ΜΑΪΟΣ 2012



Ο Αρχιεπίσκοπος στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας

«Έχουμε ανάγκη από δασκάλους και παιδεία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος από τη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας. Τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία του, υποδέχθηκαν το πρωί στην ακαδημία, ο πρύτανης Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος, καθηγητές και φοιτητές. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη σύνδεση των δύο λαών, Ελλάδας και Ρωσίας, λέγοντας πως «είναι τόσο μακροχρόνιες οι σχέσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων». Στη συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών μίλησε για τη σημασία της Ακαδημίας και την επιρροή της στις άλλες θεολογικές σχολές, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «σε καιρούς δύσκολους, άνθρωποι δικοί μας και δικοί σας, Έλληνες υπόδουλοι και Ρώσοι που διψούσαν για μόρφωση, πάσχιζαν με μεγάλες δυσκολίες και ελλείψεις και θυσίες και κινδύνους, να εμπεδώσουν την παιδεία στον τόπο αυτόν. Σήμερα, που τα αγαθά και η παιδεία και ο πολιτισμός έχουν φθάσει στις άκρες της οικουμένης, σήμερα υπάρχει απερίγραπτη πνευματική ένδεια, που οδηγεί τους ανθρώπους σε εξαθλίωση. Οι δυσκολίες των καιρών», συμπλήρωσε ο αρχιεπίσκοπος, «όσο κι αν είναι μεγάλες, δεν είναι ίδιες με εκείνες των πρώτων χρόνων. Το Άγιο Πνεύμα κραταιώνει την ανθρώπινη προσπάθεια, όπου αυτή το επικαλείται». Ενώ τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε φοιτητές και καθηγητές να μην πτοούνται, αλλά να έχουν πίστη στον Θεό. Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου, πήραν το λόγο οι φοιτητές της σχολής, οι οποίοι έθεσαν καίρια ερωτήματα στον μακαριώτατο. Ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας στους φοιτητές, τονισε «Εδώ στη Ρωσία προσπαθείτε να εντάξετε τα Θρησκευτικά στα σχολεία, ενώ στην Ελλάδα γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Έπειτα διαπιστώνεται και το άλλο: μπορεί ο μαθητής να είναι άριστος στο μάθημα των Θρησκευτικών, χωρίς να έχει ουδεμία σχέση με την ενορία του. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: τι είδους γνώση είναι αυτή; Δε θα έχουμε εκκλησιαστική αγωγή, αν δεν υπάρχει το πνεύμα του Θεού σ’ αυτήν την προσπάθεια».

Σημείωσε ακόμη, με έμφαση: «Άλλο ο πνευματικός άνθρωπος που έχει κοσμική παιδεία κι άλλο ο πνευματικός άνθρωπος ως φορέας των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος».

Στο ακροατήριο των καθηγητών και των φοιτητών ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και για την καλώς εννοούμενη πίστη στην πατρίδα: «Άλλο ο Εθνικισμός κι άλλο η αγάπη για την πατρίδα. Την αγάπη για την πατρίδα την επαινούμε, τον εθνικισμό τον καταδικάζουμε. Στόχος μας, άλλωστε,» είπε ο αρχιεπίσκοπος, «είναι να ζούμε ο ένας για τον άλλο, ο ένας να συμπληρώνει τον άλλο, αυτός είναι ο στόχος μας, γιατί κοιτάμε στα έσχατα.

Συμβουλεύοντας τέλος, τους φοιτητές, δήλωσε: «Η πιο μεγάλη αρετή είναι η ταπείνωση και ο εγωισμός είναι αυτός που φέρνει διαίρεση».

Η ομιλία του Μακαριωτάτου στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας

Ανταπόκριση: Μάκης Αδαμόπουλος

ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)


   
   
 


<< Προηγούμενη σελίδα
<< Κεντρική σελίδα