνομένοις μνήμην καταλιμπάνουσαν».Κορυφή σελίδας


Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑΝΗ ΓΛΩΣΣΑ


Το αίτημα των εκατοντάδων Γεωργιανών μεταναστών που διαμένουν στην Αθήνα και αφορά στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Γεωργιανή γλώσσα, ικανοποίησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος. Μία Κυριακή κάθε μήνα, αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην καθορισμένη ώρα, τελείται και πάλι στη Γεωργιανή γλώσσα, στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, από δύο Γεωργιανούς Ιερείς, υποτρόφους της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για το λόγο αυτό, ο Πρέσβης της Γεωργίας στην Αθήνα κ. Zviad Chumburidze απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Μακαριώτατο (21/8/2006), στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής: «Επιτρέψτε μου να σάς ευχαριστήσω θερμά προσωπικά και εκ μέρους του Πατριαρχείου Γεωργίας για την πραγματοποίηση της επιθυμίας εκατοντάδων Γεωργιανών συμπατριωτών μου, οι οποίοι διαμένουν στην Αθήνα, σχετικά με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη Γεωργιανή γλώσσα.

Αυτή η πράξη επιβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, την ύπαρξη μοναδικών πνευματικών σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών…».Κορυφή σελίδας


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ


Τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο και την Ιερά Σύνοδο εξέφρασε, δι’ επιστολής του (25/8/2006), ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος για την συμπαράσταση της Ελλαδικής Εκκλησίας στον ρωσικό λαό, εξαιτίας της πρόσφατης συντριβής ρωσικού αεροσκάφους, που στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.

Ο κ. Αλέξιος αναφέρει πως «λαβόντες το γράμμα Σας, είμεθα βαθέως συγκινημένοι για την ειλικρίνεια των αισθημάτων Σας. Εγκαρδίως Σας ευχαριστούμεν για την πνευματικήν συμπαράστασιν και τας θερμάς προσευχάς τας οποίας αναπέμπετε προς τον θρόνον του Κυρίου της Δόξης, υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της τραγωδίας…».Κορυφή σελίδας


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;


Στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και στον τρόπο με τον οποίο Τον προσεγγίζουν οι άνθρωποι σήμερα αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, κατά το κήρυγμά του στη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Ξάνθης (29/8/2006).

«Υπάρχουν κάποιοι ανάμεσά μας», σημείωσε, «που ισχυρίζονται ότι είναι Χριστιανοί, αλλά εάν τους ρωτήσεις τί ήταν ο Χριστός θα πάρεις διαφορετικές απαντήσεις. Άλλοι θα σού πουν ότι ήταν δάσκαλος, άλλοι, ο πρώτος κομμουνιστής, επαναστάτης, άλλοι, ότι ήταν Υιός του Θεού… Αυτό το τελευταίο είναι η πραγματικότητα», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και κατέληξε «Στο ερώτημα, λοιπόν, τί είναι ο Ιησούς Χριστός η απάντηση είναι μία: Φως εκ φωτός, Θεός αληθινός, εκ Θεού αληθινού. Γεννηθείς, ου ποιηθείς, ομοούσιος τω Πατρί, δι’ ού τα πάντα εγένετο…».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΚορυφή σελίδας


Η ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ


Με θέμα «Η Ιερατική οικογένεια», θα πραγματοποιήσει διημερίδα η Ιερά Σύνοδος (1 – 2/9/2006) στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία θα χαιρετήσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.
Στην Διημερίδα εισηγήσεις θα αναπτύξουν:
1. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος, με θέμα «Ο υποψήφιος Ιερέας και η μέλλουσα σύζυγός του»
2. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με θέμα «Σχέσεις Ιερατικού ζεύγους και Επισκόπου»
3. Οι Πρώτο. Στέφανος Αλεξόπουλος και Δημήτριος Μπαθρέλος, με θέμα «Η Ιερατική οικογένεια εκτός των Ελληνικών συνόρων»
4. Ο π. Βασίλειος Θερμός, με θεμα «Ψυχοδυναμικές και πνευματικές διαστάσεις του Ιερατικού ζεύγους»
5. Οι Πρεσβυτέρες Νικολέττα Γκαραγκούνη, Φωτεινή Καλλιακμάνη και Ελισάβετ Γανωτή, με θέμα «Η ματιά της Πρεσβυτέρας»
6. Τα τέκνα Ιερέων Κων/νος Μπλάθρας, Βασιλική Κέλπη και Σωτήριος Κωστάκης

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


Ολοκληρώθηκε, με απόλυτη επιτυχία, «το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας και γνωριμίας με την Ορθόδοξη παράδοση κα τον Ελληνικό Πολιτισμό», που διοργάνωσε η Αποστολική Διακονία και παρακολούθησαν 32 Ρωμαιοκαθολικοί νέοι φοιτητές και καθηγητές, προερχόμενοι από 17 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Οι συμμετέχοντες, πέραν των ταχύρυθμων μαθημάτων Ελληνικής γλώσσας, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν προσκυνήματα, Μονές, ενορίες, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πατρίδος μας. Ενημερώθηκαν, επίσης, για τη λειτουργία των Εκκλησιαστικών Οργανισμών και παρακολούθησαν σεμινάρια Ορθοδόξου Ποιμαντικής και Θεολογίας.

Ενδεικτικό της αποδοχής του Προγράμματος από τους συμμετέχοντες είναι και το απόσπασμα από την αποχαιρετιστήρια ομιλία του εκπροσώπου τους, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης: «Με όλα αυτά που αποκομίσαμε εδώ γίναμε, ασφαλώς, πλουσιότεροι όχι μόνο σε Ακαδημαϊκές γνώσεις, γύρω από την νεοελληνική γλώσσα και την Ορθοδοξία, αλλά, κυρίως, σε εμπειρία πίστεως, αγάπης και ελπίδας…».Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ