Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 98, 7 Ιουλίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΑΘΗΣΗ

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΧΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνειThe Evolution of the Byzantine "Divine Liturgy"
Ο διακεκριμένος λειτουργιολόγος Robert Taft αναλύει τα στάδια εξέλιξης του Βυζαντινού Τυπικού (στην αγγλική).
Ο Αγιογράφος Σπύρος Καρέλας. Τοιχογραφίες από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου αλλά και φορητές εικόνες του δημιουργού παρουσιάζουμε στο eikastikon.ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ


Με θέμα «Θρησκείες και Πολιτισμοί στον 21ο αιώνα» μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στους Δελφούς, στην Πολιτιστική Αμφικτιονία, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (5/7/2006).

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε σε θέματα όπως οι προοπτικές των Διαθρησκειακών Διαλόγων, η Παγκοσμιοποίηση, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η σχέση της Εκκλησίας με την Τέχνη κ.άλ. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Οι Διαθρησκειακοί Διάλογοι θα δικαιωθούν μόνον εάν γίνουν fora καταγγελίας της χρησιμοποίησης των θρησκειών προς εξυπηρέτησιν της εγκόσμιας εξουσίας, είτε τούτη είναι κράτος, είτε είναι οργάνωση...».

Όσον αφορά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σημείωσε: «Η Εκκλησία όχι μόνο δεν αντιτίθεται στα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά τα υπερβαίνει, αφού στη θέση των δικαιωμάτων, δηλ. μιας νομικής αντίληψης, Εκείνη προτάσσει τη διακονία. Στη θέση των όσων ο νόμος επιτρέπει, Εκείνη προτάσσει την ελεύθερη υπηρεσία και αφοσίωση....».

Αναφερόμενος στην Τέχνη, τόνισε: «Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η αγάπη για την Τέχνη θα αποτελέσει ένα κριτήριο της ικανότητάς της να ανταποκριθεί στη ζωή του ποιμνίου Της. Διότι, όσο περισσότερο οι κοινωνίες μας, γίνονται απρόσωπες και μαζικές, τόσο περισσότερο η Εκκλησία πρέπει να βλέπει την τέχνη ως όπλο υπεράσπισης του ανθρώπου από τις αλλοτριωτικές δυνάμεις. Δεν θα δεχθώ, βεβαίως, ότι όλα τα έργα εκφράζουν το πρόσωπο του ανθρώπου. Γνωρίζω ότι πολλά το θίγουν και το απογυμνώνουν...».

Δείτε την πλήρη ομιλίαΚορυφή σελίδας


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ


Τη δικαίωση του αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, χαιρετίζοντας το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού που πραγματοποιείται στην Αθήνα (6/7/2006).

Επεσήμανε συγκεκριμένα: «Παρακολουθώ με συγκίνηση τον αγώνα σας να αναγνωρισθεί από όλους η γενοκτονία των πατέρων σας. Βλέπω ότι το αίτημά σας αυτό δεν είναι καρπός εκδίκησης και δεν υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Το αντίθετο: είναι μνημόσυνο και, μάλιστα, αξίωση να αναγνωρισθεί ότι η σφαγή και η θυσία δεν μπορούν να αποτελούν μέρος καμιάς πολιτικής. Γι’ αυτό, πιστεύω πως ο αγώνας σας θα δικαιωθεί. Η γενοκτονία των Ποντίων θα αναγνωρισθεί, διότι το αίμα του δικαίου δεν θάβεται στη γη, αλλά ανεβαίνει στον Θεό.

Σήμερα, βεβαίως, δεν βρισκόμαστε σε πολεμική περίοδο. Η πολιτική μας ηγεσία μπορεί να υποστηρίξει, σε διεθνές επίπεδο, τα δίκαια των Ελλήνων. Αλλά αυτό δεν είναι επιχείρημα για να ρίξετε τη σημαία του αγώνα. Ο αγώνας σας δεν είναι απότοκος συνθηκών, είναι το αναμμένο καντήλι της ψυχής σας, που η φλόγα του φαίνεται ακόμη και στον χορό σας...».

Δείτε τον πλήρη χαιρετισμόΚορυφή σελίδας


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ


«Προς τον Θεό απευθύνουμε τις προσευχές μας, προς τον Κύριο της ζωής και του θανάτου, να ενισχύσει τους επιζώντες και να τους αποδώσει υγιείς, να αναπαύσει τις ψυχές των αθώων θυμάτων και να παρηγορεί τους οικείους τους» .

Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος σε συλλυπητήρια επιστολή του (5/7/2006) προς τον Ισπανό Πρέσβη στην Αθήνα εξ αφορμής του τραγικού δυστυχήματος στο Σιδηρόδρομο της Βαλένθια, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι και κατέληξε: «Συμμετέχοντας στο πένθος της χώρας σας, εκλιπαρούμε τον Κύριο για ουράνια παραμυθία και ζητούμε από την Εξοχότητά σας να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά σας στο φίλο Ισπανικό έθνος».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΚορυφή σελίδας


Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΑΘΗΣΗ


Την σαφή αντίθεσή του στον προωθούμενο εξοβελισμό των Τριών Ιεραρχών από το βιβλίο Θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου, εξέφρασε, με άρθρο του στο περιοδικό της Μητροπόλεώς του («Μεταμόρφωσις»), ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος.

Στην παρέμβασή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πιστεύομε ότι η μάθηση αποκτά ουσιαστικό νόημα όταν δεν μένει μόνο σε ξηρές θεωρίες αλλά, όταν παρουσιάζει και φωτισμένα παραδείγματα ανθρώπων που, με το έργο τους, επιβεβαιώνουν την θεωρία και αποτελούν σωστά πρότυπα ζωής. Νιώθουμε ότι τα παιδιά μας αδικούνται όταν αποξενώνονται από κορυφαία και αυθεντικά πρότυπα ζωής, όπως είναι οι Τρείς Ιεράρχες...».

Και καταλήγει: «Ελπίζουμε ότι το θέμα που προέκυψε θα επανεξετασθεί και θα δοθεί στα σχολικά εγχειρίδια η πρέπουσα θέση και στους Τρείς μεγάλους Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, ώστε η μελέτη του βίου, του έργου και της προσφοράς τους να αποτελεί για τη νέα γενιά ένα πνευματικό σχολείο, όπου θα διδαχθούν την αυθεντική πίστη προς τον Χριστό και την αγάπη προς την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μας».Κορυφή σελίδας


Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΧΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ


Επίκαιρο μήνυμα, με αφορμή τον εορτασμό της Ναυτικής Εβδομάδος, απέστειλε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στο οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η θάλασσα είναι για τον καθένα μας ένα έξοχο δώρο του Θεού και συνάμα μια ευκαιρία να αποδείξουμε αν είμαστε άξιοι διαχειριστές όσων Εκείνος, πλούσια και αρχοντικά, μάς χαρίζει. Ζητά από εμάς, καταρχήν, το σεβασμό μας. Ζητά να μην την θεωρούμε ιδιοκτησία μας, αλλά δάνειο προς τα παιδιά μας. Να τη διατηρούμε καθαρή μαζί με τις πανέμορφες παραλίες, χωρίς να ρυπαίνουμε αλλά να ευαισθητοποιούμε και όσους ασυνείδητα το πράττουν. Να σεβόμαστε τη δύναμή της, χωρίς να υπερεκτιμούμε τις δικές μας δυνατότητες, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια ώστε να αποφεύγονται πνιγμοί και ναυάγια από δικά μας λάθη...».Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ