Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 94, 23 Ιουνίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

«ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ: ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΛΑΪΚΟ ΑΙΤΗΜΑ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑΚΙΣΟ Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνειThe Eschatological Expectation of the Church
Ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ αναλύει την εσχατολική διάσταση της Εκκλησίας υπό το φως της Πατερικής παραδόσεως (στην αγγλική)"Τα ψηφιδωτά του Όρους" από τον μεγάλο μάστορα Φώτη Ζαχαρίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Την Κωνσταντινούπολη πρόκειται να επισκεφθεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος (24 – 26/6/2006), προκειμένου να συναντηθεί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και να του ευχηθεί προσωπικά για την ονομαστική του εορτή, αλλά και να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του ιδίου, όσο και της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή τις τελευταίες εθνικιστικές τουρκικές εξάρσεις.

Οι συνθήκες, ενόψει της συνάντησης, στην οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα συζήτησης, είναι πολύ καλές, παρά το πολωτικό κλίμα που επιχείρησε να καλλιεργήσει, τις τελευταίες μέρες, μερίδα του Τύπου.

Τον Μακαριώτατο στο ταξίδι του στην Πόλη θα συνοδεύει ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός.Κορυφή σελίδας


ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Εξ αφορμής των όσων τεκταίνονται, τις τελευταίες μέρες, στην Τουρκία, κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε σχετικό ανακοινωθέν (22/6/2006), στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εμφορούμενη από αισθήματα σεβασμού και εν Χριστώ αγάπης προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την μακραίωνη ιστορία του, επιθυμεί να κοινοποιήσει, προς πάσα κατεύθυνση, πως συμμερίζεται και συμπαρίσταται στον αγώνα για την προάσπιση των διεθνώς κατοχυρωμένων Δικαίων του Οικουμενικού Θρόνου, θέση εκπεφρασμένη ήδη από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, ο οποίος, προσφάτως, τόνισε: “Μας θίγει όλους ο τρόπος με τον οποίον φέρονται ορισμένοι προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον οποίο συμπαριστάμεθα και στεκόμαστε στο πλευρό του. Δεν δυνάμεθα να επιτρέψουμε να συμβεί τίποτε κακό στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος αποτελεί “Σύμβολο””…».Κορυφή σελίδας


«ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ


Ανακοινωθέν – απάντηση σε πικρόχολα και ανακριβή σχόλια προσώπων του Τύπου σχετικά με την πορεία της κάθαρσης στην Εκκλησία, εξ αφορμής της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης για τον πρ. Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα, εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος (21/6/2006).

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Για μία ακόμη φορά υπογραμμίζεται, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην περίπτωση του κ. Παντελεήμονος, αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση, που διερεύνησε και διερευνά δικαστικά, άμεσα και σε βάθος και με τρόπο αμερόληπτο και ακριβοδίκαιο, εφάρμοσε και εφαρμόζει πιστά, ως όφειλε και οφείλει, με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι στον Θεό και την ίδια την κοινωνία, τους Ιερούς Κανόνες και τους ισχύοντες νόμους της Πολιτείας που δεν είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα της, δια αιματηρών λύσεων εξπρές, επί δικαίων και αδίκων αδιακρίτως και επί «υπόπτων», θεωρουμένων αυτόχρημα «ενόχων», ικανοποίησης του δημοσίου αισθήματος, όπως αυτό καλλιεργείται ανά περιόδους, με διασπορά σκανδάλων και «σκανδάλων», αλλά εμπεριέχουν περιορισμούς και ενσωματώνουν διαδικασίες προς την κατεύθυνση της διακρίβωσης της αλήθειας, αλλά και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων του κάθε πολίτη. Αυτό, άλλωστε, διαφοροποιεί την οργανωμένη ευνομούμενη κοινωνία, από την ολοκληρωτικής έμπνευσης κοινωνία των λαϊκών δικαστηρίων και εκτελέσεων και του φασισμού των συνοπτικών διαδικασιών…».

Δείτε το Ανακοινωθέν της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ


Επίκαιρο μήνυμα, εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας των Προσφύγων απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (20/6/2006).

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Συλλογιζόμενοι ότι έρημοι και πάγοι, όρη και σπήλαια έχουν πολλάκις γίνει κατοικητήρια ανθρώπων, αντιλαμβανόμαστε ότι γη αφιλόξενος δεν υπάρχει, αλλά μάλλον καρδιές, με στένωση, αδύναμες να χωρέσουν τον συνάνθρωπο. Είναι τούτο το φοβερό, η άλογη φύση να γίνεται ανεκτικότερη από τα έλλογα πλάσματα του Θεού και μάλιστα τα όμαιμα και ομόγλωσσα. Η λυκοποίηση του ανθρώπου αποδεικνύει τη φύση φιλανθρωπότερη του συνανθρώπου.

Εμείς, αγωνιώντας για την επαναφορά του ανθρώπου στο αρχέγονο κάλλος, φέροντας στο είναι μας την παρεπιδημία ως ιδίωμα του Χριστιανού, έχοντας πολλοί εξ ημών ζήσει πρόσφατα την προσφυγιά, φιλοσοφούμε το μικρό βίο μας επί της γης και, με την ελπίδα στο Θεό, μοιραζόμαστε τη γη που δανεική κρατούμε, καθόσον όλοι μας είμαστε χρεώστες και σύνδουλοι και φιλοξενούμενοι σε ένα κόσμο δωρισμένο από τον Δημιουργό του σε όλο το ανθρώπινο γένος…».

Δείτε το πλήρες μήνυμα του Μακαριωτάτου
Κορυφή σελίδας


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ: ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ


Την μετονομασία του Γυμνασίου Ψυχικού σε Γυμνάσιο Ψυχικού «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή», χαιρέτησε με μήνυμά του, σε σχετική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο εν λόγω Σχολείο (19/6/2006) ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος.

Στο μήνυμά του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι αξιόλογο το γεγονός γιατί ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής στάθηκε συνεχιστής των αρχαίων μεγάλων εκείνων ανδρών της μαθηματικής επιστήμης των Ευκλείδους και Αρχιμήδους και υπήρξε έξοχος μεγαλοφυΐα, μέγας μαθηματικός και επιστήμονας διεθνούς κύρους…

… Αξίζει, λοιπόν, τα παιδιά που θα μαθητεύουν στο Γυμνάσιο αυτό να εμπνέονται από την ονομασία του σχολείου τους, δηλ. να καταλαβαίνουν ότι, για να προοδεύσουν στη ζωή τους, χρειάζεται αφοσίωση στο καθήκον της γνώσης, όπως το έκανε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή…».

Δείτε το πλήρες μήνυμα του ΜακαριωτάτουΚορυφή σελίδας


ΛΑΪΚΟ ΑΙΤΗΜΑ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ


Πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος προς τους συμμετέχοντες στο 14ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Σαμοθράκη (22 – 25/6/2006), με θέμα «Η Ελληνική τηλεόραση σήμερα».

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «Από τη θέση μας χαιρετίζουμε, με ιδιαίτερη χαρά, την παρούσα πρωτοβουλία, καθόσον αποτελεί λαϊκό αίτημα η χάραξη και τήρηση μιας δεοντολογίας δημοσιογραφικών αρχών και πρακτικών περί την τηλεόραση, οι οποίες οφείλουν να οικοδομούν μάλλον παρά να φορτίζουν, να βοηθούν στη διαμόρφωση γνώμης χωρίς να την χειραγωγούν, καθόσον, όσο εύκολο είναι να υψωθεί ένα κύμα αρνητισμού και αγανάκτησης τόσο δύσκολο είναι να κατασιγασθεί.

Ένα θέρος λογίζεται θερμό από την ένδειξη στη θερμομετρική κλίμακα, αλλά και από την ψυχική φόρτιση που, πολλάκις, επιφέρουν εθνικής εμβέλειας γεγονότα. Το παρόν θέρος χαρακτηρίζουν η αναζήτηση ενός παιδιού, θύματος πολιτισμικού ρατσισμού, η τουρκική αδιαλλαξία, με τη συνήθη εμπρηστική φραστική της και η αναταραχή περί την επικείμενη αναμόρφωση του ανώτατου εκπαιδευτικού συστήματος.

Αυτά τα ζητήματα κυριαρχούν στα δελτία των οκτώ και γεμίζουν την κοινωνική καθημερινότητά μας. Σε αυτά και σε άλλα θέματα, που θα πραγματευτεί το συνέδριό σας, αναμένουμε την ανταπόκρισή σας, ώστε, με ευαισθησία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προσφέρετε το έργο της ενημέρωσης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης».Κορυφή σελίδας


ΔΙΚΑΙΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ


Υλοποιώντας πρόσφατη απόφασή της, η Ιερά Σύνοδος απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη (15/6/2006), επικυρώνοντας την μαρτυρία πίστεως στην οποία προέβη ο διαπρεπής καθηγητής, κατά την τελετή απονομής σε αυτόν της ανώτατης τιμητικής διάκρισης της Εκκλησία της Ελλάδος, του Χρυσού Σταυρού του Αποστόλου Παύλου (7/6/2006).

Στην επιστολή η Ιερά Σύνοδος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Τυγχάνει γνωστόν τοις πάσι, τοις τε εγγύς και τοις μακράν, ότι διακρίνεσθε διά την βαθυτάτην πίστιν και ευσέβειαν, ήντινα, αδιαλείπτως μαρτυρείτε έμπροσθεν των ανθρώπων όπως δοξάσωσι τον Πατέρα ημών τον εν τοις ουρανοίς, αλλά και περικοσμείσθε ταις αριζήλοις αρεταίς της οξυδερκείας, της φρονήσεως, της ευγενείας, της σεμνότητος και της εργατικότητος, δι’ ων ετέθητε επί την πασιφαή επιστημονικήν λυχνίαν και κατηξιώθητε ως διεθνούς κύρους περίλαμπρος και εγκρατέστατος επιστήμων.

Όθεν, δεόμεθα εκτενώς του χορηγού παντός δωρήματος Θείου της Εκκλησίας Δομήτορος, όπως αναδεικνύη την υμετέραν Ελλογιμότητα φάρον αειφεγγή των ιερών παραδόσεων και λύχνον καιόμενον εν τόπω αυχμηρώ, εις δόξαν μεν της Τρισηλίου Θεότητος και του Θεοφρουρήτου και φιλοχρήστου Έθνους ημών, αισχύνην δε των δυσεβούντων…».Κορυφή σελίδας


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑΚΙΣ


«Είναι αλήθεια ότι στον τόπο μας δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα», επεσήμανε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος σχολιάζοντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (21/6/2006), τις προκλητικές δηλώσεις Γιακίς, πρόσφατα στη Θράκη.

Ο ακρίτας Ιεράρχης εξέφρασε, επίσης, την απορία του «γιατί δεν υπήρξε μία επίσημη ανακοίνωση από το κράτος μας, που θα έδινε τέλος σε όλη αυτή την κατάσταση που μας ταλαιπώρησε αυτές τις μέρες. Είχαμε μόνο μία απάντηση την ημέρα που έφυγε ο κ. Γιακίς, όταν είπε τα τελευταία αίσχιστα σχόλια περί της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου ότι αυτή είναι ίδια με του Μουφτή της Ξάνθης και της Κομοτηνής… Καταλαβαίνετε ότι είναι πλέον θέμα, όχι δικό μας, τοπικό, είναι για το γόητρο της χώρας της ίδιας, της χώρας μας, να μην επιτρέπει τέτοιες επισκέψεις που ταράζουν τη συνεργασία των δύο χωρών…».
Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ