Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 92, 16 Ιουνίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΩΝΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

«Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ»

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

ΔΙΑΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ 1940 – 1941Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Τη "θάλασσα" μέσα από τα σχέδια Ελλήνων χαρακτών παρουσιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη. Έργα τους προβάλλουμε στο eikastikon.
Επισκεφθείτε την έκθεση Τηνίων καλλιτεχνών στο νησί της Τήνου. Στην πινακοθήκη μας παρουσιάζουμε δημιουργίες του Γιαννούλη Χαλεπά.

" L'origine de la controverse palamite: la premiere lettre de Palamas a Akindynos "
Ο JEAN MEYENDORFF δίνει μία άλλη θεολογική διάσταση στις Ησυχαστικές Έριδες (στην γαλλική)ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ


Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης εγκαινιάστηκε στην Κομοτηνή από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο (13/6/2006) ο ξενώνας «Αγάπη» στον οποίο θα κατοικήσουν 75 οικογένειες παλιννοστούντων ομογενών από την πρ. Σοβιετική Ένωση, οι οποίοι, από το 1991, που ήλθαν στην Ελλάδα, κατοικούσαν σε λυόμενα. O ξενώνας είναι καρπός της συνεργασίας της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, που έγινε παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι «απόψε τιμάται η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και ο πολιτισμός. Ήταν πληγή το γεγονός ότι οι παλιννοστούντες ομογενείς μας έφθασαν στη μητέρα πατρίδα και συνάντησαν την αστοργία της επίσημης Πολιτείας. Οι άνθρωποι αυτοί κράτησαν μέσα τους άσβεστη τη λαμπάδα της πίστης, τα ήθη, τα έθιμα και τη γλώσσα μας. Την απάντηση στο πρόβλημα έδωσε η αγάπη, καρπός της οποίας είναι αυτό το έργο…

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «δε νοείται Έλληνας ρατσιστής και ξενόφοβος, ο οποίος δεν αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους… Η Εκκλησία αιώνες εργάζεται για τον άνθρωπο, με ανθρωπιά και ανιδιοτέλεια. Από εσάς περιμένουμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη σε μια εποχή που πολλοί τολμούν να λένε λόγους υβριστικούς για την Εκκλησία και τους Ποιμένες Της. Εμείς προχωρούμε μπροστά προσηλωμένοι στο στόχο μας…» :

Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε: «Όλοι μαζί στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι στην περιοχή μας οικοδομούμε μια πολιτεία στην οποία συνυπάρχουν όλα τα δόγματα και οι πολιτισμοί και γίνονται σεβαστά στην πράξη τα ανθρώπινα δικαιώματα…» :

Από τον μεριά του ο Δ/ντής της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» κ. Δημήτρης Φουρλεμάδης σημείωσε ότι «Δε μπορούμε να ανεχθούμε την εικόνα ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος θρησκεύματος να ζουν σε καταυλισμούς. Η Εκκλησία έχει αναγάγει το ζήτημα των μεταναστών σε κύρια δράση. Δε μπορούμε να εθελοτυφλούμε στα προβλήματα των Ελλήνων ομογενών, όταν δεσμοί αίματος και πολιτισμού μας συνδέουν…» .

Τον Μακαριώτατο πλαισίωναν οι Σεβ. Ιεράρχες Μαρωνείας κ. Δαμασκηνός, Διδυμοτείχου κ. Νικηφόρος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Δράμας κ. Παύλος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός.

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΚορυφή σελίδας


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ


Τον Πρόεδρο της Βουλής της Ιορδανίας κ. Abdel Hadi Al Majali υποδέχθηκε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.

Ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Al Majali για την επίσκεψή του, αναφέρθηκε στους άρρηκτους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς, υπογραμμίζοντας την σημαντική παρουσία των Ελλήνων Ορθοδόξων στην Ιορδανία, οι οποίοι, όπως είπε, διαβιούν σε άριστες συνθήκες. «Η Εκκλησία της Ελλάδος», σημείωσε, «βρίσκεται στο πλευρό κάθε ανθρώπου και κάθε λαού που αγωνίζεται για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη».

«Δεν έχω λησμονήσει», συνέχισε, «την επίσημη πρόσκληση που μου έχει απευθύνει ο Βασιλιάς της Ιορδανίας να επισκεφθώ τη χώρα σας και θεωρώ την ευγενική αυτή χειρονομία προς το πρόσωπό μου ως χειρονομία προς την Εκκλησία της Ελλάδος». Ο Μακαριώτατος επισήμανε τον σπουδαίο ρόλο των θρησκειών για την παγίωση της ειρήνης στον κόσμο, τονίζοντας ότι οι πόλεμοι στο όνομά τους είναι πόλεμοι εναντίον αυτών. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος στην Ιορδανία.

Τέλος, σε ευχαριστήριο σχόλιο βουλευτή για την στάση του Μακαριωτάτου στο θέμα των σκίτσων του Μωάμεθ, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ανέφερε ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να καταφέρεται υβριστικά κατά των θρησκειών και να περιφρονεί τα ιερά πρόσωπα και σύμβολα της πίστης αυτών. «Όποιος το κάνει», σημείωσε, «βρίσκεται εκτός πολιτισμού».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών


Κορυφή σελίδας


ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΩΝΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Την Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος θα επισκεφθεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (17 & 18/6/2006), προκειμένου να πρωτοστατήσει των λατρευτικών εκδηλώσεων, επί τη υποδοχή τμήματος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αρσενίου, Επισκόπου Ελασσώνος (1550), τα οποία θα μεταφερθούν στη Θεσσαλική πόλη από την Ρωσική Μητρόπολη Σούλσνταλκ & Βλαδιμήρ.

Τα Ιερά Λείψανα θα μεταφέρει ο οικείος Ρώσος Ποιμενάρχης κ. Ευλόγιος, ενώ τον Μακαριώτατο στις λατρευτικές εκδηλώσεις θα πλαισιώνουν Ιεράρχες Θεσσαλικών Μητροπόλεων.Κορυφή σελίδας


«Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ»


Πατρικό μήνυμα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη (14/6/2006), απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Αν η μέριμνά μας για τη ζωή είναι συνέπεια της αγάπης μας προς αυτήν, ως δώρον του Θεού και στάδιον ηθικής τελειώσεως και θεώσεως, η προσφορά αίματος, προκειμένου να σώσουμε ζωές συνανθρώπων μας, που κινδυνεύουν, αποτελεί ύψιστον αγαθόν έργον, αληθινά θεάρεστο και πραγματικά ευπρόσδεκτο στα μάτια του Θεού.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι στάση φιλανθρωπίας. Είναι πράξη αγάπης, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η αγάπη έχει τόσο φυγαδευτεί από την κοινωνία μας…».Κορυφή σελίδας


ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ


Με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του Ελληνικού αγροτουριστικού προϊόντος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αλλά και την προβολή των Προσκυνηματικών περιηγήσεων, πραγματοποιείται το 1ο Πανευρωπαϊκό Αγροτουριστικό φόρουμ στα Ιωάννινα (16 & 17/6/2006), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Χαιρετίζοντας τη συνάντηση, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «Ο αγροτουρισμός αποτελεί τη σύγχρονη αντίληψη για μια εξισορρόπηση της υπέρμετρης ανάδειξης του τουρισμού των μεγάλων αστικών κέντρων και των παραθεριστικών θερέτρων… Η τουριστική επανακάλυψη της ενδοχώρας, σήμερα, σημαίνει πρωτίστως μέριμνα για αυτήν, χωρίς να παραθεωρούμε τον υπαρκτό κίνδυνο της υπερεκμετάλλευσής της. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο θρησκευτικός τουρισμός. Οι τόποι όπου πάτησαν τα πόδια των Αποστόλων, έβρεξαν με αίμα τα σώματα των Μαρτύρων, πότισαν με δάκρυα τα μάτια των Ασκητών, λάμπρυναν με Ναούς και Μοναστήρια τα χέρια των αυτοκρατόρων και κόσμησαν με νωπογραφίες τα δάκτυλα των αγιογράφων, ζητούν την προστασία μας, έναντι όσων ανεκτίμητων μάς παρέχουν. Ο θρησκευτικός τουρισμός εγγυάται τη συντήρηση των μνημείων, αλλ’ εγκυμονεί και τον κίνδυνο της εμπορευματοποίησης και, κατά συνέπειαν, αποϊεροποίησής τους…».Κορυφή σελίδας


ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ


Το 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία πραγματοποιείται στον Δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης (16 – 18/6/2006), με κεντρικό θέμα «Παρευξείνιος Ποντιακός Ελληνισμός».

Σε μήνυμά του προς τους συνέδρους ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος επισημαίνει: «… Αποτελείτε παράδειγμα για όλους τους υπολοίπους, όπου γης, συμπατριώτες, διότι διατηρείτε αλώβητη την πίστη σας, το γλωσσικό σας ιδίωμα και την πολιτισμική σας ταυτότητα και κληρονομιά. Βιώνετε τον πανάρχαιο πολιτισμό από μικρά παιδιά. Θέλω να πιστεύω ότι και η παρουσία σας στην Ενωμένη Ευρώπη του 21ου αιώνα θα δώσει ελπιδοφόρο μήνυμα για πολλά…».Κορυφή σελίδας


ΔΙΑΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Η 2η Συνδιάσκεψη Γυναικών Ιερών Μητροπόλεων Νοτίου Ελλάδος πραγματοποιείται στην Τρίπολη (16 & 17/6/2006), με θέμα «Διαμητροπολιτικό δίκτυο Γυναικών: Θεσμός και έκφραση χαρισματικής ζωής», με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γυναικείων θεμάτων.

Κατά την διάρκεια της Συνδιάσκεψης εισηγήσεις θα παρουσιάσουν:
Α. Η κ. Ευανθία Αδαμτζίλογλου, Εκπαιδευτικός, με θέμα «Θεσμός και χάρισμα στην Εκκλησία»
Β. Ο Αρχιμ. Πλάτων Κρικρής, Γραμματεύς της Επιτροπής, με θέμα «Συνοπτική παρουσία πεπραγμένων της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων θεμάτων»
Γ. Η κ. Ελένη Κασελούρη – Χατζηβασιλειάδη, Εκπαιδευτικός, με θέμα «Η θέση των γυναικών στην Ορθόδοξη Εκκλησιολογία»
Δ. Η κ. Ευγενία Κατσούφα, Δημοσιογράφος, μέλος της Επιτροπής, με θέμα «Γυναικεία θέματα και σύγχρονες προκλήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»
Ε. Η κ. Νίκη Παπαγεωργίου, Λέκτωρ Θεολογίας, με θέμα «Οι γυναίκες στην Εκκλησιαστική διοίκηση. Δυνατότητα ή προοπτική;»
Στ. Η κ. Χριστίνα Βάγια, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, με θέμα «Αποστολή και οργάνωση του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών της Εκκλησίας της Ελλάδος»
Ζ. Η κ. Αικατερίνη Ζορμπά, Συμπρόεδρος του Οικουμενικού Φόρουμ Χριστιανών Γυναικών της Ευρώπης, με θέμα «Σύσταση και λειτουργία των Υπηρεσιών Γυναικείων θεμάτων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.


Σχόλιο για τη εμφάνιση κληρικών κάθε βαθμού στα Μ.Μ.Ε. έκανε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους (9/6/2006). Είπε συγκεκριμένα: «Η Ιερά Σύνοδος δε στερεί από κανένα το δικαίωμα να διατυπώνει ελεύθερα τις προσωπικές του απόψεις. Κάθε κληρικός, όμως, που τοποθετείται δημοσίως, από τηλεοράσεως, επί των θεμάτων που άπτονται των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου και, συνεπώς, της επισήμου θέσεως της Ελλαδικής Εκκλησίας, οφείλει πρωτίστως, να είναι γνώστης των θεμάτων αυτών, αλλά και να διαθέτει άδεια από τον οικείο Αρχιερέα, όπως προβλέπουν οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας μας. Αν οι προσωπικές απόψεις του κληρικού δεν απηχούν αυτά τα οποία πρεσβεύει η Ιερά Σύνοδος, τότε το θέμα θα εξετάζεται συμφώνως με τους Ιερούς Κανόνες και τους Νόμους».

Δείτε Δελτίο Τύπου της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ 1940 – 1941


Την έντονη διαμαρτυρία του για την προκλητική συμπεριφορά των Αλβανικών αρχών, που αρνούνται την περισυλλογή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που «έπεσαν» στα βουνά της Βορείου Ηπείρου στον πόλεμο του ΄40, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέας (13/6/2006).

Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ενώ, όμως, συμβαίνουν όλα αυτά τα εξόχως προσβλητικά για την Ελλάδα, ατυχώς, δε βλέπουμε καμία ουσιαστική κίνηση από το Εθνικό Κέντρο για την ανεύρεση και περισυλλογή των οστών των ηρώων του 1940 – ΄41. Αλλά, ως πότε θα δεχόμαστε ταπεινώσεις από την γείτονα χώρα, όταν, μάλιστα, οι Ιταλοί, προ πολλών ετών, έχουν μεταφέρει στην Ιταλία τα οστά των στρατιωτών τους; Γιατί εμείς να δείχνουμε τόση αναποφασιστικότητα στο ζήτημα αυτό, που αποτελεί χρέος τιμής για την Ελληνική μας πατρίδα; Φρονούμε ότι η αναγνώριση της θυσίας των ηρώων στρατιωτών μας του 1940 - ΄41 δεν πρέπει κατ’ ουδένα λόγο να εξαρτάται από το τί θέλουν ή δε θέλουν οι Αλβανοί. Είναι πάρα πολλά τα εξήντα πέντε (65) χρόνια, από το 1941, για τους γενναίους εκείνους πολεμιστές που περιμένουν να βρουν ένα τάφο, ένα αναμμένο καντήλι, ν’ ακούσουν ένα τρισάγιο…».Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ