image with the sign of the Greek Church

Κεντρική Σελίδα | Ιερά Σύνοδος | Αρχιεπίσκοπος | 89,5 Radio | Ειδήσεις | Κοινωνία
Βιβλιοθήκη | Μουσείο | Multimedia | Τεχνική Βοήθεια | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία

Ιερά Σύνοδος



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝIA






Δελτίo Τύπου


Προηγούμενη σελίδα


Ἐν Ἀθήναις τῇ 6ῃ Φεβρουαρίου 2005


Με μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκαν και εφέτος οι εορτές στη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, Προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Χθές, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, στον οποίο χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών - Μελών της Ιεράς Συνόδου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάρκος Βασιλάκης, Β' Γραμματεύς - Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος, λαμβάνοντας αφορμή από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την κάθαρση, που ο ίδιος διακήρυξε ότι θα πραγματοποίηση στον χώρο της Εκκλησίας, είπε τα εξής: «Η Εκκλησία δεν είμαστε μόνο εμείς. Έχει αρχηγό τον ιδρυτή της πίστεως μας τον Ιησού Χριστό, ο οποίος κατευθύνει το σκάφος Της μέσα στο θυελλώδες πέλαγος αυτής της ζωής. Τα δε κύματα, που πολλές φορές ογκώνονται, δεν είναι δυνατόν να οδηγήσουν το σκάφος της Εκκλησίας σε ναυάγιο. Αυτή την Εκκλησία μάς έδωσε ο Κύριος και αυτή διακονούμε με τις αμαρτίες μας γιατί κανένας δεν είναι τέλειος. Είμαστε ατελείς, αμαρτωλοί και υπόλογοι ενώπιον του Θεού, αλλά τούτο με κανένα τρόπο δεν σκιάζει την δόξα, τον πλούτο και τον θησαυρό της Εκκλησίας. Μέσα στην ζωή της Εκκλησίας οι ασθένειες των ανθρώπων δεν είναι δυνατόν να αποτρέπουν την δόξα και το μεγαλείο της αγάπης του Θεού προς τους ανθρώπους. Η Εκκλησία υπάρχει περισσότερο για τους αμαρτωλούς και λιγότερο για τους Αγίους».

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τιμήθηκαν για την μακρά και καλλίκαρπο προσφορά τους στην Εκκλησία με την απονομή του παρασήμου Της (Χρυσούς Σταυρός του Αποστόλου Παύλου), οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες : κ. Νικήτας Βουτυράς (τ. Ιεροκήρυξ Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπό- λεως), κ. Σεβαστιανός Κωνσταντινίδης ( Ιεροκήρυξ Ιεράς Μητρο-πόλεως Πολυανής και Κιλκισίου), κ. Φιλάρετος Βιτάλης (Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου, κ. Κάλλιστος Λαβδάκης (της Ιεράς Αρχιεπισκοπής), ο Πρωτο-πρεσβύτερος κ. Νικόλαος Φίλιας ( Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πευκακίων), οι Καθηγητές: κ. Παντελής Πάσχος (Ομότιμος Θεολογικής Σχολής Αθηνών), κ. Γεώργιος Πατρώνος (Ομότιμος Θεολογικής Σχολής Αθηνών), κ. Χρήστος Κρικώνης, (Ομότιμος Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης), κ. Βασίλειος Ψευτογκάς (Ομότιμος Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης), οι Μουσικολογιώτατοι κ.κ. Ιωάννης Κότορος (Ιεροψάλτης) και Γεώργιος Χατζηχρόνογλου (Ιεροψάλτης Ιερού Ναού Φανερωμένης Χολαργού).

Σήμερα Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πεντέλης, ετελέσθη ο Όρθρος και η Συνοδική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπί-σκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος. Στη συνέχεια και πριν το τέλος της Θειας Λειτουργίας αναφέρθηκε στο εσωτερικό πρόβλημα της Εκκλησίας και στα αμαρτήματα των λειτουργών της επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό γεμίζει τις ψυχές μας από θλίψη και αγωνία, από μετάνοια και διάθεση πνευματικής κάθαρσης. Επίσης αναφέρθηκε στις ενέργειες και τα μέτρα που έχει λάβει η Δ.Ι.Σ. έτσι ώστε να επιτευχθεί η εσωτερική κάθαρση των ανθρώπων της Εκκλησίας λέγοντας χαρακτηρίστηκα ότι «με τον τρόπο αυτό ανταποκρίνεται όχι μόνο στο αίτημα των πιστών αλλά και του Κυρίου μας. Ακόμη ο Μακαριώτατος τάχθηκε εναντίον των προαναγγελιών και δημοσιοποιήσεων των σκανδάλων από όλους εκείνους, οι οποίοι με εκβιαστικό τρόπο προσπαθούν να επιβάλουν την κάθαρση, λέγοντας ότι «η Εκκλησία η ίδια έχει την δυνατότητα να αυτοκαθαρθεί και να αποβάλει εκείνους, οι οποίοι, κατά τρόπο αποδεδειγμένο, είναι ένοχοι». Ακόμη ο Μακαριώτατος, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ως συστηματική έφοδο εναντίον της Εκκλησίας, τόνισε ότι σκοπός και στόχος είναι η κατεδάφιση της πίστεως στις καρδιές των ανθρώπων. Παράλληλα τάχθηκε εναντίον όσων παρακολουθούν την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από σοβαρά κοινωνικά και άλλα προβλήματα. Στη συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο προνοιακό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία τονίζοντας ότι αυτά δεν πρέπει να λησμονούνται αλλά να προβάλλονται από όλους εκείνους, οι οποίοι ασκούν υψηλή κριτική. «Δεν αποστρεφόμαστε, τόνισε, την κριτική αρκεί να γίνεται στα πλαίσια της ευπρεπείας. Τέλος ο Μακαριώτατος, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του εγγυητή της καθάρσεως, απηύθυνε έκκληση σε όλους να στηριχθούν στην πίστη και στην αλήθεια της Εκκλησίας».

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στο Διορθόδοξο Κέντρο που ευρίσκεται στο χώρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη, κατά την ημέρα αυτή, σύσκεψη των μελών της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές και τους λοιπούς διδάσκοντες στις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Της Συσκέψεως προΐστατο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος. Θέμα της εφετινής συσκέψεως ήταν: «Ιεροί Κανόνες - Μέγας Φώτιος - Σχίσμα 867». Εισηγητής ήταν ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικης Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας αυτής κ. Παναγιώτης Χριστινάκης.

Ο κ. Χριστινάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι Ιεροί Κανόνες στην ζωή της Εκκλησίας ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο σωτηριολογικό χαρακτήρα των Ιερών Κανόνων. Ως πρότυπο κανονικής τάξεως χαρακτήρισε τον εορτάζοντα Μέγα Φώτιο ο οποίος, όπως είπε, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπηρεσία αυτής. Επί της εμπεριστατωμένης εισηγήσεως ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους καθηγητές των δύο Θεολογικών σχολών Αθηνών – Θεσσαλονίκης, των προέδρων και των κοσμητόρων αυτών.

Κατά την παρέμβασή τους οι καθηγητές των δύο θεολογικών σχολών τάχθηκαν υπέρ της καθάρσεως που η Εκκλησία πραγματοποιεί στο χώρο της.

Κλείνοντας τη Σύσκεψη ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην σημασία που έχουν οι Ιεροί Κανόνες για την Εκκλησία λέγοντας χαρακτηρίστηκα ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες πρέπει να καταστούν πιστοί τηρητές αυτών. Τέλος ευχαρίστησε τους συνέδρους και τους συμμετέχοντας στην Σύσκεψη αυτή.


* Στο περιθώριο της Συσκέψεως, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Μακαριωτάτου, Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, έκανε την εξής δήλωση στα Μ.Μ.Ε. : «ο Δημόσιος διασυρμός Εκκλησιαστικών και άλλων προσώπων με σκοπό την ηθική τους εξόντωση και την απαξίωση των Θεσμών συνιστά ολοκληρωτική τακτική και θυμίζει εποχές καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού. Υπάρχει ο κίνδυνος σήμερα, εν ονόματι της Δημοκρατίας, μερίδα του Τύπου να μετατραπεί σε στυγνή δικτατορία. Ο λαός, όμως, δεν είναι αφελής. Βλέπει, κρίνει και σίγουρα καταλαβαίνει»


Ἐκ τοῦ Γραφείου Τύπου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.


Προηγούμενη σελίδα