ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 18, 7 Απριλίου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Αναχώρησε ήδη για την Ιορδανία το Σάββατο 5 Απριλίου το πρώτο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συγκινητική υπήρξε η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος για την συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό του Ιράκ. Τεράστιες ποσότητες υλικού έχουν ήδη συγκεντρωθεί στις αποθήκες που έχουν διατεθεί για αυτό το λόγο.
Περισσότερα

Αιμοδοσία για τον λαό του Ιράκ απεφάσισε η Εκκλησία της Ελλάδος
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συστήσει στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος να διοργανώσουν στις Μητροπόλεις τους, σε συνεννόηση με τα περιφερειακά νοσοκομεία, αιμοληψίες και οι φιάλες του αίματος που θα συγκεντρωθούν να αποσταλούν στις δοκιμαζόμενες περιοχές. Επίσης αποφάσισε να αποσταλούν επιστολές συμπαραστάσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος στους χριστιανούς ηγέτες των ως άνω περιοχών.

Οι νέοι προσεύχονται για την ειρήνη

Η «Χριστιανική Φοιτητική Ένωση» και η «Χριστιανική Φοιτητική Δράση», με την ευλογία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, διοργάνωσαν την Κυριακή 6 Απριλίου ε.ε. και ώρα 8.30 το απόγευμα στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών εκδήλωση για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο και ιδιαίτερα στο πολύπαθο Ιράκ.
Εκατοντάδες Ορθόδοξοι νέοι συμπροσευχήθηκαν για τον τερματισμό της παρατεινόμενης αιματηρής διαμάχης στην περιοχή, σε μία εσπερινή Δέηση την οποία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος.

«Η νομιμοποίηση των αμβλώσεων αποτελεί ανεπίτρεπτη κοινωνική εκτροπή»

Την αγωνία της για το υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις διατύπωσε η Εκκλησία της Ελλάδος με σχετικό ανακοινωθέν.
Διαβάσετε το πλήρες κείμενο

Πανορθόδοξη αντιαιρετική συνδιάσκεψη

Η ΙΕ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη των Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκειών θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Εθνομάρτυρες και όχι Νεομάρτυρες

Δεν συντρέχουν λόγοι για τη κατάταξη στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας του Σαλώνων Ησαΐα, του αδελφού του παπα-Γιάννη και Αθανάσιου Διάκου, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία του έθνους και αποτελούν για την ιστορική συνείδηση του λαού μας ήρωες και εθνομάρτυρες.

Διορθόδοξο Συνέδριο στη Κρήτη για το νέο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στις 18 και 19 Μαρτίου 2003 στο Ηράκλειο της Κρήτης συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Ευρώπης με την ευκαιρία της οργάνωσης Διορθοδόξου Συνεδρίου επί του σχεδίου της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και παρευρέθηκε εκτός των άλλων και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν και εισηγητής.
Διαβάστε τα πορίσματα του Συνεδρίου

«Αυτό το κρίσιμον τεσσαρακονθήμερον ας εντείνωμεν ιδιαιτέρως τας προσευχάς»

Με την ευκαιρία της πνευματικής περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής η Ι. Σύνοδος απέστειλε εγκύκλιο προς το σώμα των Μοναχών, στηρίζοντας έτσι τον δύσκολο πνευματικό αγώνα των μοναχών, ιδιαίτερα τις κρίσιμες στιγμές του πολέμου.
Περισσότερα


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Ο Ορθόδοξος μοναχισμός ως προφητική, αποστολική και μαρτυρική ζωή, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου Ιερόθεου, Ι. Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας), 2003

Στο βιβλίο αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος περικλείεται η «πίστη» και η αγάπη του στον ορθόδοξο μοναχισμό, όπως τον συνάντησε στα πατερικά κείμενα, αλλά και σε σύγχρονους θεουμένους πατέρες, που έζησαν στα Μοναστήρια, εντός και εκτός του Αγίου Όρους, στις Σκήτες και την έρημο του Αγίου Όρους. Υπάρχει ένας συνδυασμός μεταξύ πράξεως και θεωρίας της μοναχικής ζωής και των κειμένων των αγίων Πατέρων και οσίων ασκητών που περιγράφουν την ζωή αγίων μοναχών, γιατί όταν εκκοσμικεύεται ο μοναχισμός τότε τα μοναχικά κείμενα υποδεικνύουν την ουσία και τον σκοπό του γνησίου μοναχισμού.





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ