Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 95, 27 Ιουνίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

«ΣΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ»

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΟΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

ΣΥΝΟΔΙΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ

ΑΔΕΛΦΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

39 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ πρ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ πρ. ΥΔΡΑΣ

«Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»

ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΟ Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνειThe Eschatological Expectation of the Church
Ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ αναλύει την εσχατολική διάσταση της Εκκλησίας υπό το φως της Πατερικής παραδόσεως (στην αγγλική)"Τα ψηφιδωτά του Όρους" από τον μεγάλο μάστορα Φώτη Ζαχαρίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΜΗΝΥΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ανεπίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε και συναναστράφηκε, επί δύο ημέρες, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο (24 – 26/6/2006).

Από τη συνάντηση, που έγινε σε άριστο, κατά γενική ομολογία, κλίμα, παρουσία των Μητροπολιτών Σεβαστείας κ. Δημητρίου, Τυρολόης κ. Παντελεήμονος και του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής π. Θωμά Συνοδινού, απεστάλη, προς πάσα κατεύθυνση, μήνυμα αμοιβαίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο Εκκλησιών και των Προκαθημένων τους, διαψεύδοντας ηχηρά τις «Κασσάνδρες» που, στο προηγούμενο διάστημα, με ποικίλους τρόπους, επεχείρησαν να τη δυναμιτίσουν.

Προσερχόμενος στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μακαριώτατος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έρχομαι από αγάπη και σεβασμό προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για να ευχηθώ προσωπικώς για την ονομαστική Του εορτή. Έρχομαι για να ανταλλάξουμε ασπασμό αγάπης, να μεταφέρουμε τις ευχές και την υποστήριξη της Ελλάδος σε κάθε δύσκολη στιγμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως έχουμε όλοι χρέος. Όπως βλέπετε, τα πράγματα είναι πολύ απλά, και αυτά που έχουν δραματοποιήσει συνάδελφοί σας, δεν έχουν καμία βάση. Θα είμαστε δύο μέρες μαζί, θα έχουμε συνομιλίες, χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένης ατζέντας».

Από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν φάνηκε η διάθεση αμφοτέρων των μερών να δίνονται λύσεις αγάπης και αλληλοκατανόησης σε όλα τα ζητήματα που αναφύονται, κατά καιρούς, αδιαφορώντας για τις άκριτες φωνές της κινδυνολογίας και της πόλωσης, που επιχαίρουν εφευρίσκοντας ή δημιουργώντας προβλήματα.

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


«ΣΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ»


«Είναι ύψιστη τιμή και ακριβό προνόμιο να συμπροσεύχομαι με Εσάς, σε αυτόν τον ιστορικό Ιερό Ναό. Είμαι ευγνώμων στον Κύριο, γιατί ερχόμενος να Σας ευχηθώ επί των ονομαστηρίων Σας, έχω αυτήν την ευλογία, να βρίσκομαι εδώ μαζί Σας. Μεταφέρω το μήνυμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, το μήνυμα του Αναστάντος Κυρίου, που είναι καθημερινό βίωμα όλων καθώς ζούμε σε κόσμο αντιθέσεων και αντιξοοτήτων. Ο δάκτυλος όμως του Κυρίου είναι Παντοδύναμος και επιδεικνύει πάντοτε το ορθόν. Σας περιβάλλουμε με την αγάπη, το σεβασμό και την στήριξή μας».

Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Υψωμαθίων Κωνσταντινουπόλεως (25/6/2006), όπου χοροστάτησε, συμπρο-σευχομένου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, παρουσία πλειάδος Ελλήνων Ομογενών.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτατος Πατριάρχης σημείωσε: «Η χαρά μας επαυξάνεται και πολλαπλασιάζεται από την εδώ παρουσία σας, Μακαριώτατε. Σας ευχαριστώ εγώ προσωπικώς καθώς και η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως γι’ αυτήν σας την επίσκεψη καθώς και για την στήριξή σας υπέρ των Δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όπως αναφέρατε και Εσείς χθες, κατά τον ερχομό σας, η ενότητα και η συνεργασία μεταξύ των Εκκλησιών και των Επικεφαλής Των, είναι απαραίτητη, δεδομένων των πολλαπλών απαιτήσεων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα".Κορυφή σελίδας


ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Επίκαιρο μήνυμα, εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (26/6/2006), στο οποίο αναφέρει:

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα καταπολέμησης των ναρκωτικών, αφενός μεν επιθυμώ να εκφράσω την αγάπη και τη συμπαράστασή μου προς τους νέους και τις νέες που έπεσαν σ’ αυτό τον λαβύρινθο των ναρκωτικών ουσιών, αφετέρου δε και πάλι να διαβεβαιώσω ότι η μάνα Εκκλησία εξακολουθεί να εύχεται και να μεριμνά αόκνως για τη λύση του βασανιστικού αυτού ατομικού και κοινωνικού προβλήματος.

Άραγε, για κάθε παιδί που πέφτει στις εξαρτησιογόνες ουσίες προβληματιζόμαστε; Κάνουμε την αυτοκριτική μας; Δακρύζουμε; Τελικά μετανοούμε για τα λάθη μας; Αν ναι, τότε ας δείξουμε στη νεολαία όχι τον δρόμο του ψεύτικου παραδείσου, αλλά την προοπτική της βιώσεως του αληθινού».

Δείτε το πλήρες μήνυμα του ΑρχιεπισκόπουΚορυφή σελίδας


ΟΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ


Στη Βέροια θα βρεθούν από κοινού (27 & 28/6/2006) οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Ελλάδος και Πολωνίας, Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και Μητροπολίτης Βαρσοβίας κ. Σάββας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις, επί τη εορτή του Αποστόλου Παύλου.

Ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος θα μιλήσει (27/6/2006) από το επίσημο βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Παύλεια Θεολογία και σύγχρονη ειδωλολατρία» και θα κηρύξει τη λήξη των εργασιών του. Την επομένη θα επιστρέψει στην Αθήνα για να προεξάρχει των Συνοδικών εορτασμών του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα. Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας κ. Σάββας θα προεξάρχει των αντίστοιχων λατρευτικών εκδηλώσεων στη Βέροια.Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΟΔΙΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ


Τη μνήμη του ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος Αποστόλου Παύλου ετοιμάζεται να γιορτάσει η Ιερά Σύνοδος, αναδεικνύοντας τη μορφή και την προσφορά του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου που έσπειρε τον σπόρο του Χριστιανισμού στην Ελλάδα και, δι’ αυτής, στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τετάρτη 28/6 θα τελεστεί μέγας Εσπερινός στον Ναό του Αγίου Παύλου της οδού Ψαρών, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου, παρουσία της Ιεράς Συνόδου, ενώ τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Αρχιμ. Διονύσιος Μάνταλος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Στις 29/6 θα τελεστεί Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, όπου θα κηρύξει Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Το απόγευμα θα τελεστεί καθιερωμένος πανηγυρικός Εσπερινός στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, ενώ θα κηρύξει ο Αρχιμ. Ιάκωβος Μπιζαούρης, Ηγούμενος της Μονής Πετράκη.Κορυφή σελίδας


ΑΔΕΛΦΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ


Θερμές αδελφικές ευχές απηύθυνε (21/6/2006) στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων & Πάσης Αλβανίας ο Μακαριώτατος κ,. Χριστόδουλος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δεκατεσσάρων ετών Αρχιεπισκοπικής διακονίας.

Στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η θεοφιλής, καλλίκαρπος και τετιμημένη Αρχιεπισκοπική διακονία Σας μαρτυρεί τοις πάσι το γεγονός της νυχθημερόν αναλώσεώς Σας δια την σωτηρίαν ψυχών, υπέρ ων Χριστός απέθανε και ανέστη, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, παιδείας ή κοινωνικής τάξεως. Τω όντι, ίστασθε αξίως «εις τύπον και τόπον Χριστού», με ακάματον ένθεον ζήλον, πραότητα, εύληπτον λόγον, οργανωτικόν πνεύμα, ιεραποστολικόν ήθος και έκδηλον αγάπην προς το εμπεπιστευμένον παρά του Θεού λογικόν Σας ποίμνιον... Είμαι βέβαιος ότι η αροτρίασις εις το γεώργιον της Αλβανικής γης θα αποδώσει πολλούς καρπούς και πολλοί θα είναι εις το μέλλον οι πνευματικοί ιχνηλάτες των ιδικών σας πρώτων ιχνών πίστεως και ηρωισμού.

Παρακολουθούντες δε, μετά συνοχής καρδίας, τας επιθέσεις τα οποίας κατ’ αρχάς δέχεται τόσον η Εκκλησία της Αλβανίας, όσον και το πρόσωπο σας, σάς διαβεβαιούμε ότι μένομεν εν τη προσευχή έτι περισσότερο διά την έλευσιν της παντοτινής ειρήνης και καταλλαγής. Είμεθα δε πρόθυμοι προς παροχή κάθε δυνατής βοηθείας τόσον η ταπεινότης μου όσον και η Εκκλησία της Ελλάδος...».

Δείτε το πλήρες μήνυμα του ΑρχιεπισκόπουΚορυφή σελίδας


39 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ πρ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ πρ. ΥΔΡΑΣ


Εγκάρδιες ευχές απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (21/6/2006) προς τους γέροντες Ιεράρχες πρ. Φλωρίνης κ. Αυγουστίνο και πρ. Ύδρας κ. Ιερόθεο, με τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 39 χρόνων Αρχιερατείας.

Στον κ. Αυγουστίνο ο Μακαριώτατος εύχεται: «η σεβασμία πολυπειρία σας και η διηνεκής αγιοπνευματική και αγωνιστική ζωή σας να ορθώνονται ως πανδιδακτήριον για τις νεότερες γενιές».

Στον κ. Ιερόθεο ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει: «το κάλλος της ψυχής σας, ο ενάρετος βίος σας και η σοφία του πολυχρόνου της ζωής σας να χρυσολαμπούν και να διδάσκουν κληρικούς και λαϊκούς επί έτη πλείστα».Κορυφή σελίδας


«Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»


Το 26ο Πανελλήνιο αντάμωμα Σαρακατσαναίων πραγματοποιήθηκε στο Περτούλι Τρικάλων (25/6/2006), με φορέα διοργάνωσης την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων και ήταν αφιερωμένο στους Σαρακατσαναίους των Σκοπίων.

Σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «Πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως η δική σας, είναι αφετηρία για τη συλλογή και σύνταξη χρονικών, τα οποία και θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τα ιστορικά αρχεία των συλλόγων σας και συμβολή στην έρευνα των επιγενομένων. Η καταγραφή του παρελθόντος αποτελεί στήριγμα για τον σχεδιασμό του μέλλοντος. Εσείς δε έχετε, ως γενιά, ευρύ μέλλον, καθώς και βαθύ παρελθόν...».Κορυφή σελίδας


ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ


Με έγγραφο του Β΄ Υπαρχηγού Γ.Ε.Σ. Αντιστρατήγου Δημητρίου Λαμπαδάκη (2/6/2006), ενημερώθηκε η Ιερά Σύνοδος για τον νέο τρόπο προσέλευσης και ένταξης στον Ελληνικό Στρατό των Κληρικών και Μοναχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ως γνωστόν, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, με ομόφωνη απόφασή Της του Φεβρουαρίου 2005, κατήργησε την απαλλαγή της στράτευσης για τους υποψηφίους Κληρικούς και Μοναχούς. Επειδή, όμως, η παρούσα φάση, της καταρχήν εφαρμογής του μέτρου, είναι μεταβατική, γεγονός το οποίο δημιουργεί ορισμένα πρακτικά προβλήματα, η Ιερά Σύνοδος, με έγγραφό της (16/6/2006) προς τον Υπουργό Αμύνης κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ζητεί την τροποποίηση της Εγκυκλίου σε ορισμένα σημεία. Συγκεκριμένα, σημειώνει η Ιερά Σύνοδος: «Προς αποδοτικότερα και απρόσκοπτον εφαρμογήν των όρων της ως είρηται Εγκυκλίου παρακαλούμεν όπως τροποποιηθούν ορισμένα σημεία ταύτης, ούτως ώστε οι παρουσιαζόμενοι εις τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Κληρικοί και Μοναχοί, οι οποίοι προφανώς είναι και ελάχιστοι, να μην αποβάλλουν το σχήμα (τα ράσα των), β΄ να υπηρετούν αόπλως την θητείαν αυτών και γ΄ να τίθενται εις την διάθεσιν της Διευθύνσεως Θρησκευτικού του Γ.Ε.ΕΘ.Α. η οποία και θα δύναται να τούς τοποθετεί, συμφώνως προς τας ανάγκας της Υπηρεσίας, εις τα κατά τόπους Γραφεία Θρησκευτικού...».Κορυφή σελίδας


ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


Την συστηματική προσπάθεια σπίλωσης του ιδρυτού της Εκκλησίας Ιησού Χριστού, από δεδηλωμένους εχθρούς της Εκκλησίας και διάφορους δημοσιογραφικούς κύκλους, στηλιτεύει ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, με άρθρο του στην εφημερίδα της Μητροπόλεώς του «Κερκυραϊκή αλήθεια» (Μάιος 2006), εξ αφορμής της κυκλοφορία του ψευδεπίγραφου «Ευαγγελίου του Ιούδα» και της ταινίας «Κώδικας ντα Βίντσι»

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ως Εκκλησία, δεν μπορούμε παρά να λυπόμαστε για το πνευματικό κατάντημα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι περιφρονούν την πίστη και τις ευαισθησίες όχι μόνο των Ορθοδόξων Χριστιανών, αλλά και όλων όσων, ανά τον κόσμο, επικαλούνται το όνομα του Χριστού ως Θεού τους. Λυπόμαστε διότι σκέπτονται μόνο το κέρδος, ομοιάζοντας με σύγχρονους Ιούδες. Λυπόμαστε διότι έχουν λησμονήσει ότι η ελευθερία τους σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων και το ότι η βάση της ελευθερίας είναι ο σεβασμός των πεποιθήσεων των άλλων. Λυπόμαστε διότι, αντί να διατυπώνουν τις διαφωνίες τους σε σχέση με τα όσα η Χριστιανική πίστη πρεσβεύει ή, έστω, να καυτηριάζουν τα τυχόν κακώς κείμενα της ανθρωπίνης πλευράς της Εκκλησίας, αυτοί υβρίζουν τον ιδρυτή Της...».Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ