!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 519, 29 Δεκεμβρίου 2011            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκκλησία και Πολιτεία σε κοινή δράση

«Όλοι μαζί μπορούμε» ακόμη πιο πολλά

«Ο έχων δύο χιτώνας» στην πράξη

Σπάνια εικόνα του Αγίου Προκοπίου εκτίθεται στο Βυζαντινό

Μοναστήρια, οικονομία και πολιτική





Χριστούγεννα στο Ραδιόφωνο
της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5
Ακούστε ζωντανά





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εκκλησία και Πολιτεία σε κοινή δράση

Σύσκεψη για την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανεύρεση τρόπων στήριξης ευπαθών ομάδων πραγματοποιήθηκε χθες στις 4 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου. Από την πλευρά της Εκκλησίας συμμετείχαν ο Μακαριώτατος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας & κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Η χώρα μας σήμερα δίνει δύο μάχες: Η μία είναι της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της οικονομικής αναδιάρθρωσης, ώστε η οικονομία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και να υπερασπιστούμε τη θέση μας στο ευρώ. Η άλλη είναι η μάχη της κοινωνίας μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία της κοινωνικής συνοχής.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε και να συντονίσουμε τις δράσεις μας για τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεκινάμε ένα πρόγραμμα απασχόλησης το οποίο θα διασφαλίσει και θα δημιουργήσει 150.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, θα ενισχύσουμε δράσεις κοινωνικής μέριμνας για τους ηλικιωμένους, τους ανέργους, τις μητέρες χαμηλών εισοδημάτων και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν πλήξει χιλιάδες οικογένειες που ιδίως τούτες τις μέρες δοκιμάζονται σκληρά. Είναι καθήκον όλων μας να τις στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη».

Κορυφή σελίδας


«Όλοι μαζί μπορούμε» ακόμη πιο πολλά

Περισσότεροι από 210 τόνοι με τρόφιμα μακράς διαρκείας και άλλα προϊόντα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής από τις προσφορές πολιτών για τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων της Ελλάδος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όλοι Μαζί Μπορούμε».

Η συμμετοχή των πολιτών ξεπερνά κάθε προσδοκία και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε Φλωρίνα και Πτολεμαΐδα, που πλήττονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, συγκεντρώθηκαν τρόφιμα που ξεπερνούν τον έναν τόνο. Τα τρόφιμα παρέλαβε η Μητρόπολη για να τα διαθέσει σε όσους έχουν ανάγκη.

Οι προσφορές συνεχίζονται στα σούπερ Μάρκε ΑΒ Βασιλόπουλος, Βερόπουλος, Βιδάλης, Γαλαξίας, Δούκας, Θανόπουλος, Κρητικός, LIDL, Μασούτης, Μπαλάσκας και Σκλαβενίτης.

Στην ενέργεια συμμετέχουν και οι συνεργαζόμενοι, με τον ΣΚΑΪ, ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα.

Πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε;

Κάθε φορά που κάνουμε τις αγορές μας από τα συγκεκριμένα super market, αφήνουμε την προσφορά μας σε τρόφιμα στις ειδικά διαμορφωμένες γωνιές του «Όλοι Μαζί, Μπορούμε». Σε κάθε αγορά μας από το super market θυμόμαστε το συνάνθρωπό μας που δοκιμάζεται.

Είναι καλό να επιλέγουμε τρόφιμα που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δε χρειάζονται ψυγείο. Κάθε μέρα οι άνθρωποι της Εκκλησίας, θα περνούν από τα συνεργαζόμενα super market και θα παραλαμβάνουν τα τρόφιμα, τα οποία εσείς αφήσατε στις γωνιές του « Όλοι Μαζί, Μπορούμε». Με αυτή μας την πράξη, όχι μόνο συντηρούμε τα συσσίτια της Εκκλησίας, αλλά βοηθάμε ώστε να σιτίζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Κορυφή σελίδας


«Ο έχων δύο χιτώνας» στην πράξη

του Λευτέρη Παπαδόπουλου

Τρεις νέοι και τρεις νέες δεκαοχτώ, δεκαεννιά χρόνων. Και έξι όργανα. Μια κιθάρα, ένα σαντούρι, ένα τουμπελέκι, ένα βιολί, ένα μπάντζο και μια φλογέρα. Μια μικρή κομπανία. Είχαν πάρει θέση απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης και έψελναν τα κάλαντα. Όχι τα γνωστά - «καλήν ημέρα άρχοντες» κ.λπ. - που λένε στην Αθήνα. Αλλιώτικα. Παραδοσιακά, αλλά αλλιώτικα. Μάλλον από κάποιο νησί της Δωδεκανήσου. Ωραίες φωνές, χωρίς φάλτσο τα όργανα, μπόλικοι διαβάτες στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Όλ’ αυτά παραμονή Χριστουγέννων, από τις 10 το πρωί. Ο κόσμος σταματούσε και άκουγε. Και τα ευρουλάκια πέφταν βροχή. Στάθηκα κι εγώ, κάπου παράμερα. Μου άρεσε πολύ η «συναυλία». Υπήρχε συγκίνηση. Και σοβαρότητα. Η εξαμελής συντροφιά ήξερε τι έκανε. Θα είχαν προηγηθεί πολλές πρόβες πριν από την «παράσταση». Κάποια στιγμή, έπεσε και χειροκρότημα. Γιατί δεν είναι μόνο το έθιμο. Είναι και η απόλαυση.

Χαίρομαι και με τους πιτσιρικάδες που βγαίνουν με τα τριγωνάκια και τα λένε από σπίτι σε σπίτι. Συνήθως όμως αυτοί οι πιτσιρικάδες είναι κακόφωνοι, βιάζονται και το μόνο που σκέφτονται είναι το φιλοδώρημα. Τραγουδούν για δυο λεπτά και τους βλέπεις έτοιμους να φύγουν. Εντάξει - από το ντιπ κι ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα. Αλλά το ωραίο, είναι ωραίο. Γι' αυτό και μου έκανε εντύπωση η μικρή κομπανία.

Αυτήν τη χρονιά, πάντως, πρέπει να πω, είδα πολλά παιδιά στους δρόμους να χτυπάνε κουδούνια για να πούνε τα κάλαντα. Πριν από δυο χρόνια, πριν από τρία, δεν υπήρχε τέτοια κίνηση. Ένας δωδεκάρης, βαριότανε να πάρει σβάρνα όλες τις πολυκατοικίες, να ρωτάει «να τα πούμε;» και να περιμένει τη θετική απάντηση για ν' αρχίσει το «καλήν ημέρα άρχοντες». Άλλωστε δεν υπάρχουν πια άρχοντες. Δεν υπάρχουν όμως και λεφτά. Το χαρτζιλίκι των γονιών όλο και μικραίνει. Το καταπίνουν οι άλλες προτεραιότητες της οικογένειας.

Μίλησα και με τον Αρχιεπίσκοπο. Ήταν πολύ ευχαριστημένος από τη διάθεση του κόσμου να βοηθήσει ένα πλήθος ανθρώπων που δύσκολα τα βγάζουν πέρα, που έχουν μεγάλη ανάγκη, ακόμη και το καθημερινό πιάτο φαγητού. Μίλησα και με τον υπεύθυνο της Αρχιεπισκοπής για την πρωτοβουλία «Ολοι μαζί μπορούμε» π. Χρυσόστομο Συμεωνίδη. Μου είπε με ιδιαίτερη συγκίνηση ότι έχουν συγκεντρωθεί για τη φτωχολογιά 150 τόνοι τροφίμων! Μακαρόνια, ρύζι, γάλα, αλεύρι, λάδι. Τα αφήνουν στα σούπερ μάρκετ όσοι πάνε να ψωνίσουν για τις οικογένειές τους. «Ο έχων δύο χιτώνας» στην πράξη. Από τον λαό, για τον λαό.

Όχι σαν κάποιους πολιτικούς, που βλέποντας το πόθεν έσχες τους, τρομάζεις! Πώς - και από πού, κυρίως - έβγαλαν τόσα χρήματα; Πολύ δύσκολα θα πάρουμε απάντηση. Όπως δεν πήραμε 47 χρόνια τώρα: από τότε που ο Γεώργιος Παπανδρέου ψήφισε αυτόν τον νόμο «για την προστασία της τιμής του πολιτικού κόσμου». Νόμο, που όπως αποδείχθηκε, προστατεύει μόνο την περιουσία των πολιτικών.

Παρασύρθηκα, όμως. Χρόνια Πολλά.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 28.12.2011

Κορυφή σελίδας


Σπάνια εικόνα του Αγίου Προκοπίου εκτίθεται στο Βυζαντινό

Οι επισκέπτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μία μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας βυζαντινή εικόνα του Αγίου Προκοπίου. Η φορητή εικόνα, διαστάσεων 91,5εκ. x 62,5εκ, είχε κλαπεί από τον ομώνυμο ναό στη Βέροια την περίοδο 1967 – 1974. Χρονολογείται στον 14ο αιώνα και είναι έξοχο δείγμα βορειοελλαδικού εργαστηρίου της εποχής.

Το έργο, το οποίο πρόσφατα επαναπατρίσθηκε από το Λονδίνο, ανήκει στην ιδιωτική συλλογή του Αθανασίου Μαρτίνου, ο οποίος προτίθεται να το δωρίσει στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο εντοπισμός του έργου και η τεκμηρίωση της προέλευσής του αποτελεί επιτυχία, που στηρίζεται στη συντονισμένη προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Αποτελεί, επίσης, παράδειγμα προς μίμηση για άλλες περιπτώσεις συλλεκτών αλλά και μουσείων του εξωτερικού, που κατέχουν αντικείμενα που αποδεδειγμένα είναι προϊόντα παράνομης διακίνησης.

Το έργο εκτίθεται για πρώτη φορά σε μουσείο ενώ θα παραμείνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για ένα μήνα στη δεύτερη ενότητα της μόνιμης έκθεσης με τίτλο: Ο Κόσμος του Βυζαντίου και πιο συγκεκριμένα στην υποενότητα: Λατρεία και Τέχνη.

Μετά το χρονικό αυτό διάστημα θα επιστρέψει στη Βέροια και θα αποτελέσει μόνιμο έκθεμα του Βυζαντινού Μουσείου της πόλης.

Κορυφή σελίδας


Μοναστήρια, οικονομία και πολιτική

Από τους μεσαιωνικούς στους νεώτερους χρόνους

Τα μοναστήρια, ένας κατεξοχήν θεσμός του μεσαίωνα που παρέμεινε στους νεώτερους χρόνους, επιβιώνοντας μέχρι σήμερα, αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο έρευνας για την κοινωνική ιστορία: έχοντας διαφυλάξει σε πολλές περιπτώσεις σπουδαία αρχεία και υλικά κατάλοιπα, τα μοναστήρια μπορούν να μελετηθούν τόσο ως θεσμοί ή κτίρια καθεαυτά, όσο και σε ό,τι αφορά το οικονομικό υπόβαθρο της λειτουργίας τους καθώς και τις σχέσεις τους με την εκάστοτε πολιτική εξουσία. Στον συλλογικό τόμο που συναντάμε στις νέες εκδόσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο ιστοριογραφικός στόχος είναι να αναδειχθεί η οικονομική και πολιτική φυσιογνωμία των μοναστηριακών θεσμών, σε μια συγκριτική προσέγγισή τους από τους μεσαιωνικούς στους νεώτερους χρόνους, σε ένα γεωγραφικό εύρος που εκτείνεται από τη μεσαιωνική Δύση στο Βυζάντιο, τη λατινική Ανατολή και την οθωμανική αυτοκρατορία των πρώιμων νεώτερων χρόνων, ως το σύγχρονο ελληνικό κράτος στα Βαλκάνια.

Ο τόμος υπό την επιμέλεια του Ηλία Κολοβού συγκεντρώνει τις εισηγήσεις στην επιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μεταξύ 17-19 Δεκεμβρίου 2009 στο Ρέθυμνο.

Μπορείτε να διαβάσετε την εισαγωγή του βιβλίου πατώντας εδώ.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ