Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 93, 20 Ιουνίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ»

ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ

ΚΟΙΝΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΕΘΝΟΥΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΑΪΔΙΝΙΟΥ – ΣΩΚΙΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

«ΕΥΓΕ» ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΟ Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Τη "θάλασσα" μέσα από τα σχέδια Ελλήνων χαρακτών παρουσιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη. Έργα τους προβάλλουμε στο eikastikon.
Επισκεφθείτε την έκθεση Τηνίων καλλιτεχνών στο νησί της Τήνου. Στην πινακοθήκη μας παρουσιάζουμε δημιουργίες του Γιαννούλη Χαλεπά.

" L'origine de la controverse palamite: la premiere lettre de Palamas a Akindynos "
Ο JEAN MEYENDORFF δίνει μία άλλη θεολογική διάσταση στις Ησυχαστικές Έριδες (στην γαλλική)ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ»


Με λαμπρότητα και συγκίνηση, ο κλήρος και ο λαός της Μητρόπολης Ελασσώνος, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, υποδέχθηκαν τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αρσενίου, Αρχιεπισκόπου Ελασσώνος (16ος αι.), το οποίο μεταφέρθηκε από την Ρωσική Μητρόπολη Σούσνταλ & Βλαδιμήρ (17/6/2006).

Μιλώντας στους χιλιάδες πιστούς που συνέρευσαν από όλα τα γύρω μέρη για να δεχθούν τη χάρη του Αγίου και, μάλιστα, υπό ιδιαίτερα θερμές καιρικές συνθήκες, ο Μακαριώτατος επαίνεσε την πίστη και την ευλάβειά τους και τόνισε τα εξής: «Η παρουσία σας είναι μήνυμα που μάς πείθει ότι σ’ αυτή την πατρίδα εξακολουθούμε να υπάρχουμε και να ακολουθούμε την ίδια παράδοση, ενώ δε θέλουμε να καταφύγουμε σε άλλους «Θεούς». Είστε η δύναμη της Εκκλησίας γι’ αυτό και σας ευλογώ διότι το μήνυμα που δίνετε έρχεται σε αντίθεση και είναι η καθαρή απάντηση στις αξιώσεις των «πυγμαίων των Αθηνών»… Ενάμισι χρόνος πέρασε από τότε που δοκιμάστηκε η Εκκλησία και έχει ξανακερδίσει την αγάπη του κόσμου. Κοιτάμε μπροστά στο στόχο μας, αγωνιζόμαστε για τις αρχές μας να μην παραδοθεί ο τόπος σε αξιώσεις και νοοτροπίες που δε συμβαδίζουν με το ήθος και την παράδοσή μας…».
Κορυφή σελίδας


ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ


Για τους Αγίους, τους οποίους χαρακτήρισε «ήρωες» της Εκκλησίας, μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, κατά το κήρυγμά του στον Ι. Ναό του Αγίου Αρσενίου Ελασσώνος, την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

«Η παρουσία τους», σημείωσε, «αποτελεί την τελειότερη επιβεβαίωση ότι μέσα στη ζωή αυτή μπορούμε ν’ αγωνιζόμαστε για να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την ματαιότητα του κόσμου… Αυτή η βεβαιότητα διακρίνει και την αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία, στη διάρκεια του 20ού αι., πέρασε από φρικτές δοκιμασίες, μέσα από τις οποίες ανεδείχθη νέφος νεομαρτύρων, που συνιστούν κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία της… Στην εποχή μας, μπορεί η Εκκλησία να μη διώκεται και οι άνθρωποί Της να μην οδηγούνται στο μαρτύριο, αλλά υπάρχουν άνθρωποι και νοοτροπίες του κακού που προσπαθούν να κλείσουν τα στόματα των Ομολογητών, να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους του Θεού, να θέσουν στο περιθώριο όσους στέκονται όρθιοι και εκφράζουν το πνεύμα του Χριστού και του Ευαγγελίου…».

Τον Μακαριώτατο, στο διήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων στην Ελασσώνα, πλαισίωσαν οι Σεβ. Ιεράρχες Σταγών κ. Σεραφείμ, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Σερρών κ. Θεολόγος, Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλος, Κοζάνης κ. Παύλος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Σιατίστης κ. Παύλος, Σούσνταλ & Βλαδιμήρ κ. Ευλόγιος (Πατριαρχείου Μόσχας), Νευροκοπίου κ. Ναθαναήλ (Πατριαρχείου Βουλγαρίας) και ο Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων.Κορυφή σελίδας


ΚΟΙΝΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΕΘΝΟΥΣ


Στον εθνικό ρόλο των Ιερών Μονών, μέσα στις οποίες διαφυλάχθηκε η φλόγα της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά την τελετή παρουσίασης του ιστορικού τόμου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού στην Ελασσώνα (18/6/2006).

Αναπτύσσοντας τις σκέψεις του, σημείωσε ότι «στον τόπο μας Εκκλησία και έθνος έχουν συνυφάνει την ύπαρξή τους, την πορεία τους, που είναι κοινή προς τα εμπρός και χαρακτηρίζεται από στενή συνεργασία στους αγώνες της εθνικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Ποιός, μπορεί, λοιπόν, να μιλά σήμερα για χωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας; Ποιός λαός είναι αυτός που θα δεχθεί να γίνει ένας χωρισμός που θα επεκταθεί και στις σχέσεις Εκκλησίας – Έθνους; Εμείς, ως εκπρόσωποι της Εκκλησίας, γνωρίζουμε καλά πώς πρέπει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα και τα δίκαιά της…».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς ΑρχιπισκοπήςΚορυφή σελίδας


ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Στην ίδια εκδήλωση ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην προσφορά των Ιερών Μονών στην προστασία και διαφύλαξη των Γραμμάτων και της Επιστήμης, σε περιόδους, μάλιστα, που η λογιοσύνη των μοναχών, λειτούργησε ως φως που διέλυσε το σκοτάδι της αμάθειας.

«Στις βιβλιοθήκες των Μονών», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, «βρίσκονται ακόμα και μεταγραμμένα απ΄ τα χέρια των μοναχών έργα που έρχονται σε αντίθεση με τα ηθικά πιστεύματα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Πού είναι όσα μάς λένε κάποιοι σήμερα για την αντίθεση μεταξύ θρησκείας και Επιστήμης; Καταπολέμησε ποτέ η Ορθοδοξία την Επιστήμη; Ήρθε ποτέ σε αντίθεση με την ανθρώπινη επιστημονική γνώση;…

…Πολλές φορές στη πατρίδα μας μεταφέρονται από την Ευρώπη διάφορα επιχειρήματα κατά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που μπορεί εκεί να έχουν κάποια βάση, δεν ταιριάζουν, όμως, στην καθ’ ημάς Ανατολή. Στην Ορθοδοξία ούτε Ιερά Εξέταση υπήρχε ποτέ, ούτε διωγμοί και αποκλεισμοί εις βάρος των επιστημόνων…».Κορυφή σελίδας


ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ


Σαφή απάντηση έδωσε ο Δ/ντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής κ. Χάρης Κονιδάρης σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (16/6/2006), το οποίο, επικαλούμενο «διπλωματικές πηγές», έκανε λόγο για «νέο πόλεμο» ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Στην απάντησή του ο κ. Κονιδάρης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Είναι απορίας άξιον πώς οι «διπλωματικές πηγές στην Αθήνα» μεταχειρίζονται, με τόσο βάναυσο τρόπο, τα ονόματα του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Υπουργού Εξωτερικών για να καταλήξουν σε προδιαγεγραμμένα συμπεράσματα που, προφανώς, τους υπαγορεύουν οι εμπνευστές των σεναρίων. Και είναι ενδεικτικόν κακότητος και ηθικής καταπτώσεως όχι μόνον το ότι διαστρέφουν την αλήθεια, που καλώς γνωρίζουν, αλλά, κυρίως, το ότι ενοχλούνται – άγνωστο για ποίους λόγους – με το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο, για ακόμα μία φορά, θα επιβεβαιωθεί με την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Κωνσταντινούπολη (24- 26/6/2006) για να ευχηθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα ονομαστήριά του. Προφανώς, «ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Χριστόδουλο και στον Πατριάρχη» θα τους ικανοποιούσε τα μάλα. «Ευσεβείς» οι πόθοι…».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς ΑρχιεπισκοπήςΚορυφή σελίδας


ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΑΪΔΙΝΙΟΥ – ΣΩΚΙΩΝ


Εκδήλωση μνήμης για τους Εθνομάρτυρες Προσκόπους Αϊδινίου – Σωκίων, που θυσιάστηκαν στη μαρτυρική γη της Ιωνίας το 1919, πραγματοποιήθηκε στην Νέα Ιωνία Μαγνησίας (18/6/2006), με φορέα διοργάνωσης την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Μαγνησίας και τη συνεργασία της Μητροπόλεως Δημητριάδος, των Δήμων Βόλου και Νέας Ιωνίας και άλλων τοπικών φορέων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, με μήνυμά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος ανέφερε ότι «Το αίμα του κοινού ανθρώπου έχει αξία μόνον όσο κυλά στις φλέβες του, το αίμα του ήρωα αυξάνει και αφρίζει σαν θάλασσα, όταν χύνεται οικειοθελώς για τον συνάνθρωπο και τα ιδανικά. Το αίμα δε του μάρτυρα δεν πήζει ποτέ αλλά βάφει το ιμάτιο της Εκκλησίας με το χρώμα της νίκης κατά του θανάτου, επειδή εκείνος που δε φοβάται τον φυσικό θάνατο τον ενίκησε και μεταβαίνει από τον θάνατο στη ζωή, που είναι ο Χριστός.

Έχει πολλά να μας είπει η θυσία των ηρωικών προσκόπων του 1919. Πρώτον, ότι δεν έπαυσε να υπάρχει αγάπη. Δεύτερον, ότι η ζωή αξιολογείται από τη θυσία της και τρίτον ότι η στιγμή αναδεικνύει τον ήρωα και κρίνει τον ρίψασπι…».Κορυφή σελίδας


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ


Η ανάγκη συστάσεως Υπηρεσίας Γυναικείων θεμάτων σε κάθε Ιερά Μητρόπολη τονίστηκε, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Β΄ Συνδιάσκεψης Γυναικών – Εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων Νοτίου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη (16 & 17/6/2006), με κεντρικό θέμα «Διαμητροπολιτικό δίκτυο γυναικών, θεσμός και έκφραση χαρισματικής ζωής».

Υπογραμμίστηκαν, ακόμη, τα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία αυτών των υπηρεσιών, όπως
 • Η αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού των ενοριών
 • Η ευαισθητοποίηση των ιερέων και ενοριτών σε γυναικεία θέματα
 • Η καλύτερη οργάνωση, διεύρυνση και αξιοποίηση του γυναικείου εθελοντισμού στο κοινωνικό και προνιακό έργο των ενοριών
 • Η προβολή, μέσα από τα Μ.Μ.Ε. της Ορθόδοξης Χριστιανικής αντίληψης για την ισότητα των φύλων, την καταπολέμηση των διακρίσεων, της βίας και της εκμετάλλευσης της γυναίκας κ.λπ.

  Δείτε Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

  Κορυφή σελίδας


  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


  Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε, με γραπτή δήλωση, η Εκκλησία της Αλβανίας (16/6/2006) για τις «εθνικιστικές κραυγές» που ακούγονται τελευταία, με σκοπό την διαβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και του Προκαθημένου της.

  Στη δήλωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «Με αφορμή την τέλεση τρισαγίου από έναν Ορθόδοξο ιερέα της Πρεμετής, κατά την εκταφή Ελλήνων στρατιωτών, κάποιοι πολιτικοί ζήτησαν (χωρίς καμία λογική συνοχή, ούτε λίγο ούτε πολύ) την… απομάκρυνση του Ορθοδόξου Αρχιεπισκόπου. Διάφοροι επώνυμοι ή ανώνυμοι αναρμόδιοι, που ανήκουν σε άλλες θρησκευτικές κοινότητες ή σε καμία θρησκεία, επιμένουν να αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Ορθοδόξου Εκκλησίας, απαιτώντας να καθορίσουν την ηγεσία της. Η ανάμειξη αυτή υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων, η οποία, μέχρι σήμερα, τιμά την Αλβανία διεθνώς και αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανωτέρω συμφωνία…» (Συμφωνία σταθεροποιήσεως και συνδέσεως μεταξύ Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ενώσεως).  Κορυφή σελίδας


  ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


  Τις ευχές και την ευαρέσκειά της εξέφρασε, με επιστολή της (13/6/2006) στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, η Υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, για τα εγκαίνια του ξενώνα «Αγάπη», που θα φιλοξενήσει παλιννοστούντες ομογενείς στην Κομοτηνή και είναι δημιούργημα της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και του Υπουργείου Εξωτερικών.

  «Η νέα στέγη», επισημαίνει η Υπουργός, «θα αποτελέσει μια εστία φιλοξενίας και θαλπωρής για τους μετανάστες και παλιννοστούντες ομογενείς, που θα καταφύγουν στους κόλπους της. Άνθρωποι με διαφορετικές γλωσσικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές ταυτότητες, οι οποίοι καταβάλουν προσπάθειες να ενταχθούν ισότιμα και να προοδεύσουν σε ένα νέο περιβάλλον, σε μια νέα πατρίδα, συχνά συναντώντας δυσκολίες, προσδοκούν και έχουν ανάγκη τη δική μας συμπαράσταση και αποδοχή. Άλλωστε, επέλεξαν ως χώρα υποδοχής την Ελλάδα, έχοντας βαθειά εμπιστοσύνη στα ανθρωπιστικά και φιλόξενα αισθήματα του λαού μας…».  Κορυφή σελίδας


  «ΕΥΓΕ» ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


  Η ακόλουθη είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ο Άγιος Νικήτας» της Μητροπόλεως Σερρών (Μάιος 2006). Μας λέγει ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, αντίστοιχο του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας, εκδίκασε την προσφυγή κάποιων γονέων με την οποία ζητούσαν να κατέβουν οι εικόνες του Εσταυρωμένου από τις σχολικές αίθουσες, γιατί τάχα οι μικροί μαθητές “τρομάζουν στο θέαμα ενός ανθρώπου – δε γίνεται λόγος για την θεότητα του Κυρίου – που πεθαίνει με αυτόν τον τρόπο” και την απέρριψε με το σκεπτικό, που πρέπει να προσέξουμε όλοι και πιο πολύ όσοι “προοδευτικοί”, δικοί μας και ξένοι, προβάλλουν ανάλογα αιτήματα. Ιδού το σκεπτικό: “Ορθώς υπάρχουν στις σχολικές αίθουσες οι εικόνες και κυρίως τα σύμβολα του Εσταυρωμένου, διότι ο Χριστός δεν αποτελεί απλώς ένα θρησκευτικό σύμβολο, αλλά, κυρίως, ένα παιδαγωγικό σύμβολο…».

  Χρήσιμο το δίδαγμα για εκείνους τους συμπατριώτες μας που επιδιώκουν να αποβάλουν κάθε Χριστιανική αναφορά από το Σύνταγμα και την νομοθεσία μας.  Κορυφή σελίδας


 • ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

      


  ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ